Vin(gligt)

2007-05-23
19:48:52

Milan...
image156
layout: Mikael Harmander Vin(gligt)

Ikväll stundar finalen i Champions League. Vin(gligt) är helt övertygade om att Milan vinner matchen med 3-1. Bland målskyttarna återfinns Kaká och Inzaghi. Kvällen kommer med andra ord att bli en lång italiensk segerfest. För min del blir det inte några mängder vin då jag skall upp i ottan och jobba, men till Milans ära har jag tagit fram en bild på hur ett vin signerat Milan skulle kunna se ut. I mina visioner skulle vinet bära en smak nära Castello di Brolio 2003 och framhäva en komplex, koncentrerad, frisk smak med inslag av hallon, mörk choklad, läder, kaffe och lakrits. Någonstans i eftersmaken skulle även lite vanilj träda fram.

Kanske blir vinet verklighet i framtiden för att utvidga varumärket Milan, vem vet...Men innan dess så skall Milan spela fotboll såsom de gjorde mot United och då skall inte Liverpool vara något hinder.

Vin(gligt)

2007-05-22
23:08:35

G4 Riesling, McGuigan
image154

G4 Riesling, ett vin från Adelaide Hills i Australien har hamnat under luppen här på Vin(gligt). Här på bloggen hyser vi en viss förkärlek till ypperliga och smutta Tyska rieslingviner, såsom A Christmann Riesling för att nämna någon. För att vidga vyerna beslutade vi oss för en tid sedan att köpa en riesling från landet Down under. Kanske i tron om att vi skulle hoppa likt Kängurus, nä skämt åsido

G4 Riesling stoltserar med ett guld från Vinordic Challenge, men priser och expert utlåtanden i all ära i slutändan är det ju ändå sin egen smak som säger sitt om vinet.

Vinets karaktär...
Vinet levererar en ungdomligt torr men ack så frisk smak med inslag av gröna äpplen och lime

Vinets betyg...
image155

Världsklass i rätt sällskap. När solen lyser och det kalla norden visar upp sig från sin bästa sida är det svårt att inte falla för G4 och tonerna från apple och en touch av lime. Visst vi har druckit godare Rieslingviner men som kompliment gör inte G4 bort sig, snarare tvärtom är det en frisk fläkt som finns i ordinarie sortimentet på Systembolaget för 99 kronor. Vanligt för just goda rieslingviner är att de antingen finns i beställningssortimentet eller dycker upp i en tämligen begränsad upplaga vid nyhetssläppen.

Vin(gligt) rekommenderar G4

2007-05-22
17:51:37

Svensk världsmästare i sommelier-vm
I helgen korades världens främsta sommelier på Rhodos. Vann gjorde Svensken Andreas Larsson. Han är den första skandinav att ta hem tävlingen.

Wow-News och SVD

2007-05-20
19:07:39

J.P Ramos goes vitt
image153

Producenten bakom det hyllade vinet Vila Santa, ett vin som Vin(gligt) gav högsta betyg Drickbart, lanserar nu sitt första vita vin i Sverige. Producenten är  J. Portugal Ramos Vinhos SA och det vita vinet som lanseras i Sverige 1 juni är Marquês de Borba Branco och kommer att kosta 79 kronor. Vinet beskrivs i tidningen Grapevine från Tegnér Hermansson som ett fruktigt vin med citrus och mineralton som har fin syra och lång eftersmak. Vinet är en komposition av druvorna Arinto, Rabo de Ovelha and Roupeiro. Med tanke på vilka höjder Vila Santa når upp till så finner Vin(gligt) det nästan som ett måste att prova detta vita vin från J.P Ramos.

Vin(gligt) lovar att återkomma med en recention av vinet fortast möjligast.

2007-05-19
15:59:44

Vaddå Bordeaux
image151

Château Fournas Bernadotte når den svenska marknaden genom Vinkällaren Grappe. Vinet består av Cabernet Sauvignon 62%, Merlot 36%, Cabernet Franc och Petit Verdot 2%. Château Fournas Bernadotte kostar 181 kronor. Vinet levererar en smutt av lakrits, kaffe och mörka bär och är klart att dricka direkt utan någon vidare lagring.

Château de Reignac är ett vin från producenten Maison Ginestet som framställs i distriktet Pessac-Léognan inom appelationen Bordeaux Supérieur.Vinet är blandat med druvan Merlot som bas då druvan utgör 70% av vinet, vidare består vinet av 25% Cabernet Sauvignon och 5% Cabarnet Franc. Priset på systembolaget är 140 kronor. Stram och något kryddig smak med inslag av fat, mörka bär, plommon samt lakrits.

Château Bernadotte
når den svenska marknaden genom Vinkällaren Grappe. Château Bernadotte är en komposition av Cabernet Sauvignon 65%, Merlot 33%, Cabernet Franc 1% och Petit Verdot 1%. Château Bernadotte kostar 227 kronor på systembolaget. Château Bernadotte är inte så tillgänglig till en början utan påminner lite om vatten med karamellfärg direkt när vinet fyllt glaset. Skämt åsido så vinner Château Bernadotte på lagring. Efter en tids lagring dyker förföriska toner av kaffe och lakrits upp.

Château du Mayne.
Château du Mayne är en liten egendom i södra Graves som ägs av familjen Perromat. Vinet är en mosaik av Cabernet Sauvignon 85%, Merlot 10% samt Cabernet Franc 5%. Vinet är smakmässigt en lång hyllning till Svarta vinbär.

Château Plince. hâteau Plince är ett slott beläget strax nordöst om staden Libourne i Pomerol en del av Bordeaux. Slottet ägs av familjen Moreau. Vinerna från Château Plince marknadsförs och säljs av Jean-Pierre Mouiex.
Vinet består av följande druvkomposition; 72% Merlot, 23% Cabarnet Franc och 5% Cabarnet Sauvignon.Smakmässigt är vinet balanserat med viss utveckling och tydlig fatkaraktär, inslag av plommon, korint, ceder, örter och kaffe.Château Plince kostar 349 kronor på Systembolaget. Lagra vinet i 5-15 år beroende på hur länge ni kan vänta och sedan ta fram det vid rätt tillfälle...

Vin(gligt)

2007-05-17
14:59:06

Ett ord om Vapnet och skivan Något Dåligt Nytt Har Hänt
Vapnet har för en tid sedan kommit ut med albumet Något Dåligt Nytt Har Hänt. En skiva Vin(gligt) lyssnar på precis nu på sekunden och därför passar på att beskriva med ett enda ord....

STRÄVBEHAGLIGT

Vin(gligt)

2007-05-17
13:48:55

Le Tense Sassella.
image149


 Le Tense Sassella, vinet som ser dagens ljus i                Italien                 Lombardia Valtellina Superiore och som Nino Negri ligger bakom, är framställt på druvan Nebbiolo. Vinet kostar 26 kronor på Systembolaget.

Vinets karaktär...
Mycket pigg, mogen, kryddig smak med  inslag av fat, plommon, körsbär, lakrits och kakao

Vinets betyg..
image150

Himmelskt. Ett praktfullt vin med förföriska toner i smaken som är sådär spännande måttfull att man inte tröttnar. Ett ypperligt vin vi varmt rekommenderar och då i årgången 2002.

Vin(gligt)

2007-05-16
18:01:28

Dags för himmlafärd - Vinet och kläderna för dagen...
image148

En lillelördagfredag som denna kan det vara på sin plats att njuta av solen, le lite mot grannarna och festa till det en smula, grilla och lyssna på sin favoritmusik. Vin(gligt) rekommenderar en italiensk pärla i vinet Le Tense Sassella. Ett 126 kronors vin från ValtellinaNino Negri i Italien. Vinet är gjort på druvan Nebbiolo. Vinet stoltserar med en pigg kryddig smak med inslag av plommon,körsbär, lakrits och kakao. Le Tense Sassella är precis det vin Vin(gligt) kommer att dricka till middagen i kväll. Visst klär sig vinet även till byxorna från H&M och tröjan från Cheap Monday. Rätta mig om jag har fel för det är vad jag har på mig idag.

En djupare recension av vinet följer inom kort

Vin(gligt)

2007-05-14
18:26:37

Veckans vin
image147

Sydafrika är ursprungslandet för det vin som Vin(gligt) lyfter fram denna vecka. I Stellenboch i Sydafrika framställs Le Bonheur Prima en ypperlig bordeauxblandning som får dig att le ända in i själen. Utryckt med avsaknad av mumbo jumbo är Le Bonheur Prima ett riktigt gott vin som ger valuta för pengarna. Vinet kostar 119 kronor på Systembolaget och för dessa pengar får du en mogen och gladlynt boreaux. Vinet återfinns i beställningssortimentet men är väl värt extra arbete, som det innebär att beställa vinet....

Vin(gligt)

2007-05-12
17:09:41

Om eurovision...
image146
Så var det då dags för The Ark att ta Helsingfors med storm. Alla verkar tro att The Ark skall kamma hem hela Eurovision. Bortsett från The Ark så framgår mina favoriter av vinerna representerade i bilden. Dessa kommer från Ungern, Moldavien, Frankrike och Tyskland. Vinerna är av helt olika karaktär men ack så goda och därför något vi rekommenderar. Dessvärre finns inte vinet från Moldavien på Systembolaget.

Vinerna är sett från vänster;
  • St Stephan's Crown Tokaji Aszú, TokajKövágó Estate, Ungern.
  • Carlevana från vineriet Dionysos-Mereni i Moldavien
  • Crozes-Hermitage Les Launes från RhôneDelas i Frankrike
  • A Christmann Riesling 2005 från Pfalz i Tyskland
Hur det går för The Ark?
Hur mycket jag än hoppas så tror jag inte att Arken seglar hem över Östersjön med en seger från Eurovision på Däck. Faktum är att jag tror The Ark inte orkar sig upp på topp fem ens, utan med nöd och näppe placerar sig topp tio. Hoppas jag har fel.

Hade jag själv varit på plats i Helsingfors denna helg hade jag säkerligen struntat helt i Eurovision och istället tumlat runt på Tiikeri, stans bästa hak enligt Vin(gligt)

Vin(gligt)

2007-05-10
23:53:41

En hyllning till min morfar som stod mig nära...
Omkring tiggarn från Luossa satt allt folket i en ring,
och vid lägerelden hörde de hans sång.
Och om bettlare och vägmän och om underbara ting,
och om sin längtan sjöng han hela natten lång:

"Det är något bortom bergen, bortom blommorna och sången,
det är något bakom stjärnor, bakom heta hjärtat mitt.
Hören - något går och viskar, går och lockar mig och beder:
Kom till oss, ty denna jorden den är icke riket ditt!


Jag har lyssnat till de stillsamma böljeslag mot strand,
om de vildaste havens vila har jag drömt.
Och i anden har jag ilat mot de formlösa land,
där det käraste vi kände skall bli glömt.


Till en vild och evig längtan föddes vi av mödrar bleka,
ur bekymrens födselvånda steg vårt första jämmerljud.
Slängdes vi på berg och slätter för att tumla om och leka,
och vi lekte älg och lejon, fjäril, tiggare och gud.


Satt jag tyst vid hennes sida, hon, vars hjärta var som mitt,
redde hon med mjuka händer ömt vårt bo,
hörde jag mitt hjärta ropa, det du äger är ej ditt,
och jag fördes bort av anden att få ro.


Det jag älskar, det är bortom och fördolt i dunkelt fjärran,
och min rätta väg är hög och underbar.
Och jag lockas mitt i larmet till att bedja inför Herran:
'Tag all jorden bort, jag äga vill vad ingen, ingen har!'


Följ mig, broder, bortom bergen, med de stilla svala floder,
där allt havet somnar långsamt inom bergomkransad bädd.
Någonstädes bortom himlen är mitt hem, har jag min moder,
mitt i guldomstänkta dimmor i en rosenmantel klädd.


Må de svarta salta vatten svalka kinder feberröda,
må vi vara mil från livet innan morgonen är full!
Ej av denna världen var jag och oändlig vedermöda
led jag för min oro, otro, och min heta kärleks skull.


Vid en snäckbesållad havsstrand står en port av rosor tunga,
där i vila multna vraken och de trötta män få ro.
Aldrig hörda höga sånger likt fiolers ekon sjunga
under valv där evigt unga barn av saligheten bo."


Omkring Tiggarn från Luossa av Dan Andersson. God sömn åt dig Morfar.....

Vin(gligt)

2007-05-09
17:24:03

Vin på Elmia Game Fair...
Elmia Game Faire är en festlig tillställning under fyra dagar för dig som gillar jakt, natur, friluftsliv och god mat. Mässan äger rum i Jönköping den 17-20 maj. Som exklusiv vinimportör kommer Enosvezia vara representerade på Elmia Game Fair. Enosvezia kommer att samarmeta med kocken Leif Mannerström för att kombinera mat och dryck på vilttemat.

Vin(gligt)

2007-05-08
18:07:59

En Hollywooddröm i vinet 2480
image145

Hollywood & Vine Cellars ligger bakom vinet 2480 som ser dagens ljus i Napa Valley. Vinet återfinns tillfälligt i Systembolagets sortiment och någon av mina vänner lyckades mot förmodan bli en av ägarna till en av de 120 flaskor som släpptes i September 2006. Att Vin(gligt) väljer att lägga in det här vinet i Kategorin Budget eller lyx har att göra med att 2480 Chardonnay 2005 tillhör den dyraste chardonnayen jag någonsin druckit, så 2480 är lyx i mina ögon eller för att gå ett steg längre en Hollywooddröm. En flaska 2480 koster 435 kronor. Vinet representeras i Sverige av Vinobele. Vinet är gott och stoltserar med en delikat fruktsmak med allt från äppelblom till tropisk frukt. Bara att utbrista i elegans.

Vin(gligt)

2007-05-06
23:56:11

Glass på Vin(gligt)
image143

Söndagkvällsförvridenheten tonar ut i ett sömnigt töcken. Kvällen har tillbringats som så många söndagskvällar innan denna med att njuta av ett glas signerat Hyman-Vallien fyllt med glass medan ögonen vilar på ännu en film Wallander. En svårslagen kombination en söndagskväll.

 

Vin(gligt) 

2007-05-05
16:14:00

My Sparris alltid bättre än Myspace om våren...
...i alla fall om man utgår från lokaltidningen Barometern som hävdar att sparris är en njutning direkt från åkern med smak av hopp, värme och frihet. De fortsätter med att spä på hyllningen till sparris genom att kalla den för primörernas prinsessa för att i nästa mening hävda att färsk sparris är det läckraste vårtecknet. Vi på Vin(gligt) ställer oss skarpt kritiska till detta men vad gör det att vi i ett inlägg hakar på hyllningen till sparris genom att hänvisa till tidningen Barometern och deras recept med sparris, samt tipsar om en vinprovning med sparristema på Vinkällaren Grappe.

Provningen Sparris och vin - en fantastiks kombination äger rum den 15 maj på Grappe. Under provningen serveras en fyrarätters meny med sparris som huvudingrediens. Hansuno Krisch övertygar dig om att man visst kan man dricka vin till sparris. Nyfiken på provningen surfa då in på Vinkällaren Grappe och läs mer.

Vin(gligt)

2007-05-04
12:13:40

Vin och mode en fredag enligt vin(gligt)
image141

En fredag där ordet "planera" lyser med sin frånvaro för kvällen till den grad att Word hade avslagit ordet om programmet från Microsoft anpassats till min sinnesfattning av idag. Min bristande förmåga att planera gör att saker och ting får ske spontant idag. Vininköpet inför kvällen på lunchen utgick spontant från de kläder jag hade på mig vid köpet och bär resten av dagen. Just nu är jag klädd i manchesterkavaj från Matinique, rutig kortarmad skjorta från Boomerang och jeans fån Cheap Monday, så det var denna kombination som återspeglade sig i mitt val av vin. Utan vidare betänketid föll mitt val på Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet. Ett vin som liksom kläderna känns fräscha. Koonunga Hill från Penfolds är ett fruktigt vin med inslag av fat, svarta vinbär, björnbär, gräs och vanilj för 87 kronor på Systembolaget.

Vin(gligt)

2007-05-03
13:03:36

Under Ölands Sol
image140
Layout: Mikael Harmander, Vin(gligt)

Under Ölands Sol årgång 2005 från Håks gård i Beteby på Södra Öland lanseras den 2 maj i Systembolagets försäljningssortiment. Likt förra året levereras vinet till butikerna på Öland och i Kalmar.

 

Vinet är ett mörkt rött vin gjort av druvan Leon Millot. Under Ölands Sol är en lättare typ av vin som passar bra inför den stundande sommaren.


Vin(gligt)

2007-05-02
21:10:42

Lyxig majnyhet i Ca'Marcanda Magari
image139
Layout; Vin(gligt) och Mikael Harmander

Bilden ovan är en hemmasnickrad layout signerad Vin(gligt). Kanske borde företrädarna för vinets varumärke kika in på Vin(gligt) för lite kreativa idéer, småler. Vinet på bilden är Ca'Marcanda Magari producerat av Angelo Gaja Ca'Marcanda och ser dagens ljus i Toscana Italien. Vinet är en blandning av 50% Merlot, 25% Cabernet franc och 25% Cabernet sauvignon. Vinet går utmärkt att dricka idag men smakar kanske ännu bättre om några år. Vinkällaren Grappe rekommenderar att dricka vinet mellan 2008 och 2016.

Vinet kostar 375 kronor och karaktäriseras av en ungdomlig och fruktig smak med inslag björnbär, körsbär, vanilj och choklad.

Vin(gligt)

2007-05-02
19:21:57

Några ord som beskriver en vinbloggares valborg...
...Nykter utav vin och full av längtan.

Orden som beskriver min valborg är hämtade ur en låt av Lars Winnerbäck

Vin(gligt)2007-05-02
18:33:42

Milan mot Man U och nya vintips...
image138

Ikväll är det fotboll, Milan mot Manchester United. Vin(gligt) kommer att följa fotbollen och heja på Milan, eftersom de har Filippo Inzaghi, min stora hjälte, som gjort 36 mål på 64 CL-matcher. Samtidigt håller min goda vän på Man U så det skulle kännas bra att få ned honom på jorden. Mitt tips är att det blir 3-1 till Milan. Hur det än går på San Siro ikväll så har du i vart fall blivit två vintips rikare när du läst klart det här inlägget.

Vinerna vi rekommenderar är hämtade ur maj-nyheterna på Systembolaget och är relaterade till mästarmötet på San Siro. Att ett italienskt vin får representera Milan är inte så konstigt. Men valet för Man U är inte lika självklart. Vin(gligt) har valt ett vin från Portugal, eftersom Manchesters kanske bästa spelare Ronaldo är därifrån.

Vintipsen är:

 

Zisola 2005. Ett Italienskt vin för 129 kronor som till smaken är mycket fruktigt och frisks med toner av plommon, lakrits och örter.


Quinta Vale D Maria 2004. Portugisikst vin för 299 kronor med ung mycket fruktig smak med inslag av vinbär, plommon, örter och viol

 

Vin(gligt)