Vin(gligt)

2009-07-31
14:47:03

Wannborga Vin & Lamm på Öland stoltserar med mousserande viner


www.wownews.se skriver om Champagnegalopp på Öland. Det är nämligen premiärdags för vår världs nordligaste producerade bubbelvin på druvan Pinot Noir. Producenten bakom vinet är Wannborga Vin & Lamm på Öland. Enligt EUs regelverk är det ett mousserande viner som Wannborga producerar då Champagne endast får namnges som sådant om det ser dagens ljus i det mytomspunna distriktiet i Frankrike.

Under sommaren har även ett mousserande vin på druvan chardonnay producerats på Wannborga. De båda mousserande vinerna går att provsmaka på plats på Öland i baren och restauragnen på Wannborga.

Wannborga Vin & Lamm ingår i min klimatsmarta vinresa på hemmaplan. Dock har annat kommit i mellan. Men när hösten sakterligen drar sitt täcke över öland så är det tänkt att jag ska besöka vingårdarna, då hoppas jag att jag kan ge ett omdömme om flera av Wannborgas produkter

2009-07-30
23:58:35

Rosévin - jag har givit det en chans

Hermanuspietersfontein

Rosévin en trend som kommit allt starkare och som jag under sommaren skulle ge en chans. När sommaren sakta men säkert börjar lida mot sitt slut får jag nog medge att rosé inte är något för mig, även om det kan vara gott som ett spontant inslag till en laxburgare. Senaste rosé jag smuttade på var Hermanuspietersfontein rosé från Western Cape Sydafrika, vilket mina vänner hade med sig till festen i lördags, då jag räddade fikan vid midnatt med mina galant hemgjorda chokladbollar. Till en början kändes rosévinet som ett riktigt spännande alternativ. Detta då det stoltserade med ett namn som ej går att uttala i nyktert tillstånd och innehöll en på papperet smutt druvblandning med druvan Malbec mfl. Till en början trodde jag att detta skulle vara vinet med stor V som ändrade min uppfattning om rosé. Men ack nej även detta vin smakade mest jordgubbssaft och om det var just den smaken jag var ute efter dricker jag nog hellre hemmalagad jordgubbssaft.

Om ni läsare finner rosévin gott så lämna gärna in förslag på vilka roséviner som ni brukar dricka och som är er favorit.

2009-07-29
00:00:48

Staffan Hellstrand - Mer än "Lilla fågel blå". Larmtorget Kalmar.
Staffan Hellstrand, Larmtorget Kalmar

Jag presenterade mina planer inför kvällen. 19.00 konsert med Staffan Hellstrand på Larmtorget. Min vän skulle ned till Långviken och bada men absolut inte följa med på konserten. Jag följde med och badade. När det sedan drog ihop sig till konsert fick jag sällskap till Larmtorget av min vän som hävdat att Hellstrand inte var något för henne då han enligt henne endast gjort en bra låt nämligen bestämt "Lilla fågel blå". Skulle hon gå från konserten med samma uppfattning?

När vi entrar Larmtorget möts vi av ett publikhav som vi måste passera för att få en riktigt bra plats. Vi lyckas höra lite av Jessica Persson som blev vinnare i dagens deltävling i Svensktoppen nästa. Om ni klickar här och lyssnar på låten Varje andetag förstår ni varför damen gick och vann.


Din mästare röst intar Larmtorget och jag är lite orolig över hur långt tid mitt sällskap ska hålla ut. Själv har jag följt Hellstrand sedan jag fick min första skiva tidigt 90-tal och haft svårt att fatta varför inte folk upptäckt honom såsom folk upptäckt Winnerbäck, en artist som Hellstrand skrivit låtar till.  Ikväll visar sig Hellstrand från sin bästa sida. Konserten är en blandning av gammalt och nytt. Hellstrand växlar mer rockiga inslag med akustiska mästerverk och genuin vistradition. När han tolkar Dan Andersson a capella klappar publiken som i trans så att det ekar över ett Larmtorg fyllt till bredden med folk. När konserten börjar lida mot sitt slut och solen slamdunkats bakom teatern och Hellstrand inte ännu bjudit publiken på "Lilla fågel blå" medger mitt sällskap att hon hört sju låtar hon finner bra. Hellstrand är så mycket mer än "Lilla fågel blå"

Ett stort tack till Staffan Hellstrand för konserten och ett stort tack till de individer i Kalmar som tagit intiativet till kvällarna  fyllda med musik på Larmtorget.

2009-07-27
23:39:31

Vinglas lite mer stilrena, lite mer kreativa. Design Johanna Jansson.
I vinglasväg stoltserar jag till stor del med sorten Carolina och Intermezzo både varumärke Orrefors  De slipade Carolina är jag otroligt nöjd med. Intermezzo däremot , ni vet glasen med blå, svart eller vit droppe, blev ett nödköp i brist på annat för hiskligt många år sedan. Tanken var att jag skulle köpa andra vinglas då jag hittade något tillräckligt intressant som bröt upp mot det ordinära och som var mer stilrent och mer kreativt än Intermezzo. Åren har passerat revy och under mina besök på glasbruken i Glasriket har jag köpt  något annat istället för vinglas. eftersom jag inte hittat vinglaset som jag vill ha. För det är fortfarande så att Intermezzo är bland de roligaste som gjorts i vinglasväg. Jag var av denna anledning beredd att ge upp min jakt på det perfekta vinglaset ända till jag nu i sommar fann vinglas som är lite mer stilrena och lite mer kreativa. Glasformgivaren bakom de glas jag har i åtanke är Johanna Jansson. Hennes glas är precis vad jag har letat efter.  Lite mer stilrena, lite mer kreativa. Eller vad tycker ni?


Bilderna är lånade från Johanna Jansson Design, då mina bilder jag tog inte
får fram glasen på rätt sätt.

Information om glasformgivaren
Johanna Jansson arbetar som glasformgivare och i ryggen har hon både en kandidatexamen från Konstfack (2001) samt en magisterexamen från Royal College of Art i London (2007). I dagsläget bor och verkar Johanna i Stockholm, men har även internationella uppdragsgivare och finns representerad på bla Vessel Gallery i London och på Clo Wine bar på Manhattan NY. I sommar är hon aktuell med utställningar på Ottenby Magasin samt Målerås Design arena. Vidare har Johanna precis fått äran att få Stockholm Stads Kulturstipendium 2009 samt blivit utvald till utställningen BIGG- Breakthrough ideas in Global Glass, till hösten på Hawk Gallery i Columbus Ohio USA, av en internationell erkänd jury.

Jag kommer säkerligen att köpa Johannas glas

2009-07-27
19:17:59

Ett VM-guld, ett världsrekord, en bragdprestation och en passande drink
Lite smått försoffad efter dagens utflykt på Öland sjunker jag ned i soffan för att följa Sarah Sjöströms framfart i simbassängen i Rom. Igår slog hon världsrekord så det är med hoppfullhet i blick som jag rycks med av loppetpå 100 meter fjärill. Sarah som endast är 15 år sade igår efter sitt världsrekord att det kändes som hon plaskade runt lite i bassängen. Tänk att lite plaskande kan trollbinda en hel nation. Efter ca 56 sekunder har Sverige fått en ny världsrekordhållare och en ny världsmästare i simmning. Ett VM-guld, ett värdsrekord och en bragdprestation signerad en 15 årig tjej från Stockholm. Jag liksom känner att jag måste bidra med något. Därför bidrar jag med ett passande drinktips som fångar ögonblicket på ett galant vis. Vad passar bättre som drink en blå måndag i Juli då en svenska blivit nybliven världsmästare i simning än drinken Swimmingpool.

Drinken Swimmingpool tillagas på följande vis.

Tillagning 4 cl. vodka 2 cl. malibu 1 cl. Blue curacao ananasjuice
Skaka vodkan, malibun och anansjuicen, häll upp i ett hurricaneglas. Häll försiktigt i curacaon för att få ett blåflammigt mösnter.


Rum: How To Make A Swimming Pool Cocktail

Drick med måtta och simma lugnt

2009-07-27
10:07:16

Zlatans måndag medan jag ligger och latar mig på en öländsk strand
Medan jag ska spendera min måndag på en strand i Köpingsvik på Öland så finns det de som jobbar och sliter betydligt mer. Se bara på Zlatan, killen sliter ju ut sig. För detta ska Zlatan göra på jobbet idag enligt tidningen Barometern.


Zlatans måndag 09.00–13.00: Går igenom läkarundersökningen vid Hospital de Barcelona. 17.00: Skriver under femårskontraktet. Uppges få drygt 9 miljoner euro i årslön, drygt 95 miljoner kronor – plus eventuella bonusar. 18.30: Presskonferens. 19.00–20.00: Presenteras inför sin nya hemmapublik och på sin nya hemmarena Camp Nou.

2009-07-26
23:40:09

Är Atlas Quintas 600 nästa Villa Santa på Systembolaget?
En förtrollande ljummen sommarkväll dricker jag ett vin från Portugal som inte nått fram till hyllorna på Systembolaget ännu. Vinet kommer från producenten Atlas Quintas i Portugal och är namngivet AQ 600.

Atlas Quintas 600 rött vin Portugal

Vinet är tämligen intressant med sin kryddighet och speciella karaktär, samtidigt som det är briljant i sin enkelhet. När jag dricker vinet och får veta att det är från Portugal förs tankarna direkt till Villa Santa som är ett hyllat vin och speciellt prisvärt på Systembolaget där det är en storsäljare. AQ 600 vars pris hamnar någonstans under 100 kronor när det lanseras i Sverige  kan mycket väl bli ett nästa Villa Santa, prisvärt och populärt. Ja så smutt är nämligen vinet. Vinet importeras av Vinobele Wineagency

Jag återkommer när jag har mer information om vinet och då jag haft tillfälle att lämna ett fullständigt omdöme om vinet.


 

2009-07-26
22:32:25

Ninnis kroppkaksbod, Öland
Ninnis Kroppkaksbod i Källa på Öland

Under Ölands sol strax söder om Löttorp vid vägskälet i Källa på norra Öland knorrar magen högljutt Jag bestämmer mig för att äta genuint Öländskt varför mitt val av lunchställe blir Ninnis Kroppskaksbod. Jag är inte ensamma om det valet. Till Ninnis som tillverkar kroppkakorna traditionellt har folk vallfärdat denna strålande sommardag. I en ringlande kö in i den pitoreska och charmiga boden står folk som antingen ska avsmaka kroppkakorna på plats eller de som medtagit stora grytor för att avhämta kroppkakor och avnjuta dessa vid ett senare tillfälle. Jag trängs i boden för att få avnjuta kroppkakorna i den lumiga trädgården på plats för att mätt och belåten kunna fullfölja upptäcksfärden norrut på Öland.

Jag  beställer som sig bör kroppkakor med grädde och lingonsylt samt mjölk att dricka till. Kroppkakorna kostar 20 kronor styck om de ska ätas på plats med grädde och sylt alternativt 14 kronor styck för avhämtning.Något besviken över att det endast finns plasttallrikar och plastmuggar att tillgå för att avnjuta kroppkakorna på plats sätter jag mig till bords ivrig att få smaka kroppkakorna som jag hört så mycket gott om. Mina krav på hur kroppkakor ska smaka är höga då min pappas släkt ursprungligen är öländsk och jag under årens lopp enda tills får två år sedan då min farmor gick bort fullkomligen hänförts av hennes kroppkakor som grundades på ett recept som min farmor lärt sig av sin mor som bodde i Rönnerum i Högsrums socken. Om det nu fanns ett recept då man alltid fick till svar att det var känslan i armbågen som fick bestämma vad som skulle tillföras för att kroppkakorna skulle färdigställas och smakas på godast möjligaste vis.

Kroppkakorna från Ninnis kroppkaksbod slinker ned utan problem, de är goda men dock aningen lite för salta för att jag ska ge de allra högsta betyg, Ja de är lite väl salta för min smak. Detta var första kroppkaksboden jag besöker på Öland, innan sommaren är slut tänkte jag besöka Evas Kroppkakor i Salomonstorp norr om Borgholm för att se hur de skiljer sig från Ninnis.

Tanken är att vid ett senare tillfälle kora den bästa kroppkaksboden på Öland, Om tanken blir till verklighet återstår att se

2009-07-25
17:09:36

Oppenheimer Sackträger Riesling & sommarens godaste tunnbrödsrulle
Srudlande ungdomligt vin med inslag av päron, honung och fläder serverades till en tunnbrödsrulle som är svår att återskapa. Innehöll dock kyckling, hallon, Ananas och passion keso. ört och vitlöksost, skinka och dressing
Världspremiär!!!. Så var det dags att dela med sig av maträtten som folk tittat på med förundran under varje utflykt  oftast till stranden since 1995. Tunnbrödsrullar skapade med kreativitet och alltid med nya ingredienser.

Tunnbrödsrullarna vars ingredienser denna gång andades sommar serverades till det vita vinet Oppenheimer Sackträger Riesling Spätlese Trocken 2007. Smutt värre och en utsökt kombination. Värför jag lämnar ut ingredienserna på tunnbrödsrullarna och tipsar er om vinet.

Tunnbrödsrullarna fylldes med kyckling, lönneberga skinka, ananas- & passionsfrukts keso, hallon, toscanasallad, ört och vitlöks färskost samt rosépeppardressing.

Oppenheimer Sackträger Riesling Spätlese Trocken 2007 som kostar 142 kronor på Systembolaget ser dagens ljus i tyska Weinolsheim i  Rheinhessen. Producenten bakom vinet är Weingut Manz.

När jag dricker vinet till mina tunnbrödsrullar fylls jag av tanken att vinmakaren på Weingut Manz förmodligen gjort vinet till en maträtt som smakar precis så läckert och enkelt sommarfräscht som mina tunnsmaksrullar gör. Vinet briljerar i lag med maten. Den sprudlande och ungdomliga smaken toppad med toner av päron, honung, fläder och ananas är en fröjd för smaklökarna och betyder lika mycket för laget som Rasmus Elm gör för Kalmar FF.

Kombinationen med det tyska rislingen och sommarens godaste tunnbrödsrulle är oslagbar....
2009-07-23
00:09:32

Klartecken för Kalmar Arena
Bilden är lånad från Barometern.se

Jag borde kanske ge mig ut till fälten vid Hansa City, köpa spade på Bauhaus och se till att Kalmar får sin nya arena klar.

Jag minns när folk i Kalmar satt på kafé och tyst för sig själva utbrast i ett "Det gaur inte", det byggdes vindskydd istället för väderkvarnar, hmm klyschigt. Någonstans mellan Kosta-Jesus, Kinesiska luftslott och möbeljättar vände vinden. Äntligen får Kalmar bygga sin nya arena och fler storslagna projekt är på gång. Kanske är det här början på en ny Kalmarunion Light, småler.

Om Kalmar FF får med sig lika många frivilliga aktörer som utfört stordåd på Kalmar golfklubb torde arenan vara färdig i ett litet nafs. Detta är därför en uppmaning till alla semesterfirare i Kalmar att åka till Bauhaus och köpa en spade för att sedan ta ett spadtag för Kalmar och fotbollen.  Med en ny arena är det givet att Kalmar ff visar att de vill något annat än att betraktas som en klubb som hade tur att vinna Allsvenskan. Risken är lika stor att vi vinner i år igen. Med ny arena blir klubben attraktivare för bättre spelare och det kommer en dag då Kalmar tar sig vidare ut i Europa.

Kanske är det möjligt för Man U, Real och Inter att spela träningsmatcher på den nya arenan i Kalmar i stället som nu i ett land i Väst där fotbollen inte är någon big deal.

Kanske torde Hultsfredsfestivalen flytta till ett Kalmar i medflyt, utnyttja den nya arenan och parkeringarna på Hansa City. Nu har Kalmar tagit rätt mycket från Göteborg i form av allsvenskt guld och Rix-fm sommar. Kanske lika bra att skapa ett Way out East.

 Antar att ett europeiskt storlag i fotboll och ett grymt kultband kommer att sälja ut arenan på invigningen om jag går händelserna i förväg

You may say I´m a dreamer but I´m not the only one.

2009-07-22
01:32:19

Sterhuis Merlot 2005
Sterhuis Merlot 2005, Vinobele, Stellenbosh

Så passerade en sommardag från våra liv och kommer aldrig mera åter. En sommardag som varade från "morgonstund har guld i mun" till "festen kan sluta när du vill bestämmer du dig för att vara med till finalen kan det skönaste minnet av kvällen". Grillbufé på Café Söderport, live Musik på Byttan och soft på Krögers uteservering.

Vinet för kvällen är Sterhuis Merlot 2005. Ett sydafrikanskt vin från Stellenboch som finns i vinlistan på SOHO i Göteborg men som lyser med sin frånvaro på Systembolaget. Det vin som finns från Sterhuis Wine är ett vitt vin för 299 kronor. Känns som om Vinobele som agerar importör av vinet torde arbeta lite för att få upp kännedommen av vinet ute hos konsumenten. Lite trist att ett ett vin

Sterhuis Merlot 2005 som är riktigt smutt. Tonerna  av plommon, kryddor, choklad och lakrits  tillsammans med svarta vinbär får mig att le under en lång balanserad eftersmak.

Musiken för kvällen är sofistikerad värre, vart jag än går så spelas det på låtar från en mytomspunnen legend, rättare sagt Bob Dylan. Once upon a time you dressed so fine You threw the bums a dime in your prime, didn't you? People'd call, say, "Beware doll, you're bound to fall" You thought they were all kiddin' you You used to laugh about Everybody that was hangin' out Now you don't talk so loud about having to be scrounging for your next meal. To be without a home Like a complete unknown Like a rolling stone?

På byttan i Kalmar är det Peter Glyt som briljerar. Men allting har ett slut. Kvällen avslutas på Krögers. En vän blir uppraggad av en 42 åring, medan fler och fler droppar av. Jag vill inte störa så jag ger mig ut i vimlet och blir sittandes på huk vid en trevlig dam från förr i över en halvtimme. När mjölksyran blir olidlig så är det att titta till vännen och 42 åringen . Hmm ingenting hände. Dags att gå hem. Och ja jag var kvar till finalen. Riktigt kul kväll.

2009-07-22
00:39:10

30-års kris


Medan Hultsfredsfestivalen kämpar med sin 24-års kris, sitter jag som nybliven 30-åring med en ålderskris utan dess like.  Jag har försökt utöva konsten att känna mig vuxen nu i fyra dagar utan att lyckas. Jag har lyssnat på dansband utan att tycka det är bra, efter 3 sekunder kippat efter andan för att återigen lyssna på P3pop. Jag har  haft inneskor med mig till en fest utan att använda dem.  Så idag när jag äntligen fyllde 30-år så har jag insett att jag ska sluta med att låtsas vara någonting jag inte är, Vuxen...småler. Så farlig är inte krisen utan jag överlever och allt är galant, men jag måste ha någon dålig ursäkt att komma med som förklaring till varför jag inte skrivit något på bloggen under fem dagar.

Undrar vart livet tar för vändning nu när det är 35 år kvar till pensionen.

Livet är ett äventyr lev det

2009-07-16
02:33:05

Ett smutt vin från Italien för under 100-lappen
Renato Ratti Colombè 2008, Smutt italienskt vin för under 100 kronor

Vinkvällen i sällskap med  systrarna Bergenhem bjuder på en riktigt bra vinupplevelse. Vi har träffats för att äta och dricka gott samt utbyta kreativa idéer. Förr sågs vi oftare då samtliga bodde i Kalmar ,men nu har de andra halvt som halvt bosatt sig i Göteborg vilket gör att mötena sker mer sällan.

Kvällen till ära bjuder jag på ett Italienskt vin som kostar 99 kronor på Systembolaget. Jag har valt  att köpa vinet för att fullfölja min jakt på riktigt goda italienska som ligger i prisklassen runt 100 kronor . Detta då jag inte vet hur mågna gånger jag köpt hem ett vin från Italien i prisklassen runt 100 kronor i tron att jag ska förföras av vinet. Att jag blivit missnöjd med mitt vininköp har varit mer en regel även om det finns undantag och goda Italienska viner som inte kostar mer än 100-150 kronor.

Vinet som dricks denna kväll är Renato Ratti Colombè 2008 ett vin som utan tvivel får skrivas upp på listan över viner från Italien som är superba och ligger i prisklassen runt 100 kronor.  Jag utbrister i ett Äntligen! a´la Gert Fylking. Äntligen ett riktigt smutt vin från Italien för under 100 kronor. Renato Ratti ser dagens ljus i Piemonte i nordvästra Italien, är vi ändock noggrannare är vinet från distriktet Dolcetto d'Alba. Vinet är en komposition av druvan Dolcetto och bakom vinet står producenten Renato Ratti.

Redan när jag sticker ned näsan i glaset anar jag stordåd och smaken bekräftar att mina föraningar stämde. Vinet stoltserar med en framfusig kryddig smak som underhåller med toner av lakrits, hallon och vanilj. Finstämt ja en riktig hit nästan värd stående ovationer.

Köp och prova själv...

2009-07-15
01:10:52

”Tänk om jag ångrar mig, och sen ångrar mig igen”...
...är namnet på Winnerbäcks nya album som släpps den 21 september.

Lars Winnerbäck släper nytt 21 november....
Nykter utav vin och full av längtan. Längtan efter att det nya albumet ska finnas tillgängligt. Mina förväntningar på  Winnerbäcks nya album är skyhöga, men jag tror det blir som vid varje tidigare skivsläpp. Nämligen att  Winnerbäcks nya skiva slår mina förväntningar med tennissiffror i överlägsen stil likt de som Kalmar FF piskade Djurgården IF med på Fredriksskans i helgen, nämligen 6-1.

Tänka sig att det är mer än 13 år sedan herr Winnerbäck gjorde entre i mitt liv. Jag gick på gymnasiet. En klasskamrat vars storasyskon var student i Linköping kom en dag med ett band med blandade lasselåtar. I samma veva dök Lasse själv upp mitt på torget i min hemstad Nybro för att bjuda på konsert. Efter konserten köpte jag mig ett eget exemplar av Dans med svåra steg. Allt sedan den dagen har Winnerbäck levererat låtar som regerat min playlist med jämna mellanrum. Vissa låtar har edsat sig fast mer än andra av olika anledningar. Min älskling har ett hjärta av snö och Åt samma håll för att nämna några har fått mig att bli tvungen att köpa en ros till en tjej.  När Söndermarken gick som varmast i min Cd-spelare lovade jag  inför vittnen i studentkorridoren på Smålandsgatan att jag skulle ge bort en ros till den tjej som till mig riktade ett hopkok av textrader från de både låtarna direkt till mig.

"vi pratar om vart vi ska just inatt men jag antar att vi pratar om livet så ta min hand jag följer dig vi ska åt samma håll".

Ryktet spreds sig som en löpeld i studentkretsar om vad jag hade lovat, men en tjej vid namn Anna hann först och uttala textraden. Givetvis fullbordade jag mitt uppdrag.

Dags för mig att sluta för annars drunknar jag i nostalgi, hämtar alla album som Winnerbäck har släppt och sitter uppe halva natten och förmodligen skråla med i Kom änglar...
 
Vi hörs!

2009-07-14
00:16:19

Columella 2003 drucken en sommardag 2009


Columella som importeras till Sverige av Vinobele Wine Agency. I ropet ljust nu är Columella 2006 den nya årgången av kultvinet som hyllats av kritiker. På Vinvin.se beskrivs den senaste årgånen av Columella såsom "Snyggt och välgjort med pepprig frukt och stor koncentration, dock utan att bli helt övermäktigt. Prisvärdhet: Prisvärt". Det är dock inte Columella 2006 som ska hamna i rampljuset av det det här inlägget utan årgången av 2003. Detta eftersom en strålande vän tog med sig en flaska Columella 2003 tillsammans med kryddstark thaimat när hon kom på besök förra veckan. Vinet har fått ligga något år och vi var saliga när flaskan öppnades. Gosse vilket smutt vin vi drack.

Columellan hade utvecklats galant. Vinet briljerade med en smak som är djup, rikt kryddig och fruktig med solmogen, aromatisk frukt, bra balans och inslag av björnbär, ja är det hallon. Vinet har en stilfull fatkaraktär. Briljant...

2009-07-13
23:42:37

Sommarens bästa DJ korad....
Sommarens bästa Dj enligt mig är han som regerar på Strand Hotell i Borgholm och lilla dansgolvet. Att han erhållet titeln beror på hans sköna mix och att han behärskar förmågan att tillföra låtarna med sitt prat medan andra djs förstör stämmningen med att prata i låtarna

Sommarstrand Strand Borgholm. Söndagkväll och jag ser solen ta ett djupt andetag innan den försvinner ned i Kalmarsund för att slå sitt rekord från dagen innan att hålla andan under vattnet för att någongång på morgonkvisten ta sig upp till vattenytan igen. Till galejet på Strand denna kväll har över 2000 glada själar som skriker ut sommarkänsla infunnit sig. När bandet No Tjafs höjer tempot börjar kvällen och de får hela uteserveringen att gunga. I Runda baren,Ovala baren ,Champagnebaren  samt  Lusthuset trängs allt från sötsliskiga drinkdrickare, via ölhalsarna till flådiga skumpa smuttare. Själv dricker jag måttligt.  När natten infaller sig håller jag mest till på lilla dansgolvet och rycks med i låtarna som spelas där. Riktigt skarp mix på låtar samtidigt som DJn förgyller stämningen med mellansnack som istället för att skälpa hjälper till att höja stämningen extra. Dansgolvet är fullt hela kvällen. När andra DJs förstör med snack och får dansgolvet att långa stunder gapa öde med konst.iga låtval så lyckas DJn på Strand leverera och överaska så att danskgolvet är fullt hela kvällen. Detta gör att jag bara måste utse denna Dj till sommarens bästa DJ Är det någon som håller med???

2009-07-13
23:11:42

Rosévin och laxburgare en oanad kombination...
Laxburgare & Rosévin en tillsynes märklig kombination för dig som aldrig tänjer på gränser och vågar prova nya väger


Kanske hade jag drabbats av andra gradens solsting då större delen av dagen spenderades på beachen i Köpingsvik, Öland  tillsammans med de goaste av vänner. Den något märkliga och oanade kombinationen av mat -oh dryck som jag beställde i fredags skulle då kunna avf'ärdas som en direkt konsekvens av mitt tillstånd. Dock tror jag att jag var i mina sinnes fulla bruk då jag beställde in laxburgare och ett glas rosévin innan kvällens äventyr tog vid. Mig veterligen har ingen i min närhet tidigare fått upp ögonen för rosévin och laxburgare i kombination. För en kort sekund efter jag lagt bestämt mig börjar jag vackla och är beredd att sålla mig till skaran som aldrig vågar prova nytt. Men som tur var så övertalar min gode vän med ypperlig smak och bloggen systrarnabergenhem.blogg.se mig att rosévin fungerar galant till lax. När jag får in maten och drycken och avnjuter måltiden inser jag att hon har rätt.

Rosévinet jag dricker är Valle Reale Vigne Nuove Cerasuolo. Ett italienskt rosévin från distriktet Montepulciano d'Abruzzo. Vinet stoltserar med en bärig och harmoniserad örtig smak i vilken inslag av hallonbåtar och gelehallon anger tonen. Helt galant till min laxburgare jag äter till. På Systembolaget kostar vinet 79 kronor. Jag vågade prova en ny kombination jag inte provat förut och gick nöjd och glad ut i natten. Laxburgare och rosévin är inskrivet i min menylista inristad i mina sinnen för att stanna.

2009-07-09
16:14:51

Liquido - Narcotic till damen som efterlyste låten via Lyssnarcentralen på P3
En dam som ringde in till Lyssnarcentralen på P3 hade gått och nynnat på låten Narcotic med Liquido i veckor utan att komma på namnet på låten. En hjälpsam P3-lyssnare hjälpte henne med låttitel och vem som framför låten. Något sent kommer jag på att jag skulle lyssna på låten här kommer låten med video. Nu drar jag till Öland...

2009-07-09
13:36:03

På upptäcksfärd i min barndomsstad....
Nybro,Pukeberg,glaset,lugnet,skogen,kreativitet

Nybro 090709. En resa tillbaka till Hanemåla/Nybro där allt började. Kattvakt för föräldrarnas katt under deras semesterresa. Jag stannar en dag. I samma veva jag kliver ur bilen till mitt barndomshem ekar en Winnerbäcktext i huvudet. "att komma hem är som att resa i tiden du känner samma känslor igen den där kvalmiga väntande friden och samma kärlek och vemod igen".

Runt omkring mig tonar samma villor upp sig i samma villakvarter som låg framför mig i en ändlös labyrint tidigt -90tal innan Hanemåla och Nybro blev för trångt.  Jag tar en morgonpromenad genom storskogen förbi Svartbäcksmåla och landar i designcentret Pukeberg med glashyttan, glasshop , galleri och designarkiv som dragplåster beläget i en kreativ miljö. Vet inte riktigt hur många gånger jag besökt Pukeberg och undrat varför det inte händer fler saker där. Liksom får en känsla av att detta skulle kunna vara den perfekta platsen för en motsvarighet till  marknaderna i Camden Lock, London, där kreativiteten flödar. Förstår inte att det i Pukeberg inte satsas fullt ut. Istället ska kommunen rädda Orrefors med att köpa loss deras lokaler och hjälpa han som tidigare kallats Glasrikets Jesus eller något liknande. En entreprenör med idéer som får SAAB att framstå som ett nytänkande företag.  Ett lyxhotell  och ett lågprisvaruhus medan det  på bruken tillverkas ytterliggare en vas, ett glas och en skål som inte säljer i den skala som det förväntas. Jag frågar mig varför inte drakarna i Glasriket avsatt lite tid åt brainstorming och slagit sig in på outforskad markt., Tänkt nytt stort och fritt. Jag behöver inget svar så jag hänger inte med när tanken far.

Hyttan Pukeberg

  Jag fortsätter min promenad passerar smultronstället Qvarnaslätt köper en kopp kaffe och mins en trivsam bröllopsfest där för några år sedan. Styr mina steg mot stadens andra centralt belägna glasbruk,  Nybro Crystal Sweden det blir inget inköp men jag slås av att de har en hel del intressanta glasföremål. På hemvägen passerar jag torget och inser att det faktiskt finns folk i den lilla staden som vågar tänka nytt, stort och fritt. Jag gör en frivolt in på The Salty Dog, En independent klädaffär med fokus på Jeans och mkt mer. Som även inhyser ett fik med lauch samt en frisördel.

3000 steg senare från torget i Nybro ut till villorna i Hanemåla slås jag av en gammal gnagande tanke om att hela staden liksom stannat upp att det inte är särskillt mycket som hänt sedan jag lämnade staden sent 90-tal.   Kanske dags att ta tillvara på invånarnas kreativitet så stan utvecklas och inte dör ut. För annars har jag inget att gå på upptäcksfärd i nästa gång jag angör Nybban, min barndomsstad...

2009-07-08
23:21:29

Rumberat?
I mitt inlägg om myterna kring rosévin använde jag mig av ordet  rumberat, ett ord som inte figurerar i SAOL och som inte heller Google snappat upp förutom då jag använt det vid andra tillfällen.  Några läsare har reagerat på rumberat och velat ha en rimlig förklaring på vad det betyder. Därför följer nu ett försök till att ge en någorlunda förståelig förklaring till ordet "rumberat" utan att låta för flummig.

Tidigt 2000-tal gick det ett tv-program som hette Rumba. Rumba hade koll på de allra senaste trenderna. Rumberat har kommer från namnet Rumba och är inspirerat av tv-programmet Rumba. Av en slump dök begreppet upp under en föreläsning i marknadsföring på en högskola nära dig. Detta för att beskriva en tjejs sätt att vara Hon hade kanske inte kläderna som modebloggarna hyllar men hennes egen stil matchade till fullo och passade galant till hennes rödbruna hår på ett sätt att hon utan att veta om det/eller göra anspråk på det lätt kunde stoltsera på omslaget av Elle eller någon annan stilguide för tjejer. Hon var kort och gott rumberad ja en sådan där tjej som Jakob Hellman sjunger om i Hon har ett sätt. Sedan dess har jag och mina närmaste vänner från studietiden använt ordet rumberad eller rumberat vid olika tillfällen för att beskriva företeelser i vår samtid som vi tyckt passa in på vårt egenpåhittade ord.

Rumberat/Rumberad betyder att något är populärt & chict och inne, lite före i tiden, utan att göra anspråk på att vara det.

2009-07-07
15:06:53

Dags att ta död på de största myterna kring rosévin...
rosévin. Vin(gligt) tar död på myterna kring rosé


Plötsligt har det blivit tokigt rumberat att dricka rosé. Förra året drack vi svenskar 5.5 miljoner liter rosé och på Bytta i Kalmar märkts det att rosé blivit trendigt för i vart eller varannat glas en sommarljummen kväll smuttas det rosé. Eftersom drycken gått från passé till innedryck så är det i rättans tid att slå hål på de största mytenna kring drycken. Nämligen den om att rosé skulle vara en blandning mellan rött och vitt vin. En annan stor myt är att Mörk färg är lika med mycket smak.
 •  Alla som hävdar att rosé är utspätt rött eller upphottat vitt har fel. Det är nämligen så att det är få områden i världen där en blandning av rött och vin är tillåten. Hur tillverkas då rosévin.Oftast tillverkas roséviner precis som vita viner med skillnaden att de blå druvorna får ligga med i musten tills önskad färg uppnås. För att urvinna ett rosé med rikitig mörk färglåter man skalen ligga med under jäsning
 • Att mörk färg är ett signum för ett rosé med stor smak är inte helt självklart. Då tillverkningsmetod, druvsort och ursprung spelar en stor roll för smaken. Flera av rosévinerna från det man kallar nya vinvärlden kan ha riktigt mörkfärg men riktigt fruktiga och lätta i stilen medan en ljusare rosé från frankrike eller italien kan vara mycket ljusare rosa i färgen men stoltsera med en mycket kraftigare smak.
Fakta är hämtat från tidskriften Enjoy från Enjoy Wine & Spirits

2009-07-06
16:42:27

Vinkyl för Bag-in-box,
The Boxx´r, kylare för lådvin, Bag-in-box kyl

Upplever du att du har problem att få in din Bag-in-box i ditt kylskåp som till bredden är full av mat Att du därför inte kan kyla ditt lådvin till lämplig temperatur när det sedan är dags att avnjutas. Samtidigt när du väl makat plats för boxen tycker att det tar en evighet för vinet att bli kallt. Nu har lösningen på ditt problem lanserats.

Enligt ett pressmeddelande stavas lösningen The Boxx’r. The Boxx´r är en designad vinkylare (se bidlen ovan) för bag-in-box   Enligt tillverkarna så tar man helt enkelt ut påsen med vin från boxen och sätter den i behållaren, koplar kylen till vägguttaget och vips kyler vinet betydligt snabbare än ett kylskåp. The Boxx´r  passar de flesta treliters (eller mindre) lådviner. Kostar 1490 kronor och kan beställas från www.theboxxr.com.

2009-07-05
23:53:15

En mumsbit på spännande och inspirerande Kackelstugan
Bilen styr österut. Eftersom jag befinner mig på Öland blir resan i östlig riktning föga imponerande på längden då ön är tämligen smal. Vid Halltorp strax norr om Ekerum något söder om Borgholm går färden österut  mot Västra Sörby där en en kringbyggd ölandsgård vid namn Kackelstugan huserar.  Kan det bli mer idylliskt?

Kackelstugan Västra Sörby Öland

Kackelstugan i Västra Sörby Öland

Kackelstugan Västra Sörby ÖlandKackelstugan är minst sagt en spännande och inspirerande mötesplats mitt på Öland med logi, poesi, musik, mat & dryck i lugn lantlig miljö. Kackelstugan är även ett öländskt bildningscentrum. Här finns ett galleri och böcker från böcker från det egna förlag saluförs. På Kackelstugan finns troligtvis världens första tyckeri. Tanken är att "kackla" i kackelstugan (uppvärmning), äta och "tycka" i tyckeriet. Spår kan man lämna efter sig om man önskar - i form av "tyck" under duken eller under plastskivan i golvet.

Kackelstugan Västra Sörby Öland


Jag är här den här gången främst för att stilla min hunger och fylla mina sinnen med en kullinarisk upplevelse. I Kackelstugan bjuds det bland annat på lokala delikatesser som t.ex sörbysoppa, kackelsoppa. Kycklingrätter står högt i kurs. Mitt val faller på rätten som stoltserar med namnat Kackelpasti och kosar 95kr. då den i menyn beskrivs som "Jättegod pastasås med kycklingbitar, ädelost, tomat, paprika, kapris och oliver. Spiralpasta!". Jag måste säga att beskrivningen av maträtten i menyn är en regim of truth, ja inte en droppe av överdrift har blandats med texten. Pastan är verkligen himmelsk och jag lyckas uppfylla syftet med besöket...

Vin(gligt) rekommenderar Kackelstugan varmt då maten är superb och atmosfären gemytlig och rogivande.. Sväng förbi nästa gång ni är hungriga och befinner er i närheten.

2009-07-05
00:10:37

Glöm sommarplågor för i sommar regerar ukelele
Utanför mitt fönster låter det som damkören The Sweptaways håller hov och framför årets sommarplågor i acapella. Nu är det dock inte kören utan några damer som förmodligen småpratat fram till midnatt och smuttat rosé innan det är dags att ge sig ut i Kalmarnatten. Låtarna de sjunger på är Rap des armas och Svenne banan. Det är ingen fylleversion som studsar mellan husen och igenom springan på mitt öppna fönster utan dessa damer behärskar tonerna och de smågarvar själva åt låtvalet.

Rap des armas och Svenne banan är minst sagt sönderspelade och för att dessa låtar inte ska få våra öron att koka under större delen av sommaren som återstår så föreslår jag att låtarna endast får spelas en gång per dag per radiokanal. Tänk om alla individer i vårt avlånga land varit lika förnuftiga som tjejen som önskade låt idag på P3, då hon önskade I want you med Bob Dylan för att låten doftar sommar och att texten är bra. Jag lyfter på hatten och presenterar två låtar med sommartema som framförs på Ukelele, bra och lekfullt. Kanske förtrollar de din sommar... Lyssna och njut. Här följer Clara Belle och låten Summer face samt en cover av briljanta låten Summers som Lonely Dear gjort orginalet av. Killen som spelar här namnger sig inte utan förtäljer bara att han är besatt av Lonely Dears nya album. I sommar regerar ukelelen, småler

Godnatt vart du än är!

2009-07-04
23:24:59

På Öland i solen med flytande semesterplaner...

Jag Ekerum Öland solstol -09

När sommaren kommer ska jag visa dig bättre dar. Nu är sommaren här och jag avnjuter min första dag som semesterfirare i en solstol på öland. Ja kanske jag kastar bort min tid på semestern, låtsasliv med dagar på driv, då jag går med flödet med öppet sinne, låter planerna flyta men är beredd att trolla fram äventyr ur det lilla. Medan den här sommarkvällen fortfarande brinner passar jag på att säga: Livet väntar och imorrn ses vi igen.

Devisen under semestern för min del låter;

"Låt varje morgondag förblir en hemlighet, så'n tur man inget vet. Samtidigt som ingen morgondag får bli smärtsamt grå och trist"

Klyschigt like hell...

2009-07-04
22:26:08

På Larmtorget intet nytt - Om Lars-Kristerz & grillbuffén på Byttan


Mamsen och papsen skulle bjuda på middag på Byttan under torsdagen. Dock fanns det en hållhake  ett ställt ultimatum. Nämligen att jag för att bli bjuden på middag måste följa med dem innan och beskåda Lars-Kristerz på Larmtorget.  Jag tackade jag eftersom solen lös och vart jag än gick på Kvarnholmen i Kalmar kändes det som om det var på lyckliga gatan jag gick på. Ja överallt var det fullt med folk som njöt av solen och att stänga in sig i en lägenhet då hade varit grovt tjänstefel. Fulld av skeptism ställde jag mig i publikhavet på Larmtorget. Lars-Kristerz hade jag sett då jag en kort sekund tittade på dansbanskampen och de framförde en gammal dänga från barndommen på sitt eget vis. We not gonna take it med Twister Sisters, jag äger Lp-skivan där frontfiguren knäböjer med ett köttben i handen..

I solen på Larmtorget bjuds vi på tre lokala talanger. Själv gillar jag Mad Cranium från Kalmar  Bandet har tagit namnet Mad Cranium som en hyllning till ett av Kalmar mest populära band på -80-talet, Cute Craniums. Bandet består av Dave, sång gitarr, Gusten, trummor, Victor, bas och Mange, guitarr. Även Demi, Jenny Magnusson, Nybro, är något som faller i smaken. Hon ställer upp med sin egen låt Come home, som har legat på Listan I Sveriges Radio P4 Kalmar under våren. Jenny har gått musikgymnasium i Karlskrona.

Sedan är det Lars-Kristerz som dyker upp på scen bandet som min mor gillar då de gör sin egna grej, ja gör varje låt till sin egen. Jag är med till en början men jag tröttnar fort. Dansband är inte min kopp av te. Kvällen avslutas på Restaurerang Byttan...

Grillat och vin på Byttan i Kalmar

Efter en cover av gammal Stevie Wonder cover går jag med föräldrar och min bror till Kalmars nya kulturkvarter för att äta grillat på Byttan och dricka ett glas vin. Maten är superb. Så kändes det i vartfall där och då. Vinet jag dricker är Costasera Masi Amarone Veneto ett vin som stoltserar med stror frukt där inslag av russin och fikon dominerar men som låter en angenäm kryddighet blossa upp tillsammans med toner av lakris i en lång och galant eftersmak. Smutt2009-07-04
11:08:50

Vintips till Robin i Autumn falls, ja ni vet det galant rockande kalmar/växjöbandet
Robin i Autumn falls saknade vin runt 100-lappen på min blogg. Därför bjuder jag på viner runt 100 kronor ibland något över.
Autumns Falls är ett band med rötter i Kalmar & Växjö som spelar skön briljantrock ja eller Briljantpop lyssna och bedöm själva Bild lånad av BAROMETERN.SE
Bild från Barometern.se

För alla er som nu när ni läser detta känner att frågan, vilka i H****** är Autumns falls?, okuperat hjärnkontoret så följer här en kort info om bandet. Autumns Falls är ett band som spelar briljantpop och priljantrock, ja det är riktigt skön musik. Medlemmarna som bor i Växjö och Kalmar till stora delar är Martin Lönngren,Philip Truong,Tom Hårdrocksson,Robin Svensson,Sebastian Hultkrantz samt Johnna Arlid.

Autumns falls spelar för övrigt på stadsfesten i Kalmar i Augusti kom och njut. Följ bandet på deras blogg

Här följer vintipsen....
 • Ventisquero Gran Reserva Carmenère. I ett nästan idealiskt klimat för odling i regionen Maipo i Chile produceras detta vin Färgen är tät och dunkel blåröd I doften framträder stor fruktighet och härliga inslag av vinbär och paprika Vinet stoltserar med en stor fruktig smak i vilken toner av framförallt vinbär, paprika och vanilj håller hov. Vinet kostar 109 kronor.
 • Catena Malbec 2006. I Mendoza, Argentina, nedanför Andernas snöklädda toppar ser detta vin dagens ljus. Vinet är mörkt blå lila till färgen. Doften briljerar med fruktiga inslag som förgylls med viol och lakrits Mäktigt rik Malbec vars fruktiga smak stoltserar med förföriska toner av lakrits Vinet Kostar 119 kronor. 
 • Conde de Valdemar Gran Reserva. Ett vin från välkända Rioja i Spanien Vinet är till färgen skimrande rött Doften är kryddig med inslag av plommon och vanilj. Dess kryddiga smak med toner av torkad frukt och vanilj är riktigt smutt. Kostar 139 kronor
 • Raimat Cabernet Sauvignon. Under Spaniens sol i distriktet Costers del Segre figure huserar vingården bakom detta vin. Vinet är till färgen rött med tegelnyans. Doften är mustig och fruktig. Vinet stoltserar med en utmärkt, fruktig smak i lång, välmatad, mycket matvänlig stil. Tonerna av vinbär och choklad briljerar mest. Vinet kostar 95 kronor.
 • Ingwe Reserve Alain Moueix 2005. En fullmatad ”sydafrikansk Bordeaux” som ser dagens ljus i Stellenbosch, Sydafrika. Vinet är till färgen tät mörkrött Doften är aningen rökig med inslag av vinbär, örter och choklad Det är ett smakrikt aningen örtigt vin som stoltserar med dov rökighet och galanta toner av vinbär samt mörk choklad Pris: 149 kronor
 • Villa Antinori. I Italien under Toscanas sol färdigställs detta vin som är en komposition av druvorna sangiovese, merlot, cabernet sauvignon och Syra. Färgen är mörk rödblå. Doften är kryddig med inslag av körsbär och choklad. Vinet stoltserar med en utvecklad kryddig smak med fatkaraktär och framfusiga läckra toner av körsbär, choklad och örter Vinet kostar 139 kronor
 • 1865 Cabernet Sauvignon 2006, Bakom vinet står producenten Viña San Pedro som grundades 1865 Albano i Maipodalen, Chile. Färgen är tät blåröd Doften är stor och generös med inslag av svarta vinbär, kaffe och choklad 1865 är ett balanserat vin med fatkaraktär. Smaken är eldig och smakrikt med toner av vinbär och kaffe. Vinet kostar 119 kronor
 • Château des Monges Les Pins 2007 Detta vin ser dagens ljus i Franska La Clape Färgmässigt är det mörkt blå rött Doften är ungdomlig med inslag av björnbär, viol och lakrits Vinet stoltserar med en kryddig, ja något pepprig men samtidigt fruktig smak med förföriska toner av lakrits och mörka bär Priset är 114 kronor. 
 • Alamos Malbac Vinet ser dagens ljus i Argentina och distriktet Mendoza. Färgen är djup blåröd Doften är mycket fruktig och ger uttryck för blåbär, björnbär och lakrits Alamos Malbec stoltserar med en stor fruktig smak i vilken fatkaraktär gör sig påmind. Liksom angenäma toner av lakrits, vanilj och blåbär. Vinet kostar 89 kronor
 • Zenato Merlot Något så ovanligt som en god italiensk Merlot. Mörk, rödblå till färgen Doften för tankarna åt smörkola och körsbär Vinets smak är mycket friskt och fruktigt med förföriska örtiga toner av körsbär och choklad Pris: 129 kronor
 • Renato Ratti Colombè 2008 Sommaren stundar och äventyren stundar, så varför inte testa ett vin på den spännande druvan Dolcetto. Vintipset denna vecka är en italiensk nyhet från Dolcetto d'Alba i ljuvliga Piemonte. Färgmässigt är vinet Blårött. Doften är bedårande i sin mångfald med inslag av körsbär, blåbär, lakrits och vanilj. Vinet stoltserar med en galant kryddig smak med friska toner av hallon och lakrits, Vinet kostar 99 kronor.
 • Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva Från Penedés söder om Barcelona kommer det här vinet lagom att serveras till den svenska sommaren Vinet är mörkrött till färgen. Doften är fräscht fruktig med viss örtighet och inslag av vinbär samt Vanilj. Smakmässigt stoltserar vinet med toner av vinbär och choklad som hänför med sin fruktiga och örtiga underton Vinet kostar 94 kronor.
Autumns falls spelar för övrigt på stadsfesten i Kalmar i Augusti kom och njut. Följ bandet på deras blogg

2009-07-01
23:08:35

Veckans vinvarning utfärdad
Antisto Malbec. Tror inte jag kommer köpa detta vin någon mer gång. Tämligen slätstruket och färglöst nämligen. Kanske borde ge det en andra chans men nu utfärda en vinvarning på denna franska malbec

Jag har tidigare presenterat veckans vin, därför är det dags att presentera veckans vinvarning. Under veckans vinarning faller viner som närmar sig betyg "direkt sårbart" på min vintermometer. Ett vin som inte alls faller mig i smaken.

Antisto Malbec. Ni som har följt bloggen har med jämna mellanrum hört min lovsång över argentinska viner främställda på druvan Malbec. Föga förvånande skulle jag haft med Alamos Malbec på vinprovningen i fredags då detta är ett ypperligt vin till grillat. Men så blev inte fallet då utbudet på närbeliggande Systembolag satte stopp för den saken då det inte fanns tillräckligt många flaskor Alamos för att räcka till 24 stycken. Jag tyckte dock ändå att ett vin gjort på Malbec skulle finnas med bland de viner som skulle avnjutas och sönderanalyseras. Valet föll på Antisto Malbec 2006.

Antisto Malbec lsom tillverkas av vinmakare Bertrand Vigouroux i distriktet Cohors som ligger längs floden Lot i sydvästra Frankrike kändes som ett riktigt bra val då jag googlade vinet. Detta eftersom det trotts allt passade till grillat och smakmässigt skulle bjuda på inslag av plommon, slånbär och stor örtighet. Men ack vad fel vinet visade sig vara. Jag hade Alamos malbec som också kostar runt 90 kronor i åtanken och som referensvin när jag avsmakade Antisto.  I jämnförelse var Antisto tokigt distaniserat. Antisto framstod som färglöst, ja så färglöst ett vin med tät, mörk rödblå färg nu kan vara. De inslag som är så briljanta i Alamos; blåbär, björnbär, lakrits, viol och örter, var som helt bortblåsta i Antisto. Ja vinet smakade som en ända lång plåga, som att gå hem i ösregn eller lyssna på Svenne banan en hel kväll.

Köp ej vinet Antisto Malbec...

2009-07-01
01:30:20

Veckans vin - Gini Contrada Salvarenza Soave Classico Superiore
Contrada Salvarenza 2006
I Veneto, Italien närmare bestämt på en vingård i Monteforte d’Alpone i Soave Classico komponeras Gini Contrade Salvarenze Soave Classico Superiore ihop av bröderna Sandro och Claudio Gini vars motto är ”kvaliteten framför allt”. Druvorna i vinet är Garganega och Trebbiano, spännande då dessa är helt nya för mig. Importören Enjoy Wine beskriver vinet smakmässigt med följande formulering; Torr, fyllig, koncentrerad och mycket komplex med balanserad syra och karaktär av örter, citrus, tropiska frukter och fat. Jag har precis inhandlat en flaska för 209 kronor och ska skapa mig en egen uppfattning. Omdöme kommer inom kort. Får det ett betyg som ligger närmare Himmelskt eller är det så usch och fy så det ligger närmare Direkt sårbart?

2009-07-01
01:05:52

Tack för inspirationen, Clara Lundholm!
Soppatorsk i själen, lack of creativity, jag dagdrömmer mig bort. Länge sedan kreativiteten sprudlade nu. För att råda bot på mitt drabbande av inkreativitet ger jag mig ut på en promenad längs havet i Kalmar. Målet är att snorta i mig intryck.  Intryck som hjälper mig få igång tankeverksammheten och frambringa skaparlust. Under promenaden just när jag tyst blickar ut över sundet och fylls av livskvalitet dyker en ny bekantskap på mig och under promenaden runt kvarnholmen och genom Larmtorgets sorl lär jag känna Clara Lundholm. Kvinnan som detta inlägg är tillägnat åt. Detta då jag nu vill tacka Clara för inspirationen. Tack! du gav min kreativitet tillbaka.  Clara Lundholm är för er som inte vet det kreativ och brinner för sin musik. I Personligt i P3 som handlar om just skapande möter vi Clara en singer/songwriter från Stockholm, när jag lär känna henne uppträder hon ensam med sin gitarr på Pete´s Candy Store i Brooklyn. Det är söndagskväll och Open Mic - fritt översatt Öppen Scen. Vem som helst kan skriva upp sig på en lista i förväg och uppträda med två låtar. Tempot är högt och stilväxlingarna många. Det finns många liknande musikställen i New York som ger oetablerade artister chansen att visa upp sig för publik och arrangörer och på så sätt skapa kontakter som ger riktiga spelningar med gage.

Att höra Clara berättar hur det kom sig att hon som oetablerad artist och låtskrivare flyttade till New York var en sann inspirationskälla för mig och gav mig en rejäl tankeställare. Hey boy belive in your self do do do what you want to do...Clara lämnade för ett år sedan Stockholm där hon levde ett helt vanligt liv för att på heltid försörja sig som Singer and Songwriter i New York. Inspirationen till det hissnande klivet fick hon under en resa i östra europa. En resa med slutdestination Prag. Den stad jag var i för ett tag sedan. Under den resan kom hon fram till att hon skulle satsa helhjärtat på Musiken. Modigt. Härligt med människor som vågar ta klivet och göra sin grej no matter what, som våga tänka stora tankar och inte låter någon annan trampa på deras dröm. Inspirerande att

Claras musik är fantastisk ja bedöm själva. Clara är även med i gruppen Alaska and the Hallelujah Choir, jag undrar varför inte man hört mer om henne och gruppen. Nedan följer ett smakprovAlaska - God Is Not (That Great)