Vin(gligt)

2009-06-29
23:45:18

Guld till Tyskland och brittkross medan jag äter pizza till ett smutt vin
Brittkross - Medan Tyskland klär av England i finalen av U21-EM sitter jag och äter hemmalagad pizza och dricker vin denna vanliga måndag.

Släpp in solen. Jag hinner med att ta ett bad nere på Svinö innan fotbollen tar vid och dominererar sönder kvällen. Dock har en simtur gjort mig hungrig, Valet faller på att komponera ihop en egen pizza. Ingredienserna är huvudsakligen kyckling, champinjoner, paprika, lite olika ostar gorgonsola och brie och vanlig strimlad greve. lök och kryddad tomatsås. Pizzan är klar precis i samma sund som avspark sker mellan England och Tyskland. Av någon anledning tycker jag att det trotts måndag är helt på sin plats att ta ett glas vin. Pizza, vin och fotboll är aldrig fel. Ett glas Lindemans Bin 45 med inslag av svarta vinbär och vanilj är ett riktigt kap till min pizza. Jag sitter och njuter x3 av fotboll, vin och mat. Att det skulle bli en sådan brittkross av tyskarna var svårt att förutspå innan match men de klädde verkligen av Engelsmännen.

Tyskland vinner mot England i finalen i U21 EM. Inget snack om saken det är Brittslakt

Kvällen  börjar lida mot sitt slut.Tyskland har vunnit U21 EM-guld men jag är nöjd efter bra fotboll, gott vin och god mat
Tänk om livet vore lika smutt.....


2009-06-29
22:52:41

Om konsten att fira "med snudd på evig kärlek" med Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut




Det är för oss solen går opp Och lyser som guld för kärlekens skull Solen går opp så oskuldsfull Och lyser på oss för kärlekens skull. Jag lånar öppningsorden från Gärdestad. Det är 35 år och två dagar sedan min mor och min far bestämde att de sida vid sida skulle gå och ingick äktenskapslöften. 35 år snuddar nästan på evig kärlek. I lördags firade vi deras bröllopsdag. Eftersom min syster ägnat sommarens första dagar till att inom sommarjobbet på Peab projektat i Kosta på det nya Kosta Boda Art Hotel så hade hon köpt champagneglas från varumärke SEA på pojke-möter-flicka-ja-kärlekstema. Glasen skulle det sedemera skålas med och därför hade jag med mig en flaska Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut. Äkta champagne som kostar 225 kronor på Systembolaget. Jag stod och velade duktigt vid inköpstillfället men detta champagnes utstrålning kändes perfekt för ändamålet.

Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut är en komposition av 70 % pinot noir, 20 % chardonnay och 10 % pinot meunier.Druvorna kommer från tre områden i Champagne. Chardonnay från Côtes des Blancs, Pinot Noir från Aube och Pinot Meunier från Vallé de la Marne. Alexandre Bonnet som är producenten bakom champagnen håller till i Les Ricey i distriktet Aube

Alexandre Bonnet Grande Réserva Brut stoltserar med stilig fruktig smak av bröd och olika citrusfrukter. Jag tycker det är gott och vill man inte betala mer för sitt bubbel så är Alexandre Bonnet ett riktigt kap. Mycket godare än något blaskigt mousserande och inte fullt så upp-hausat som rejält dyrare Bollinger. Vi skålar i Champagne i samband när vi äter en klassisk jordgubbstårta och en tårta av glassigare karaktär. Riktigt gott

2009-06-26
01:08:31

Är Michael Jackson död?
På nyheterna hör jag att flera oberoende källor bekräftat att Michael Jackson avlidit 50 år gammal. Huruvida detta är sant är inte helt vederlagt ännu. Jag själv är inget direkt stort jackson-fan men jag kan inte mer än erkänna att han bidragit med ett stycke pophistoria trots sitt märkliga sätt att vara, om mediabilden är sann. Låten Billie Jean är fullkomligt briljant och tåls att lyssna på om och om igen. Så som en hyllning till Jackson på Vin(gligt) följer låten här...

 

2009-06-26
00:38:21

El Pedrosal vs L´Hospitalitas 2005


El Pedrosal vs L´Hospitalitas 2005, ett vin för 84 kronor mot ett vin för 335 kronor. Som en kamp mellan David och Goliat eller som om division 4 laget Pukebergs Bk skulle möta svenska mästarna Kalmar FF. Känns uppgjort på förhand men finns det en gnutta möjlighet för en skräll? Om du läser vidare får du svaret....

El Pedrosal. Detta vin, en komposiiton av 100% Tinto fino (tempranillo), är ett "master-piece" från producenten Perez Pascuas. Denna familjeägda vingård som anses vara en av pionjärerna i distiktet Ribera del Duero startades i början av 80-talet då inget kunde gå snett eller galet. Tre bröder Pascuas bestämde sig då för att börja tillverka viner av allra högsta kvalitet till liten kvantitet

Jag tillskriver vinet som ett mästerverk, ja för 84 kronor så är det här ett tokigt fynd. Vinet stoltserar med tämligen intressanta inslag i smaken som går hand i hand mot något som liknas vid perfektion. Vinklubben.se säger att vinet framhäver sin "vassa strävhet, intressanta föga publikfriande aromer (anis, dill, blyertspenna, mörka bär) och de franska och amerikanska ekfatsspåren". Besynnerligt, verkar som om allt förmånga i vinkretsar suttit och tuggat sönder sina pennor i småskolan för att sedan kunna referera til smaken i sina vinbeskrivningar. Själv var jag ingen penntuggare och kan inte rellatera till denna smakbeskrivning. Vad jag känner när jag dricker El Pedrosal är en stor kryddighet som bottnar i toner av slånbär och vanilj, smutt. Jag njuter av vinet när jag dricker det till mitt lammkött som grillats på spett i en trädgård på Stensö. En oslagbar kombination som det känns för stunden. Detta vin får sålla sig till skaran briljanta viner under 100-lappen...

L´Hospitalitas 2005. I sin ungdom ärvde Gérard Bertrand passionen för vin från sin far, Gerges Bertrand som var en pionjär och visionär i Languedoc på 1970-talet. Det dröjde fram till 1992 innan Gérard Bertrand's vin såg dagens ljus. Det var då den före detta rugbyspelaren Gérard Bertrand lade sportkarriären på hyllan och bestämde sig för att bli den bästa vinmakaren i Languedoc. Vinet härstammar alltså från södra frankrike. Vinet importeras till vårt avlånga land genom Vinobele Wine Agency. Vid en första anblick av etiketten som pryder flaskan så Vin(glgar) mina tankar bort i en dröm i vilken jag är tempelriddare och har vigt mitt liv åt att hitta det heligaste av det heligaste. När jag vaknar till liv inser jag att jag som riddare hade varit en omöjlighet då jag inte är någon soldat, jag har inga vapen att ta till, inga korståg jag vill gå, ställ mig inte i ett led, du får mig aldrig att stå still. Så har vi fått in dagens citat från Winnerbäck. Nog med mumbo jumbo och åter till vinet...

Vinet är en mosaik av druvorna syrah, mourvédre och grenache. En av mina bästa vänner har arbetat på Gérard Bertrand ägor  i ett halvår och kan om hon får chansen spendera en evighet med att överösa beröm över vinerna från gården, ja L´Hospitalitas 2005 i synnerhet. Jag instämmer till fullo. Detta vin impornerar med framfusiga men ödmjuka smaker som trollbinder. Själv tappar jag bort mig själv i de förförsika tonerna av björnbär, viol och lakrits. För är det något i vin som gör mig knäsvag så är det just förföriska toner av lakrits. Dessa toner vittnar om att syrahdruvan tar överhand. Vinet mynnar ut i en lång bliljant eftersmak, att jämnföra med en "long walk home" medan sommarkvällen brinner och vägvalet har fallit på den som är bredast glatttast och längst.

Även om båda vinerna är goda så vinner det dyra denna gången. El Pedrosal når sina lovord till trots inte ända fram till L´hospital som är av högre rang...vinerna ska inte jämnföras men nu drack vi dessa vid samma tillfälle och då är det svårt att låta bli.

Livet väntar och imorrn ses vi igen



2009-06-25
22:45:26

Nyfiken på morgondagens vinprovning? stryk över bilden med en digital detektivpenna, småler
I morgon ska Vin(gligt) hålla en vinprovning för sina arbetskamrater. Antar att alla arbetskamrater i detta nu sitter hemma och zippar vin för att imorgon kunna briljera med sina vinkunskaper, ja helt enkelt lyckas pricka rätt gällande druvsort och land. För er som är nyfikna redan nu på vilka viner som kommer att provas så finns en möjlighet att se facit redan nu. Dock måste Ni äga en detektivpenna som ni strycker över skissen nedan och vips så dyker en klar bild över vinerna upp. Ni minns väl detektivpennan? Pennan där man kunde skriva osynlig text med ena änden av pennan och synliggöra texten genom att strycka över det osynligt skrivna med andra änden. Undrar varför det aldrig gjorts en digital variant av denna kluriga uppfinning???

Stryk din detektivpenna över skissen nedan och bums så ser du vilka viner som ska provsmakas imorgon, småler

Stryk över bilden med detektivpenna och vips så dyker det upp vilka viner som ska smakas på under morgondagens provning

Fungerar detta så har du kommit på en ny uppfinning som du med all säkerhet kan presentera för drakarna i Svt.

2009-06-25
00:03:03

Morning Smile - mm vilken dag...


Ida Redig med låten Morning Smile, mäktigt. Nu när solens stråkar knallar in genom persiennen i fönstret så gott som varje morgon så är det dags att göra revolt mot sina morgon vanor som innebär framåtstupa hjärtattack stress stress stress efter allt för många tryck på alarmet bara för att förlänga sovtiden med ytterliggare 9 minuter. Ja imorgon på morgonen ska jag fånga morgonen och låta solen värma min nybryggda kaffekopp. När jag sitter där vid fruktostbordet och bara njuter ska jag säga tyst för mig själv, Mm, vilken dag. Morning Smile

2009-06-23
23:40:24

Pizza och vin i plastmugg en härlig sommartradition - Sterhuis Chardonnay
Anna och Magnus äter pizza och dricker vin i plastmugg någonstans på Öland



Hilda och Linda

Strand hotell Borgholm, köerna ringlar sig kring Borgholms populäraste nattklubb, men vi är inte där utan njuter av solen med pizza och vin

En sommartradition tas ur sin vinterdvala. Hämtpizza och vin i plastmuggar i solen är en trivsam tradition som alltid när pizzan är uppäten och vinflaskan gapar tom avslutas med ett rungande "det här borde vi göra lite oftare". Nu börjar det säkerligen att bubbla hos varje vintyckare av rang i vårt avlånga land. Dricka vin i plastmuggar, är ni riktigt kloka? Plastmugg är inte vad ett vinglas av finaste kristall är, det kan jag hålla med om, men ibland har enkelheten sin charm....Pizzorna som avnjuts denna dag är köpta på Pappa Blå i Borgholm.

Vinet som dricks till är Sterhuis Chardonnay 2006. Ett sydafrikanskt vin som ser solens ljus i Stellenbosch efter att vinmakare Johan Kruger komponerat ihop sitt livs vin. Mottot för vinmakaren är ‘No easy way from the earth to the stars’.

Vinet blev Terroir Wine vinnare i år i Stellenbosch. Underbar Chardonnay som lagrat 10 mån. på ek. Smaken känns trots att jag dricker ur plastmugg spännande och komplex. Ur muggen smakar jag på ett vin som briljerar med toner av citrus, honung, tropisk frukt, kryddor och creme brulée. Stor, elegant med lång eftersmak. Allt detta kommer fram i en vit plastmugg jag underar hur vinet smakat i ett vinglas signerat Orrefors Kosta Boda. När solen dränkstänker Borgholm och kön ringlar sig lång kring Strand Hotell sitter vi på avstånd något avskiljt och njuter och detta vin är perfekt för ändamålet, att ha så trevligt som möjligt...Köp vinet om du får tillfälle. Chardonnay från Sterhuis lyser med sin frånvaro på Systembolaget men ett annat riktigt smutt vin från vinmakaren finns i Sterhuis Astra white 2006 och kostar 394 kronor.

2009-06-23
22:58:18

Om jordgubbstårta, kaffe och mörk Choklad när godaste romen från Rum Plantation koras

Jordgubbstårta hör sommaren till

Hur mycket kärlek kan en jordgubbstårta vara gjord av? Jag behöver inget svar men hänger med när tanken far. Jag känner mig som en påklädd Rönnedal när det vankas fika. Jordgubbstårtorna som A&H, ja ni vet vilka ni är, har lagt komponerat ihop då vi andra spelat en krocketmatch på liv och död ser rumberade och goda ut.  Ja de bara inte ser goda ut, ett första smakprov får mig att le och en längtan av att skära till en bit till växer sig allt starkare. Ute skiner solen och livet känns smutt. Någon höjer volymen på stereon och som tur är strömmar ingen skvalig sommarplåga eller skrändig musik ur högtalarna. Heartbeat med The Knife är däremot en riktigt bra låt. Det skrattas kring bordet där jag sitter i goda vänners lag och surplar kaffe a´la snabbkok och tappar räkningen på antalet tårtbitar jag ätit. När tårtfarten börjar gapa tomma är det dags att gå över till nästa läckerhet. Ett spontant test av rom av mäkre Rum Plantation går av stapeln till smälltande god mörk choklad med fairtrade märke.

Vilken röm är godast från Rum Plantation? Vin(gligt) korar

Romen Rum Plantation från Cognac Ferrand importeras till Sverige av Vinobele Wine Agency Vi dricker Rum Plantation Old Reserve Nicaragua 1998 och Rum Plantation Trinidad 1993 till mörk choklad och en spontan provning uppstår med syfte att kora vilken utav romen som är godast.

Rum Plantation Trinidad 1993 stoltserar med en Harmonisk smak där inslag av arrak, fat, vanilj och apelsin förgyller.
Rum Plantation Old Reserve Nicaragua 1998 har tydliga toner av romirussin, vanilj och kola. Vidare är romen kryddig och har tydlig fatkaraktär och spännande vegetabiliskt inslag

Vilken rom är godast då?

Jag tycker att Rum Plantation Old Reserve Nicaragua 1998 är godare än Trinidad 1993. Detta då den känns mindre spritig och har en len ton av romirussin som förför. Romen från Nicaragua ligger närmare Whiskey i smaken vilket jag finner som ett stort plus. Till den mörka chokladen är romen från Nicaragua ett kap...

2009-06-22
23:51:01

Wells Banana Bread Beer
Den första ölen jag smakat som för tankarna till barndomens banana skids

Öland dagen före midsommarafton och mörkret faller. Tid för att njuta av en öl. Inte tre inte sex utan ja ni läste rätt enbart en öl. Valet faller på Wells Banana Bread Beer vilket var ett himmelskt val. Wells Banana Bread Beer är en ny personlig favorit. Framförallt är det inslagen av banan och frukt som gör ölen smutt. Smaken för tankarna till barndomens Banana skids, ja ni vet godisen i form av en platt långsmal kolastång färgad i gult och ljustbrunt. Smaksatt med banan- och choklad-arom. Banana skids tillverkas av den engelska firman Matlow's. Godisbiten var mycket populär på 1980- och 1990-talen, en tid då den vanligen kostade 1 krona.

Har ni inte smakat Wells Banana Bread Beer ännu så rekomenderar jag varmt ölen. Men njut av ölen i ringa mängder.....

2009-06-22
23:40:18

En smutt av det ljuva livet - ja i vartfall några bilder från förra torsdagen











Vin(gligt) packade bilen för att fira en traditionsenlig midsommar på Öland. Innan livet fylldes av nypotatis, sill och nubbe, Jordgubbstårta och dans kring midsommarstången fanns det tid för att stilla äventyrslustan och bege sig ut på ett första försök att fånga sommaren på bild. Därför gav jag mig ut under torsdagseftermiddagen och kvällen för att snorta i mig lugnet och det på Öland så vackra. Vid stugan i Ekerum finner jag ro. Jag hann med att sprattla med benen i vattnet, vandra längs en sandstrand. Angöra en brygga och likt Don quijote ta upp kampen med väderkvarnarna om ändock på ett fredligt sätt och fånga dem på bild.....




2009-06-22
22:36:11

Frågan lyder; Hur många gånger rättar Ola Toivonen till håret mot Serbien?
Ola Toivonen.

  1. Mindre än 10 ggr
  2. Närmare 50 ggr
  3. Över 100 ggr
Imorgon avgörs Sveriges vara eller inte vara i U-21 EM 2009. Om jag minns rätt så har Sverige säkrat avancemang i turneringen vid minst oavgjort mot Serbien. Antar att Rasmus Elm bjuder på show under morgondagen. Jag förutspår att han gör Sveriges första mål. Ja om Toivonen uträttar något mer fotbollsaktigt än att rätta till håret återstår att se. Är det bara jag som ser vårt lands nya Andreas Andersson i Ola Toivonen. Om det är bra eller dåligt är upp till var och en att tycka.

2009-06-17
23:40:51

Glad midsommar... Vin(gligt) skuttar iväg till tonerna av Sjösala vals
Nu tar bloggen en micropause för att fira midsommar. Givetvis kommer hela helgen att åskådliggöras här på bloggen. Men tills dess njut av Sjösala vals. Evert Taube är verkligen svensk midsommar personifierad så därför bjuder jag på en av hans låtar framförd av Rolletrubadur. Sjösala vals here it comes



Glad midsommar!!!

2009-06-17
23:34:12

Vin i midsommartid
Det blir midsommar på Sveriges bästkust i omgivningarna kring Kalmar och Öland. Ryktet säger att vi som befinner oss här i midsommar har störst chans till sol. Detta gör att vi slipper plocka in och ut det dukade bordet, att vi kan stråla ikapp med solen och bara njuta av sommaren från Sillen via jordgubbstårtan till kvällens grillfest, någons danssteg i slowmotion till Sjösala vals och ett dopp medan solen drar på sig täcket. Poetry in motion....

Jag har blivit ombedd att inte ta med mig några viner utan de vackra damerna i min närhet ska stå för vinet.  Jag har dock lite insikt i vilka drycker det kommer att smuttas på i midsommartid.

Columnella 06. Festerna utan detta kultvin då damerna i min närhet väljer vin är tämligen lätträknade. Detta vin är perfekt till midsommarmiddagen då ribban ska höjas några snäpp tillsammans med feststämningen.

Raats Cabernet Franc är ett riktigt smutt vin. När det gäller vita viner så är vinr framställda av cabernet Franc de viner jag föredrar vid sidan om rieslingviner och viner gjorda på Gewurtztraminer

L´Hospitalitas 2005. Bakom detta vin står Gerard Bertrand. Att damerna kommer att välja detta vin beror på att de spenderat ett halvår på vingården för något år sedan och jobbat där. Fått en inblick hur ett bra vin blir till. Sist jag drack detta höll jag på att tappa bort mig själv i de förförsika tonerna av björnbär, viol och lakrits. För är det något i vin som gör mig knäsvag så är det just förföriska toner av lakrits.

Rum Plantation Old Reserve Jamaica 1998. Jamaica, Femton gastar på död mans kista, Hej och hå och en flaska med rom! In the raggamuffin style. Detta kommer avnjutas till god mörk choklad.

Faktum är att jag tror jag får ta tillbaka några utav mina gissningar, då de mycket väl kan ha hittat nya spännande sorter. Hur som helst har dessa damer god smak så jag litar på dem till fullo. Helt dryckeslös kommer jag inte gå till festen, detta då jag måste provsmaka vinet jag köpte hem från prag, Mikros Vin Ryslink Vlašský

2009-06-16
22:46:44

Världens första vinprovning via web-cast
2002 utsågs Peter Gago till Chefsvinmakare i ett av Australiens mest berömda vinhus, Penfolds. Nu bjuder han in till världens första vinprovning via Web-cast.

Penfolds goes web-cast. Måndagen den 22 juni bjuder Penfolds in för världens första vinprovning via Web-cast.  Penfolds Bin 389 ska avsmakas i olika årgångar.

Måndagen den 22 juni bjuder Penfolds in deltagare från åtta länder till en vertikal vinprovning av Bin 389, som äger rum under Vinexpo i Bordeaux. Deltagarna behöver dock inte ta sig till Bordeaux utan kan  vara med då det via web-cast går att följa provningen från respektive land. Vinprovningen sker simultant i de olika länderna och deltagarna följer tillsammans provningen som Peter Gago leder från Bordeaux. De viner som kommer att provas är Penfolds Bin 389 Cabernet Sauvignon/Shiraz i årgångarna: 1976, 1985, 1991, 1998, 2002 och 2006.  I Sverige går det att följa den web-castade provningen på Clarion Hotel Sign

- Internet öppnar upp nya möjligheter och en vinprovning via web-cast känns helt rätt i tiden då vi alla behöver sträva efter att minska resandet. Under vinprovningen kommer människor från flera olika kontinenter att tillsammans uppleva 30 år av Penfolds vinhistoria, vilket jag naturligtvis tycker känns otroligt spännande, säger Penfolds chefsvinmakare Peter Gago i ett pressmeddelande från Foster och Golin Harris.

2009-06-16
21:34:17

Det fikas för lite...
En efterlängtad paus i vardagen, en delikat fika med en god vän är svår att övertrumfa. Något som dessvärre inträffar mer sällan nu i rusningstrafiken bland alla måsten som svept över en och känns som ett oläkligt nageltrång som drabbade en efter intåget i vuxenvärlden. Med färre fikastunder så är jag övertygad om att många kreativa idéer går förlorade. Under universitetstiden med ekonomi och marknadsföringsstudier överdriver jag inte om jag säger att snittet för antal fikastunder per dag hamnda de något över tre och gosse om vi var kreativa och tänkte stort, nytt och fritt. Vid fikastunderna dök nya infallsvinklar upp och alla problem som tycktes lika bastanta som kinesiska muren eliminerades ut på ett litet kick. Med den insikten över vad en fika ger mig så försöker jag ta tillfället i akt varje gång tillfället för en fika dyker upp. Dock fikas det för lite, ja att ta med sig en kopp kaffe till datorn räknas inte och leder bara till mer stress, och därmed går oöverskådliga  kreativa idéer och tankar förlorade som kan sammankoplas till intäkter och därmed vinster. Ja kanske är det bristen på sju sorters kakor som är boven i dramat bakom hela finanskrisen. Ja det kanske var att ta i, men fikastunder är långt mer nyttiga än vi kan tro. Nu när sommaren gör sitt intrång i vårt avlånga land så är det dags för en tradition jag och några av mina vänner har. Det är att så ofta som det finns utrymme till gå ned på stadens torg och avnjuta en banana splitt. En banana split är nog så barnsligt långt ifrån man kan komma vuxenvärldens äta glass på pinne med chokladöverdrag. Banana split är vår uppgradering till Barnasinne 2.0 ooch ett bevis på hur glassigt livet kan vara samtidigt som det är ett ypperligt inslag i vardagen som gör dig så kreativ och nytänkande du bara kan bli.





Fika mera ett tips till SAAB, så att de kan skapa ideér som faktisk säljer.....

2009-06-16
00:58:09

Lindemans Bin 45 bag in box
Som ett brev på posten, ja likt en bag i boxen. Ordvitsigt värre, småler. Jag fick ett smakprov från Cecilia Levin som arbetar för Lindemans viner.

Solen höll Kalmar i gisslan när jag vandrade till tåget i morse. Jag var något morloken och bedrövad över att behöva sitta inne på ett kontor hela dagen. Efter halvtimmen på tåget kändes det som om jag klimatmässigt gjort en resa från ifnsk björkveds bastu stationerad i öknen till ett obeboligt kallt och kargt landskap a´la Sibirien. Att det kan skilja så mycket på fjuttiga 6 mil. När arbetsdagen är över återvänder jag till ett Kalmar som solen fortfarande lagt beslag på. Det blir en hurtig löprunda på stensö, ja cirka 1 mil totalt innan den osunda oortodoxa livsstilen denna måndagkväll tar över. Det står en Bag-in-box i kylen som skriker efter att bli sönderanalyserad, men inte kan man väl dricka vin en måndag sådär utan orsak. Jag hittar en orsak och sveper ihop en galant middag som förtjänar ett glas vin.

Bag in boxen i kylen är ett smakprov från Cecilia Levin som arbetar med Lindemans viner. Vinet är Lindemans Bin 45 som utsetts till Sveriges mest prisvärda vin i kategorin röda bag in boxviner, av Vinordic Wine Challenge.  Middagen som jag spisar ihop är ett recept från Middagskorgen.se en firma som jag även diktar ihop vintips till varje vecka. I dag är det dags för lök och broccolipaj. En maträtt som förtjänar en smutt av ett vin även en blå måndag.



Lindeman Bin 45 är ett vin som ser dagens ljus i South Eastern Australia. Vinet är en komposition av Cabernet Sauvignon och Shiraz som jag när pajen skriker efteruppmärksamhet i ugnen ser till att hälla upp i glaset. illa kvickt Vilken härlig middag en måndag som denna. Jag sätter mig till bords och klockan har blivit i det närmaste Sportnytt innan jag förförs av första tuggan av pajen och första smutten vin. Dags för att hylla sig själv för att jag höll ut och fullbordade pajen. Jag njuter och ser en ny svensk golfstjärna födas mellan tuggorna. Anna Nordquvist leker upp bollen på green. Snyggt.

Vinet är en lättdrucken historia, Sin lättdruckna karaktär till trots stoltserar vinet med mycket frukt och stor smakrikhet med toner av vinbär, kryddor och vanilj. Jag tror minsann vinet mynnar ut i en trevlig mjuk smak av mjölkchoklad. Ett vin ganska typiskt för landet down under.  I kombination med pajen växer vinet och jag har svårt att hitta något negativt, men kanske är vinet aningen mycket tillrättalagt. Dock inte så mycket som en del australienska viner kan vara. För 269 kronor som boxen kostar får man mycket vin för pengarna och jag förstår mycket väl varför vinet utsågs som bästa röda box. Detta vin sållar sig till skaran av röda boxar som jag kommer att köpa igen. Nästa glas av boxen som jag dricker kommer med stor sannolikhet drickas till Lasagne på squash då det låter riktigt spännande.  När man närmar sig 30 år är det dags att höja ribban lite och njuta mera och visa att man inte är en gröngöling i köket. Denna måndag i ett soligt kalmar med en egenhändigt gjord paj och ett glas vin har kort och gott kännts som ett kungarike för en kram....

Någon kanske kommer undra varför Malin Wohlin,fotbollsfrun hamnat på bilden ovan. När jag fotade vinet så råkade senaste nummret av Jenny ligga framme, Jenny är ett magasin om alla tiders Kalmar. Som ni ser så pryder Malin omslaget. Hon dyker upp lite här och där, nu även på Vin(gligt) då omslaget såg lite somrigt ut så varför inte. Man ska inte tro det blir sommar ifall inte någon sätter fart
Godnatt!

2009-06-14
22:45:14

Coopers Best Extra Stout - bästa ölen från Australien på Systembolaget
Coopers Best  Extra Stout, Bästa australiska ölet på Systembolaget


När vi bestämde oss för att utforska Australien som öl-land gav vi oss in på outforskad mark. Tre olika ölsorter stoltserar i sortimentet på Systembolaget och under kvällen av igår korades den bästa. Till lite avspänt x-boxlir som senare under kvällen förbyttes till några avsnitt av Family Guy avsmakades Coopers Best Extra Stout, Foster´s Lager och Victoria Bitter. Innan vi begav oss ut i Kalmarnatten korades ölet som enligt mitt tycke och smak är det bästa från Australien som figurerar på Systembolaget. Valet föl på Coopers Best Extra Staut, ett öl som inte ska drickas i stora mängder utan avnjutas i max 1 eller 2 flaskor. Ölet är mycket smakrikt, lite smått rökigt med inslag av kaffe, lakrits, mörk choklad. Riktigt smutt.

Kvällen av igår var mycket trevlig och avslutades efter Harrys med en lång promenad i ren gentlemannamässig stil. Detta eftersom vi gick ifatt en tjej som behövde hela cykelbanan på sig för att ta sig fram. Att behöva ta sig hem i det tillståndet är inte det lättaste så vi erbjöd oss att leda henne hem. En ren win-win situation, då hon kom hem i säkert förvar och vi fick frisk luft och lite spontan motion innan dagen gled ned bakom horrisonten och placerades bak i minnesbanken. Riktigt många gentlemannapoäng vunna till mig och min gode vän...

2009-06-13
17:57:19

Tema Australien...
Snart bär det iväg på en fest med temat Australien. Dryck och tilltugg ska ha sitt ursprung från landet down under. För mig som bloggar med vintema så torde dryckesvalet vara lika enkelt som att själa godis från små barn. Det självklara valet hade varit att dricka rött eller vitt vin från exempelvis Tim Adams, Lindemanns, Penfolds eller Brown Brothers. Ja kanske göra det en mer spännande och hitta något nytt. Men varför välja det självklara valet. Alla andra kommer troligtvis vandra i detta enkla utstakade fortspår och inhysa en australiensk vinare i den lilla påsen som de tar med sig till festen. Själv har valet fallit på öl. I labyrinten som hyllorna på bolaget skapar lyser till en början öl från Australien med sin frånvaro, men sedan dyker Foster, upp en öl som tidigare avsmakats. Det måste finnas fler. En snabbsök i butiken visar att det finns ytterligare två Viktoria bitter och En mörk staut, som är helt nya för mig. Dryckesfrågan på tema Australien är löst, nu ser jag nyfiket fram på hur mat och tilltugg kommer att förgylla mina smaklökar. För inte bjuds det på Kängeru inte???  Temat får inte brytas under hela kvällen så även ute i vimlet på krogen måste allt som beställs ha en kopling till Australien. Resultatet av kvällen kommer inom kort....

2009-06-13
17:38:27

Run for your life - ett inlägg om en löptur bland vattenbölar, tyska turister och den leende damen som hittills gjort min dag
Någon trollade bort öland denna lördag då ett gråmelerat duntäcke virat sig om sommarstaden kalmar, ett täcke som då och då lättade på trycket och hällregn strilade ned och jag var ute på lång löprunda


Vaknade alldeles för tidigt. Tycks som om jag utan att vara medvetande om det själv ställt min inneboende väckarklocka på vardagstid, då jag har tåg att passa,  ett tåg som tar mig till jobbet strax efter sju. Rysligt pigg, men vädret får mig att slå på radion. Ett duntäcke av gråmelerade regnmoln omfamnar en sommarstad och jag somnar om till Ring så spelar vi. I samma veva som stereon briljerar fram Woman med John Lennon öppnar jag dörren till drömmarnas land igen för att vakna helt paj och dyngtrött tre timmar senare. De gråmelerade molnen har lättat på trycket och dumpat lite vattenpölar på gatan. Regnet fortsätter strila ned. I det här läget hade vilken individ som helst tagit sig till soffan drunknat under en filt och slagit död på två timmar framför en film. Men inte jag. Jag var nära att falla för frästelsen och återigen se filmen Benny and Joon i vilken en ung Johnny Depp spelar lite lagom efterbliven. Men ack nej istället för lugnet under filten i tvsoffan ätandes kanelbulle och drikandes kaffe väljer jag att dra på mig träningskläder och ge mig ut på en runda bort till stensö, runda ön, passera stortorget på vägen tillbaka och le mot människorna som vaknat när filmen är slut och tagit på sig shoppingkläder för en dag i stan. En runda på 1.1 mil.

Den första biten brottas jag med en gnagande tanke som håller mig i ett nackgrepp de tre första kilometrarna. Nämligen tankarna om att vända om och bete dig som folk, se på film gå till stan spendera resten av eftermiddagen på ett fik med en latte och en nybakad kanelbulle. Någonstans när Jack Penate och låten Run for your life ljuder ut i mitt headset tar jag övertaget över tankarna om lättja. Trots att molnen trollat bort öland för ögat i kalmar sund och regnet tar fart igen förlänger jag mina steg, Jag tänker positiva tankar för det e väl vackert väder ovanför molnen och om jag springer snabbare så kommer jag fortare hem.

Förutom ett gäng tyska turistande pensionärer är jag tämligen ensam runt campingen på stensö i spåret till det landmärke som än idag vittnar om att Gustav Vasa satt sin fot på ön. Ett gäng tyska turister är inte så bara det eftersom de uppenbarligen fått för sig att löpspåret är någonform av åttafiligt promenadstråk, Jag gör allt för att passera, hojtar och har mig men ingen gör en ansträngning att maka på sig. Jag får passera off road och mina fötter sjunker ned i leran. Trots leriga fötter och totalt plaskvåta kläder så visar tiden när jag passerat Stor torget, världens vackraste och stilrenaste men folktommaste torg, att jag sprungit två minuter snabbare än för bara två dagar sedan. Något att fira. Jag hittar en tjuga som ser ut blivit tryckt med vattenfärger och tar mig över torget för att värma mig på bästa fik, mysigt svettig och dan, men men. På stortorget möts jag av en flicka i rött med ett leende lika brett som den bredaste ocean, hon berättar att jag i tältet kan få både kaffe och kaka gratis. I´m in heaven . Jag skyndar mig hem i ett tempo som hade fått Usain Bolt att framstå som en snigel i sammanhanget. Jag flyger fram över vattenpölar för nu har jag bråttom att hinna med att bete mig som alla andra. bege mig ut på stadens torg ta en fika och strosa runt. Ja kanske besöka flickan i rött en gång till bara för att låtsas som om det regnar och snåla till mig en gratisfika till. Tänk att ett enda leende kan få en på ett galant humör och göra så att man kommer fortare hem.....

2009-06-12
22:04:38

Räcker det med en bag-in-box för att lära sig hälla ut vinet så det blir en fluga precis som i Charlie Capers nummer?
Sitter och tittar på Talang 2009 och trollande Charlie Caper, sedemera utsedd till talang 2009. Jag har ett glas vin i handen och är riktigt nyfiken på hur Caper gick till väga för att lyckas med tricket då han häller upp vin i glaset för att sedan tömma glaset rakt upp och ned. Ur glaset kommer dock ingen vätska utan enbart den fluga han haft på sig under föreställningen. Snacka om partytrick. Att låtsas spilla ut rödvin på festfixarens vita matta för att i stället ta upp slipsen ur glaset och förbli en gentle man.  Undrar om det räcker med att ödsla en bag-in-box innan man lär sig hälla ut vin så det blir en fluga? Nåväl jag får öva.



Charlie Caper vinner talang 2009

2009-06-11
23:34:35

De tre största nyheterna av idag berör jordgubbar, fotboll och vin
Ronaldo, jordgubbar och Lindemans Bin 45

Innan jag fullkomligen dunsar i säng i något som mest liknar framstupa sidoläge är det dags att göra en summering av dagen. Jag väljer och göra det genom att presentera de tre största nyheterna av idag, ja enligt mitt tycke i vartfall. Vilken utav dessa som kommer att förändra vår samtid mest det återstår att se.

Det här var dagen då det dök upp orosmoln inför stundande midsommarfirande, då det avslöjades att årets jordgubbsskörd är hotad. Men det är inte något som tycks märkas i min lilla stad där det säljs svenska jordgubbar i varje gatuhörn. Lösning på en eventuell jordgubbsmisär på midsommar är nog att köpa upp ett helt lager av Ben & Jerry strawberry cheesecake. Så mycket närmare Jordgubbar med riktig mjölk går nog inte att komma i glassutförande.

1 Miljard kronor för att springa lite, göra en övestegs fint, måla lite ibland, gnälla och se allmänt tjurig ut och leka världens bästa på ett grönt fällt. Kanske var det den drömmen alla vi hade som i barndommen förtrollades av nintendospelet Tecmo Cup, någon som minns det? för att sedan i real life försöka idka fotbollskonster i gröngräset a´la tv-spelets förtrollade värld. Drömmen stannade vid just en dröm.  Bara inse att man borde spenderat mer tid på legendariska Pukevallen. I dag ekar det i hela fotbollsvärlden då Manchester United har accepterat ett rekordbud från Real Madrid på drygt en miljard kronor för Cristiano Ronaldo. Vi får se hur det slutar.

Dagen av idag hämtade jag ett paket på posten, det visade sig vara ett smakprov, ja en bag in box, nämligen Lindemans Bin 45 som precis har blivit utsett till Sveriges mest prisvärda vin i kategorin röda bag in boxviner, av Vinordic Wine Challenge. Förtjänade vinet priset eller är det ett vin som förstärker de förutfattade meningarna kring australiska viner som aningen mejkade och little to much?  Om Vin(gligt) tycker om vinet eller inte det för du läsa här på bloggen inom en snar framtid. Nu vet du i vartfall att jag har erhållit en box och att det kommer ett omdöme inom kort.

Undra vilken nyhet som har störst potential att förändra världen?

2009-06-10
22:16:13

Svar till Bröllopsbloggen
Till Bröllopsbloggen. Självklart har jag några ess i bakfickan. Jag ska fatta mig kort. Vilket vin som kommer till pass beror dels på valet av mat eftersom vin med viss karaktär gör sig bättre till viss sorts mat. Exempelvis kräver vilt ett smakrikt, fylligt och gärna lite strävt vin för att kunna svara mot de kraftiga smakerna i köttet. Något annat som spelar in vid valet av vin är givietvis hur mycket man är beredd att lägga på vinet. Men är det så enkelt, måste man inte känna att vinet verkligen är en aha-uppplevelse. Något att minnas. För vem vill bjuda till ett bröllop som solkas ned av att vinet inte mötte upp det förtröllande och vackra ett bröllop står för. Ett vin för kärleken helt enkelt.

Jag var på ett bra bröllop under pingshelgen och då serverades det Jacob's Creek Reserve Shiraz 2004 till huvudrätten, ett vin som jag tror kostar runt 100 kronor, men inte gjorde bort sig alls till vildsvinet. Kanske att en Amarone hade gjort sig ännu bättre  i det läget. Amarone är ett bra val om man har en budget som klarar av det. Dock finns det en smutt amarone som kostar något under 200 kronor som heter  A Amarone. Går vi upp lite i pris så finns det två viner för dryga 285 kronor som är helt saliga, nämligen. Château Bel-Air-Ouÿ 2000 Bordeaux och Le Cupole. Ska det serveras ett vitt vin så röstar jag på Georg Breuer Riesling Sauvage för 109 kronor riktigt smutt och får även något tjatiga toast skagen att smaka himmelskt. Hoppas jag varit lite till hjälp.


2009-06-09
22:22:14

Kokbok utan kok - Inspirerar dig att värma mat klimatsmart
I samband med att det stora Energipriset delas ut så ger företaget Sweco ut boken "Kokbok utan kok". Boken innehåller 17 recept som helt tillagats utan spis eller ugn. Tanken med boken är att visa att det går att spara energi vid matlagning. Det är matskribenten Lott Lundgren som utgått från ekologiskt och svenskodlat till de kreativa recepten där vissa utav rätterna tillagas i diskmaskinen, på motorblocket och i solsken.

Här följer lite smakprov på recept ur boken....

Grönsaksknyte chévre chaud, 2 portioner
Om du nu har bil och dessutom måste köra den, se då åtminstone till att utnyttja den spillvärme som motorn avger för matlagning. Den här matlagningsmetoden fungerar i regel bättre med äldre bilmodeller.

4 stora ark kraftig aluminiumfolie
2 små paprikor, röd eller orange
300 g körsbärstomater
1/2 rödlök
1/2 kruka timjan
1 citron
2 msk olivolja salt och peppar
150 g chèvre flytande honung
150 g oliver, gärna blandade

Bred ut fyra av foliearken. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Klyv tomaterna. Skiva rödlöken fint. Repa bladen av kryddörten. Portionera ut grönsaker och örter jämt på två ark. Tvätta och zesta av det yttersta gula från citronen skal och pressa ur saften. Blanda saft och zest med olivolja och dressa grönsakerna. Salta och peppra. Skär osten i två tjocka skivor och lägg överst. Ringla över flytande honung. Vik ihop till så platta paket som möjligt. Ska du köra mer än fyra mil lägger du paketet direkt på motorn. Ska du en kortare sträcka kan du fästa paketen direkt på grenröret (använd ståltråd). När det är dags att äta, veckla upp foliepaketen och servera med oliver.




Själv har jag en relativt ny bil så jag vet inte riktigt om jag har så stor glädje av receptet utan destomer lockande låter följande recept..

Solmogen fruktcarpaccio med nötsirap, 4 portioner
Den tropiska frukt som importeras till Sverige har i regel skördats omogen för att klara den långa båtresan. Det ger dessvärre avtryck i smak och vitamininnehåll som inte alltid hinner utvecklas helt. Ett sätt att hjälpa smaken på traven kan vara att tillsätta lite sol och värme innan servering.

½ dl mandel- eller hasselnötslikör
½ dl mörkt muscodovarsocker ½ tsk vaniljpuder (pulveriserad vaniljstång)
1 dl valnötter
1 ekologisk ananas
4 ark aluminiumfolie
vanilj- eller kokosglass till servering

Rör ihop likör, socker och vanilj (var beredd på att röra ett tag). Skala och klyv ananasen och ta bort den hårda mittkärnan. Skiva ananasen i så tunna skivor du kan. Fördela frukten på foliearken, häll över nötsirapen och vik ihop till platta paket och placera i starkt solljus, ca 1 timme. Krossa nötterna i mortel eller hacka fint. Veckla upp paketen, lägg i serveringsskålar eller glas och servera med glass.




2009-06-09
00:13:14

Ny design på Vin(gligt)
Under en lång promenad i ömsom regn ömsom sol lyssnandes på P3 blev jag inspirerad till en ny design på bloggen, Vet inte om jag lyckades fullt ut. Om du tycker det ser lite halvdant ut hojta till och hjälp mig. Headen är det som är ny. Vad tycker du???

2009-06-07
23:43:56

Pirater - pirat bay, piratpartiet och pirater som hållare till vinflaskor
Piratpartiet skördar framgångar i Eu-valet och rättegången i Pirat Bay målet fortskrider. På temat pirater har jag hittat den här roliga hållaren för vinflaskor för att knyta an till vin som är bloggens tema...



Vinhållaren finns att köpa på www.sjovhilsen.dk där jag hämtat bilden.





2009-06-07
23:04:49

Kan dålig fotboll få bra öl att smaka i det närmaste illa?
Duvel - beligisk öl, lördagen den 6:e juni, solen sken på öland, em-kval och grillning. Kan livet bli bättre? Något gick snett, fotbollen var usel och kanske smittade det av sig på ölen

Nästan som reklam. En allt perfekt bild föreställande den svenska sommaren målas upp av denna dag även om den naggas i kanten i samma veva som solen sjunker ned i kalmarsund.  Himmeln och solen dansar en tidig midsommarvals. Borde låtit Evert Taube regera min playlist men till stor del är det några band från Glascow som regerar. Glasvegas med ­refräng skräddarsydd för brittiska fotbollsläktare. Grillen ger kycklingspetten gyllenbrun färg och jag tänkte rata vin som måltidsdryck denna dagen till förmån av belgisk ölkultur gestaltad av ölen Duvel, då det känns mer fotboll. Ja kanske lite väl mycket fotboll då den dåliga fotbollen Sverige presterar tar överhand och liksom smittar av sig på hur ölet smakar. Dessto längre fotbollen lider desto beskare smak får det redan beska ölet. Ölet som kostar 61 kronor på Systembolaget smakar oförskämt skralt. Detta för ett öl som enligt sanna ölentusiaster ska berika ens smaklökar med Stor beska. Fruktigt, eldigt, smakrikt öl med syrlig ton. Jag får ta och smaka ölet en gång till. Efter fotbollen sköljs den beskaste av bitterhet bort med ett glatt vin på box som kostar lika mycket som ölet om det känns på flaska. Chill Out Music är inget vin att flasha med inför andra vinbloggare men när ölen och fotbollen liksom sviker så är det ett sällskapsvin som med toner av svarta vinbär och lakrits känns rätt. Bättre vin hade passat bättre om Sverige lirat bort Danmark. Det blev ett glas sedan en promenad längs havet för att glömma straffmissar och passbjudningar. Undrar fortfarande varför inte Viktor Elm fick chansen tidigare i matchen.

Fakta om ölet som ska få en chans till någongång under sommaren.

Duvel är ett belgisk öl av aletyp, med 8,5 procents alkoholhalt. Smaken beskrivs av kännare ganska fylligt, den har fin syrlighet och markerad beska. Duvel är resultatet av den belgiske bryggaren Albert Moortgats försök 1918 med att brygga belgisk öl med en jästsort han kommit över under en resa i Skottland. Vid en provsmakning beskrevs resultat som en "djävul" (duivel eller, numera oftast dialektalt, duvel på nederländska). Information hämtad från Wikepedia.


2009-06-07
19:30:03

Rolling Stones konst
Mick Jagger och Rolling Stones som konst

När rastlösheten slog till innan middagen och fotbollen så bar det ut på upptäcksfärd, En skön promenad längs havet som stannat vid att vara just en skön promenad längs havet om det inte varit för det spontana infallet för att se om det hände något roande uppe vid Ekerum Golf & Resort, ja där sällskapsresefilmen "Den ofrivillige golfaren" spelades in. Väl där klev vi in på Ekerums konsthall eftersom de hade öppet till 18.00 och utställningen med Roling Stones basist och glaskonstnären Kjell Engman lät riktigt lockande. På flertalet av bilderna var motivet, mannen myten legenden och de där berömda läpparna, Mick Jagger. Ron Wood som konstnären heter och basist i Rolling Stones tilltalar mig nog inte till fullo. Han är ingen dålig konstnär men enbart scenbilder på Rolling Stones blir lite väl tjatigt. Min personliga favorit förutom Kjell Engmans glaskonst bland konstnärerena som stoltserar med sina tavlor på Ekerum är konstnärens Mats Pehrson...hans tavla snapshot är fantastiskt. Eller vad tycker ni?

Mats Pehrson konst tavlan heter Snap shot

Vem är då Mats Pehrson?

I bladet jag finner på konsthallen beskrivs Mats Pehrson såhär; Mats Pehrson föddes i Sverige 1958, men har bott och arbetat i New York sedan 1986. Hans konst har regelbundet ställts ut i både New York och Stockholm. Mats har utbildat sig på School of Visual Arts och Parson School of Design i New York. Mats Pehrson kombinerar foto och målning med en speciell teknik. Han använder sina egna bilder som han överför på aluminium, duk, betong och papper, och som han sedan målar på med olika tekniker. Han inspireras av det vardagliga livet på gatorna i New York. Det kan ses som en samtida social dokumentation av staden. Mats fortsätter sin ständiga jakt, på intressanta scener från New York, med sin kamera.


2009-06-05
22:29:23

Little Boots - Stuck on repeat


En studentfest i lägenheten bredvid, någon helyllepoet med ett gitarrsound a´la James Yorkston blandar dylan och thåström med något mera lättsmällt mellan skratten, "alla trodde att jag skulle förlora mig med vilken runaway som helst." I skrivandets stund regerar Winnerbäck och genom mitt halvöppna fönster kan jag urskilja orden "en sommar igen kanske nån vecka på landet kanske nån helg i nån storstad söderut Du och din tjej jag och min son ibland planerna är skönt om dom kan flyta lite nu" från låten "Fattar ingenting", mäktigt. Själv sitter jag och gör allt och ingenting drickandes te, småtittar på tv och försöker och ta in låten Stuck on repeat  med Little Boots som förgyller en fredagkväll som denna som går på halvfart. Snart dags att avsluta kvällen bara den där studentfesttrubaduren får för sig att skriva autografer istället för att falla för damernas "en gång till" i kör. Men så länge han håller sig borta från Lundell ska jag inte klaga. Imorgon är klockan ställd på hör och häpna 05.15 för att hinna med att vakna köpa kaffe åt gänget för att stå fit for fight på första tee klockan 06.30. Inget vin åt mig ikväll inte. När jag avnjutit Stuck on repeat med Little Boots som lysser riktigt klart på den brittiska brittpopshimmeln ska jag krypa till sängs och lyssna på Kung Birro som programledare för Karlavagnen. Kan en fredagkväll sluta bättre?????

2009-06-05
21:45:31

Matlåda deluxe, läge för att höja rippan...
Kyckling, potatissallad, rostad lök och sommargrönsaker.

Jag tog mitt hopkok pasta som jag skapat utifrån devisen "man tager vad man haver", fredagens tilltänkta matlåda , och åt upp till kvällsmat istället. Gick och la mig och insåg när jag vaknade att matlådan gapade tom. Två och en halv sekunds tv -tittande fick mig att länkta efter grillat och vips efter en snabbvisit i närmaste morgonöppna butik så stod matlådan där fylld med nygrillad kyckling, potatissallad, torkad lök och sommargrönsaker.  Gosse om jag njöt till fullo under lunchen. Så slog det mig mellan tuggorna att jag allt som oftast tidigare medtagit rester från dagen innan, ja hur kul och inspirerande är det. Jag bestämde mig för att höja rippan lite för jag som är  i mina bästa år förtjänar helt klart en oslagbar lunch dag ut och dag in.

Låt mig bara äta goda luncher härifrån och in i evigheten....

2009-06-04
23:28:34

Oppenheimer Sackträger Riesling Spätlese Trocken 2007
Riesling

Sviten är bruten. På ett lika övertygande sätt som Söderling spöade Nadal och bröt hans vinstsvit i Franska öppna lika briljant i sin övertygelse var Oppenheimer Sackträger Riesling Spätlese Trocken 2007 när den trädde fram som en ny ödmjuk lysande stjärna i rieslingträsket. Tidigare har jag oavkortat gått och köpt George Breuer, Dr Loosen eller A Christmann när jag funnit att ett rieslingvin torde vara smutt. Så tänkte jag även göra idag, men ack nej jag bröt sviten och köpte något helt annat. Valet föll på Oppenheimer Sackträger Riesling Spätlese Trocken 2007 som hyllats av bland annat FinareVinare. Sunt förnuft eller ren magkänsla fick mig att köpa två flaskor en för att dricka inom en snar framtid när tillfället är det rätta och en flaska med ambitionen att den ska ligga bortglömd i något år eller så.  Vinet kostar 149 kronor och mitt aldeles egna omdöme om vinet och tankarna som dök upp när det avsmakades följer inom kort. Tills dess var inte rädd för det som är verkligt.


2009-06-04
00:45:22

Mest spännande och rumberade vinerna bland nyheterna i Juni...
La Froscà  2007, Tacuabé  Muscat Ottonel 2008, Valentin Zusslin  Riesling Bollenberg 2007, Alice  2006, Tesch Blaufränkisch  Hochberg 2007, Renato Ratti  Colombè 2008. Vin och alvar på Kapelludden

Sommar -09 har presenterat sig på allvar och i och med det så har frusna själar tinat och alla människorna här verkar så lyckliga nu. Vinden har vänt och nu när sommaren kommer ska det visas bättre dar. Likgiltigheten och stiltjen och d"et är ingen idémentaliteten" som plågat vår samtid när lågkonjunkturens gått bärsärk försvinner ju starkare solen skiner och allting liksom vinet får ny smak igen. Med sommaren kommer äventyren och upptågen,  på ett sätt som tyder på att  det är legitimt att vara lite crazy, juni, juli, augusti. Varför inte ta språnget ut även i vinets värld under sommaren våga vara lite cracy ja rentav rumberad och anamma en våga-prova-nytt-och-annorlunda-strategi. Vin(gligt) har svaret på vilka viner som känns fräschast,  och mest rumberade  såhär när sommaren fått övertag över vårt avlånga land...

Här följer listan, en lista som präglas av druvor som jag inte druckit förut eller väldigt lite av.

Tacuabé Muscat Ottonel 2008 Ett vitt vin gjort på druvan Muscat ottonel och härstammar från Uruguay närmare bestämt från Departementet Canelones ligger cirka tre mil utanför Montevideo. Vinnäringen i Uruguay är inte så purefärsk som man kan få försig vid en första anblick utan den sträcker sig från sent 1800-tal då italienska och spanska utvandrare äntrade landet. Detta vin är ett sällskapsvin som sägs smaka fläder och päron. Kostar 70 kronor.

Tesch Blaufränkisch Hochberg 2007. Det är inte ofta som röda viner från Österrike dyker upp på Vin(gligt) men detta är ett undantag och ett vin vi tror är mycket smutt. Vi har provat det i förbifarten men inte till den grad att vi kan lämna ett fullgott omdöme. Då smakade det riktigt bra. Vinet ser dagens ljus i Burgenland, Österrike och är ihopkomponerat av druvan Blaufränkisch. Smaken är mycket kryddig och stoltserar med toner av björnbär och choklad. Kostar 107 kronor.

Valentin Zusslin Riesling Bollenberg 2007
. Jag är rysligt svag för goda viner gjorda på druvan riesling och för det mesta är jag riktigt inpräntad från viner som Georg Breuer eller Dr Loosen ligger bakom, har liksom fått för mig att de gör de bästa vinerna på druvan. Därför blev jag riktigt glad när detta vin dök upp. En riesling från Alsace i Frankrike som enligt vinskribenter för de stora drakarna i detta land funnit briljant, hoppas de har rätt. Jag måste i vart fall prova då vinet beskrivs bära smak av äpplen, honung och aprikos. En sommarkänsla för 149 kronor som dessutom är ekologiskt odlat.

Alice 2006. Kanske är det för uppenbart och lite smått nördigt att börja upprepa refrängen på Smokies slagdänga som ett återkommande mantra när detta vin gör entré. Ja ni vet den där sönderspelade låten med den sönderslitna refrängen "Who the fuck is Alice". En tapperhetsmedalj till mig som erkänner. Detta vin är spanskt från klassiska Priorat närmare bestämt. Detta vin är en mosaik av olika druvor och inhyser både garnacha, cariñena, monastrell, syrah och cabernet sauvignon. Detta är ett fruktigt vin med omfångsrik smak som förgyller vilken grillkväll som helst i Juli. Kostar 199 kronor.

La Froscà 2007. Inte långt från Gardesjön i norra Italien finner du vingårnden som ligger bakom detta vin. Vinet är gjort på en druva som jag måste erkänna aldrig druckit innan jag kom i kontakt med detta vin. Druvan är Garganega och vinet är tämligen spännande med sin stora smak. Det är såhär man vill ett sommarvin ska smaka och dofta. Hela känslan av vinet är densamma som att kliva ut i nydligen nytvättade kläder under klarblå himmel då du ska på fest och därför är renligheten själv och doftar som något från Paul Smith eller Kenzo som butiksbiträdet i parfymeriet lurat på dig. Här finns alla inslag liksom äpple, citrus och en tendens till örtighet. Kostar 169 kronor dvs en tredjedel av vad parfymen du har på dig kostar, småler

Renato Ratti Colombè 2008
. Helt klart ett ursinnigt spännande vin som Vin(gligt) bara måste smaka. Dels då det är gjort på druvan Dolcetto, som gjorde så stora intryck på mig förra gången jag drack ett vin framställt av druvan. Då smakade det lakrits och hallon och jag härledde smaken till bardommens hallon- och lakritsbåtar som jag bara inte kunde låta bli när jag var barn. Lägger man till en sofistikerad örtighet så är det svårt att motstå. Hoppas detta vin bjuder till på liknande sätt. Jag ska gå och köpa detta vin för 99 kronor bums.

2009-06-02
22:29:54

Om bröllopet, maten men framförallt vinet....
Bröllop i Mariefreds kyrka. Fest i Mälsåkers slott, Övervattning i Strängnäs. Skum beställning i väntan på allt med kaffe hallon paj och Åbro.

"sex tusen stjärnor och en är vår ser du den min vän klockorna slår men tiden står still för evigt du och jag vi är för evigt du och jag" så låter en rad tagen ur Olle Ljungströms Happy End. Passande då en av vårt kompisgäng på fyra från studiretiden blivit bortgift. Tiden går och det känns inte länge sedan tiden då livet bestod av terminer  när sommaren var helig och  upptåg avbytte varandra, men vi är äldre nu. Tanken är att det här inlägget  ska handla om bröllopet, maten men framförallt vinet som dracks för att leva upp till den här bloggens paroll.

Efter bröllopscermonin i Mariefreds kyrka bar det av på festligheter i Mälsåkers Slott. Där bjöds det på tre rätters ett vin till varje rätt som skulle avnjutas mellan tal till brudparet, roliga upptåg och fördjupade tankar om livet med den som vill lyssna av de som sitter närmast.

Till förrätt är det en variant av toast skagen som gäller tillsammans med ett vitt vin som varken gör ett dåligt intryck eller ett intryck som kommer att nöta sig kvar i smaklökarna i evighet.

Till huvudrätt serveras det vildsvin och det röda vin som till bredden fylls i glasen är Jacob's Creek Reserve Shiraz 2004 min bords dam tycker dock att det hade varit mer på sin plats med en Amarone, men Jacob´s Creek Reserve Shiraz gör på intet sätt bort sig. Faktum är att dess fruktig smak med inslag av fat och mörka bär som förför med sina smutta toner av  vanilj och lakrits är helt galant. Det är så jag blir något förvånad när jag får en syn på flaskan och kan uttyda att det är ett Jacob´s Creek Reserve Shiras jag dricker. Vilket slår död på myten att ett vin måste kosta "like hell" för att smaka gott...

Till efterrätt serveras Pannacotta tillsammans med ett ypperligt rött desertvin nämligen Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classsico 2004. Riktigt smutt...ja så smutt att jag bjuder på ett recept på Pannacotta så kan du gå och köpa vinet och testa själv....

Recept på pannacotta
Panna cotta är italienska och betyder kokt grädde. Den här efterrätten är otroligt god och är faktiskt mycket enkel att göra med detta recept. Har man ingen vaniljstång kan man också använda vaniljsocker så blir det ännu enklare. Underbar efterrätt med lyxkänsla som ändå är enkel att göra med detta recept. Klocka Tid: 15 min + 2 timmar för att stelna

Du behöver:
* 5 dl vispgrädde
* 1 vaniljstång (eller 1 tsk vaniljsocker)
* ½ dl socker * 3 gelatinblad Garnering:
* Färska eller frysta bär eller frukt

Gör så här: Lägg gelatinbladen i blöt. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg fröna och vaniljstången i en kastrull. Häll på vispgrädde och tillsätt sockret. Låt koka upp. Rör om och låt puttra 1-2 minuter. Ta av kastrullen från plattan, viktigt! (det får inte koka när du lägger i gelatinbladen för då skär det sig.) Lägg i gelatinbladen och rör om så att de löser sig. Sila bort vaniljstången. Häll upp i portionsglas och ställ in i kylen minst 2 timmar så att det stelnar. Strö över (tinade) bär eller frukt. Servera.

Kvällen slutar efter dans in på småtimmarna. Nästa dag är vi fit for fight för en golfrunda på Strängnäs Gk.

Ett riktigt lyckat bröllop och en riktigt bra fest var det....

2009-06-01
23:24:40

Abalone Dots - Long lonely roads, Dagens låt på Vin(gligt)


Hemfärd under klarblå himmel, två vänner klyver ostkustens E22, en av vårt lands förligaste vägar. Efter Norrköping kommer hungern smygandes och vi beslutar oss att stanna vid första bästa vägrestaurang. Vi passerar restaurang efter restaurang utan att känna direkt sug efter att svänga in. Vi närmar oss Västervik men något, ja kanske den tomt ekande magen, säger att vi borde svänga in i Gamleby där ingen av oss tidigare varit. Spontanitet för råda så vi svänger av E22 och in i Gamleby och hittar en mysig pizzeria vid samhällets torg. Uteserveringen är fullbelagd så vi får sätta oss inne och stilla vår hunger till TV4 sporten och se hur Zlatan vinner italienskaskytteligan. Söderling spöar Nadal och Kalmar FF fullkomligt klär av Helsingborg. Vi lämnar Gamleby och passerar Västervik och när det görs så är det svårt att inte få en bild av tjejerna i gruppen Abelone Dots på näthinnan. Eftersom de i musikväg måste vara Västerviks stolthet, Long Lonely roads är en fantastiskt bra låt för att i stillsamhet få tyst på den här måndagen. Abalone Dots såg jag live för något år sedan och hoppas får göra det igen.....

Musik som gör ett vin godare....

2009-06-01
23:01:52

Vinskola i väntan på en summering från helgens bröllop


Ni som följer bloggen har uppmärksammat att det varit tyst från Vin(gligt) altjämnt sedan i torsdag. Detta beror på att jag och mina bästa vänner styrde bilen mot Stockholm i fredags. Vi tillbringade fredagskvällen på Söders gator utan att hitta en rekorderlig pubb. De vi hade tänkt oss var fulla till bredden och kö hade vi inte tänkt att stå i. Vi fick helt enkelt vandra hem till Timmermansgatan och vänta på John Blund. På lördagen var det så dags för bröllop i Mariefreds Kyrka och efterföljande fest på Mälåkers slott. Jag kommer att återkomma med vad det bjöds på i vin- och matväg. Dock har jag inte hunnit med att samla mina tankar. Men det kommer.

I väntan på ett galant referat från helgens bröllop med uttömmande omdöme på mat och vin så kan ni lära er mer om vin genom youtubefilmen ovan. Raimat och Ulf Sjödin, Master of Wine, berättar om skillnaden på druvor man äter och druvor man gör vin av och förklarar hur olika druvor påverkar vinets karraktär. Jag tycker deras filmer är trivsamma och lärorika.