Vin(gligt)

2008-12-30
19:11:24

Konsten att gå Champagnegatan fram...
Ett nytt år stundar och ett stadium som kan kortas ned i orden kär, yrslig och glad har infunnit sig lagom till nyårsafton. Dagen då det ska smuttas Champagne och raketer smälls av.  När raketerna lyfter är alla barn igen och när alla är barn finns bara en väg hem, det är den som är bredast och glattast och längst. Vi är dock inte där ännu så i sista stund så som sig bör avlöjar jag vad du behöver för att imorgon behärska konsten att gå Champagnegatan fram....

  • Rotari Brut Riserva - med mycket frisk smak med inslag av kex och äpplen för endast 98 kronor
  • Ayala Brut 1999 - Stoltserar med en utvecklad frisk smak med inslag av blodapelsin för 389 kronor
  • Michel Thurgy Brut - Tänk om livet vore lika smutt, smak av grape, och äpplen för 229 kronor
  • Deutz Brut Rosé eller Brut Classic - "Finstämd finlirschampagne i laxrosa" utbrister Röttorp på DI.SE, Detta för 435 kronor
Införskaffa dessa sprudlande drycker. Skåla, njut och vandra Champagnegatan fram, ja låt livet bubbla
Champagnegatan fram........

Gott nytt år!!!!

2008-12-21
23:14:49

Gate Negro En God Jul På Bag in box


Jag har inte sett så många viner som sprider julstämning men här är ett som försöker. Gate Negro från Viña San Pedro önskar God Jul på sina boxar.  Vinet smakar vinbär och lakrits och är ett helt okej vin på box.

2008-12-21
20:51:38

Tänk om Orrefors Kosta Boda
Nytänkande skaparglädje från Orrefors Kosta Boda

Ett fiktivt reklambudskap för Orrefors Kosta Boda, med glas hämtade från mitt eget hem som är signerade SEA, Kosta Boda och Orrefors. Det fanns en tid då ingen tvivlade på att det var precis så, att nytänkande skaparglädje kom från Orrefors Kosta Boda. Men tiderna förändras...

Your old road is rapidly aging
Please get out of the new one
If you can't lend your hand
For the times they are a-changing

-Bob Dylan, (The times they are a-changin’ 1964)

Orrefors Kosta Boda har stagnerat i utvecklingen något som jag idag lagom till julhandeln fick uppleva då jag var inne på Inspiration för att se om jag kunde finna något spännande från Glasbruken. Till mitt stora förtret fann jag att det hetaste från Orrefors Kosta Boda fortfarande stavas Intermezzo, Mine och Karolina. Något som återfunnits i mina hyllor hemma i köket ja i nästan 5 år nu. Varför ska jag köpa nytt då?.

Orrefors Kosta Boda måste tänka om...

Som det ser ut idag så består de få nyheter som kommer från Orrefors Kosta Boda av ännu ett glas, en skål och en vas, samtidigt som lekfulla SEA fått sålla in sig i ledet och blivit blekt och intetsägande. Jag skulle vilja se att Orrefors Kosta Boda tänkte utanför boxen och vidgade sina vyer. Per B Sundberg som tidigare var formgivare på Orrefors tänkte just så när han tog fram en briljant designad lampa och en Tivoli Radio i glas. Ja tänk om Orrefors skulle ta fram kul glasdesign till Apple och ipode eller iphone, ja helt enkelt tänka nytt. Målerås Glasbruk har tänkt i sådana banor och har blandannat skapat glasutsmyckning till Kyrkor och för begravningar.












Lampa och radio signerade Per B Sundberg.

Jag vill se mer nytänkande även om det inte går att bortse från kärnverksamheten som innefattar bruksglas. Men i den allt hårdnande konkurrensen där Ikea och mindre småbruk samt konkurrens från Tyskland och Turkiet återfinns på den svenska marknaden för bruksglas räcker det inte med 10 nyheter på ett år. Orrefors Kosta Boda borde snegla på H&M som förnyar sitt butikssortiment nästan varannan vecka och skapar incitament för handel, då konsumenterna vill hänga med trender och stoltsera med det nyaste. Orrefors ska alltså jobba med förnyelse  så att konsumenten  inte bara kommer in i en butik av klassiker som må vara tidlösa, utan arbeta med korta serier som skapar nyfikenhet hos konsumenten och leder till fler köp. Nya heta produktnyheter är framtidens melodi och det gäller att ta vara kreativiteten i företaget och omsätta denna till nya produkter. Sony Ericsson eller på den tiden Ericsson är ett företag som lyckats med nyheter. Tidigare kom det ett fåtal mobiler från företaget inför varje år, men nu svämmar det  fullkomligen över med nya mobiler från företaget, något som tycks fungera. Samtidigt ser vi problemen för Volvo och framförallt SAAB som inte lyckats få fram tillräckligt många nya modeller och står sig svagt mot bilmärken som Toyota mfl som förnyar produktsortimentet ständigt. Ett offensivare nyhetstänk är därför att föredra för Orrefors Kosta Boda.

Låt oss återigen få uppleva att nytänkande skaparglädje kommer från Orrefors Kosta Boda TACK!!!

2008-12-20
13:23:31

Pierre Sparr Pinot Blanc Réserve


Pierre Sparr Pinot Blanc Réserve. Ett vin från Alsace med druvan Pinot Blanc som huvudingrediens. Vinet  är ingen  smakmässig sensation utan smaken av äpple, päron och citrus känns i det närmaste vattnig och intetsägande. Vinet är ett utpräglat pratvin i trevligt sällskap men det är föga spännande. Vinet ter sig tämligen blekt i konkurrens med andra viner i samma prisklass och stil som återfinns på systembolaget.  Jag kommer med stor sannolikhet inte dricka vinet igen.


2008-12-20
12:47:04

Brother Thelonious


En ny trend är på framfart i systembolagets sortiment. Nämligen att en större mängd öl som kostar som ett budgetvin numera stoltserar på Systembolagets ölhyllor. Ja vissa öl kostar en bra bit över 100-lappen. Brother Thelonius är inte riktigt så dyr utan jag väljer det mest för dess spännande etikett och att det sägs vara en utmärkt öl i Belgisk stil trots att det är ett Amerikanskt öl. Ölen är namngiven efter jazzpianisten Thelonious Monk. För er som följer Simpsons så var lisa kär en gång i Thelonious (efter Thelonious Monk). Hursomhelst är Brother Thelonius ett riktigt gott öl som möter upp alla högt ställda krav jag har på en öl som sägs smaka som en Belgisk Stark Mörk Ale

2008-12-20
12:22:05

Samuel Adams Honey Porter - Om Nalle Puh själv får välja...

"Fastän det är väldigt gott att äta honung så finns det ett ögonblick alldeles
 innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre"

Nalle Puh

Saumel Adams Honey Porter. Jag är fast vid min övertygelse om att Nalle Puh har detta öl som sin personliga favorit, om han nu dricker öl det vill säga. Detta eftersom smaken dominerad av honung och stänk av choklad är himmelsk. Om du kan din Nalle Puh så vet du med säkerhet att björnen är helt såld på honung. Jag har själv tillskrivit Samuel Adams Honey Porter som en av mina personliga favoriter....

2008-12-18
20:45:13

Gran- & lingonsnaps


Ingredienser
35 cl vodka, neutral smak
1 dl lingon
1 st grankvist
0,5 dl russin

Gör så här
1. Blanda samman vodka, lingon, grankvist och russin. Låt det stå och dra 3–4 dagar i kylskåpet.
2. Sila bort russin och hälften av lingonen. Låt grankvisten ligga kvar i flaskan när den serveras.
Om färgen blivit blek, byt ut den.

Recept från Allt om Mat.

2008-12-17
23:34:41

Tre unika produkter för vinkännare lanseras i samband med Formex 2009
Nu lanserar Fagerdala Por-Pac AB tre helt nya produkter för lagring, transport och servering av viner. Lanseringen sker i samband med Formex 2009 den 15-18 januari i Stockholm, Älvjömässan.  Fagerdala Por-Pac lanserar nu tre helt nya termoprodukter för konsumentmarknaden. Produkterna erbjuder flexibel och pålitlig lagring, transport och servering av viner och även andra drycker. Företaget är sedan tidigare välkända för sina kyl- och transportprodukter för restaurangbranschen, såsom Thermonor och Thermolux.

Texten är hämtad från ett pressmeddelande från Fagerdala Por-Pac AB.

2008-12-17
23:12:16

Rocca di Montemassi Le Focaie 2006....


Nykter utav vin och full av längtan. En längtan om att få just min önskelåt spelad under Musikhjälpen 2008 som fyllt  mitt liv ifrån Lucia. En av önskningarna har faktiskt spelats i radio eftersom fler gillar låten  Fix You med Coldplay. Kanske borde jag även önska The Cardigans och "I Need Some Fine Wine And You, You Need To Be Nicer" för vinbloggandets skull. Nu till inläggets verkliga essens.

Luciamorgon är sedan länge slut när jag beger mig ut på staden som andas julyra. Jag har mellan lussebullarna och skönsång av ljusets drottning hunnit med att läsa lite inlägg som andas vinexpertis för att få inspiration för luciakvällens stundande middag. Valet faller på ett nylanserat vin som hyllats till skyarna och mognat under Toscanas sol. Men när jag väl besöker Systembolaget är namnet på vinet jag ska köpa såsom borta med vinden. Allt jag kommer ihåg är  företeelserna Toscana och Nyhet. Valet faller spontant på det första vinet jag stöter på i Systembolagets hyllsystem som uppfyller båda kriterierna som min minnesbank hyser om vinet som ska inhandlas. Detta utan att ens reflektera över om det var vinet jag läst om på en annan vinblogg nära dig.  Vinet jag köper för middagen under lucia är Rocca di Montemassi Le Focaie 2006. Till en början måste jag medge att en lätt bris av besvikelse tycks beröra mig. Men mitt felköp ska snart visa sig vara en positiv överraskning som kostar 100-lappen mindre än det vin som var tilltänkt från början....  

Rocca di Montemassi Le Focaie 2006 är ett vin som producenten Tenuta Rocca di Montemassi komponerat ihop av 70% sangiovese, 15% cabernet sauvignon och 15% merlot. Vi häller upp det i glasen till en rätt från Thai Taste på Esplanaden. Maten är lagom kryddig och en mosaik av nudlar, kyckling och lite jordnötter, samt ingredienser som andas Asien. Innan första smutten får vinet stå emot gliringar eftersom priset är ynka 89 kronor, vilket kan betyda att vinet känns vattnigt och karaktärslöst. Vi får dock ta tillbaka våra påhopp och äta upp våra fördommar direkt efter att första tuggan sköljts ned med lite vin. Visst det är inte det mest sofistikerade vinet och inte heller det mest komplexa, men det är långt bättre än ett pratvin som slinker ned som saft. Rocca di montemassi  har en lång kryddig eftersmak som förhöjs av kaffe och chokladtoner och därmed känns som ett bättre vin i rådande prisklass. Perfekt i kombination med den smakrika maten. Det blir en win-win situation där vinet och maten tar hjälp av varandra och växer smakmässigt. Jag kommer att välja Rocca di Montemass Le Focaie 2006 fler gånger, vilket jag är säker på vid de tillfällen jag behöver ett vin som jag vet är gott till något enklare smakrik mat Liksom Alamos Malbec i samma prisklass så är det ett vin att återkomma till som är enkelt men för den skull inte tråkig.

Vinet når betyget med snudd på Världsklass i rätt sällskap i vår vintermometer. Detta då det i all sin enkelhet uppvisar en eftersmak som förbluffar och med ens släcker fördommarna om att ett vin för 89 kronor. En fördomm  om att vi i den prisklassen alltid känns aningen vattniga och karaktärslöst. Prisvärt med en eftersmak som alla kan lära sig att älska.........  

 

2008-12-16
22:28:08

I grytorna för freden - Make love not War, mission impossible utan mat i magen....

Collage av blider från boken "I grytorna för freden"

Om man får tro Anthelme Brillat -Savarin så gör upptäckten av en ny maträtt mer för människosläktets lycka än upptäckten av en ny stjärna.  Vilket jag upplevt i mitt lilla kök här i Kalmar, även om maträtterna där inte varit av Nobelfestskaraktär. Möjligen blir lyckan än större om fantasin flödar och en maträtt växer fram under situation outhärdlig, som att röra i grytorna för freden i ett krigshärjat land under FN-tjänstgöring.  Jag har  precis uppslukats av Fredskockarnas bok "I grytorna för freden". Under resans gång med att lägga allt fler sidor bakom mig har jag insett att John Lennons paroll Make love not War är ett mission impossible utan mat i magen.  Vet själv hur kinkig jag blir om jag inte får äta en stadig fruktost innan jobbet, som sedan följs upp av en god lunch. 

I grytorna för freden - om maten och livet under utlandstjänst är inte en vanlig kokbok utan någonting större,  ja en hunör till de yrkesmän som står ut med dåliga råvaror, sliten utrustning, brist på vatten samt värmen och trots detta lyckas mätta munnar som kämpar för freden runt om i vår värld. Jag syftar på hjältarna som tjänstgör som kockar i FN-tjänst.

Per Lennartsson & AnnKatrin Behrens har gjort ett stort arbete med att färdigställa I grytorna för freden och jag måste få lov att erkänna att det är den första kokbok som jag lusläst sida för sida.

Visste ni föresten att stjärnkocken Jan-Boris Möller har ett förflutet som kock i FN-tjänst...



2008-12-14
20:15:09

Malmberg först i Sverige med KRAV-märkt vatten...

Malmberg Krav ett vatten med mjuk smak i en allt en hårdare värld

Vin(gligt) har haft förmånen att smaka nya 33cl Malmberg Citron KRAV och 33cl Malmberg Apelsin KRAV från MALMBERG båda med ekologiska aromer. Vi dricker detta vatten under vårt lussefika och den spontana känslan i fikasällskapet  bestående av Jag, Anna, Hilda och Mattias är att detta vatten är riktigt gott och att det framförallt är vattnet med apelsin som är det godare av de två. Båda nyheterna från Malmberg har en mjukare smak än de vatten vi druckit tidigare  och som figurerar ute på marknaden. Samtidigt känns smaken av frukt naturlig och frisk.....

Mamberg Apelsin Krav är riktigt gott och något vi rekommenderar. Ett ekologiskt vatten med naturlig och mjuk smak för en allt hårdare värld....

Ställ högre krav på ditt vatten......

2008-12-14
17:33:59

Rum Plantation Grande Reserve Barbados


Rum Plantation Grande Reserve Barbados Sveriges 2:a mest sålda mörka rom importeras till vårt avlånga land av Vinobele Wine Agency.

Rom ska antingen drickas i regn allt enligt en klassiker av Ulf Lundell eller i kombination till Kaffe. Vi väljer det senare alternativet dels för att vi inte är några stora fan av Lundell och dels för att det inte regnar ute. Romen blir därför ett galant inslag under vår lussefika. Faktum är att det efter lite efterforskning  visar sig att  detta rom har en närmare anknytning till Lucia än vi kunnat ana.  Detta eftersom romen ser dagens ljus på Barbados mitt i den Karibiska övärlden och ön ST. Lucia inte  ligger långt ifrån Barbados. Något som gör att det är ett utmärkt val till ett lussefika. Lite långsökt kan tyckas....

Vi dricker romen till kaffe och mörk choklad med 81% kakaohalt. Den förnäma smak av kola och vanilj som Rum Plantation Grande Reserve Barbados höjer upp njutningen av chokladen och kaffet och bidrar till att detta är en oslagbar kombination. För en kort sekund far tankarna iväg och jag spelar upp en snutt ur filmen Pirates of  Caribbean för mitt inre, eftersom kopplingen mellan sjörövare och rom är oundviklig. ”Femton gastar på sjömanskista hej och hå och en flaska med rom!”

Rum Plantation Grande Reserve Barbados kostar 263 kronor på Systembolaget och är något vi varmt rekommenderar. Helst i kombination till Kaffe och mörk Choklad men även i regn......
 

2008-12-14
15:26:34

Dufvenkrooks Xmas Delight....


"Dufenkrooks Xmas Delight är by far den godaste glöggen jag druckit. Smaken av chocklad, vanilj och mint har förmågan att förtrolla en vinter."

Våra högt ställda förväntningar på glöggen möttes upp med råge. Ätt jag som värd för lussefikat fuskat genom att köpa dagsfärska lussekatter från Citygross glömdes bort i ett navs och vid första smutten av den här glöggen som i stort sätt fick alla runt bordet att samstämt utbrista att det var den godaste glöggen de druckit. Så ett stort tack till Kicki att du var precis på systembolaget när jag skulle köpa glögg....Betyget är helt klart Drickbart det högsta på vår vintermometer.

Ett välförtjänt högt betyg för Xmas Delight

2008-12-11
19:56:55

Lusselaxar...

Lusse lelle, Lusse lelle elva nätter före jul....... Fäste ögonen av en slump vid ett recept på Lusselaxar, vilket låter riktigt spännande och gott. Så här i finanskristider kan det vara skönt att njuta av något gott som andas ljus i vintetid och får en att glömma allt vad varsel heter. Något rätter med lusse som prefix har en tendens att göra. Hör av dig om hur Lusselaxar smakar då jag ej hunnit tillaga detta ännu...

Ingredienser:


ca 10 personer

5 lussekatter
10 skivor rökt lax
70 g philadelhiaost
30 g crème fraiche
1-2 citroner
dill till garnering
smör till stekning

Gör så här: Blanda philadelphiaost och crème fraiche och häll upp i en spritspåse. Dela laxskivorna i tre olika stora delar. Skiva lussekatterna i 2 cm tjocka skivor och stek i smör så att de blir som en toast. Spritsa ut lite philadelphiaostblandning på brödet, lägg på en bit lax. Garnera med lite spritsad ostblandning, en citronskiva och dill. Peppra slutligen några varv med svartpepparkvarnen.

2008-12-10
20:56:37

Dufvenkrooks Xmas Delight - veckans dryck på Vin(gligt)


Så mörk är natten i midvintertid, men om ett par dagar går det en ängel runt på stan med tunga fjät, och sprider ljus för hon kommer med ljus i sin krona. Lussefika stundar och något mer givet än glögg tillsammans med pepparkakor och lussekatter existerar inte vid en sådan sammankomst, därför är glögg veckans dryck utan konkurrens.

Blossa 08 blåbär som alla vid det här laget redan hyllat till skyarna lyste med sin frånvaro på Systembolaget i Kalmar efter försäljningsrekord. Tur var väl det. För hade Blossa 08 funnits så hade jag stängt av hjärnan och av bekvämlighetsskäl valt blossa. Nu fick jag låta hjärnan jobba och väga de olika glöggsorterna mot varandra. Efter en stunds tankeverksamhet var jag fast besluten om att släppa det traditionella och pröva något nytt .  Valet föll på glögg från Dufvenkrooks. En lång stund fanns även deras hjortronsglögg med i bilden, men denna i det närmaste fördrack jag mig på förra julen så köpet blev en flaska  Dufvenkrooks Xmas Delight. Enligt systembolagets beskrivning stoltserar gläggen med en  Söt, kryddig, fruktig smak med inslag av choklad, körsbär, vanilj och mint. Eller som författaren till Sockerbloggen uttrycker det "en kompakt, stark smak av ungefär allt som är smaskigt här i livet.Vad jag minns är det här den godaste glögg jag druckit". Jag vill öppna och dricka en liten smutt bums men jag får vänta tills på lördag....

Dufvenkrooks Xmas Delight kostar 69 kronor.

2008-12-06
23:29:05

Ett glas Mediterra poggio al tesoro....


Summer Rain i en version helt a capella framförd av Anna Ternheim och Ane  Brun mfl., fyller en  lägenhet som till bredden är upplyst av ljuslycktor från Glasriket. Ternheims låt tillsammans med det dämpade ljuset  är en av de ingredienser som skapar den mest galanta av lugna lördagskvällar. Andra ingredienser i denna kväll har varit en filégryta med kronärtskockor och ett glas av vinet Mediterra poggio al tesoro. Ett riktigt gott vin bestående av Sangiovese, Merlot och Cabernet Sauvignon. Smaken är stor samt aningen kryddig och stoltserar med toner av lakrits och choklad.

Några vuxenpoäng vunna.

Godnatt vart du än är...........

2008-12-06
18:32:52

It (jul)must have been love......
Varje år till jul försöker Coca-Cola med den mer påkostade reklamfilmen efter den andra att övervinna våra frusna hjärtan. Men år ut och år in är det en annan dryck i vårt land som sopar banan med den multinationella jätten. Något som måste kännas tufft eftersom Coca-Cola världen över förknippas med jul allt sedan man 1931 lanserade den rödklädde jultomten med vitt skägg ritad av Haddon Sundblom . Drycken som jag syftar på är givetvis vår älskade Julmust . En dryck som av tradition är djupt inetsad i den svenska folksjälen. Därför behöver den knappast en påkostad reklamfilm för att leva vidare som storsäljare i juletider.

Lite lånsökt, ja nästan med snudd på övertramp,så torde bandmedlemmarna i Roxette vara de svenskar som spridit ordet must världen över. Ja låten "It must have been love " har vid det här laget spelats över 4 miljoner gånger i amerikansk radio. Men är låten enbart en populär lovesong eller döljer låten något mer? Drar jag min konspirationsteori till sin spets så är låten en dold reklam för drycken must, gjord  för att torna ned Coca-Colas allt mer påkostade reklamfilmer i juletid i en tid då reklam-TV växte fram  i Sverige. Tanken är inte helt uppsnärjd i det blå eftersom Roxette lanserade låten  i original versionen som en julsång till julhelgen året 87-88.  Då hette låten, It Must Have Been Love (Christmas for the Broken Hearted).  Gessle kunde valt  ett annat ord istället för must , med liknande betydelse. Har jag lyckats övertyga er om att den populära låten alltmer framstår som en reklamlåt för drycken must?...... småler


Coca-Colas försök att övervinna våra frusna hjärtan från Julmusten

Här följer vår Julmust topp tre-lista.
  1. Apotekarnes Julmust från Carlsberg
  2. Julmust original från Kopparbergs
  3. Alla tiders julmust från Åbro
Ett juligt inlägg, men ack så långsökt.....

2008-12-04
21:01:31

Glöggsangria


Under rubriken Smått&Gott signerad Jessica Vitalisson i KalmarPosten hittade jag ett recept som verkar spännande. Nämligen receptet på Glöggsangria.

Glöggsangria, ingredienser till 10 glas

1 Flaska rödvin...
2 dl strösocker
1 paket glöggkryddor
1 st kanelstång
1 st pomeransskal
5 st nejlikor
1 krm ingefära
1 liter appelsinjuice
1 liter äpplejuice
1 st citron

Gör så här:

Värm vinet med socker och kryddor till sockret smälter.
Kyl och tillsätt fruktjuice och skivad citron.
Servera i glas med is.....

2008-12-02
22:33:00

Vino Nobile di Montepulciano 2005 veckans vin och funderingar kring drömjulklappen















Enligt Dagens Industri Weekend så har jag kommit över ett riktigt fynd.
Det var lite därför jag köpte flaskan Vino Nobile di Montepulciano 2005. Vinet är Italienskt och tillverkas av Poliziano i Montepulciano som ligger några mil söder om Florens i Toscana. Det är ett rött fylligt vin bestående av 85% sangiovese15% merlot, canaiolo nero och colorin. Jag har inte hunnit smaka vinet ännu men beskrivningen av det på Systembolaget vittnar om att jag gjort ett fynd för mina 175 kronor. Detta då det sägs att vinet ska stoltsera med en kryddig smak med framfusiga inslag av körsbär och mörk choklad. Givetvis så ska jag skaffa mig en egen uppfattning...

Funderingar kring drömjulklappen 2008. Jag har lite fundereringar om jag ska önska mig ett vin av rang i julklapp för lagring, men det känns lite förutsägbart. Under en diskussion kring årets julklappsdröm under gårdagen föddes en annorlunda önskning. Annika Norlin , ja damen bakom Säkert och Hello Saferide ljöd ur mina högtalare i en oförglömlig version på svenska av Robyns låt With Every Heartbeat tillsammans med Anna Järvinen. Plötsligt slog det mig att en akustisk konsert av det lilla formatet i mitt eget vardagsrum med Annika Norlin skulle vara min drömjulklapp 2008. Så snälla tomten jag har tänkt äta ett ton pepparkakor nu i December för att framstå som tillräckligt snäll för att förtjäna denna julklapp, småler......



Annika Norlin & Anna Järvinen framför en oförglömlig version på svenska av
Robyns hit With every hearbeat..

2008-12-02
21:29:08

Tandläkarväder, finanskris - Räddningen! Ett budgetvin som förpackas i sommarskrud?
Tandläkarväder regerar. Hela dagen har varit insvept i en grådimmig massa som påminner om klet vanligt förekommande för att hänga upp teckningar i ett klassrum nära dig på 90-talet. Dimma. Det är sådant här väder som tillsammans med täta skurar av finanskris och nyheter om varsel som fungerar som grogrund för pessimistiska själar, vilket det figurerar allt för många av i vår samtid. I min beslutsamhet att inte falla offer för det negativa utan hålla blicken kvar i skyn försöker jag hitta ljusglimtar i vardagen. Kanske är det individer med samma beslutsamhet  omatt hålla blickan högt som lagom till jul lanserat en ny glassbutik i köpcentrumet Baronen i Kalmar. För visst blir man glad av glass även såhär i jultider!!!

Med glassen ifrån Baronen kvar på näthinnan får jag stänk av sommarsol då jag i jakt på den här veckans vin ser ett bag-in-box vin som förpackas i sommarskrud. Vinet jag syftar på är Beaujolais George Duboeuf, ett vin som inte sticker ut rent smakmässigt, utan är av vad jag definierer som pratvins karaktäristisk stil. Men marknadsförarna bakom varumärket har lyckats skapa en identitet som sticker ut i det annars så traditionella. Jag  får helt klart en flashback  när jag ser boxen som luktar sommarkväll vid havet, det grillas och sjungs allsång med bla. Winnerbäck i repertoaren.  En kväll då ett pratvin gör sig som bäst.........


Beaujolais George Duboeuf från mässan Det Goda Köket.