Vin(gligt)

2012-12-29
11:45:21

Skål på burk, Champagne och Portugisiskt vin till Nyårsafton
För ett år sedan satt jag och vek pappersservetter medan Utan dina andetag framförd av Carolina Wallin Perez ekade i lägenheten. Pappersservetter då de i olika former skulle pryda borden under vår bröllopsfest och Utan dina andetag då jag och min fru skulle dansa bröllopsvalls till versionen av låten signerad Carolina Wallin Perez. Den 7 januari gifte jag och min fru oss. Sedan dess har 2012 fortlöpt i ett tempo som skulle få Usain Bolt att framstå som en sengångare. Nu är det bara några fjuttiga dagar som ska brinna ut innan 2012 är över. Som sig bör ska det nya året firas in.
 
Som vanligt vänder jag på firandet och dricker champagnen det första jag gör när firandet startar, Denna gång väljer jag De Saint Gall Brut Blanc de Blancs Millésime 2004, Champagne, Frankrike. En torr och frisk champagne med toner av gräddkola och nougat.  När middagen sedan serveras väljer jag ett rött vin från Portugal. Nämligen vinet Altas Quintas Crescendo 2007 framställt på druvorna Aragonês, Trincadeira, Alicante Bouschet.Jag har inte druckit vinet tidigare så det blir ett nytt möte som jag hoppas blir lyckat.  När tolvslaget stundar så har jag i år valt något så spännande som "skål på burk". Då jag valt bort champagne vid tolvslaget har valet fallit på mousserande vin från Italien. Närmare bestämt Secco Frizzante 2 Go från vindistriktet Vinetien,  Marca Trevigiana i Italien. Det spännande med detta vin är att det är paketerat på burk. I mina tankar är detta perfekt till tolvslaget då samtliga får varsin burk och fylla på sitt glas med istället för att det ska släpas på flaskor. Vinet har jag av ren nyfikenhet beställt från Vinguiden så det finns inte på Systembolaget. Vinet kostar 20 kronor för 20 cl. Om det är något att rekommendera återstår att se.

2012-12-26
20:15:03

Prova vin i Bordeaux

Mitt namn är Ella Levin och jag har fått äran att skriva ett gästinlägg här på vin(gligt)! Jag är reseskribent med en speciell plats i hjärtat för allt vad fransk kultur heter. Här tänkte jag tipsa om vinprovar-kurser i Bordeaux, för alla frankofiler där ute!

 

 

Staden Bordeaux ligger som vi alla vet i hjärtat av ett av Frankrikes mest kända vinregioner med samma namn, mest känt för sina Cabernet Sauvignon viner. Vare sig man är en erfaren vinkännare eller hobbyentusiast finns här en stor mängd sevärdheter och chateaux att besöka, och ett stort antal vinprovar-kurser att välja mellan. Här får man lära sig om Bordeauxs olika viner och hur produktionen skiljer sig åt här jämfört med andra regioner och hur man smakar och utvärderar vin. I kurserna ingår vanligtvis även besök på ett antal vingårdar där man får se precis tillverkningen går till i person. På slutet får man blanda sitt eget vin från olika druvor, vilket kan resultera i både mästerverk och i mindre lyckade kombinationer.

Många kurser undervisas på engelska, vilket underlättar för alla som inte talar flytande franska. Dock tycker jag att det förtar lite av utmaningen – gå istället en fransk kurs! Gör du det slår du två flugor i en smäll, lär dig mer om vin och damma av skolfranskan på en och samma gång. Frankrike är känt för att hålla hårt på sitt eget språk och i tid och otid vägra att tala engelska, och även om det i storstäderna så som Paris är ganska lätt att klara sig på engelska stämmer det inte på landsbygden. Är man seriös i sitt vinintresse kan det locka att resa runt i vinodlar regionerna och besöka små vingårdar långt ifrån tätorterna och då passar det väldigt bra att ha goda kunskaper i franska. Jag minns själv gånger då jag stammat fram några få ord och önskat att jag varit bättre på att konversera på landets språk!

Jag läste nyligen om en kurs som kombinerar franskaundervisning med en veckas vinprovarkurs, perfekt för alla som behöver lite vägledning i det franska språket och samtidigt vill lära sig mer om sitt vinintresse. Kursen är utformad så att man studerar franska på morgonen medan eftermiddagarna är tillägnade vin med både utflykter och teoretiska föreläsningar. Jag tycker det här låter perfekt, speciellt som man själv kan välja att stanna längre för att dels lära sig mer av språket, eller på egen hand upptäcka mer av Bordeaux-regionen. Här kan man finna mer information om att lära sig franska och gå vinprovning i Bordeaux.
 
 
Ett annat alternativ är att åka på en vinresa under några dagar. Dessa resor är ofta riktigt lyxiga, och tjusiga hotell och besök på olika chateaux ingår. På dessa resor lär man sig också mycket genom att besöka olika vingårdar och höra om deras vinproduktion på plats, men någon egentlig undervisning ingår inte. Fokus ligger mer på umgänge, god mat och trivsel på dessa resor. Kostnaden för dessa olika resor och kurser liknar varann och ligger på runt 9 800 kr, ungefär samma som kostnaden för ett fyrstjärnigt hotell i området.

 
Här kan man finna mer engelskspråkig kursinformation om franska- och vinprovarkurser. Resetips.com har en inspirerande artikel om Bordeaux med en lista på regionens viner. Ett enkelt sätt att boka en kurs är via en språkreseförmedling, t.ex. ESL. Du kan finna information om andra franskakurser och andra alternativ för att studera utomlands med esl.se här. Sök mycket information innan du bestämmer vilken typ av kurs som passar dig. Hoppas att tipset kommer väl till pass när ni planerar nästa års semester!
 
Av Ella Levin