Vin(gligt)

2007-03-30
23:04:30

Mulderbosch Chenin Blanc
image30

Mulderbosch Chenin Blanc producerad av Mulderbosch Vineyards i Stellenbosch i Sydafrika är en uppvisning i hur ett vin på Chenin Blac skall smaka.

Vinets karaktär...
Vinet smakar som en fruktsallad hade gjort om den innhehöll; äpplen, päron, ananas, citrus. Lägg därtill nötter och inslag av fat och vaniljtoner.

Vinets betyg...

image31
Himmelskt. En vän har skämt bort oss med goda Sydafrikanska Chenin Blanc och vi föll bums för dessa viner. Då Mulderbosch är ett bevis på hur ett Chenin Blanc a´la nya vinvärlden skall smaka så är vi riktigt nöjda med smaken. Ett riktigt gott vin med en smak av en välkomponerad fruktsallad. Vi behöver inte bre på mer för detta vin. Mulderbosch och Chenin Blanc för tankarna till våren och sommaren. Köp och njut.

2007-03-30
22:53:44

Vin enligt Hotspot, Karolina Skande.....
Modebloggaren Karolina Skande som ger modetips i bland annat Aftonbladet och som inspirerar på sin blogg Hotspot har av oss på Vin(gligt) fått frågan om vilket vin som är hennes favorit.

Karolina svarar....

.....När det kommer till vitt vin är jag stereotypt kvinnlig och föredrar Chardonnay eller Chablis. Hm, ska jag nämna något speciellt vin får det nog bli L Chardonnay. Röda viner - Vågar man säga att man gillar Merlot? Äh jag kör på ett säkert kort och säger Amarone viner.
Naturligtvis går champagne alltid hem!
Vin(gligt)
Mikael Harmander

2007-03-30
22:37:08

Sjösjukan af Kalmar
image29

För några år sedan ja faktiskt så nära inpå som framtill i höstas hade man vid ett besök på pubben Sjösjukan i Kalmar, mötts av hotfulla, uppblåsta sjöbusar som druckit flodvågor av öl och lekte skeppsbrott eller hela havet stormar i bar överkropp på borden. Charmigt njae, mina besök på pubben slutade alltid abrupt efter kanske 20 minuter.

Nu har alltså stället piffats upp, fått en mer stilren attityd och plötsligt lyser sjöbusarna, i bemärkelsen av beskrivningen ovan, med sin frånvaro. Istället ser människorna ut att vara hämtade från vilket ställe som helst i Kalmars uteliv och jag kan faktiskt acceptera att stanna där mer än tjugo minuter som omväxling till Kalmars andra ställen. Lite lustigt och märkligt vad lite fräschare inredning kan göra med imagen för ett ställe?

Vin(gligt)

2007-03-30
22:28:44

Riesling vad gott...

image28...A Christmann Gimmeldinger Biengarten Riesling trocken 2005. Ett vin som produceras av Weingut A. Cristmann och som ser dagens ljus i det tyska distriktet Pfalz norr om franska Alsace.

Vinets karaktär...
Ett vin som uttrycker mycket smak, torr och druvig, inslagen i päron, äpplen och honung.

Vinets betyg...Drickbar. Låter tystnaden tala och njuter av detta vin för 189 kronor. Lånar en reklamslogan från svunnen tid för att förmedla mina tankar om vinet "Tänk om livet vore lika smutt". Helt enkelt ett mycket bra vin väl värt högsta betyg enligt skalan vi använder på Vin(gligt). Kanske att priset avskräcker lite då det finns goda rieslingviner runt 100 lappen på systembolget, men för den skull blev vi inte ett dugg besvikna på A Christmann Gimmeldinger Biengarten Riesling trocken 2005.


Drick hellre gott än mycket
Vin(gligt)

2007-03-30
22:15:07

Vin(gligt) om rädslan att inte räknas och att verka förmer än andra...
En storslagen sommarnatt på en uteservering i sommarstaden Kalmar, en dam kommer fram till mig och flashar med sina solglasögon på ett sätt som skriker "titta på mig i mina glasögon". Jag noterar glasögonen och frågar om hon köpt dessa på H&M utan att tänka mig för att folk anser H&M mindre värt och därför ingenting att skryta med. Damen med solglasögonen replikerar med att hon köpt dessa i Tyskland samtidigt som hon springer iväg med gråten i halsen. Min vänliga fråga har därmed sårat henne. Efter en stund springer jag efter och förklara att jag inte menar något illa med att blanda in H&M, detta då H&M för mig har en Image av modemedvetenhet till ett förträffligt pris och att de är tidigt ute med trender och att det därför inte är någon nackdel om solglasögonen är köpta där. Hade jag däremot frågat om bågarna var av märket dior eller prada hade nog damen skinit upp som en sol. Denna historia är ett bevis på hur stor fåfängan är. Samtidigt som den framhäver hur vissa människor tror att de blir mer omtyckta om de bär rätt kläder osv. Historien om solglasögonen är bara ett exempel och fåfänga och snobberi är företeelser som är direkt översättliga till vinets värld.

För en tid sedan hade vi fest och för att inte slippa kånka på flaskor till ett stort sällskap köpte vi bag-in-box, samtidigt då det var mest prisvärt. Vid middagen som följde fick gästerna gå och fylla sina glas själva ur boxarna. Efter en stund var det någon som skulle visa sig för mer än andra, en veta bättre typ, som uttryckte detta genom att klanka ned på andra, på samma sätt som Mona Sahlin gjorde trettio gånger på Moderaterna under sitt tal nyligen. Kritiken eller påhoppen under middagen handlade om att det var billigt och ute att bjuda på bag-in-box. Vidare uttryckte personen som stod för kritiken att han inte skulle dricka mer utav vinet. Denna gång tog inte personen som stod för inköpen åt sig utan kom på en kupp för att avslöja den person som ansåg att han var förmer än andra och därför krävde fiinvin. Individen bakom vininköpet hämtade en flaska rött vin som kostar något över 150 kronor på systembolaget och visade det för grabben som tyckte sig var förmer än andra, går tillbaka till köket med dennes glas och fyller på med vinet på bag-in-box. Dock tror killen som klagade på det billiga vinet att han har det dyrare vinet i glaset, varför han sitter med sitt glas och skryter att han har bättre vin än alla andra i sitt glas. Konstigt vilken effekt rätt namn på en pryl kan betyda mycket för människor, så pass att man när det kommer till vin är beredd att köpa det som framstår som exklusivt och inne i stället för det som känns rätt och smidigast och godast utifrån rådande situation.

Fortsatt ha blicken kvar i skyn och gör din grej

2007-03-30
22:12:14

Vem kan trampa på en dröm...
image26

Vem kan trampa på en dröm. I natt skall jag spinna på storslagna drömmar. Drömmar om Vin(gligt) vinbloggen som i drömmarnas värld har en självskriven plats bland neonskyltarna på Piccadilly Circus i London. . Min dröm tar sin början då reklambyrån Futurniture kammar hem ett guldägg för en kampanj för Vin(gligt). En förstanyhet för Resumé affärstidningen om medier och marknadskommunikation. Drömmen slutar med bilden ovan djupt inetsad i mitt medvetande, för i drömmarna kan vad som helst hända.....

Allt som du läst i detta inlägg kommer nog att förbli en dröm, så vi syns med båda fötterna på jorden och fler inlägg med vinanknytning imorgon.

Vin(gligt)

2007-03-30
18:57:52

Hidden Rock Petit Verdot Cabernet Sauvignon BIB till vårens första grillfest...
Väderkartan visar en stor gul sol över Kalmar i helgen samtidigt som temperaturen skall hålla sig över 10 grader under lördagseftermiddagen. Med väderprognosen i bakhuvudet känns det frestande att boka in årets första grillfest, för man skall inte tro att sommaren kommer om inte någon sätter fart. Till årets första grillfest känns en Bag-in-box av Hidden Rock Petit Verdot Cabernet Sauvignon som ett alternativ. Ett vin som på Bag-in-box fått en plats i beställningssortimentet på Systembolaget. Därmed måste vinet beställas vilket gör att man måste vänta 2-5 arbetsdagar på att få hämta ut sin box. Vi på Vin(gligt) utgår ifrån att det är snarlikt som vinet på flaska, vilket innebär att vinet stoltserar med en tämligen fyllig, fruktig och torr smak som utstrålar toner av vinbär, körsbär samt nybryggt kaffe. Alltså är detta ett perfekt vin till vårens första grillfest. Bara vi får ihop tillräckligt med folk så att det går att benämna tillställningen fest. Kan vara svårt att bryta människors mönster och få dem att inse att grillfest i mars är helt rätt. Det bästa hade varit att inta en ölänsk strand, men då får det kanske bli lite mer vår.

image25
Bläsinge Öland

2007-03-30
18:42:25

Vin(gligt) och vinprovningsunderlägg...
Vi på Vin(gligt) fick för en tid sedan i uppdrag att ta fram ett vinprovningsunderlägg till vinklubben dionysos. Klubben efterfrågade ett underlägg som är inplastat. Vi på Vin(gligt) googlade på ordet vinprovningsunderlägg och fick följande exempel på hur Grythyttan och Terreno har designat sina underlägg.

image22
Grytthyttans vinprovningsunderlägg som går att hämta på deras hemsida.


image23
Terrenos vinprovningsunderlägg som går att ladda ned på deras hemsida

Som ni ser så påminner Grythyttans och Terrenos underlägg om varandra även om de skiljer sig åt och har säregna drag, samtidigt som båda är mycket stilrena och fyller sin funktion på ett bra sätt. På Resumé hade de båda underläggen gått under kategorin lika som bär. Vi på Vin(gligt) ville inte efterapa utan löste det genom att tänka nytt stort och fritt. När den kreativa processen var klar och underlägget finslipats så såg underlägget ut på liknande sätt som den logga Vin(gligt) använder sig av, då vi slog två flugor i en smäll för att använda en segdragen klyscha. Eftersom antalet viner som provas inte alltid är samma så tog vi bort markeringar för glasen och satsade på skral stilren design.
image24

2007-03-30
15:39:41

Châteauneuf-du-Pape La Crau de ma Mère 2004
Här på Vin(gligt) gav vi i helgen tips om vilka viner som passade till våra tre favoriter i melodifestivalen. En läsare kommenterade inlägget och tyckte att en Chateauneuf-du-Pape skulle sitta bättre till The Ark. Vi hade föreslagit ett av de bästa vita vinerna på systembolaget just nu, närmare bestämt Mezzacorona Chardonnay. I samma veva passade en vän på att skicka över sin bedömning av vinet Châteauneuf-du-Pape La Crau de ma Mère 2004.

image21 Snabbfakta Châteauneuf-du-Pape La Crau de ma Mère 2004;


DRUVSORT: Grenache, Syrah, Mourvèdre

ALKOHOLHALT: 14,5%

PRODUKTTYP: Röda viner - fylliga

URSPRUNG: Rhône, Frankrike

PRODUCENT: Domaine du Père Pape

Vinets karaktär...

Ett kryddigt och mustigt vin för att låna några ord i från produktbladet på Oenoforos. För att återgå till mina egna anteckningar gällande doft och smak så framträder en viss ton av skogens alla bär och katrinplommon. Vidare mynnar smaken ut i en elegant nyans av lakrits. Mitt doftsinne är inte det bästa men jag finner liknande dofter som jag beskrivit i smaken.

Vinets betyg...

Världsklass i rätt sällskap. Jag gillar vinet och det hade förmodligen nått högre betyg på betygstermometern här på Vin(gligt) om det inte vore för priset. Precis 241 kronor för flaskan på Systembolaget. Men som sagt gott är det även om jag inte är någon direkt uttalad "big fan" av franska viner. Det som hämmar vinet är priset, jag vet att jag har nämnt det förut men det måste gå att få mer vin för dessa pengar. För även om smaken mynnar ut i en elegant nyans av lakrits så förväntade jag mig mer. Prova vinet då det är gott och framförallt kan det passa dig mycket bättre och du kan till och med känna det som ett fynd. Vinet passar utmärkt till lamm och vilt. Vin(gligt) rekommenderar vinet till en trevlig middag i sällskap av de bästa av vänner, men hintar även om att man för 241 kronor på systembolaget får mycket mer ut av ett vin från italien då de inte alls har samma prestigefyllda image knutna till sina varumärken. För 242 kronor hade vi på Vin(gligt) hellre köpt Brunello di Montalcino Val di Suga.

2007-03-30
14:57:06

Hög baksmälla beror tillviss del på din mentala hälsa...
Så är det dags för helg igen och jag kan tänka mig att många på Söndagen kommer att känner sig lite hängiga efter fredagens och lördagens galej. Som alltid är det bästa knepet för att undvika baksmälla att dricka mycket vatten och äta ordentligt när man dricker alkohol. Men enligt amerikansk forskning spelar även den mentela hälsan en viktig roll för hur vi känner oss dagen efter. Enligt forskarna spelar mängden alkohol en midre roll för bakfyllans omfattning. Vad som däremot är av större betydelse är psykologiska faktorer som till exempel negativa livshändelser, skuldkänslor krong drickandet eller om man blir arg eller ledsen av sprit.

Källa DN Söndag

2007-03-30
14:48:06

yalumba shiraz viognier - rött men vitt till 7%
För en tid sedan bedömde Vin(gligt) Sant Ana Shiraz Viogner ett vin som avgick med betyget "Världsklass i rätt sällskap" på vår vintermometer. Vi på Vin(gligt) blev lite nyfikna på druvsammansättningen av Shiraz och Viogner, vilket gjorde att vi frågade oss för på Systembolaget och till slut valde ett vin ur beställningssortimentet. Vårt val föll på Yalumba Shiraz Viognier för 109 kronor

image16

Yalumba Shiraz Viognier produceras av familjeföretaget Yalumba i regionen South Australia i Australien. Vinet består till 93% av Shiraz och till 7% av Viognier. Enligt VinUnic, den svenska leverantören av vinet, går vinifieringen av vinet till på följande sätt; "De båda druvorna har fått jäsa och mogna tillsammans för att riktigt synkronisera med varandra. Vinet har legat i 6 månader på 2-4 år gamla franska "Hogsheads"

Vinets karaktär...

Smakmässigt så framträder en hallonsmak som för tankarna åt hallonbåtar, då dessa ligger i samma förpackning som lakritsbåtar så tar hallonbåtarna smak av lakrits. På liknande sätt framträder en förförisk ton av lakrits i vinet. I allafall får oss på Vin(gligt).

Vinets betyg...
image17

Himmelskt.
Yalumba får sneppet högre betyg än Sant Ana, då det här vinet lirar i en annan division. Allt som vi hyllade hos Santa Ana finns i detta vin och är till sin karaktär vassare. Att vinet inte har någon framträdande vaniljton som gör sitt till i Santa Ana är inget vinet förlorar på. Yalumba är ett riktigt gott vin med sina ypperliga toner av hallon och lakrits, ett vin som vi rekommenderar starkt då det inte heller ger stora hål i plånboken. Det som talar mot vinet är att det är omöjligt att köpa in det spontant, då det måste beställas. Därför är kanske att föredra då det tillhör det ordinarie sortimentet, samtidigt som det är billigare. Men får smak avgöra så är Yalumba en klass bättre.

Vin(gligt)

2007-03-30
10:51:39

5 bra viner för 87 kronor på Systembolaget
87 Kronor är ett schysst pris på ett vin. Därför har vi på Vin(gligt) gjort slag i saken och tagit fram de fem bästa röda vinerna på Systembolaget för just 87 pengar. Varför 87? Ligger nog ingen direkt djupare analys för att välja det priset. Utan valet bygger på en känsla jag har som säger att det åtminstone alltid är ett vin varje gång jag går på provning som kostar 87 kronor. Inget konstigt med det men dock brukar jag allt som oftast bli överraskad över att just det vinet kostar 87 kronor då det var betydligt godare än det som kostade 174 kronor respektive 214 kronor...

image15

Vår lista utan inbördes rangordning...
  • Alamos Malbec, Argentina. Ett vin som bär en mycket fruktig smak med tilltalande toner av lakrits och choklad
  • Château de Seguin. Frankrike, Bordeaux. Framförallt är det tonerna av Lakrits och vinbär som lyfter smaken
  • Eremo, Italien. Friskt och kryddigt vin med plommon inslag och toner av lakrits.
  • Porcupine Ridge Syrah, Sydafrika. Smakar typiskt sydafrikansk Syrah, nämligen rökig med bärsmak ochtoner av toner av lakrits samt vanilj.
Vin(gligt)

2007-03-30
10:35:00

Vin(gligt) om vinglas
I de djupaste av småländska skogar, i det område som benämns Glasriket och där näcken sägs spela om natten, växte jag som driver Vin(gligt) upp. Att jag växt upp i trakter där glaset har en naturlig plats i vardagen, samtidigt som jag sommar efter sommar i unga år utforskat varje vrå av Orrefors glasbruk har medfört att valet av vinglas för min del så här långt i livet fallit på glas från varumärke Orrefors. Men spelar valet av vinglas någon roll?

Givet är att det känns exklusivare att dricka ur ett vinglas från ett välkänt varumärke med en varumärkesimage som man vill knyta an till. Precis som att bära en kostym av ett exklusivare slag. Under mina marknadsföringsstudier på Högskolan behandlade vi Orrefors som varumärke i vår kandidatuppsats. En konsument uttalade sig - "att dricka ur ett glas från Orrefors får mig att uppskatta drycken mer och ger en känsla av finkultur". Bortsätt från att rätt varumärke på glaset kan få effekten att det förhöjer smakupplevelsen av drycken så är designen på glaset än viktigare för hur vinet smakar. Detta då ett vin kan dofta och smaka olika beroende vilket glas det avnjuts från. Ett bra vinglas skal kort och gott cementera vinets karaktär. Hade jag idag gott och köpt vinglas så hade förmodligen valet fallit på Difference från Orrefors som Erika Lagerbjälke formgivit.
image13
DIFFERENCE Designer: Erika Lagerbielke Foto: Roland Persson

Närheten till de småländska glasbruken och då främst Orrefors har medfört att jag redan köpt på mig glas att njuta vin ur. Glasen jag då köpt på mig är glas från Orrefors vid namn Nobel, Karolina, Merlot och Intermezzo. Dessa kommer jag nog att fortsätta avsmaka vin ifrån så länge de är hela. I bilden nedan ser du ett kul kollage över de vinglas Vin(gligt) använder.

image14
Vin(gligt). I bilden syns vinglasen Merlot, Nobel, Karolina och Intermezzo från Orrefors2007-03-30
10:06:13

Teroldego i början av romantiken
image12

I början av romantiken i väntan på att solen skall tappa fotfästet och ramla ned för horisonten. Ni vet i det stadiumet då det gäller att visa sig från sin bästa sida för att imponera på den man har vid sin sida. Mannen som gjort vininköpet, en flaska Mezzacorona Teroldego Rotaliano till vårnatten försöker tafflande briljera med sina vinkunskaper. PÅ bilden syns dock en flaska av Teroldego Riserva, kalla det konstnärlig frihet.Teroldego är namnet på druvan i vinet. Druvan är något som bara odlas i Trentino, i norra Italien. Efter att ha framhävt sina vinkunskaper till den grad att damen vid hans sida funnit sig imponerad fortsätter han att strö komplimanger över henne som förhoppningsvis skall leda till...ja ni vet vad. Den här grabben rör sig inte kring ölburkspoesi utan lirar i en högre division och lånar citat från ensamma själar med sina gitarrer. Kavalkaden av komplimanger når sin kulmen i ett citat av Bob Dylan " Oh, but if I had the stars from the darkest night, And the diamonds from the deepest ocean, I'd forsake them all for your sweet kiss, For that's all I'm wishin' to be ownin'. Ojdå blev nästan på tok för romantiskt. Sådant som händer när det är vår och man har tappat kollen, därför över till vinet.

Mezzacorona Teroldego Rotaliano är ett frisk och fruktig vin med inslag av blåbär och lakrits som vi på Vin(gligt) rekommenderar att dricka till grillat. Vinet är prisvärt och kostar 65 kronor, perfekt till vårens grillfester med andra ord, även om de inte flummar ut i romantiska sena nätter.

Drick hellre gott än mycket

Vin(gligt)

2007-03-30
10:02:07

Gott Nytt År nya årgångar på Systembolaget
image11

Nej jag har varken blivit tokig eller drabbats av årets första solsting. Faktum är att det känns helt rätt att utbringa ett Gott Nytt År då nya årgångar sipprar in på Systembolaget. Vi på Vin(gligt) har lyft ut tre favoriter på Catwalken, för att visa upp de nya årgångarna av vinerna. De viner vi vill framhäva i nyårgång är Cameleon Malbec 2006, Zenato Ripassa 2004 och boxvinet Amfora Veronica. Tre bra viner för olika tillfällen.

Vin(gligt)

2007-03-30
09:55:59

Vitt vin från Gérard Bertrand
image10

Cigalus Blanc 2004. Vinet har komponerats till finstämdhet av Gerard Bertrand i Languedoc-Roussillion Frankrike. Vinets karaktär... Vinet uppträder stolt med en ungdomlig, fruktig, aningen blommig doft med karaktär av rostade ekfat, Doftens komponenter återfinns i smaken som även bär inslag av persika och vanilj. Tror att jag även finner spår av banan i smaken men det kanske är en illusion.

Vinets betyg...
Himmelskt enligt vår vintermometer på Vin(gligt). Lika finnstämt som Regina Spektor med låten Samson är lika gott är Cigalus Blanc 2004. Frågan är om jag behöver säga mer. Cigalus Blanc är ett vin som passar ypperligt till fiskrätter och till de laxsnittar vi hade som tilltugg vid provningstillfället. Helt klart ett vin vi rekommenderar i gott sällskap. Vin(gligt)

2007-03-30
09:50:31

Om en magisk lördagskväll...

 

image9

 

2007.03.24. PÅ bjudning hos en väninna. Laxsnittar och ostbricka. Glasen är fyllda med Cigalus Blanc Vin de Pays d'Oc från Gerard Bertrand och Makana från Cape First Wines. I bakgrunden regerar en skiva vars första låt är Samson med Regina Spektor för att sedan fortsätta i samma finstämdhet. Med andra ord en magisk lördagskväll och hade det inte varit för alla måsten och förpliktelser hade vi nog suttit där på festen än idag och utbytit fördjupade tankar om livet, småler.

Vin(gligt)

2007-03-30
09:47:53

Makana Chardonnay...
image7

Makana Chardonnay. Makana är ett nystartat företag med odlingar på flera platser i olika områden. Man odlar de olika druvorna där de har de bästa förutsättningarna. Internationell och fransk stil. Christo Versfield är den unga mycket duktiga vinmakaren. Makana var en känd krigare i Afrika.

Vinets karaktär....
En arom av söt melon och päron gör sig till känna samtidigt som en välbalanserade ekfatskaraktär träder fram. smakmässigt är det delikata toner av citrusfrukt samt aprikos som tillsammans ger gomen en minnesvärldresa.

Vinets betyg...
image8

Himmelskt.
Även detta vin får betyget himmelskt. Däremot tycker jag att det får ett högre betyg än Cigalus Blanc 2004 som vi provade samma kväll. Makana är förförsiskt friskt och lättdrucket med en finstämd ton av citrus och aprikos som inte vållar något som helst förtret i smaken. Riktigt gott och passande lättdrucket en vårkväll som denna när toner som gör vinet ännu godare flödar ut från högtalarna hemma hos en galant värdinna.

Vin(gligt)

2007-03-30
09:37:57

Anitra Steen Systembolagets VD om vin...
Vin(gligt) passade på att mejlledes ställa en fråga till Anitra Steen angående hennes favoritvin.

image6

Frågan löd; Som VD på systembolaget, som saluför ett brett sortiment av goda viner, vilket vin föredrar du framför de andra och varför?


För mig beror valet av vin en hel del på tillfället, men framförallt beror det på vilken typ av mat vinet ska passa till - att mat och dryck samspelar med varandra.

Med vänliga hälsningar,

Anitra Steen
VD, Systembolaget AB


Drick hellre gott än mycket

Vin(glig)

2007-03-30
09:28:31

Vinnyheter i drömvinstället

En ny idé dök upp idag i huvudet och eftersom varje idé helst skall genomföras pangbom så föddes kategorin "Drömvinstället för stunden" här på Vin(gligt). I den här kategorin kommer vi lägga in tankar kring vilka flaskor jag helst skulle vilja se i mitt vinställ just nu. Det behöver inte vara de mest eleganta eller dyra flaskorna, utan det kan likaväl vara spännande nyheter, vin med roliga etiketter men framförallt goda viner...


Först ut i kategorin är ett vinställ fyllt med nyheter som dyker upp i april på Systembolaget. Vi har fyllt vinbredden med de vi tycker är mest spännande. En salig blandning av rött och vitt vin från Italien, Libanon, Spanien, Tyskland och Österrike.
image195
Vinerna är....

2007-03-30
09:07:12

Veckans vin
image2

Palacio de la Vega Crianza. Ett ypperligt vin för endast 65 kronor från provinsen Navarra i Spanien. Enligt importören i Sverige har vinet även bra potential för lagring 5-10 år för er som vill förpassa vinet direkt till källaren. Vi på Vin(gligt) dricker helst vinet till en oxffilé och potatisgratäng som är skapad av glädje och avnjuts i goda vänners sällskap.

Vinets karaktär...
Ett kryddigt vin där läder gör sig påmint, som att kliva rätt in i en väskaffär och ta ett bett i närmaste äkta läderväska, småler. Vidare fylls gommen med välbalanserade toner av vinbär och plommon, samtidigt som vinet stoltserar med fatkaraktär.

Ett fördjupat omdöme kommer inom kort

Drick hellre gott än mycket
Vin(gligt)

2007-03-30
00:09:33

Cabernet Sauvignon
image3
Cabernet sauvignon

Utan tvekan en av världens mest kända blå druvor, med sina typiska aromer av svarta vinbär, nyvässad blyertspenna och gräs. Viner av cabernet sauvignon lagras dessutom ofta på ekfat som ger toner av vanilj eller kaffe. Det kan vara svårt att tro att denna strama, franska druva är en korsning av den "snällare" cabernet franc och den gröna sauvignon blanc, men så är faktiskt fallet. I dag odlas cabernet sauvignon i de flesta vinländer, eftersom den är tålig mot sjukdomar och lätt anpassar sig till olika klimat och jordar. I hemtrakten Bordeaux blandas den alltid med andra druvsorter, som merlot, cabernet franc och ibland petit verdot. Eftersom cabernet sauvignon behöver mycket värme för att mogna, odlas den i första hand i västra Bordeaux där den grusiga jordmånen håller kvar solvärmen. De mest berömda cabernetvinerna hittar du i kommunerna Pauillac, St-Julien, Margaux och Pessac-Léognan. Italiens främsta - och dyraste - cabernetviner kommer från Toscana. Lättare cabernetviner görs bland annat i Venetien och Friuli-Venezia Giulia.

Utanför Europa kommer kända cabernetviner från Napa och Sonoma i Kalifornien,Coonawarra i South Australia och Maipo i Chile.

Druvan brukar ge ganska sträva, fylliga och friska rödviner som oftast hittas under smaktyperna fruktiga & smakrika och strama & nyanserade.

Vin(gligt)

 

2007-03-30
00:02:17

Vinlexikon bokstaven a
I den här kategorin ser ett vinlexikon dagens ljus. Vi ämnar att redogöra för vanliga vintermer.

image1


Aggressivt
Hårt vin som smakar för mycket garvsyra, tannin. Har inte mognat på rätt sätt och är därför strävt och bittert på grund av höga alkohol- och syrahalter.


Alkohol
Förstärker vinets doft och smak och är viktig del av vinets struktur som bidrar till dess livslängd. Alkoholhaltiga viner ger en eldig smakupplevelse i munnen.


Antocyaner
Ett färgämne som sitter i druvornas skal. Reagerar med vinets garvsyra, tanniner, och bidrar till vinets mognad.


Arom
Unga viners doft. Dofter som kommer från själva druvan. Är stark hos unga viner, men avtar när vinet mognar.


Aromatisk
Ofta viner som har en del av sin naturliga druvsockerhalt kvar. Viner med påtaglig, angenäm doft av den druva eller de druvor som vinet är framställt av. Används ofta om viner gjorda på muscatdruvan, men också om bland annat sauvignon blanc , riesling och Gewürztraminer från Alsace. Mycket aromatiska viner beskrivs även som kryddiga.


Attack
Det första intrycket av vinets smak i munnen. Ofta unga viner med kraftig syra som kan utvecklas i framtiden.

Vin(gligt)

2007-03-29
23:49:15

Välkommen till min nya blogg..
För att göra det lättare för er läsare att hitta till Vin(gligt) så har sidan flyttats från den krångliga adressen http://simplistico.blogg.se/vingligt/ till http://vingligt.webblogg.se/ då den är mer användarvänlig och lättare att komma ihåg.

Mikael Harmander

Vin(gligt)