Vin(gligt)

2012-05-22
18:33:38

Köpenhamn och Överallt

"Röker upp tystnaden och blåser ut Sverige"... Citerar låten Köpenhamn och Överallt signerad Lars Winnerbäck. Detta eftersom den låten får fungera som soundtrack de flertalet gånger inom de närmsta veckorna som jag sätter mig på ett tåg och lämnar charmiga Kalmar och Casa del Sogni i Skogsby för Köpenhamn.

 

 

2012-05-20
09:37:07

Italienskt och öländskt i en salig blandning

Det har blivit dags att måla vårt nybyggda hus. Av denna anledning spenderas stora delar av lördagen iförd målarkläder bestående av en sliten tröja med Nybro Vikings emblem och byggbyxor med 1 miljon fickor. Under Ölands sol med pensel i handen får P3 dokumentär tiden att gå. Dessvärre fastnar fel saker på hjärnan och jag kommer mot min vilja resten av kvällen nynna på textraden "är det här Kalifornien då vill jag gå hem". Inget att vara stolt över precis.

När dag blir till kväll tänds grillen och det vankas skinkmignon, pepparsås och ungnsrostade nypotatis modell mästerliga. Energinivån stiger från oh no lack of power och jag blir proppmätt av den utsökta maten. Vi skålar i italienskt och avslutar middagen med en. Pralin ölandschoklad.

Det italienska vinet som dricks till maten och chokladen heter Cúmaro Conero Riserva 2008. Vinet är en finstämd komposition av druvan Montepulciano och ser dagens ljus i distriktet Marche i mellersta Italien. Vinet stoltserar med en smak med inslag av körsbär, mörk choklad, örter och plommon. Kort och koncist svindlande gott för 149 kronor.

Kvällen avslutas med öländsk getostchoklad, mer vin och en bisarr fotbollsmatch på tv som trots total dominans av Bayern München hastigt och lustigt rinner dem ur händerna.

Tack för en galant dag och briljant kväll...

2012-05-13
17:32:56

Vin(gligt) rekommenderar två goda roséviner.

Fredagskväll, after work med vackert väder. På baksidan av ett nybyggt hus i Skogsby på Öland med utsikt ned till havet njuter jag av solen och sjunger med till briljantpop signerat Fanfarlo. Kvällen till ära dricker jag rosévin för omväxlingskull. Här följer två tips på två goda roséviner.

Valle Reale Vigne Nuove Cerasuolo kostar 79 kr på Systembolaget. Smaken nimmer om sommaren med sin smak av röda vinbär och smultron.

Glen Ellen White Zinfandel för 70 kronor på Systembolaget bjuder på en bärig smak med svalkande toner av smultron och hallon

2012-05-05
16:47:47

#Öland, #Vickleby, #BoPensionat, #köttfrossa, #maj2012

Fredag maj med vackert väder. Frun och jag vågar välja bort Kalmar FF - Gais. Istället för att sätta oss i bilen och bilda ringdans med alla andra bilar som kör över bron mot Guldfågeln Arena tar vi cyklarna i riktning söder ut med slutdestination Bo Pensionat i Vickleby. Vi slingrar oss fram på Öländska grusvägar, häpnas över hur vackert det är och glömmer bort att det är en sträcka på 7 kilometer vi avverkat.

Väl framme på Bo Pensionat i Vickleby vankas det 7 olika typer av korv och kött, givetvis närproducerat från Öland som grillmästaren ute i trädgården säljer in med briljant storytelling. Hjort från Ottenby, Get från Haglestad, lamm från Albrunna och nötbringa från Vickleby fullkomligen smälter i munnen. Vi väljer en Argentinsk Malbec i form av Tapiz Reserva Malbec 2008. Ett framfusigt och ungt vin på druvan Malbec med inbjudande förföriska toner av plommon viol och kakao.

Maten, vinet, servicen och atmosfären gör kvällen oförglömlig. Vi cyklar hem sekunder innan solen får tior i betyg för sitt hopp ned i Kalmarsund. Vilken förtrollad kväll