Vin(gligt)

2010-04-29
17:04:37

Om jag bara fick välja att följa en enda tv-serie för resten av livet....
Såhär under smygstarten av kvällen så har den ena tv-serien avlöst den andra och en fundering dykt upp, nämligen vilken tv-serie jag skulle välja att följa om jag fortsättningsvis enbart får följa en enda för resten av livet?  Mellan ett avsnitt "2 and 1/2 men" och ett avsnitt av  "Family Guy" har jag försökt hitta svaret på min fundering. Ge mig en trumvilvel. Svaret är tv-serien "How I Met Your Mother". Tror nämligen aldrig jag kommer att tröttna på den serien...

Svaret är i tuff konkurrens

2010-04-28
22:12:26

Benjamin Romeros viner kommer till Sverige...för de 276 lyckligt lottade

Företaget Grapestyle kommer med två spännande viner med som andas flärd den 15 maj, nämligen


La Cueva del Contador 2007 för 594 kronor samt Contador 2007 för 2995 kronor släpps den 15 maj på Systembolaget i en begränsad upplaga på totalt 276 flaskor totalt av de båda vinerna. Spontant kan jag tycka att priserna är lite avskräckande. även om det är fantastiska viner.  Ja 594 kronor för en flaska vin är väl ok vid enstaka tillfälle men 2995 kronor är lite och ta i om inte situationen kräver ett sådant vin. Jag småler när en anekdokt från högskoletiden dyker upp appropå vin och vad flaskan kostade. En god vän till mig hade efter en kväll på Corehouse i Kalmar släpat hem en dam på lite efterfest, det ena ledde till det andra men det gick inte riktigt som han tänkt och han tyckte nog inte hon var värd ansträngningen att få henne att stanna över natten. Vilket man kan tolka av hans uttalande dagen efter "och nej sedan drack hon upp mitt 75 kronors vin"... 75 kronor kändes kanske inte så tungt men tänk dig samma situation om du har köpt hem en flaska Contador 2007 och flaskan dricks upp under samma fiaskoliknande förhållande.

Hoppas man får tillfälle någongång att prova ett vin som Contador någongång. Just nu är det dyraste vin jag dryckit räknat i priset på Systembolaget Far Niente 2006 som kostar 950 kronor mer. Men Contador kostar mer än 3 ggr mer.

2010-04-25
23:24:49

Receptet på en lyckad kväll...
Vi skulle bara ta en fika. En kopp kaffe,  ja kanske även "något litet" medan vi diskuterade idéer för framtiden. Två goda vänner med kreativa idéer som måste ut. Där och då, rysligt spontant, byttes kaffet och kakan ut mot något som blev så bra mycket bättre än bara fika. Fikan förbyttes nämligen mot lilla pubrundan och en två rätters middag på Hanssons Krog i Kalmar. Där tog vi del av receptet på en lyckad kväll. Till förrätt åt jag Råraka med baconchips & sikrom och till varmrätt Lammfilé med rosmarinsås. Prova själva för det här är lycka för smaklökarna och för själen. Jag drack inte vin den här gången till maten då det inbringats en kraftig belgisk öl på Lilla Pubben, därför fortsatte jag med öl och det blev gotländsk..

Kvällen avslutades över en öl på Pipes klockan 22.00 då det gäller att stanna när det är som bäst...

Råraka med baconchips & sikrom som förrätt på Hanssons Krog i Kalmar
Råraka med baconchips & sikrom

Lamm på Hanssons krog, Kalmar
Lammfilé med rosmarinsås

En god öl

Sista ingrediensen på en lyckad kväll...


2010-04-22
22:30:57

Kommer vinet smaka lika bra hemma i soffan?

Kommer Pepperwood grove Zinfandel smaka lika gott hemma i soffan som i Stockholm minglet?

Det har gått några veckor sedan den där kvällen på Hamburger börs och affärsmiddag med underhållning av REA-gänget. Jag vet jag var skeptisk, eftersom min far kallat det pensionärsunderhållning, men jag får medge att Anders Lundin och gänget stundtals var riktigt kul även om de borde korta ned skämten så att poängen  inte glöms bort i något som andades utfyllnad av showen. Nog om detta och jag låter istället vinet , som det smuttades på till huvudrätten, att kliva fram i rampljuset.  Pepperwood grove Zinfandel, mjukt och lent, där och då en "orgie" i mörk choklad och marknadskaramell. Jag har även en ton av äppelpaj i åtanken med tillhörande vaniljsås när jag sönderanalyserar vinet a´la mumbo jumbo, småler. Där och då ett så tillfredsställande vin att jag skrev upp vinets namn sökte upp vinet på Systembolaget och dessutom beställde en låda tillsammans med några arbetskamrater när vi insåg att vinet enbart figurerar i beställningssortimentet. Där på Hamburger börs innan jag fortsatte ut i Stockholmsnatten upplevdes vinet som modell briljant. Men kommer att vinet upplevas på samma sätt då om ett tag hemma i soffan?

 

Jag vet inte hur många gånger jag druckit något där och då när platsen, människorna och atmosfären och maten gjort vinet magiskt. Jag har köpt vinet efteråt och blivit så besviken. Kommer jag bli besviken eller få en positiv överraskning när jag väl beslutar mig för att dricka Pepperwood grove Zinfandel igen? Värt att prova för vinet kostar endast 105 kronor.

 

 

2010-04-18
21:45:49

Vinkurs....
Ta vara på den energikick som våren bidrar med och lär dig mer om vin. Vin(gligt) bjuder in till vinkurs genom www.minkurs.se. För 149 kronor får du tillfälle att ta del av den grundläggande kunskap  om vin, som gör dig redo att börja njuta av denna förträffliga dryck till fullo!

Klicka på bilden och utvidga din kunskap om vin...

2010-04-18
20:10:15

Ett kapitel från det ljuva livet - en fredag nära dig

Sydafrikansk Merlot, Kyckling med ris och en tv som skriker ut

Tokolosh, Sydafrika, Merlot

Jag sjunger för mig själv fastän jag vet att sånt kan kallas ensamhet. Efter arbetsveckans slut, efter en sväng på gymmet och efter en cykeltur genom ett vårlivligt Kalmar, bjuder jag på konsert i trapphuset upp till lägenheten. Passande nog har jag "Friday Im In Love" på min repertoar. Så börjar ett kapitel från det ljuva livet. En fredag nära dig.

Utsvulten. I lägenheten ekar det tomt, ingen mat serverad och ingen att skrika "honey Im home" till, i alla fall inte fredagen som var. En röst skriker snabbmat så det ekar i hela hjärnkontoret, men det förgäves. Jag går på ren inspiration. Resultatet. Ris med krämig svampsås serverat till kycklingfilé fylld med basilika och fetaost. Som sig bör serverar jag mig själv vin till måltiden. Att öppna en hel flaska vin i all ensamhet känns inte rätt så jag öppnar en halvflaska av en sydafrikansk merlot jag aldrig druckit tidigare. Tokolosh Merlot 2009 för 41 kronor halvflaskan. Ett vin som ser dagens ljus i sydafrikanska vindistriktet Coastal Region, en komposition av  Tooverberg Boerdery.

Örter, vanilj och lakrits känns som en sammetslen kyss, läppar som ler. För att uttrycka mig utan utsvävningar så var detta vin riktigt gott i all sin enkelhet..

Medan jag njöt till fullo i nyanser av ensamhet hade jag sällskap av gängen i komedierna "How I Met Your Mother" samt "The Big Bang Theory". Helt oslagart. Riktigt underhållande serier.  Framåt småtimmarna vaggade fantastiska duon "Peter Yorn and Scharlett Johansson" mig till sömns.Peter Yorn and Scharlett Johansson . Ett Kapitel från det ljuva livet är till ända. Kanske tänker ni, hmm vad trist att vara ensam. Men jag lovar min ensamma fredagskväll var snygg och full av flärd...

 

2010-04-16
23:02:24

Guitar hero - the Orrefors Kosta Boda style

Gitarrer i glas signerade Kjell Engman, Orrefors Kosta Boda på Ekerum Konsthall. Väcker rockstjärnedrömmarna till liv...

Våren öppnar sina dörrar och operation vårstädning av stugan på Ekerum Öland har startat. Trots att turistsäsongen inte riktigt gjort entré på Öland så häpnads jag av allt liv och rörelse. Det doftar vår och äventyren väntar runt knuten på stugan kanske två stenkast från havet. Nyfikenheten får mig att glömma vårstädningen lite väl länge. Jag beger mig upp till Ekerum Golf Resort efter ett uppslag om vernissage med Kjell Engman, glaskonstnären och Ron Wood, konstnär och basist i självaste Rolling Stones. Väl där börjar jag att nynna på en gammal slagdänga, nämligen Bandstarter med Brainpool, föga rockstar-mässigt men ack så rumberat. Bandstarter är en bortglömd briljantpoplåt. Att jag halvhögt sjunger I thing I gonna start a band beror på att rockstjärnedrömmarna väcks till liv där jag vandrar bland kjell Engmans alla gitarrer i glas, den ena mer imponerande än den andra.  Plötsligt vill jag inget annat än att greppa tag i en av gitarrerna som kostar en halv förmögenhet och ge ifrån ett glasklart gitarriff.... Jag känner mig där och då som en äkta Guitar Hero.


Who in earth do you think you are a rockstar but ofcourse you are. När jag kliver ut i vårsolen falnar drömmarna om att leva ett rockstjärne liv, för så cool är det nog inte som det låter. Någongång ska jag dock pryda mitt hem med en sådan gitarr i glas, thats for sure...

Från ett soligt Öland i vårskrud..

2010-04-10
22:56:22

Messi(as)!


Finner mig själv framför TVn och El Clásico, jag som nästan tidigare enbart andats Serie A, allsvenskan och en gnutta Premie League. Madrid mot Barcelona. Nja inte riktigt för som så många gånger förr verkar Barcelona ha en bolltrollare med övermänskliga egenskaper som tar över showen helt. Om det var Messi mot Arsenal i CL så är det lika mycket Messi mot Madrid i denna klassiska drabbning. Besitter han övermänskliga egenskaper även utanför en bollplan? Kan han förvandla vin till vatten? Så fick jag in vinkopplingen....

Frågan är om Inter kan rå på Barca? Även om italienhjärtat slår mer för Milan och Roma så vore det kul att se Italien återerövra titeln som Europas bästa klubblag. Då måste ju Barcelona besegras i semin och de lag som väntar i finalen å dé då va....Inter verkar ju vara en hetare kandidat i slaget om Europa nu utan Zlatan.

2010-04-07
22:01:49

Fresita - mousserande vin med jordgubbar i.

Sommarens första smak. Fick ett bud för någon vecka sedan, ett paket med klisterdekal "From Russia with love", signerat Ryska posten. I paketet låg en flaska Fresita som jag tidigare skrivit om på bloggen.(Här).  Fresita är ett mousserande vin smaksatt med riktiga jordgubbar som gjorde entré på Systembolaget den 24 mars.

Då jordgubbar är bland det godaste jag vet så väcktes min nyfikenhet när jag fick förmånen att smaka vinet. Suget efter jordgubbar har gjort att jag testat de mesta som säger sig smaka jordgubbar, såsom jordgubbsmjöl, och jordgubbsöl vilket fått tummen upp från vissa leverantörer. När det kommer till mousserande viner eller rosé som sagts smaka jordgubbar har jag tidigare gått bet. Vinerna har smakat mer eller mindre syntetiskt och konstgjort. Skulle Fresita bevisa motsatsen, att ett mousserande vin kan få riktig och äkta jordgubbssmak?


Under en tillställning i påsk där champagne och mousserande stod på menyn i goda vänners lag bestämde jag mig för att bjuda på Fresita som kontrast. Faktum är att alla som drack drycken under kvällens vilket var runt fem-sex personer till en början var skeptiska när drycken presenterades, Dock svängde det snabbt för smaken talade sitt tydliga språk och var så bra att alla var positivt överraskade av Fresita som kostar 79 kronor på Systembolaget.


Jag som älskar jordgubbar smuttade på drycken och insåg rätt snabbt att det här är så nära man kan komma jordgubbar med riktig mjölk i "mousserande vin-form". Riktigt gott. Vips så hade en om ändock trevlig vårkväll med vackert väder  förvandlats till en kväll i juni. Så mycket sommar detta vinet rymmer. Jag kommer helt enkelt bjuda på det här igen när sommaren bjuder upp till dans, som en trevlig fördrink i väntan på vad sommarkvällen har att erbjuda.

2010-04-05
21:38:43

Far Niente 2006 - kärleksrus i dryckesform för 950 kronor

Vilken rysligt skön söndagskväll, med

 

Om en magisk söndagskväll ska jag för er nu berätta. En söndagskväll som så många gånger förr i sällskap med de briljantaste av vänner. Efter en långpromenad i duggregn stundar god mat, tända ljus och vinet Far Niente 2006 en prestigecabernet  från Napa Valley-baserade Far Niente Winery och Far Niente 2006. Vinet kostar 950 kronor och är det dyraste vinet jag någonsin smuttat på. Tänkarna som far i huvudet innan flaskan öppnas kan enklast sammanfattas i huruvida vinet verkligen är så pass bra eller är det till stor del frukt av ett skickligt varumärksebyggande? Helt klart är att vinets etikett är ett konstverk i sig och är den första delen av upplevelsen som andas lyx. Vinmakarnas hemsida går hand i hand med etikettens formspråk, andas prestige och förvissar mig mer och mer om att det här vinet är riktigt bra. Marknadsförarna bakom vinet har lyckats, men hur smakar vinet?

 

Vinets doft är storslagen och när jag smuttar på vinet sprids samma magiska känsla i kroppen som när man är nykär, ett lyckorus rakt in i själen. Tiden stannar, som att bli avbruten av ett förföriskt och underbart leende. Smaken är briljant med förförisk lakritston, valnöt och touch av vinbär och en eftersmak som aldrig tar slut. Ett vin med nästan overklig smak som förtrollar en söndagskväll  tillsammans med de bästa vännerna, samkväm som varar fram till midnatt.

Jag tror jag måste leja ett sjörövarskepp som blåser rätt in i Los Angeles och när stjärnorna glittrar som värst beger vi oss på rövartåg till Napa Valley där vårt byte blir ett lass av detta vin så vi kan uppleva denna söndagkväll igen och igen och igen. Men det får inte bli för ofta för då förstörs känslan.

Vinet var riktigt bra...

 

2010-04-05
20:20:33

Matlåda "Det ljuva livet" - Ett första steg för att undvika vardagstristess

Piccante, toscansk örtdressing, Kassler, ris, ananas, Philladelphia vitlök örter...Långledig, men allt har ett slut. Det börjar dofta vardag igen. Fyra dagars njutning, fest och uppriskande stunder i solen förbyts mot 8 timmars stillasittande, dator och stress. Fyra dagar kvar till helg. ett liv på tomgång, eller?...Varför är det så att det känns som livet går lite på leda och slentrian när vardagen härjar fritt? För att undvika vardagssoppatorsk i själen och ett tråkigare liv i vardagen har jag här och nu med ett sinne fullt av minnesvärda ögonblick från helgens ledighet svurit på att inte sluta leva bara för det är vardag. Jag tar med mig det ljuva livet in i vardagen...

Mitt första steg mot en rikare vardag är Matlådan fylld av "Det ljuva livet". Mat lagad med inspiration. En matlåda som till bredden är fylld med ris, Kassler med ananasring fylld med Philadelphia och täckt av smällt ost. Matlådan stoltserar även med nyttig piccante och toscansk örtdressing.

Mat som gör mig lite gladare....