Vin(gligt)

2009-12-31
01:09:20

Champagne å de då va

Nyårsafton stundar så självklart ett inlägg om Champagne

Nyårsafton stundar och under denna dag kommer många av oss att vandra champagnegatan fram och åter innan det är dags att vända blad för ett nytt år med nya eskapader. Ett storslaget 2010 något vassare än 2009 tar vid. Ja varenda tår, varenda skratt varenda dröm ska vi ha fatt ja allt ska sugas ut ur varje dag och natt 2010.

 

Festen kan börja och nu står tiden stilla när allt annat rör sig i en slingrande långdans. Mat och dryck, samtal och skratt. Någon håller ett bejublat segertal efter att kammat hem vinsten i den legendariska nyårskampen.  Dansen går och innan någon hunnit med att trampa på någons tår är det dags att trotsa kylan för att se raketerna måla himmelen i regnbågens alla färger. När raketerna lyfter är alla barn igen och när alla är barn då finns det bara en väg hem och det är den som är bredast, glattast och längst.

 

Champagne å de då va

Champagne som jag har valt att skåla in det nya året med heter De Canteneur Brut. En champagne som jag aldrig tidigare druckit och som jag erhållit av en av mina bästa vänner. Champagnen lyser med sin frånvaro på Systembolaget. Dagens sanning är att denna dryck borde ta och marknadsföras bättre, då de flesta av länkarna på google handlar om vilsna själar som druckit den men aldrig funnit den åter och nu efterlyser om någon vet något om den. Vad jag lyckas erhålla i informationsväg är att De Canteneur Brut kommer från ett nyrenoverat sagoslott i Epernay som vanligtvis saluför deras champagne under namnet Comtesse Lafond. Jag har tidigare druckit Comtesse Lafond och då skrev jag följande: En intensiv och komplex Champagne med aromatisk frukt, aningen smörig och rostig i karaktären, som där och då gav samma upplevelse som när man slår en vettig wedge under en golfrunda som limmar flaggan eller rent av går i, eller som när du möts av ett leende av den där personen du känner lite extra för.

Om De Canteneur Brut smakar lika gott så kommer det bli en bra start på 2010.

 

Vilket Champagne/Mousserande vin ska ni läsare skåla in det nya året med?

 

Vi ses nästa år...

 

2009-12-23
00:48:54

Dryck när juldags morgon glimmar, ett inlägg om dryck i juletider ...


Dan före dan före dan. När klockan slinker över midnatt och julafton sparkar av sig täcket för att vakna till liv då är det jul. Min jul börjar nämligen när Jussi Björling sjunger in julafton med ett klassiskt O Helga Natt. Jag somnar bums som ett litet barn för att vakna full av förväntan. 30 år och det är fortfarande något helt magiskt med jul, så alldeles förtidigt börjar jag dan som ni känner som julafton. Det här inlägget kommer att handla om drycken jag kommer att dricka under julafton till de olika rätter av fika och mat samt godis som denna dag har prefixet Jul. Hoppas jag lyckas inspirera och att ni inte redan köpt allt till julafton då alla är barn igen...

Liksom alla andra dagar börjar jag julafton med espresso, tror inte jag kan starta en dag utan detta svarta guld. när fikat dyker på en så blir det kaffe i kopp och inte i mugg eftersom min gode far förespråkar att kaffe ska drickas i kopp.
Sedan tar julmusten vid, för vad är en julafton utan julmust och i mitt liv stavas must Apotekarnes. När middagen serveras kommer ölen upp på tapeten. Ett julöl kan aldrig bli mer aktuellt än just denna dag. Hade jag sållat mig till skaran som aldrig provar nytt skulle julölet prydas av ortsnamnet Mariestad, men jag kommer sannolikt dricka norskt. Närmare bestämt Underlig Jul, så gott men kanske inte värd sina 45 pengar. Men det är jul bara en gång om året och jag ska inte dricka mer än en flaska. När kvällen tänds och middagen avslutas tar jag nog till ett glas rött. Denna dag kommer jag dricka Rosemount Diamond Label Sangiovese, ett vin jag aldrig smakat tidigare men nyfikenheten är stor då det sägs smaka julkryddor. Ja det är nog i stora drag vad jag ska dricka under julafton, givetvis blir det nog en traditionsenlig snaps ochså men jag har inte valt den ännu.

Årets bästa jullåt är by the way Melody Clubs och Anna Järvinens I Don´t Believe In Angels


2009-12-21
00:17:49

Black rocket porter - En lysande stjärna på min ölhimmel....


Frostbiten, kylan förstelnade mig bit för bit då jag klev av bussen från stan och rörde mig genom ett vinterland, som påminner om Narnia med ett undantag att det knappast finns skateboardramper i Narnia. Det knastrade under mina fötter när jag lade gångstigsmeter av puder bakom mig påväg  till Hikko och Kikko och deras resident något utanför Kalmar. Det är dags för samkväm såsom det sett ut sedan urminnes tider eller ivartfall sedan vi lärde känna varandra på det som idag går under namnet Linnéuniversitet. Mat, Kaffe, en påse blandat eller rättare sagt 5 öl av en sort vi aldrig druckit förut, något avsnitt Family Guy och Fifa är kvällens melodi.  Varför ändra ett fungerande koncept. Denna kväll är det följande öl som dricks;Underlig Jul, Landsortslager, Zeitgeist, Black Rocket Porter, Kalas Jul samt en Amerikansk veteöl som jag glömt namnet på.

Kvällens starkast lysaste stjärna är helt klart den svenska portern Black Rocket Porter. En briljant öl i mina ögon. Får mig att något klyschigt nynna på en COLD PORTER-sång....

Öl har blivit betydligt mer intressant att köpa den senare tiden ivartfall för oss som dricker för att det är gott och inte för att tävla om vem som kan dricka mest en lördagskväll. Att öl blivit intressant är att det dyker upp nya aktörer och sorter på ölhimmelen som annammat marknadsföringens konster i modern tappning. Storytelling har hamnat i fokus för att skapa värde åt sitt varumärke, såväl som design. Vidare känns det som om det dyker upp allt mer ale och porter öl som smakar lite och inte bara slinker ned i syftet att bli plakat.

Dricker hellre gott istället för hutlöst mycket och gör kvällen till ett minne...

2009-12-20
19:20:54

Vin(gligt) svarar på juliga frågor i Tidningen Barometern...
En lördag i månaden lämnar Vin(gligt) de digitala medierna för att uppta utrymme i den lokala tidningen i pappersformat. I Tidningen Barometern svarar jag bakom denna blogg på frågor rörande mat och dryck då jag ingår i tidningens mat- & dryckespanel. Igårdagens upplaga av Barometern var det dags igen. Denna gång var det som sig bör jultema på frågorna. Hoppas jag lyckas inspirera någon. Här följer frågorna och mina svar på dessa om du inte redan läst dessa.....

Vad och hur äter du på julafton?

Julaftons morgon börjas alltid med risgrynsgröt, sedan fortsätter måltider att byta av varandra liksom julsångerna under en långdans som varar framåt småtimmarna. När kvällen tänds blir det en lång julmiddag med traditionsenligt
julbord. Sedan tar julgodiset vid. Kvällen brinner upp och en klassisk nattmacka med skinka blir kvällens sista måltid. För att skölja ned all mat blir det kaffe, must, någon öl samt ett glas rött…

Ditt bästa tips på en lyckad glöggbjudning! Vad bjuder du på?

En kväll som får deltagarna på bjudningen att le bakom slutna ögon. Tilltugg blir därför köpta pepparkakor och ädelost. Bakas det så bjuds det på mjuk pepparkaka med vit choklad. På dryckesfronten ber jag gästerna att ta med glögg eller valfri dryck. Jag köper själv Blossa 09. Sedan bjuder jag på en outsider för att vidga folks vyer. Nämligen Champagne något värmd utan att säga vad det är, ett test för att se vad folk tycker. Jag har provat och
det är faktiskt godare än vad det låter.

Hur önskar du att mat- och dryckåret 2010 kommer att se ut?

Jag önskar att folk vågar experimentera mera och vågar utmana invanda mönster både gällande mat och dryck. Jag önskar att drinken Röd Ranson blir ett allt vanligare inslag på stadens krogar. Sedan önskar jag att Kalmar får egen saluhall, kanske en vinbar eller i allafall en mässa där lokala aktörer visa upp sig inom mat och dryck. Som det är nu händer allt i Stockholm dessvärre.

Ditt bästa julklappstips?

Jag tar tillfället i akt och marknadsför den vinkurs jag själv ligger bakom. Vin(gligt) är namnet på den och det är en introduktionskurs.

2009-12-17
23:02:55

Exotisk köttfärssås med ananas samt spetsad med Blossa-09 glögg...

Efter tågförsening och några steg i snöovädret tar jag något frostbiten steget från kylan in i värmen.  Äntligen hemma. Hungerkänslan är påtaglig. Köttfärsen tinad. Dock visar det sig snabbt att de vanliga  ingredienserna för tillredning av köttfärssås lyser med sin frånvaro. Gå ut igen i kylan är inget alternativ. Hungern måste stillas nu.
Matbehovet får igång kreativiteten ordentligt. Inspirationen är på topp.  När köttfärssåsen är färdig att servera så är den kryddad med Kardemumma och curry,  Spetsad med Blossa -09. Ananas är nedskivad och resultatet är mer än gott. Det är briljant.  Middagsgästerna som såg något tvivlande på varandra när såsen tillagades log ikapp när de smakade maten.

2009-12-15
22:50:29

Sveriges första koldioxidneutrala vin, ett klimatsmart val?

De chilenska vinerna Santa Inés Organic och Santa Inés Reserva har försetts med märkningen ”Carbon Neutral” som garanterar att de är helt koldioxidneutrala från vinproducenten i Chile till hyllan på Systembolaget

De chilenska vinerna Santa Inés Organic och Santa Inés Reserva har försetts med märkningen ”Carbon Neutral” som garanterar att de är helt koldioxidneutrala från vinproducenten i Chile till hyllan på Systembolaget.  Först ut i Sverige.

Så här blev vinerna koldioxidneutrala:

Så blev vinet klimatneutralt
Vinerna Santa Inés Organic och Santa Inés Reserva har kunnat göras helt koldioxidneutrala genom att produktion och transport miljöeffektiviserats så långt som möjligt. Därefter kompenserar De Martino, som gör Santa Inés-vinerna, för återstående utsläpp.

Det som skiljer De Martino från andra vinproducenter är att man kan kompensera med egna utsläppsrätter istället för att köpa dem externt. De Martino har ett långsiktigt och fokuserat miljöarbete och genom att man har infört en, för industrin, ny teknik med ett avancerat reningssystem för avloppsvatten minskar de egna koldioxidutsläppen med 6 000 ton årligen. Detta gör De Martino till den enda vinproducent i världen som blivit godkänd av FN-organisationen UNFCCC att producera och sälja egna utsläppsrätter.

Vägen till Sverige
Vinet skeppas med båt till Europa i en så kallad flexi-tank som rymmer 24 000 liter. Traditionellt förpackas vinet i Chile vilket är mycket mer skrymmande, endast 7 200 liter vin ryms i samma typ av container. Koldioxidutsläppen i transporterna har därmed minskat med 70 procent. I Europa tappas vinet sedan på flaska och bag-in-box för vidare transport med tåg till Domaine Wines centrallager. Sedan samlastas vinet för slutleverans till Systembolagets butiker.Vi får se hur det går för de viner som blivit klimatneutrala. Kommer folk att köpa dessa för klimatets skull? Är märkningen om Klimatneutral en tillräckligt stark USP, Unique Selling Point.  för att vinkonsumenten i Sverige ska välja dessa viner?  Hur som helst torde det inte vara mer klimatsmart att köpa vin tillverkat någonstans närmare än Chile? Eller har de krav som de klimatneutrala vinerna från Chile lever upp till så stor inverkan på utsläppen att det är mer klimatsmart att köpa dessa än att köpa ett vin från Frankrike eller Italien?  Ja frågorna som hopar sig i mitt huvud är många. Men en sak är säker: är vinerna inte tillräckligt goda eller tilltalande så räcker inte all klimat- och miljömärkning i världen  långt...

2009-12-15
00:03:08

Veckans vin, samt en hyllning till Winnerbäck och alla andra som tar åt sig...


I skrivande stund skrattar radion ut en av Lars Winnerbäcks bästa låtar. En låt som for tankarna till en galant middag i goda vänners sällskap, en middag då det samtalas om fördjupade tankar om livet.

Om jag anordnat en Sådan middag här och nu skulle jag bjudit på kycklinggryta med smak av Västerbottenost . Till det hade jag bjudit På ett sydafrikanskt vin framställt på druvan Merlot...

...nämligen Porcupine Ridge Merlot som kostar 99 kronor på Systembolaget. Till färgen är vinet mörkt rött. Doften är aningen rökig med inslag av bland annat plommon. Vinet stoltserar med en smak som förför med rökighet synd
Milda inlindad i toner av plommon, lakrits och vanilj. Ett fruktigt balanserat vin som förgyller och i det närmaste gifter sig med kycklinggrytan. Winnerbäcks låten är förövrigt "Du min vän i livet".

"Du min vän i livet" spelades aldrig på konserten förra veckan i Teleborgshallen men vad gör det när det såhär en vecka efter konserten fortfarande återstår ett öronsus av välbehag. En vän som var på konserten och sedan höll mig vaken på myrstigarna österut till Kalmar under stjärnklar decemberhimmel beskrev idag konserten som minst sagt magisk. Gosse vad rätt hon har, förövrigt en sådan vän som får en att le och glömma bort all trötthet....
Lite svårt att dela med mig av den magi som upplevdes där och då i Växjö men jag kan bjuda på ett intro till låten  Söndag 13.3.99. Kan ni känna magin?


Det här är det första inlägget ut denna vecka som kommer att bli briljant om allt slår in som sägs vara på gång.

Sagt av herr Winnerbäck under konserten:

  • Det är underbart att vara här ikväll, men ändå lite läskigt. Ni är så många. Det är lite som att vara en pilot, och så när man ger sig upp i luften så kommer man plötsligt på, jag är flygrädd.
    Ni är luften. Det här är ett fint sätt att komma hem på.

  • en tidning listade en gång tjuriga artister, jag blev inte bara omnämnd och utvald, jag fick till och med ett eget stycke. En del tycker ju att jag är tråkig och tjurig för att jag inte ställer upp på en massa intervjuer men jag tycker inte att jag är tjurig och hoppas att ni inte tycker det heller (publiken:näääe!)
    Men jag ser det såhär; när jag gick på en förskola i Vidingsjö skulle vi ha julgransplundring och dansa kring granen. För att symbolisera min utanförskap hade jag på mig en KISS tröja och jag tänkte, att man kan ju inte dansa kring granen i en KISS tröja. Men då sa min fröken att annars fick man ingen godispåse.
    Så då rymde jag.
    När jag kom tillbaka satt alla barnen där och åt ur sina godispåsar men då såg jag att det bara var clementiner och russin i. Så jag tänker, varför ska jag nu börja dansa runt granen, när jag är 34 år och inte måste? Jag kan köpa min egen godispåse

2009-12-10
00:00:47

Rosemount och deras reklambild som sägs illustrera vinets smak.
Lyckas Rousmount med sin reklam få dig att tänka hur vinet smakar?

Här om dagen fick jag ett nyhetsbrev gällande viner från Rosemount i vilket de uppmärksammade mig på sin nya reklamkampanj och ett nytt vin. För er som inte vet är Rosemount en Australiensisk vinproducent som huserar på Systembolaget med viner mellan 69 och 184 kronor. Det Rosemount är känt för är sina designade viner från druva till flaska. När andra vinmakare lever på tradition,tradition,tradition lyfter Rosemount fram innovation och kreativitet.

Den senaste reklamkampanjen är inget undantag från den varumärkesidentitet som Rousmount vill förmedla laddat med värden såsom innovativt och kreativt. Den senaste reklamfotograferingen görs under vatten för att illustrera hur vinet smakar.

Vad tycker du, kan du tänka dig hur vinet smakar?

 

Rosemount vill förmedla en identitet om att vara innovativa och kreativa. Något de gör med senaste reklamfotograferingen som gjordes under vatten för att illustrera hur vinet smakar

Jag har inte själv druckit vinet och kommer inte att tänka på hur vinet smakar genom att enbart skåda reklamfotot, Ett vin måste ju upplevas, istället börjar jag nynna och småsjunga på en låt som dyker upp i samma ögonblick som mitt öga skådar damen i rött. Närmare bestämt balladklassikern "Lady in Red" framförd av Chris De Burgh....

I've never seen you looking so lovely as you did tonight
I've never seen you shine so bright
I've never seen so many men ask you if you wanted to dance
They're looking for a little romance, given half a chance
I have never seen that dress you're wearing
Or the highlights in your head that catch your eyes I have been blind
The lady in red is dancing with me cheek to cheek......
Är jag inne på rätt spår?

2009-12-07
23:57:07

Lusse-semlor - Förenar det bästa av två världar...

Gillar du lussebullar och semlor varför inte se till att dessa två blir en genom att kombinera de båda i en Lusse-semla

På vägen hem från jobbet, i strålkastarmörker trots att klockan bara passerat 17,00, cyklade jag förbi ett kondis i något utanför centrum i Kalmar. Där och då fick en handskriven tuschreklamskylt med texten Lusse-semlor endast 19,50 samt någon julkul slogan mig att falla pladask för frestelsen att stanna gå in i det lilla kondis för att köpa mig två stycken av dessa Lusse-semlor. Eftersom jag är ett stort fan av både Semlor och Lussebullar var det här en ypperlig chans att slå ihop det bästa av världar och så fick jag en anledning till att bjuda in någon på fika.

Annars har kvällen denna måndag främst kretsat kring Lasse Winnerbäck, detta då det imorgon bär av på konsert. Ska bli riktigt bra, eftersom herr Winnerbäck hittills alltid levt upp till mina högt ställda förväntningar....borde egentligen dricka glögg med balkongdörren öppen inatt för att komma riktigt i stämning men eftersom jag inte har någon balkong så strycker vi det inslaget...

 

"Nu släcker de på scenen. Nu återstår ett öronsus. Spara känslorna till gryningen. Ta in varenda blick och alla orden"...

"Allting är nästan perfekt" Lars Winnerbäck

2009-12-05
14:41:42

Zinfandel, Pluras Pannbiff och Manchester Orchestra

Pinot Noir, Plura och jämngrå himmel över Kalmar"Nu blev det kvälla".
Ett citat från Ronja Röverdotter framfört av en rumpnisse beskriver det rådande vädret av idag i Kalmar på ett ypperligt sätt. Dagen har inte klivit upp och sparkat undan det skymningsgråa molntäcket ännu trots att klockan är två på dagen. Kändes som skymning redan vid gryning en dag som denna. Dags att liva upp och få dagen att spraka, en dag som hittills varit en enda lång fika.

Framåt kvällningen ska en superb middag förtäras. Om allt slår rätt och mina tankar kring vin och menyval försannas så kommer den här kvällen påminna om en resa med 3:ans spårvagn genom ljuva livet. Som ett skratt i en tafatt samhällsdebatt. Vart kvällen bär av därefter är det ingen som vet, kanske ut i natten eller framför televisionen...

Middagsvalet blir Pluras Pannbiff med lök. Plura från Eldkvarn. Vad jag har fått beskrivet för mig ska den vara så god att de riktigt smälter i munnen. Till det har jag valt ett vin i budgetklassen som jag hoppas och tror samt har på känn ska frambringa samma känsla. Där och då ska det kännas som om att sitta på treans spårvagn genom ljuva livet,  ja precis som titeln på en av Pluras bästa låter.

Vinet jag valt är Cline Zinfandel, ett kaliforniskt vin för 89 kronor som jag hoppas lyckas frambringa den där smältande känslan. Vinet bär en röd färg med tegelnyanser. Doften är stor ja snudd på storslagen med inslag av körsbär och nougat. Smaken på vinet är lika inställsamt god som Pluras pannbiffar med sin kryddighet och förföriska toner av choklad, körsbär och vanilj. Tillsammans är vinet och pannbiffarna en briljant kombination.

Dagens låt som fått mig att hålla mig över ytan denna genommulna dag, fått mig att slita mig från soffan, gå ut på stan för att fika samt träna är "I Can Feel a Hot One"med Manchester Orchestra.....Ha en bra kväll

2009-12-01
23:08:20

Lusse-missarna vi minns

Lusse katter för ett felfritt bak, råder bot på vidbrändhet, tankspriddhet till den grad att ingredienser missas.

Studentkorridoren på Smålandsgatan 6 Vinter noll2. Snö och ett bottenfryst Kalmarsund, tokigt kallt tillskillnad från nu. Uppe i ottan timmar innan självaste Lucia skulle avsluta sin skönhetssömn. Alla studentkoridorens manliga befolkning med ett enda uppdrag att färdigställa lussekatter innan damerna vaknade, allt stök för att imponera...

 

Allt genomtänkt in i minsta detalj. Var och en av fem ansvarade för sin egen ingrediens i lussebaket. Allt gick som smort. När Jessica, Emma, ja änglarna i korridoren vaknade så hade vi designat de mest storartade lussekatterna denna världen skådat. Gissa om damerna var imponerade. Något som dock skulle vända i samma sekund som de smakade på lussebullarna. Vi trodde de genomförde ett practical joke när de påstod att lussekatterna nog bäst smakade bäst med smör och ost och att de var oätbara utan det. De hävdade att vi grabbar måste ha glömt sockret. Men hur var detta möjligt. Vi smakade och insåg att damerna hade haft rätt. Den stackars sjöbusen som haft till enda uppgift att hälla i lite socker hade misslyckats fatalt med sin uppgift och bidragit till det årets stora Lusse-miss. Ett misstag som aldrig kommer upprepas under denna livstid. Dock dyker det upp som en gliring varje gång det är juletider i antågande....