Vin(gligt)

2012-11-25
20:00:59

Vinterstudion, AS Roma, kalkon och Ser Lapo 2008 Chianti Classico Riserva Mazzei

Solens strålar glider fram över de frostbitna fälten ned mot Kalmarsund. Inne i värmen bänkar jag och min fru oss framför vinter studion med varsin kopp av teblandningen Miss Saigon och lussebulle. Vi rör oss inte i fläcken förrän Marcus Hellner spurtar till sig vårt andra staffetsilvret för dagen några timmar senare. Därefter börjar frun förbereda kalkonen till söndagsmiddagen medan jag ger mig ut i trädgården för att förklara att sommaren är slut och täcka över och bära in sådant som ej tål kyla. När det är gjort dimper jag åter ned i soffan för att beskåda Serie A-matchen som Roma vinner rättvist på bortaplan. Jag ger stående ovationer framför tvn lagom till att frun ropar att Kalkonen är klar. Till den förträffliga kalkonmiddagen dricker jag Ser Lapo 2008 Chianti Classico Riserva Mazzei som återfinns i Systembolagets beställningssortiment och kostar 169 kronor. Vinet produceras av familjen familjen Mazzei som producerat vin i Chianti Classico sedan 1435.

Ser Lapo 2008 Chianti Classico Riserva Mazzei är en komposition av 90% Sangiovese samt 10% merlot. Dess kryddiga doft med inslag av plommon förstärks av den ljuvliga doft som finns kvar i köket efter tillagningen av kalkonen. Plommonen återfinns även i vinets kryddiga smak där toner av salvia och choklad briljerar. Vinet är mycket gott.

Mörkret lägger sig över Skogsby ja Kalmar Östra och nu stundar The Mentalist. Färdigskrivet....

2012-11-11
19:34:43

Château De Reguignon Bordeaux 2008, Så mycket bättre och smågodis


"Jag skulle sitta på ett tåg mot Paris
och låta Stockholm va..."

Samtidigt som Olle Ljungström framför sin majestätiska version av duetten Om Du Lämnar Mig Nu signerad Lars Winnerbäck och Miss Li smuttar jag på ett glas Bordeaux och äter smågodis. Även om kombinationen kan tyckas vara "synd på ett så bra vin" tycker jag att det är rysligt gott och en kombination lika oslagbar som The Big Red Machine en gång var.

Tanken var från början inte att dricka bordeauxvinet till godiset, men efter en utsökt middag med gott vin kändes det rätt att fortsätta med samma vin hela kvällen.

Château De Reguignon Bordeaux 2008 som var vinet för kvällen finns ej på Systembolaget och jag hittar inte mycket info om vinet vid en simpel internetsökning. Jag fick det i present på min födelsedag. Vinet stoltserar med en stram men örtig fruktig smak där svarta vinbär, plommon och körsbär dominerar. Men jag faller för de framfusiga toner av kakaochoklad i vinet.

Till middag åts det Fläskfilégryta enligt följande recept

Fläskfilégryta med ölkorv 4 portioner Ingredienser:
ca 600 g fläskfilé
1 gul lök 1 stor vitlöksklyfta
1 grön paprika
3 långsmala ölkorvar med valfri kryddblandning
2 dl crème fraiche
3 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
1 msk soya
1 tsk torkad dragon
grovmalen svartpeppar

Gör så här:

Putsa fläskfilén och skär den i skivor. Salta och peppra, och stek skivorna i en stekpanna eller gryta med smör eller olja. Förflytta dem sedan till en tallrik vid sidan av och varmhåll köttet under folie.

Hacka löken, pressa vitlöksklyf- tan och skär paprikan i tärningar. Bryn lök, vitlök och paprika, och rör ner ölkorvarna skurna i slantar efter en liten stund.Tillsätt crème fraiche, visp- grädde, kalvfond, soya, dragon och de stekta fläskfilébitarna, och låt koka upp.Smaka av med peppar, och låt småputtra i ca 5 min. Servera med kokt potatis och en god sallad.

Filmtips: jag måste rekommendera filmen This Means War.

2012-11-10
09:07:56

Vin(gligt) som vinbutik på nätet

Numera finns Vin(gligt) som vinbutik på nätet.

Besök butiken på: http://vingligt.vinguiden.com

2012-11-01
17:23:00

Pulled Pork

Pulled Pork har blivit något av en signaturrätt hemma hos oss. Vi äter det med Corn om a cob och Öländska Bönor med Tacosmak från Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter. Mer info angående bönorna finner du på http://www.kotp.se/ .Här följer recepten.

Pulled pork

1 kg fläskkarré i bit
1 dl bbq- sås
2 dl vatten
Salt och peppar
Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader. Gnid i karrén med salt och peppar och hälften av bbq-såsen. Lägg karrén i en ugnsfast kastrull med lock, slå på vattnet och baka under lock i ca 5 timmar. Ta av locket och pensla på resten av såsen och baka i ytterligare 10 min eller vänd på grillen.

De Öländska bönorna med Tacosmak tas direkt ur burken och värmes som de är.

Corn om a cob

Majskolvar
Vitlök
Smör
Gör så här:
Koka majsen i saltat vatten i ca 5 min. Ta upp majsen och gnid i med vitlök och ev chili. Grilla eller ugnsbaka tills majsen fått en gyllene färg.