Vin(gligt)

2010-07-13
15:45:29

Carlas café - en fika i vitt skilda världar.


Mitt i storstadspaniken en vettigt slagen wedge från korsningen Sveavägen-Odengatan huserar Carlas café, en oas för  fikasugna själar som för en stund vill fly rusningstrafiken och stanna upp i tillvaron. Så lät det i våras. Nu har sommaren kommit för att visa oss bättre dar. I och med det har Carlas flytt den kungliga huvudstaden till förmån av solens och vindarnas ö, Öland. Stockholms innerstad och bytts mot Näsby med ett läge på sydöstra sidan av ön i en lada där det ända som skiljer cafet mot Östersjön är en kohage i vilken korna blivit slagna av solen och ligger på de få skuggplatser i en formation som liknar en tv-puckshög. Tomgång i mjölfabriken...där och då på cafet infinner sig en känsla av att blivit inbjuden på hembakt och en kopp kaffe i bersån, samma rofyllda sommarkänsla som kröp på en på besök hos farmor på Kalmars skönaste baksida, en svunnen tid. Det hembakade smakar likadant. Jag finner ro i härligt sällskap.  Har ni vägarna förbi Näsby i sommar så är ett besök på Carlas ett måste

2010-07-12
16:32:22

Vuvuzelatystnad, ett nytt begrepp i denna ljuva sommartid
Fotbolls vm är över för den här gången. I vartfall det officiella, för på en gräsblätt i strandkanten står Kaka och Ronaldo samt Mezzi i full mudering trots värmen och riskerar att för varje fint, passning och skott få klunsa om vem som härnäst ska hämta fotbollen i Kalmarsund. VM lever med lite fantasi alltså fortfarande vidare. Grabbarna som sparkar boll vid havet gör det till måsarnas skri, vågornas brus och så plötsligt ett "bombombombom" så att det hörs över till Öland, från en metalliclackad Volvo modell whatever från en svunnen tid där musiksmaken liksom får 6-åringen iklädd Kakas tröja att snedsparka och direkt simma ut i sundet.  På en filt mellan havet och den irriterande baslåtande bilen sitter ett gäng som tycker ungarnas fotbollsskådespel är sällsamt underhållande. Allt som fattars för att återuppleva VM och få resten av  stranden att ta bort de dömmande kroppfixerande blickarna tillförmån av en spontanfotbollsmatch i vilken alla deltagarna verkar le är en Vuvuzelas som överröstar bombombombom. I detta fall hade alltså Vuvuzelas enbart fört med sig något gott.

Så har efter VM har vårt avlångaland fått ett nytt ord nämligen Vuvuzelatystnad.

Jag lovar att jag ska uppdatera bloggen med mer dryckes- och matmässiga inslag inom kort

2010-07-12
16:10:27

Välkomstdrink och strandmat...med touch av Kalmar och Öland.

Ölandsbron. Från min stad till mitt sommarland


Varje sommar ger lokaltidingen Barometern ut en sommarbilaga namngiven "Barfota" en finurlig guide till dig som rör dig i trakterna runt Kalmar och Öland. I år fick jag som driver Vin(gligt)  vara synlig i tidningen med några rader som ger svar på tre frågor om grillat, strandmat och välkomstdrink. Då barfota har kopling till Kalmar och Öland där jag befinner mig som mest i Sommar så har jag koplat mina svar till Kvastastaden och solen och vindarnas ö. Ne

1. Ge oss tips på bra och lämplig mat att ta med till stranden?

 

Så var det dags att dela med sig av de strandmaträtter som folk tittat på med förundran och ibland ifrågasatt starkt under varje utflykt  till stranden since 1995 eftersom man tar det man har hemma vilket kan leda till en del oanade kombinationer. Först ut är tunnbrödsrullar skapade med kreativitet och alltid med nya ingredienser. Det godaste receptet hittills är nog tunnbrödsrullar med kyckling, skinka, ananas- & passionsfrukts keso, hallon, toscanasallad, ört och vitlöks färskost samt rosépeppardressing. Den andra rätten perfekt till stranden är en klassisk kycklingsallad gärna med currydressing till.

 


2. Röra eller grönsaker? Vad äter du helst till det grillade i sommar? Ge oss gärna något tips på enkel och god röra!

 

Goda vänner, en ljummen sommarvind, en perfekt grillglöd och några fina köttbitar är alla ingredienser till en lyckad grillfest. Men vänta det saknas något, nämligen en ljuvlig sommarsallad som får köttet att smaka ännu godare och som dessutom lurar den lilla häslofreaken som finns i oss alla att grillat nog är rätt nyttigt ändå.  Jag väljer en matig sallad då det är perfekt till grillat kött, gärna något nytt och spännande. I skrivande stund regerar en Saftig bulgursallad med spännande smak av aprikoser, mynta och pistaschnötter till grillat.  Annars är en fruktig sallad aldrig fel till grillat, varför inte då en mosaik av fetaost,  tre olika sorters meloner, isbergsalld, gurka tillsammans med en fräsch dressing

 


3. Sommar är partytider – vad bjuder du gästerna på till välkomstdrink? Ge oss gärna även ett alkoholfritt alternativ!

 

Sommartider…Det som varit tabu i en vintersaga blir till lovsång i takt till valfri sommarplåga.  Det stora kalaset sommar kan börja, ett kalas som för min del mestadels kommer att ta plats på Öland och i Kalmar. Ska det bjudas på välkomstdrink i Kalmar så blir det den egenkomponerade ”En röd ranson” bestående av jäger, rödvin, redbull och färsk ingefära som serveras. Bjuder jag in till fest på Öland i stugan på Ekerum känns en drink med öländsktouch lockande,  Då gärna Bubbel med öländsk Havtorn vilket är en riktig hit. Vad som behövs är lite egenplockade havtorn som läggs i glaset som sedan fylls med Champagne eller Mousserande vin.  Ett annat välkomstdrinkstips under ölands sol är kort och gott ”En äkta sommardrink med öländska jordgubbar”. I min återfinns passionfrukt, vanilj, ananas, öländsk jordgubbar och apelsinjuice, vilket spetsas med vodka. Vill du ha ett alkoholfritt alternativ så skippa vodkan. Även En röd ranson smakar galant alkoholfritt, då vinet byts ut mot alkoholfritt vin och jägern skippas.

 

2010-07-05
22:12:20

Att se sin favoritsaft gå om intet....

Att se sin favoritsaft gå om intet

Öland, björkviken, promenad med destination köpingsvik och stranden. Jag och personen jag tycker mycket om går hand i hand på en slingrande stig under ölands sol. Livet känns riktigt smutt och allt omkring oss tycks sprudla med liv. Men där och då inser jag att allt inte är solsken eftersom jag ser min favoritsaft gå om intet. Min favoritsaft är sedan barnsben slånbärssaft. Nu undrar ni nog hur jag under denna solskenspromenad kunde se min favoritsaft att gå om intet. Var det så att saftbringaren läckte så att det rann ut och gick om intet? Svaret på den frågan är ett ringande nej.

Den slingrande promenadstigen mellan Björkviken och sandstranden i Köpingsvik kantas av slånbuskar som vid det här laget borde blomstra för att sedan blomma ut och under hösten stoltsera med mogna bär. Men istället så har buskarna blivit små städer för lilla slånspinnmalen som under sin exploatering äter upp bladen på slånbuskarna. När vi går förbi så  har nästan alla larver förpuppats och hänger skyddade av sega nät som gör det svårt för fåglar att äta upp larverna. Om några veckor kläcks de och blir små vita fjärillar. Med slånbärsbuskrana i detta skick blir det inga slånbär i höst och jag har sett min favoritsaft att gå om intet.

Vilken är din favoritsaft?