Vin(gligt)

2008-01-31
22:07:08

Förlåt mig.....
Idag verkar vara en dag för förlåtelse. Israel ber Beatles om ursäkt och Maradona ber om förlåtelse för vad som alla i fotbollsvärlden förknippar med "Guds hand". Vi på VIn(gligt) vill inte vara sämre så vi bara måste be om ursäkt för....att vi tömde hela hotellet i London på Ty-phoo. Detta galanta svarta te som ska blandas ut med mjölk. Beroende framkallande och får en att höra matrat "London Calling" om och om igen. Bilden nedan fungerar som bevismaterial över vår stöld...

220952-185

Konsten att göra en god Ty-phoo

To make your perfect cuppa. let the OOs infuse with freshly boiled water for 3-5 minutes and add milk, sugar and/or lemon to taste.

Vin(gligt)

2008-01-31
21:03:48

Det susar i säven.
Det stormar in ännu en kvinna över vårt avlånga land. Det susar i säven. Ingen större mening att gå ut för då blåser man väl bort. Har appropå vädret försökt klura ut vilken maträtt som är mest anpassad till Windy weather. Jag som enfaldig domare har utsett "Flygande Jacob" till kingen av maträtter när det blåser ute.

Här följer receptet........

Flygande Jacob
Kyckling, bananer i en oslagbar kombination.
Ingredienser 4 port:

3 dl Kelda mellangrädde
1 dl chilisås
1 dl jordnötter
1 st grillad kyckling
2 st banan
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Ta bort skinn och ben från kycklingen. Skär kycklingköttet i mindre bitar. Skala och dela bananerna på längden. Lägg kycklingköttet i en ugnssäker form. Lägg bananerna ovanpå. Vispa grädden. Rör ihop grädde och chilisås och bred det över. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 min. Tag ut kycklingen och strö över jordnötterna.
Recept hämtat ur nyhetsbrevet från Tegner & Hermansson

Jag vet att det är vardag men det skulle sitta fint med lite vin, ett vin som vid första spontana känslan måste vara helt rätt till Flygande Jacob är Malambo, vinet som sägs bära inslag av banan i smaken. Vinet kostar 54 kronor.

image184
Design: Mikael Harmander

2008-01-29
21:28:02

Vin till mytomspunnen indiepop bedöms
Ja jag vet hela den här tisdagen har förvandlats till en Kalmar version av London Live. Här regerar för kvällen the Smiths, Belle and Sebastian samt några fler odödliga indiepoppande britter. Måste erkänna att Winnerbäck och Säkert också finns med på ett hörn. Aja nu till det här inläggets brännpunkt, en bedömning av vinet. som dricks till musiken...

Trapiche Oak Cask Malbec 2005, nog med mumbo jumbo. En bild säger mer än tusen ord.

image183
Det här vinet är himmelskt hett bara inramningen är den rätta. Kostar 85 kronor. Ja ladda ned några odödliga indepoplåtar och försvinn in i musiken.The Smiths- There is a light that never goes out

2008-01-29
20:53:17

Det Smiths(ar) av sig en superb vardagskväll
Klockan har sprungit på snabbt denna vardagskväll. Man hinner inte riktigt komma hem från jobbet förrän vardagssysslorna hänger tungt över ens axlar. Pjue nu har jag en halvtimma på mig att laga mat, äta, diska. Sedan skall det tränas, duscha, ätas igen, diska, betala räkningar och städa undan lite. Stopp och belägg för det är inte hela sanningen. Så här här borde min vardagskväll vara från och med nu.....

I högtalarna som omringar soffan ljuder The smiths och låten There is a light that never goes out. Jag har just smuttat upp ur ett glas vin och sett färdigt på en av SVTs bästa serier någonsin SPUNG. Jag njuter, för vad kan vara dåligt med ett vin i handen som framhäver mycket fruktig och inslag av lakrits och en tvserie vars slut är en hyllning till The smith och låten There is a light that never goes out.

And if a double-decker bus
Crashes into us
To die by your side
Is such a heavenly way to die
And if a ten-ton truck
Kills the both of us
To die by your side
Well, the pleasure - the privilege is mine

Citat The Smiths

image182

2008-01-27
22:13:53

Vin(gligt) om handboll

Det spelades bättre handboll på 90-talet. Vilket bevisas av att arrangörerna av Em 08 försöker få spelarna att höja sig till 90-talets nivå genom att envisas med att spela musik hämtad från den tiden. Hur förklarar man annars att folket på läktaren och i tv-soffan i varje match måste brottas med textraden från Vengaboys "boom boom boom boom i want you in my room.

ett ointressant inlägg i väntan på mera om vin...............

2008-01-15
19:40:45

Gör V&S till en folkaktie och rädda Stockholmsbörsen...
Usch och fy, det enda rätta vore att helt enkelt låta bli att titta på sina sparade kosingar i fonder och aktie tills det har vänt och solen står högt över taken igen samtidigt som vinden har vänt. Jag antar att jag inte är ensam om att se sina pengar rasa i samma takt som ett snöskred i Åre. Stockholmsbörsen har tappat en tiondel av sitt värde sedan årsskiftet. Snart börjar det bli riktigt köpläge då det måste vända upp någongång. Själv sitter jag i väntans tider på Odd Molley och ska köpa de när tillfället är rätt. JADA JADA JADA. Vad i hela världen har det här med vin och en vinblogg och göra. Jo ska ni se, den första spontana idén som dök upp i mitt huvud när jag läste en artikel om börsens nedgång i Aftonbladet är nämligen tokigt vinrelaterad. Idéen var att sälja ut Vin och Sprit och göra den till en folkaktie. Till skillnad från Telia så tror jag att det är en god idé. Jag hade i vartfall köpt aktien. Så regeringen och staten hör min bön......

2008-01-12
18:24:02

En vinbanner som skapar intresse
Väl inne på Vinguiden hälls all min nyfikenhet i en tratt som mynnar ut på reklam för ett vin. Texten på bannern som skyler bitar av en riktigt trist bild lyder "Ytterligare en ASTRÅKIG ANNONS FÖR ETT JÄTTEBRA VIN". Texten är en galant aptitretare och jag följer bildspelet, trycker till slut på annonsen och slussas vidare på bredbandsautobahn. Tillsist hamnar jag på hemsidan för Fondberg & Co och läser om Agramont Crianza som var produkten i annonsen. Fondberg & Co som representerar vinet i Sverige har skapat en riktigt bra kampanj på internet som väcker intresse enligt oss på Vin(gligt). Vi kommer inom kort att ge vår bedömning av vinet som vi blev intresserade av genom annonsen. Agramont Crianza.

2008-01-12
18:04:48

Konsten att dricka som en seriefigur...
Kvällens drink är något som en hund går runt och smuttar på i en av de bästa tecknade serier som någonsin gjorts. Ja ni läste rätt, en hund. Hunden heter Brian och huserar i den skruvade men ack så bra serien Family Guy. Den sofistikerade hunden i familjen, som mest polar med familjens småtting Brian som andas brittisk upperclass och är en liten elaking, dricker titt som tätt i serien dry martini.

Dry Martini
5 cl Bombay Sapphire gin
1 cl Martini Extra Dry Röres.
Servera i martiniglas.
Garnera med en grön oliv.

image181

2008-01-09
22:06:18

Grammis att fira....
Grammisgalan. Jag skulle kunna börja med att skrika ut mitt vrede över att Kent kammade hem två Grammis, varav Saharas heta nätter skulle haft en, men jag är rätt nöjd och glad. Jag hade nog skrikit högt om Kent även vunnit grammis för årets textförfattare, med textraden "känns som när vi kom dit we back in 92". Annars var det året då Hello Saferide blev säkert och det med ett efterskalv som gör att folk jag känner förevigt kommer att dansa...

Skönaste grammisen var ändock den för årets låt eftersom den gick till en old favorit back in 96 och en tös som hör och häpnar givit vintips här på Vin(gligt). Jag syftar givetvis på Lars Winnerbäck och Miss Li. Kvällen till ära är vi på Vin(gligt) stolta att återigen lämna vintipset från Miss Li.

Miss Li om det vin hon gillar mest.............

....................Jag är ingen direkt vinkännare tyvärr.. men jag gillar "Chill out". Tar
fram mina bästa sidor
.

Grattis Lars Winnerbäck och Miss Li till Grammisen för årets låtNu är det dags att fira....vad vore livet utan Champis!!! det är ju vardag och jobb, jobb, jobb imorgon.

Vin(gligt)

2008-01-05
14:10:33

Att Kalla sig.....
....är uppenbarligen konsten att i alla lägen tänka positivt och inte se några direkta hinder i tillvaron som är omöjliga att ta sig över. En konst som Charlotte Kalla behärskar, varför vi nu uppkallar begreppet efter henne.

Hur som helst blir det en grym kamp i Tour the ski imorgon och jag har stor tilltro att Kalla kan bli den som kommer upp för slalombacken före alla andra imorgon. Därmed finns en orsak till att fira, vilket direkt för tankarna till Champagne. Appropå Champagne så kommer drycken att bli dyrare i år så skynda att fynda eftersom en prishöjning är beräknad att ske den 1 april. Priset kommer att stiga i englighet med klassiska nationalekonomiska teorier om efterfrågan och tillgång. Den ökade internationella efterfrågan efter bubbel tillsammans med distriktet Champagnes bergänsade  produktionskapacitet gör att priset på Champagne kommer att öka.

Vin(gligt)

2008-01-05
11:02:47

Kalla mig....
Nej det här inlägget ska inte handla om låten med Vapnet från Epn "Ge dom våld". Kalla mig syftar inte heller på alla tråkigheter som människor går runt och kallar varandra. Särskilt mycket vin blir det inte heller... Det här är en hyllning till en 20- årig tjej som är världseliten på spåren och tävlar för IFK Tärendö som bildades i bydelen Kallio i Tärendö den 5 mars 1933. Charlotte Kalla. Detta då skidåkaren och fenomenet Charlotte Kalla denna veckan sållat sig till den skara idrottare som vi på Vin(gligt) beundrar. Svårt att inte bli berörd av en skidåkare som i unga år leker med världseliten och med ett leende tar varje intervju samtidigt som det inte gnälls när något går snett, som när staven gick av under första sprinten i Tour de ski. En inställning som går att härleda hos Sussanna Kallur.

Lördag och ett inlägg på Vin(gligt) borde handla om vinet som skall inköpas under dagen. Men frågan är när ska jag rent av hinna gå ut till systembolaget då skidorna redan börjat på tv och håller på tills Systembolaget stänger. Kan inte slita mig från att följa den mest sprudlande och galanta vinnarskalle som vårt avlånga land har just nu, Charlotte Kalla. Jag får skriva om ett vin som finns hemma och kan rekommendera er som trots allt tänkt gå till Systembolaget.

  • Trapiche Oak Cask Malbec 2005, Mendoza ett vin som enligt Systembolagets hemsida stoltserar med en ungdomlig, mycket fruktig smak med inslag av fat, svarta vinbär, örter och lakrits. En egen utlåtelse om vinet kommer inom kort på Vin(gligt).

Go Charlotte Kalla Go

2008-01-03
19:23:18

Dievole Rinascimento IGT ett vin paketerat med själ...
Öga mot öga med vinmakaren som komponerat ihop den juvliga dryck du nu småsmuttar på.image180
Plötsligt känns vinet mer levande och får sin egen själ. Vinet anspelar på den lokala tryggheten och du får en känsla av samhörighet med vinmakaren. Vinet känns trovärdighet och mer genuint, för inte kan man göra ett vin man inte är stolt över när man väljer att pryda sin egen flaska. Dievole Rinascimento är ett avtryck av det lokala toscana med druvor såsom sangiovese, ciliegiolo, canaiolo och foglia tonda. Druvorna är handplockade och utvunna till vin på vingårdarna bla. Petrignano och Massoni. Slutprodukten är ett vin som stoltserar med toner av körsbär och svartvinbär i ungdomsåren. De olika flaskorna har olika fonton beroende på från vilken vingård som givit uppkomst åt vinet.

2008-01-01
22:37:29

Ett presenttips till en vinintresserad..
Fick i jul ett vinetui innehållande en flaska , låt oss kalla det a-bottle-in-a-box, samt diverse bra-att-ha-prylar till den perfekta vinupplevelsen. Jag får se om jag får användning för allt smått och gott som fanns i den stiliga vinlådan. Om inte annat drar den till sig blickar och blir ämne för diskussion där den nu ligger i underhyllan på soffbordet. Äger man en sådan här box i trä så får folk efter egen erfarenhet för sig att man är lite av en vinexpert. Vin(gligt) tipsar om boxen för att ge bort till individen som tycks ha allt och har en smula vinintresse.

image179