Vin(gligt)

2012-10-26
18:45:46

Ett glas Brunello på Sei Divino i Florens,

Jag gömmer mig under täcket när kylan går bärsärk över ön öster om Kalmar. Klockan närmar sig midnatt och appen från Sveriges radio har slutat att skratta ut program. En playlist med Anthony and The Johnsons tar vid och jag vaggas till sömns . I drömmen sitter jag med ett glas Brunello på Sei Divino medan skymningen faller över Florens. Sei Divino en vettigt slagen wedge från Amerikanska ambassaden i Florens är något alla borde besöka vid ett besök i staden.

För ett tag sedan lagade jag och min fru fondue och till det drack vi Villa al Cortile Brunello di Montalcino Piccini 2006 för 239 kronor. Även om det inte är den bästa Brunello jag smuttat på förstärker det bilden jag har om Brunello. Nämligen att det kan smaka smått magiskt.

2012-10-23
19:34:13

Promenad i vackerheten

@ Öland,Ekerum

2012-10-10
18:16:00

#Al Pitcher, #Brancaia Tre, #Ekerum en underbar middag och några sånger

Kvällen som avslutar helgen börjar med en komikers intåg till Mumford and Sons och följs av två timmars konstant skrattande. Skratt orsakat av Al Pitcher som med ett minspel och kroppsspråk likt Mr. Bean gör scenen inne på vackra Kalmar Teater till sin egen. Ett briljant avslut på en superb helg som förutom Al Pitcher kan förkortas ned till Brancaia Tre, Ekerum, en underbar middag och några sånger.

Brancaia Tre 2010: Vinet som bäst beskrivs som ett lyckat Italienskt hopkok av druvorna Sangiovese , Merlot och Cabernet Sauvignon från gårdarna Brancaia i Castellina, Poppi i Radda och Brancaia in Maremma i Morellino di Scansano i Toscana. Vinet "bjussar" på en angenäm smakupplevelse av körsbär, choklad och örter, kostar 139 kronor på Systembolaget.

Ekerum: Svårslaget, här kryper lugnet på en såhär års men inte tystnaden då sommarens sorl bytts ut mot vågornas brus. Trots att jag varit där sedan barnsben slås jag varje gång av hur vackert det är.

En underbar middag: När solen gör ett svandyk ned i Kalmarsund och erhåller 5.0 i poäng av dommarna njuter jag och min fru av Bräserad högrev med senapsås & Södvik Säsong. Maten smälter i munnen och sköljs ned av Södvik Säsong ett öl signerat Ängö Kvartersbryggeri.

Och så några sånger: De senaste dagarna har jag av orsak okänd gått och nynnat på Titanic med Mikael Wiehe medan Petra Marklunds "Händerna mot himmeln" med sin Coldplay-flört sakta smugit sig på mig. Annars är låtarna som förtrollar denna höst: "Broken Crown" med Mumford And Sons, "Love Love Love" med Of Monsters And Men och "Cut The World" med Antony & The Johnsons

End Of Story...

2012-10-03
16:11:00

Rosa Bandet goes wine

Oktober sprakar i alla höstens färger och så rosa. Rosa eftersom Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj genomförs för 10:e året i rad. En kampanj som färgar vårt land rosa tillsammans med företag, föreningar och privatpersoner som vill engagera sig i kampen mot bröstcancer.

Jag bidrar givetvis med mitt strå till stacken. Detta gör jag genom att köpa Cline Cashmere vinet med Rosa Bandet på etiketten. Enligt www.vinguiden.com skapades vinet för en välgörenhetsauktion och producenten Cline Cellars har fram till idag bidragit med 200.000 dollar till hjälp för bröstcancerns offer. Därför pryder Rosa bandet-symbolen etiketten.
Celine Casmere är en komposition av druvorna mourvèdre, grenache och syrah och kostar 99 kronor på Systembolaget.

Vinet är lättdrucket och gott med toner av hallon och choklad som är för smaklökarna vad Laleh och låten Some Die Young är för hörselkanalen. Kort och gott sammetslent. Vinet passar ypperligt till varma mackor med chèvreost som serveras med sallad spetsad med hallonbalsamico.

 

2012-10-01
22:30:00

Ölands Skördefest - en ny typ av vår

Här på Öland börjar en ny typ av vår sista veckan av September.Ön fylls till bredden och det sjuder av liv när Ölands Skördefest brakar loss i dagarna fyra. Nu är Skördefesthelgen förbi för denna gång, en helg som kommer eka i huvudet under en lång tid framöver.

Det här har etsats fast hårdast på näthinnan under denna upplaga av Ölands Skördefest.

Ateljé Slagerstad där Erling Fredriksson huserar. Hans tavlor är av modell briljant och det finns inslag av humor. Missa inte heller Dass galleriet

Carlas Café en kohage från Östersjön beläget i Näsby är en riktig pärla. Ett charmigt café, pub och restaurang i en lada som är ett måste. Maten är bra, fikat likaså och ölsortimentet är svindlande. Södvik Säsong signerat Ängö Kvartersbryggeri serveras på glas bland annat under vårt besök på konstnatten.

Ottenby Kungsgård är ett genomtänkt galleri med något för alla. I år briljerade skulptören Jonas Högström med sina genomtänkta namn på sina verk och vackra skulpturer.

Kastlösa är en by som sjuder av liv och här finns det massor att ta del av, själv gör jag gärna ett besök i glashyttan

Oldergården i Triberga är ett mysigt kryp in med ljusshower, fotoutställningar och fantastiska glasföremål. Ett måste under konstnatten.

Ölandschoklad mitt närmaste fik, har för andra året i rad levererat praliner till nobelfestens efterfest. Deras getostpralin är magisk.

Norrgården i Ventlinge är gårdsbutiken med matmarknad i världsklass. I år med en tavla av 6000 lökar