Vin(gligt)

2009-08-30
21:30:03

Mora Negra 2005 - Helgens vin då planen "Hallå Merlot" lades på is

Mora Negra 2005.

Mora Negra 2005. Vinet som dracks i helgen då planen "Hallå Merlot" lades på is. För den vetgiriga betyder namnet Mora Negra  Svart mullbär. Svart mullbär är ett träd på upp till 10 meter som bär frukten av saftig, något syrlig och rödsvart karaktär. Den omogna frukten är giftig. Varför vinet heter så kan nog endast den argentinska producenten Finca Las Moras svara på.

 

Mora Negra 2005 är en komposition mellan druvorna Malbec och Bonarda som ser dagens ljus i Argentina och distriktet Tulum Valley. Kvällen av igår, Lördagen den 29 augusti, dricks vinet till en hemmalagad Ceasarpasta med kyckling Parmesan. Senare på kvällen framför TVn och Milanoderby i fotboll innan det blir dags att ge sig ut i vimlet dricks vinet upp till mörk choklad. En perfekt inramning med andra ord. Allting nästan perfekt. Att kvällen enbart är nästan perfekt beror på att Milan blir överkörda i fotbollen. Något som kastar ett direkt strålkastarmörker på kvällen av igår. Annars brukar det vara några timmar runt runt runt på Harrys i Kalmar som brukar få en dåligt till mods, att utbrista "Varför stannade vi ej på förfesten", men denna kväll är det rätt okej.

Vinet som dricks kvällen till ära medan bekanta som ej är här frossar i sig kräfta på kräfta bjuder på eldshow. Vinet är varmt och kryddigt samt uppvisar stor fruktighet. Smaken domineras av toner av mörka bär, kaffe, choklad och lakrits. Första spontantana tanken kring vinet är att det finns drag åt turkisk peppar av luxiös modell i vinet. Vinet känns aningen tillrättalagt till en början men när avlsutningen tar vid blossar en lång och komplex och ack så eldig eftersmak upp. Vinet som kostar 149 kronor i varianten Las Moras Mora Negra 2005, 189 kronor med namnet enbart Mora Negra 2005, är mycket smutt och förtjänar betyget himmelskt på vintermometern, enligt nedan, som det är dags att damma av igen efter ett litet uppehåll.

Mora Negra 2005, Las moras Mora Negra förtjänar betyget Himmelskt enligt vintermometern här på Vin(gligt)

 

 

 

 

 

2009-08-30
19:07:53

Kalmar ff - Hammarby, målfest och Rasmus Elm-hyllning...
...från en obotlig solskensoptimist som dagen till ära Vin(glar) över till fotboll.


Solskensoptimist klädd för mycket sommar med ett litet paraply får äta upp allt då det börjar tokhagla över fredriksskans då Kalmar klär av Hammarby


Solen har torkat bort allt regn när jag gör entré på Fredriksskans för att se matchen Kalmar FF - Hammarby. Sittplatsbiljett utan tak. Jag, med minsta möjliga paraply, sådant som på sin höjd klarar lätt duggregn, i tron av att det omöjligen kan regna så hemskt mycket mer idag. Så långt klarblå himmel över Fredriksskans i Kalmar. Vilken inramning för en allsvensk fotbollsmatch och ett farväl till ännu en av bröderna Elm. Plötsligt händer det som inte får ske för en solskensoptimist klädd lite väl mycket sommar. Det börjar tokhagla, blåsa och mitt lilla, lilla paraply skyddar föga. Tokblöt. Mobilen badar i en vattenfylld ficka. Där rök chansen att fånga stämningen på bild. Plaskvåt ler jag för mig själv, bara gilla läget .Matchen fortlöper och Hammarby håller på att göra mål, vad är det här. Jag vill  med ens telepotera mig hem för ett varmt bad då jag fryser och är kall. Där och då , tre koppar kaffe senare för att få upp värmen, tar allting en vändning. Vädret skrattar plötsligt sol och Kalmar FF börjar spela fotboll och krossar Hammarby med 3-0. Jag torkar upp på läktaren och njuter. Snacka om scenförändring. I brist på bilder från mobilen ,som såhär någon timme efter matchen faktiskt börjar svara på återupplivsförsöken, så kör vi samma hyllning som tidigare till Rasmus Elm...

En hyllning till Rasmus Elm som spelade sin sista match i Kalmar FF på ett tag...

2009-08-30
18:21:51

45 sekunder av en soft söndag förmiddag..

 

Bläsinge, Öland. Söndag förmiddag. Jag, en vän, en bok, en öde strand, en kaffetermos och vackert väder. Rekreation för själen.

2009-08-29
20:02:56

Hallå Merlot!
För första gången på länge hade jag en vattentät plan gällande inköpet inför veckoslutet på Systembolaget, planen hade namnet "Hallå Merlot". Jag skulle gå in på Systembolaget rafsa åt mig en flaska, ja bara en flaska, av Zenato Merlot, och under helgen få njuta av en tidlös klassiker i all sin enkelhet till en passande middag. Zenato Merlot eftersom jag ertappat mig själv med att inköpen på systembolaget varit av allt mer pretentiös karaktär den senaste tiden. Det har varit nya druvkombinationer, från spännande distrikt som inköpts spontant. Sedan har dessa till andras förtret aldrig ,med några få undantag, varit perfekta till det tilltänkta ändamålet. Ibland har det gått så långt att nya ingredienser till middagen  har fått köpas in i efterhand för att passa vinet som köpts bara för att någon måste prova det som är nytt och spännande. Det har druckits 400 kronors vin på fest till lösgodis, bara för att tillfället gavs att smaka ett nytt vin. Kanske dags att  börja planera bättre, eller rättare sagt landa lite och återvända till vinerna som fick upp mitt  intresse för vin. . Som att på något vis resa hem, eller för att dra paralleller till musiken återvända till tidiga skivor med Staffan Hellstrand efter en 10-årig lång resa i indiésvängen.

Nåväl. Väl inne på Systembolaget i centrala Kalmar raserades planerna för väl på plats kunde jag inte motstå lappen som löd "tillfällig i butik" under en av flaskorna i butiken. Jag slogs mot valet att antingen gå på ett säkert kort Zenato Merlot eller testa det tillfälliga vinet i butiken. En fight som inte varade särskilt länge. Resonemanget som utmynnade i att jag måste köpa det tillfälliga vinet framför Zenato Merlot som alltid finns i butik segrade. Zenato går att köpa whenever....

Det vin jag kom hem med var  Mora Negra 2005. Ett Argentinskt vin från Tulum Valley.

Nästa vecka får plan "Hallå Merlot" gå i lås

2009-08-29
19:22:35

"Mellan dig och mig" & "billiga måndagsbyxor" , ja jeans till far
Vernissage Kalmar konstmuseum utställning Mellan dig och mig

Idag har jag Vin(glat) mig genom den svarta kuben i Kalmar tilllika stadens konstmuseum. Jag har insnortat en måttlig dos kultur då jag varit på vernissage av utställningen "Mellan dig och mig" signerad Snæbjörnsdóttir & Wilson. En personlig inbjudan tillsammans med en intresseväckande beskrivning av utställningen fick mig boka in vernissagen i planeringen. Följande beskrivning som ingick i inbjudan hade annars vållat överhettning av min tankeverksamhet en evighet framöver om jag inte upplevt utställningen bang boom nu;

"Mellan dig och mig av konstnärerna Snæbjörnsdóttir/Wilson tar sin utgångspunkt i avbildningar av- och det inneboende värdet i saker och ställer frågor kring den mångfald av värdegrunder som vi bygger dessa avbildningar på. I sitt konstnärskap har Snæbjörnsdóttir/Wilson under en längre tid undersökt det speciella förhållande som råder mellan det mänskliga och det icke-mänskliga djuret – i verket nanoq; flat out and bluesome undersöker de isbjörnen, i Big Mouth den tasmanska tigern, i (a) fly, det urbaniserade husdjuret osv.I utställningen mellan dig och mig undersöker konstnärerna de för samtiden typiska förhållanden som existerar mellan människor och sälar på Island, särskilt i de isländska kustområden där ömsesidig påverkan och samspel mellan arterna på olika sätt har pågått under många århundraden."

Plötsligt står jag med ett glas alkoholfritt mousserande/cider och ett knippe nötter i handen och stirrar rakt in i en isbjörns ögon.  Uppstoppad jovisst men jag får medge att jag instinktivt ryggar tillbaka. Jag inser att jag borde ha en bättre relation till djur så nästa gång torde jag bjuda in nallen till fest Good damn it!

The Salty dog i Nybro. Pappa köper jeans.

Några timmar innan vernissagen efter en fika hos mormor, vandrar jag med min far över torget i Nybro. Jag övertalar min 60-åriga far att ta klivet över torget i riktning mot Nybros trendhak The Salty dog, en klädbutik, en frisör och ett fik i ett. Framför högarna av  moderiktiga jeans från Cheap Monday, Nudie och klassiska Levi's får min pappa ett infall att det är just ungdomsbyxor, ja jeans, han behöver så han ber den trevliga damen i affären att ta fram den storlek som hon tror passar honom. Har farsgubben som precis fyllt 60 år fått en identitetskris? Ja den frågan figurerade nog i många huvuden hos bekanta som såg honom vandra ur The Salty dog med en påse innehållandes trendriktiga märkesjeans. Vi som känt honom hela livet vet att så inte är fallet. Gubben är fortfarande som en pojk, nyfiken på nya saker, precis som sin morbror.

Tankar från en lördag, nu börjar en briljant kväll....

2009-08-27
23:38:45

Kalmars bästa picknickplats
Högst upp i hopptornet Långviken Kalmar

Det börjar visst bli höst och snart är det dags att sparka höstlöv innan sommaren fryser till is och marken drar på sig täcket  och pyntar för snö. Men det är långt kvar tills dess och nu ska det njutas till fullo av sensommarhöstkvällar ända till skymningen faller.

När jag sprang min vanliga runda på Stensö, samtidigt som Betnér höll hov på Byttan, och var på väg in mot stan igen längs havet slog det mig när jag passerade det öde hopptonet som ståtar mot himmeln i Långviken att jag just sprang förbi Kalmars bästa picknickplats. Tänk att klättra upp i tornet och bara vara med trevligt sällskap och en bit god mat och god dryck. Innan det blir trist och grått i vår stad och allt utomhus flyttar in på café måste jag bara prova om jag har gjort rätt som utsett hopptornet i Långviken till Kalmars bästa picknickplats. Nu ska jag bara sälja in förslaget till rätt person.

Anledningen att jag dissade Betnér denna kväll var att jag redan sett honom denna sommaren....

2009-08-26
20:15:21

Mediterra 2007 dricks en briljant kväll...

Vagt bekant men annorlunda. En flaska Mediterra 2007 till Citrondoftande sensommarpytt med färskt bröd. Mumma för själen. Citrondoftande sensommarpytt är ett nytt inslag i mitt liv, men sist jag kom i kontakt med vinet Mediterra var det låten Summer Rain i en version helt a capella framförd av Anna Ternheim och Ane Brun som gick lös i bakgrunden. Konstigt nog är det en låt framförd helt a capella som även regerar denna kväll då molnen skingrats från himmelen över Kalmar. Denna gång är det Winnerbäcks karaktäristiska röst som skapar stämning i låten Från kylan in i värmen

"Är det jag som drömmer Du är bättre än du vet Mycket större än du vet Men det klär dig att du tvivlar på din duglighet Det gör man där vi kommer från jag förstår dig bättre Vill du nåt så vet du vart jag finns".

Maten är utsökt, sällskapet och vinet likaså. Vinet som ser dagens ljus i Italien komponeras ihop av Merlot, Sangiovese och Cabernet Sauvignon som vuxit upp ur sand, grus och lera under Toscanas sol. Vinet som kostar 149 kronor är tämligen framfusigt, smakrikt, med toner av mörka bär, lakrits och mörk choklad som förför. I vartfall denna kväll då allting ja allting är nästan perfekt....

Detta var en perfekt start på en höst som ska andas nytt, fritt och stort.

2009-08-25
23:40:25

Märkliga ting händer med Vin(gligt)
Idag har en fotograf varit hemma hos mig för att fotografera. Detta då jag ska figurera i tidningen Barometerns bonusbilaga. Jag ska medverka i deras mat och dryckpanel under hösten. Ni som är prenumeranter på tidnigen Barometern kommer säkerligen att möta mig och förhoppningsvis inspireras av mina svar på frågor angående mat och dryck. Nedan följer svar på frågorna som Barometern ställde för att använda som presentation av mig I tidningen,

  Ålder: 30 år
Yrke: Jobbar idag med Marknadsföring/projektförsäljning på Emmaboda Glas
samt skriver vintips åt Middagskorgen
Bor: I Kalmar mellan Friskis & Svettis och nya Polishuset
Familj: Mamma, pappa, storebror och lillasyster
Varifrån kommer ditt intresse för vin? Vinintresset började då två av mina
bästa vänner övertalade mig att gå på vinprovning med dem en höst för några
år sedan då det liksom var dags att vidga sina vyer och tänka nytt. Jag som
är öppen för nya saker var inte svår att övertalad. För att lära oss mer
gick vi även en kortare och social vinkurs.

Hur kommer det sig att du har en egen blogg?
Att jag har en egen blogg beror på mitt behov av att få utlopp för min kreativitet.  Att bloggen fick
vintema beror på att jag ville ha koll på vilka viner jag druckit under vinprovningarna, samtidigt som det är ett kreativt sätt att lära sig mer om vin. En höstkväll 2007 under en provning då jag drack av ett vin med
förföriska lakritstoner  i guldstaden Kalmar och föddes idén till en blogg med vintema.

Var hittar du inspiration när det gäller vin?
Från mina vänner, från vinklubben Dionysos som träffas en gång i månaden i en 1700-tals källare i
stan.

Vad dricker du helst till maten?
Mjölk, vin eller öl. Beror lite på vilken
maträtt som serveras och på tillfället givetvis.

Hur mycket vin dricker du?
Ärligt talat är jag inte någon storpimplare, Jag
hade en bag-in-box i tre veckor i kylen i somras innan den tog slut. Jag
dricker hellre gott än mycket men det blir Några glas i veckan till middag
och vid lite festligare tillfällen.

Vad får en flaska vin kosta?
En flaska får kosta nästan hur mycket som helst bara sällskapet och tillfället innesitter rätt magi.

Vilket är ditt favoritvin just nu?
Le Cupole 2006,  kultvin från en av Italien och vinvärldens verkliga superstjärnor. Vinet är bara så smutt med lakritstoner som förför.och ett säkert kort om man ska imponera på någon.

Prenumererar du på Barometern så syns vi i höst

Inom kort kommer ett nytt vintips....

2009-08-24
23:58:47

Frem Barbera d'Asti 2006
Frem  Barbera d'Asti 2006

Jag valde vinet dels för att jag enbart hört gott om det men även också för den rofylda signalen vinets ettikett utsänder. En hund avbildad som tittar ut mot havet. Mina tankar förs bums till Sarah Assbrings artistnamn, El Perro del Mar, som betyder hunden från havet.  Känske är jag ensam vid den tanken då jag ser vinets ettikett. Men faktum är att P3 Pop denna måndag har ett inslag om just El Perro del Mar som fyller mina öron samtidigt som jag sitter och ska bedöma ett vin med en hund på ettiketten. VIlket sammanträffande.

Vinet från den italienska producenten Scagliola är framställt på druvan Barbera. Doften som sprids i rummet då vinet korkas påminner främst om kryddig korv. Smakmässigt bjuder vinet på toner av choklad, örter och plommon. Vinet är mycket fräscht och stoltserar med ypperlig elegans och längd. Det är ett utsökt kryddigt vin som ska drickas här och nu till en maffig köttbit. Själv avsmakar jag vinet till Grillad entrecôte med kryddrostade grönsaker och avokado. Vin och mat i kombination visar sig vara ett riktigt bra val för livsnjutaren. Vinet kostar 157 kronor vilket är föga avskräckande.

2009-08-22
20:33:03

Vin(gligt) om Lars Winnerbäcks nya låt "Jag får liksom ingen ordning"

Lars Winnerbäck med nya låten "Jag får liksom ingen ordning"

Jag vandrar förbi slottet i Kalmar, tar den vägen hem som är "glattast" och längst hem efter en wiessbier på Byttan. En öl då Henke kommer och hämtar upp mig 06.00 imorgon. Tänk om jag kunde ta och växla in mina vuxenpoäng. Jag stannar vid bryggan i Kalmarsundsparken och tänker att jag borde haft sällskap och en korg med smutta delikatesser samt vin med mig just där och då när en akvarell av öland och havet målas upp på en kort sekund. Jag suddar bort den tanken och vänder om för att promenera upp förbi Krusenstiernska gården like a long walk home. Där och då rycks jag med av något svängigt ett intro som vid en första anblick lika gärna kunde tillhöra växjöbandet Melody Club eller mer rumberade The Sounds. Kanske aningen Döm av min förvåning då herr Winnerbäcks röst bjuder upp till dans. Winnerbäcks nya singel "Jag får liksom ingen ordning" är briljant. Ett helt nytt grepp från Winnerbäck. Utan att tappa sin själ vandrar han nära mark som storheter som The Killers och Coldplay trampat ned. Är hela skivan lika rumberad som Winnerbäck av idag så kommer jag att lyssna sönder hans kommande skiva till förbannelse denna höst.

"Jag får liksom ingen ordning" får mig att tralla med. När jag svänger förbi Jenny Nyströms skolan börjar jag sjunga högt i tron att ingen hör mig. Men det visar sig att jag har fel. Tjejgänget jag möter småler och är tvugna att fråga vad jag lallar på. Jag känner en i gänget och hon bara ler.

Nu film och lite laddning för en toktidig morgon a´la söndag. Måste jag gå upp strax efter 5. Troligt vis är det 4 Tigers som bjuder på show imorgon på Möre Gk.

2009-08-22
19:30:33

Svar: Vin, Ost och du
En fantastisk lillasyster till mig på min 30-årsdag..

30-årskris eller hoppade du över den? I vilket fall som helst har du nått fram till din 30-årsdag. Grattis brorsan. Under dessa år har du hunnit med att avsluta studier, spelat fotboll, ishochey samt friidrottat. När du studerade vet jag att du var aktiv med innerbandyn. Nu är du en lycklig vinbloggare, bosatt i Kalmar och arbetar i Emmaboda. Kan det bli bättre? Kanske....
Hur gick det med drömmen om att åka till New York innan du fyllde 25, och att jobba med reklam? På sätt och vis är halva drömmen uppfylld då du skriver i din blogg, men New York väntar fortfarande på din närvaro. Du är en bra förebild som bror, lugn, rolig, harmonisk, ambitiös, kreativ och målinriktad. För vem skulle kunna bli åretsbästa dryckesbloggare om inte du. Se tiden går och pennan har inte så mycket mer att skriva men den vill säga dig att du förgyller dina glada dagar helt perfekt skulle jag säga. Så njut av sommarens sista dagara med golf och sköna stunder i stugan. Öland ön som är ett paradis och ett av sommarens måsten. Stor födelsedags KRAM från Sis.

2009-08-20
22:44:04

Jag tror på FREM
Planlöst slinker jag in på Systembolaget på vägen hem idag, för helgvinsinköp. Letar efter något odrucket. Det slutar med italiensk Barbera. Vinet heter FREM, märkligt namn. Skulle lika gärna kunna vara namnet på en ny lag i vårt avlånga land. Frem-lagen istället för Ipred-lagen. hmm, Jag tror på Frem.. Fullständigt namn på vinet är Frem Barbera d'Asti 2006 Detta då det på vinvin.se beskrivs som ett vin med "Fin koncentraion av fräsch, röd frukt och pigg syra. Elegans och längd".

Hoppas vinet för 157 kronor verkligen är av den klassen som beskrivningen förutspår.

Nu är det dags att somna till dagens låt Fix You med Coldplay.....

Efter en till bredden fylld sensommar kväll,  jag saknade någon vän. Jag önskar att det vore nån annan... Jag anar vem. Jag vet bara en.

Så fort flaskan har tömts kommer ett omdöme...

2009-08-20
20:46:12

Usain Bolt citerar Britney Spears.....Ooops i Did it again
Ooops I did it again


Ooops I did it again. Usain Bolt tänjer gränserna igen och igen och igen. På 19, 20 hinner jag knappt ta mig till kylskåpet och hämta något ätbart och floppa ned i soffan igen. Den här killen glider in i mål på 200 meter. Respekt!

Bilderna är mina egna tagna live i Peking förra sommaren

2009-08-20
20:38:48

Konsten att löpa till Thåström...
Stensö klockan 19.00. Luften bor i mina steg. Normalt brukar jag springa aldeles för fort ibörjan för att dö ut mot slutet av rundan, ja runda udden på Stensö med knappt styrfart. Men det känns annorlunda nu. Gemensamt för alla träningspass då löprundan efter ett tag förvandlats till en plåga är att jag lyssnat på något glatt och upptempo, sådant som fått mig att tro att jag är löptränad like hell och jag spurtar iväg i ett tempo så nära Usain Bolt-tempo jag kan prestera. Dör ut efter några kilometer... en bariär att ta sig över. Idag provade jag att fylla mina lurar med vemod för att se om det löser problemet. Vemod i form av Thåström. Först ut är låten "Som tåg av längtan" lugn och hoppfull och får mig att vagas in i ett tempo som gör att jag inte bränner alla krafter från början. När Thåströms tolkning av Dan Anderssons Den Druckne Matrosens Sång fyller mina hörselkanaler och ekar ut till dem som ler mot mig på Stensö så är vi så långt klämkäcka sommarplågor man kan komma, dysterheten personifierad. Dysterheten får av någon outgrundlig anledning mig att småle och trycka på allt mer i steget. Testa ni också Thåström får dig att känna som en kenian i löpspåret. Luften bor i mina steg...

2009-08-19
21:20:53

Smaka och korka om ditt lagrade Penfolds..
Den 8 oktober genomförs den första Re-Corking Clinic i vårt avlånga land av Vinhuset Penfolds

Samma pressmedelande som Reuterdahl skriver om på Aqua vitae - livets vatten har även hamnat i mejlboxen på Vin(gligt). Som Magnus skriver är det Penfolds som arrangerar Re-Corking Clinic för första gången i Sverige. Penfolds är det enda vinhuset som annordnar vinprovning och omkorkning av sitt lagrade vin. Den 8 oktober på Operaterassen i Stockholm har du chansen att tillsammans med Penfolds chefsvinmakare Peter Gago smaka av ditt vin för att sedan få det omkorkat. Vinet i dina ägor måste dock vara en Penfolds lagrat i 15 år eller mer för att du ska få möjlig.het att dra nytta av Re.-corking clinic När vinet provsmakas fylls flaskan på av motsvarande vin som flaskans ursprungliga innehåll men då i en aktuell årgång därefter korkas buteljen om.

Så om du har ett Penfolds som är 15 år eller äldre anmäl dig och få ditt vin kvalitetsprovat, smutta av det och få det uppfyllt igen. För enligt vad Penfolds skriver i sitt pressmeddelande så ökar allt som oftast ett omkorkat vin i värde.

2009-08-18
23:22:23

Soffkuddesömmerska sökes
I lördags var jag så nära en "Sommar med Ernst"-känsla det går att komma. Var i stugan på Ekerum och ändrade inredningen en gnutta. Efter förändringen ett nytt bord och nya gardiner innebär stod det klart att bäddsoffan som nu mer ser ut som ett tågsäte hämtat från kitchigt 80-tal ej passar in. Dags att klä om soffan med andra ord. Är du en baddare på att klä om möbler och då företrädandevis soffor, ja soffkuddesömmerska i blodet, Hör av dig så kanske du får äran att sy om mina kuddar...

Dagens låt är Shooting John och låten War


2009-08-18
23:08:21

Vedré 2006
Vedré 2006 sydafrika vin


Jag får lov att erkänna det faktum att det var designen på flaskan som fick styra vid vinvalet inför helgen som varit. Den flaska som jag ansåg mest frapperande för stunden i hyllsystemet på Systembolaget i Kalmar var Vedré 2006, vars svart och vitrandiga flaskhals för mina tankar till Italien och fotbollslaget Juventus. Jag drömmer mig bort och en kort sekund innan det är dags att betala flaskan låtsas jag vara Del Piero, storstjärnan i Juventus.Jag glider runt under Italiens sol på ett grönt fällt och ler, rör bollen ibland och allt som oftast blir det då mål. Hur svårt kan det vara. Långsökt? Nope Flaskhalsen är liksom Juventus tröjor svartvitrandiga, varför det passar att leka Del Piero, drömma sig bort från vardagen, jag nyper mig i armen vaknar och betalar 99 kronor för vinet...

Del Piero - Vedré 2006. Svart och vitt så det förslår


Vedré 2006 är ett hetlevrat spanskt vin från distriktet Jumilla. Vinet som produceras av  vinhuset Bodegas Carchelo är en komposition av 50% monastrell, 25% syrah och 25% tempranillo. Monastrella är en ny bekantskap för mig. När jag drar ur den vita korken på vinet sipprar en rik och fruktig doft ut. En doft fullspäckade med kryddiga toner och några stänk av lakrits och torkade daddlar. Att korken är vit är en del i den klockrena och tilltalande förpackningen. Marknadsförarna på Bodegas Carchelo har tänkt till och använder sig av en gnutta Storytelling på baksidan av ettiketten, allt för att få mig att inte tröttna.

Jag dricker vinet till kryddbiff. Något som visar sig vara riktigt gott. Vinet och köttet kompletterar varandra. Vinet tillför köttet en extra dimension med sin fruktighet och sina kryddiga toner som på sin väg genom gommen uppvisar inslag av russin, lakrits och uttmynnar i en eftersmak som för tankarna till mmmm chocklad. Drick det här vinet till mat för det blir lätt långtråkigt att dricka utan något som kompletterer. Inget pratvin med andra ord...

Den vita korken är en genomtänkt detalj.

2009-08-16
22:13:29

Usain Bolt - Världsrekord. Förra gången fick jag se hans världsrekord live
9.58 sekunder. Ja så lång tid varade mitt tv-tittande denna söndag. Självklart var det Usain Bolt som är boven bakom att min stund framför tvn inte är så mycket längre. Förra året då Usain Bolt slog världsrekord på 200 meter var jag på plats på stadion i Peking. Lite tristare då att denna gång endast ta del av hans nya storlopp i tv-soffan. Då det var tokigt mycket häftigare live i OS när Usain slog världsrekord på 200 meter. Bilder från Peking och Usain Bolt...

200 final i Peking, Micke i

Usain Bolt världsrekord i Peking 

2009-08-14
18:18:46

Vin(gligt) drar till Öland
Öland. Till stugan med måttband i högsta hugg. Sedan ska projekt ombyggnad/inredning påbörjas...

Vi hörs efter helgen

2009-08-13
23:39:11

Vinet som aldrig blev köpt och kvällen som tog en briljant vändning
Klockan 19.00 kliver jag av tåget som tar mig hem från jobbet. Känslan av hunger och trötthet dominerar min sinnesstämning. Jag som hade högt flygande planer som skulle betas av innan John blund slutligen kommer med stjärnstoff denna torsdag. Jag skulle köpt vin och åka och köpt jobbfika till morgondagen. Smått irritterad över att jag jobbat över och att planerna jag hade fått ge vika vandrar jag i min egna lilla värld till bredden fylld av P3 som för tillfället spelar Thåström och "Den druckne matrosens sång", hmm muntert. Plötsligt när jag tittar upp träffar min blick en ganska ny bekantskap. Vi tar sällskap in mot stan och pratar. Plötsligt äter vi middag på Lilla pubben och i ett nafs så är all trötthet och negativa tankar som bortblåsta. Riktigt trevligt. Lite efter 21.00 är jag hemma igen. Vinet får jag köpa imorgon, jag ger mig ut igen när skymningen faller och hinner fixa jobbfikan.

Det vin jag tänkt inköpa inför helgen var Sito Moresco 2006 om det nu finns kvar på Systembolaget i Kalmar, Jag kom av förklarliga skäl inte så långt denna kväll.

Sito Moresco 2006 är ett vin från Langhe i Italien, Vinet är en komposition av 35% nebbiolo, 35% merlot och 30% cabernet sauvignon. När jag drack vinet senast hänfördes jag av en mångfasetterad smak balanserat kryddig med inslag av körsbär och plommon som smällte i munnen och mynnade ut i en behaglig eftersmak där vanilj och kakao var påtagligt.
Vinet kostar 295 kronor på Systembolaget...

Bild: Gårdagen, Kalmar, Stortorget. Efter en briljant fika....

Tror minsann det finns en skatt där regnbågen slutar på varvsholmen

Godnatt vart du än är...

2009-08-11
23:42:27

Veckans....
Vintips!Alta Tierra Carmenère 2005

 Liksom tända ljus vid ett andetag släcker vår sommar sin dag. Men än finns det plats för ytterligare vintips innan det blir höst på vår planet. Veckans vin ser dagens ljus i Valle del Elqui Chile, märkligt nog är det en italiensk vinmakare som ligger bakom det här vinet från Chile.Till färgen är vinet djupt mörkröd. Vinet stoltserar med en varm mycket stor fruktig doft i vilket inslag av vanilj, paprika och vinbär regerar. Smaken är av klassisk Carmenèrekaraktär med nyanser av paprika.  Det är ett uttrycksfullt vin som bjuder på fruktig smak med förföriska toner av inslag av lakrits, peppar och vinbär.Vinet kostar 89 kronor på systembolaget.

 

Låt!

En vänlig grönskas rika dräkt - För det börjar visst bli höst och höst denna gång innebär en ny konsertvåg med Lars Winnerbäck. Låten "En vänlig grönskas rika dräkt" har sedan länge varit ett briljant intro till herr winnerbäcks bejublade konserter och får mig att längta att ta del av en ny liveakt av Winnerbäck då han dessutom släpper ny skiva i september. Själv har jag inte bestämt mig vart jag ska gå på hans konsert. Blir nog Växjö iallafall...


Spontanaste händelse!

Första lektionen i en tiopoängskurs i fika går av stapeln imorgon, jag är lärare och jag har som det verkar en riktigt trevlig elev.

 

2009-08-10
23:17:19

Mitt ibland helgon, skurkar och vanligt folk i bokens värld

Jag läser Åke Edwardson

Måndag, kväll och dags att uppslukas av ännu en bok samtidigt som Sara Martinssons röst i P3 Pop trollbinder precis som vilken blå måndag som helst. Boken jag beslutat för att bli ett med denna kväll är Aldrig Fucka Upp av Jens Lapidius. Dessförinnan gick jag lite vilse i Åke Edwarsons Winterland.

2009-08-09
21:03:09

Feudo Arancio Grillo och lax på Fam Hanssons krog i Kalmar
Bortom sorlet och vimlet efter en sjuhelsikes final mellan olika musikaliska talanger på Larmtorget i Kalmar slinker jag in på Fam Hanssons Krog kvarterskrogen, en vettigt slagen wedge från Larmtorget, som inriktar sig på det svenska köket, och erbjuder som specialitet rätter med vilt. Långt in i middagen småtrallar mitt sällskap fortfarande på Martin Rydells bidrag som tog hem finalen, lyssna och njut här. Låten heter I lampans sken. Själv trodde jag på Hilda Dahlberg och låten Happy Illusions. En låt någonstans åt Sahara Hotnights och The Sounds. Något för P3 Pop.

Hanssons Krog i Kalmar, Lax och Arancio, Tänk om livet vore lika smutt

Efter ett superbt bemötande av servitrisen beställer jag in ett glas Feudo Arancio tillsammans med laxfilé. Feudo Arancio Grillo närmare bestämt. Ett medelfylligt vin med trevlig och fruktig smak av äpplen och persikor som ser dagens ljus på Sicilien. Vinet kostar 74 kronor på Systembolaget och ter sig galant till laxen.

På Hanssons krog regerar en gemytlig stämning och mysfaktorn är hög, här märks det liksom inte att det rör sig tusentals själar på stan denna varma augustikväll. 100 procent av livets goda. Underbart är kort. Efter middagen så är det dags att ge sig ut i vimlet igen. De artister som spelar härnäst är Salem al fakir och Autumn Falls. Håll utkik i nästa inlägg vem utav dessa jag hissar eller dissar..

2009-08-09
00:20:52

Sommarens hetaste latte, men även den mest svalkande
Latte, gjord med en kula glas i botten och mjukglass på toppen

När suget efter glass och kaffe blev för stort var det bara att  ge efter och bums springa till närmaste glasscafé. Den enkelspåriga individen som inte vågar bryta mönster och vanebeteenden hade i det här läget köpt den vanliga glassen, ja kanske skojat till det lite med smakerna på kulorna, och en kopp kaffe. Men jag är varken enkelspårig eller särskilt feg för att bryta mönster. Jag fick nämligen den heta idéen att kombinera det bästa av världar, glass och kaffe med varandra. Damen på glasscaféet fick instruktioner att göra en latte som drog nytta av glassens svalkande effekter, då kaffe kan kännas hopplöst varmt att dricka när termometern visar på 30 grader i solen. Hon gillade min idé och börjar med att lägga i en kula vaniljglass i glaset för att sedan fylla upp det med latte som sedan toppas med mjukglass och chokladströssel. I den stunden då mjukglassen i det närmaste vällde över glasets kant föddes sommarens hetast latte, men även den mest svalkande. En riktig höjdare. Vill man leka lite med smaken så är det bara att välja andra smaker på glasskulan i botten eller variera strösselsmaken.

Att prova denna svalkande latte är ett måste...

2009-08-08
12:25:51

Chablis Domaine de la Boissonneuse och Kalmar Stadsfest
Kalmar är fylld till bredden med folk, i kväll spear Salem al fakir mfl. Dessförinnan ska jag avnjuta Chablis  Domaine de la Boissonneuse till en superb laxrätt. Men nu ska jag bada och träna golf, småler.

Kalmar kokar fullkomligt över med folk, ja känns som alla är här. Det råder stadsfest i stan och ikväll spelar Salem Al Fakir något som jag måste titta in men jag är även nyfiken på Sveriges radios tävling "Svensktoppen nästa" idag är det nämligen final i Kalmar. Innan kvällning ska jag njuta av solen, åka till Ekerum och bada, läsa bok och bara vara.

I kväll är det Chablis Domaine de la Boissonneuse och någon superb laxrätt som regerar, dock i måttliga mängder då jag ska upp och spela golf imorgon.

Chablis Domaine de la Boissonneuse från Domaine de la Boissonneuse, Chablis och Frankrike är en galant Chardonnay superb till fisk. Den friska smaken tämligen attraktiv och distrinkt och lagom miniralig smörar rejält för smaklökarna. Så var det förra gången jag drack vinet och det är därför jag bestämt mig för vinet idag, denna härliga sommardag då himmeln är oskyldigt blå över Kalmar. En riktigt smutt dag att fånga med hov. Gå ut och njut. Vinet kostar 155 kronor på Systembolaget.

Nu beger jag mig ut i solen...

Andra bloggar om vinet

MSVin
Aqua Vitae - Livets vatten


2009-08-06
23:25:23

Vintipsförfattare
Varje onsdag författar jag vintips åt Middagskorgen, som sedan använder dessa i sina veckobrev. Middagskorgen erbjuder dig smart planerade och varierande middagskassar med receptsamling levererade direkt hem till din dörr.

2009-08-06
22:41:22

Lika som bär; En av Bröderna Elm och undertecknad?
Under sommaren som varit har det vid två tillfällen antytts av folk som jag inte känner att jag är lik en av bröderna Elm som spelar i sveriges bästa fotbollslag Kalmar FF. Själv tycker jag inte alls jag är särskillt likt, kanske är det för att vi är långa och gängliga både två? jag är på bilden till höger. Vad tycker ni?

David Elm Kalmar FF, Bild lånad från KFF.SE Jag som bloggar på Vin(gligt) är jag lik Elm i Kalmar FF?

2009-08-04
21:02:07

Stamhak = Våffelcaféet Strandtorps Kvarn
Våffelcaféet Strandtorps Kvarn Öland

Varje sommar från forntid till nutid har jag passerat Strandtorps kvarn som skyltar med kaffe och våfflor på vägen upp mot Borgholm på Öland utan att svänga in. Men så plötsligt denna sommar blev det både ett och två besök. Våfflorna var sådär lagom härligt språda även om utsikten och sällskapet var höjdpunkten, vid båda besöken. Damen på bilden bloggar här.

Nästa gång jag blir våffelsugen blir det säkerligen ett besök på Kvarnen igen. Anna du är väl på?

2009-08-04
20:32:38

Raza Selection Malbec Shiraz 2008
Raza  Selection Malbec Shiraz 2008. En flaska ligger gömd i sanden på Böda Beach. Kanske vårt avlånga lands härligaste strand.

Böda -09, konsten att njuta. Just den här dagen ligger stranden lite öde, som ett orört guldhalsband längs den vackra öländksa nacken. Matsäck på stranden med galanta vänner. Någon utbrister i ett "synd att vi inte tog med lite vin för att njuta än mer". Då plötsligt får någon syn på gömman i sanden. En flaska Raza Selection Malbec Shiraz 2008 ligger halvt som halvt begravd i sanden. Vi hämtar den, hör efter om någon saknar den. Vi korkar upp. Någonstans där i drömmen vaknar jag av att mobilalarmet skricker ut Bird med Frida Hyvönen. What a shame I was dreaming. Klockan är 06.00 och det är dags att bege sig till tåget som tar mig till arbetet. Märklig dröm...

Så långsökt var dock inte drömmen då jag under en förträfflig helg i Halmstad drack Raza Selection Malbec Shiraz 2008. Att Böda kommer in är naturligt då det är svårt att inte drömma om vårt avlånga lands bästa strand.

Raza Selection Malbec Shiraz 2008 avsmakas till grillat serverat till nypotatis. Vinet som ser dagens ljus i La rioja i Nord Västra Argentina är en komposition av druvorna Malbec och Shiraz. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar mellan 1000 och 1300 meters höjd. Detta då La Rioja är såpass högt beläget. Dock skyddar Anderna vingårdarna från kalla vindar, medan den höga höjden bidrar till stora temperaturskillnader mellan dag och natt, vilket inverkar positivt på skörden av druvor.La Riojana som ligger bakom vinet är en av de största producenterna av vin i Argentina och har specialiserat sig på ekologisk vinodling. De producerar över 2 miljoner liter ekologiskt vin per år.

Vinet kostar 80 kronor på Systembolaget något som är svårt att tro, då det är ett utsökt vin som briljerar med sina toner av viol, lakrits och kaffe. Ja precis de tonerna som dök upp i det vin som avsmakades då den här bloggen blev verklighet. även om det vinet lirade i en annan division. Som om Rasmus Elm skulle utmana målskytten i Pukebergs BK på straffar . Jag ger mig tusan på att liraren från PBK vinner då och då om de kör flera turneringer. Till grillat är  Raza ett riktgit bra val. Vinet vinner inte på lagring utan det ska drickas bums. Vinet är tokigt prisvärt och framförallt gott. Det godaste ekologiska vinet på Systembolaget enligt mitt tycke.
 
Läs vad andra tycker om vinet

Dagens vin om Raza Selection Malbec Shiraz 2008

2009-08-04
18:52:07

Den bästa musiken....
Saknar du bra musik i ditt liv klicka här. En låtlista fylld med låtar briljanta i sitt uttryck.

2009-08-04
00:11:31

Manligt respektive kvinnligt när det kommer till drinkar?


En innehållslös debatt tar form på Vin(gligt). En debatt som utgår från frågeställningen formulerad i rubriken. Vad är manligt repstektive kvinnligt att beställa i drinkväg? Upphovet till funderingen är en söndag på Strand i Borgholm på Öland nu i Juli. Med stor portion humor tar jag mig an och övertygar några för mig helt okända individer att de ska dricka en mjölkdrink som är med snudd på chockrosa och bär smak av polkagris. Jag lyckas med min övertygelse och bartendern är med på mitt upptåg. Av ren nyfikenhet beställer jag själv samma drink.

Att som grabb vandra omkring med en rosa drink väcker mer uppmärksamhet än jag kunde anat. De damer som kommenterar drinken gör det för att få reda på vad jag dricker för något kul och går och beställer en själv om de inte sållar sig till de som tycker det ser fånigt ut när en man dricker rosa. De män som kommenterar det rosa jag har i min hand slänger glåpord likt, är du gay, manligt! osv. Nej jag är inte gay utan var bara tokigt nyfiken på drinken som jag fick folk att beställa. Hade jag inte beställt den hade jag aldrig fått veta hur den verkligen smaka och ångrat mig livet ut. Nu var dock drinken för söt för min smak. Ingenting man dricker flera av, men gott ombyte till Öl och vin. 

Märkligt det där att vi män i ett jämnställt samhälle inte får beställa vad vi vill på krogen utan att få kommentarer. Tror jag har tömt ut ämnet nu. Vad är manligt respektive kvinnligt dricka enligt dig. Lämna synpunkter.

Ett innehållslöst inlägg på Vin(gligt)

2009-08-03
23:28:43

Hubert Beck Pinot Gris Réserve du Chevalier
Frankrike Alsace Pinot Gris Hubert Beck

Halmstad lördagen den 1 augusti. Avslutningen på en skimrande galant sommardag, en förfest modell briljant börjar med en smutt på Hubert Beck Pinot Gris Réserve du Chevalier. Efter en hel eftermiddag nere på Tylösand och en ljummen sommarkväll är det nästan svårt att inte tralla på en av Gessles slagdängor  för de vägarna har så många tidigare vandrat... Sommartider hej hej sommartider.

Tanken var att vi skulle dricka vinet från Alsace i frankrike till en laxmeny, något förbluffande kreativt med rökt lax som huvudinridiens. Men de planerna flöt i land någon annanstans så vinet blev en aptitretare av vad som komma skall. Det är en klassisk pinot gris med en kryddig ton som avsmakas i sommarstaden Halmstad inte långt från Kärleken och på kast-med-liten-boll-avstånd från Norreport. Kanske är vinet lite väl sött för att dricka på utan något tilltugg. Men inslagen av honung, lite äpplen och en stor dos aprikosmarmelad gör att jag drar på smilbanden, samt förtrollas en  gnutta . Det sametslena vinet tillsammans med det galanta sällskapet och de djuplodande samtalen under tiden som vi förfärdigar huvudrätten sätter ribban för hela kvällen ja ivartfall för förfesten. 

Vinet kostar 96 kronor på Systembolaget och har nummer 1205. Gosse om vinet är prisvärt.