Vin(gligt)

2007-04-30
15:06:14

Miss Li om det vin hon gillar allra mest............
Den här gången har Vin(glig) frågat Linda Carlsson alias Miss Li om vilket vin hon rekommenderar. Miss Li är ett stjärnskott på den Svenska musik-himmeln och efter en flygande start på sin karriär med albumet "Late night heartbroken blues" är hon aktuell för Emmabodafestivalen och Arvikafestivalen samtidigt som hon säkerligen spelar i en stad nära dig under våren.   Gå in på http://www.myspace.com/experiencemissli för att få ett smakprov av Miss Li´s musik.

Miss Li om det vin hon gillar mest.............

....................Jag är ingen  direkt vinkännare tyvärr.. men jag gillar "Chill out". Tar
fram mina bästa sidor
.
 
Vin(gligt)

Mikael Harmander

2007-04-29
17:27:00

Tonight I have to leave it

Om du sitter på en uteservering nu under valborg och hör en mobil som ringer till den grad att du börjar nynna med i låten Tonight I have to leave it med Shout Out Louds kom fram och hälsa för då är det jag på Vin(gligt) som befinner mig inte alls så långt bort från dig. Om det inte är jag så är det säkert en annan trevlig prick med galant musiksmak.

Vin(gligt)

2007-04-27
19:38:03

Sveriges mest prisvärda rosévin
image137

Vinordic Wine Challenge 2007 har utsett Jacob's Creek Shiraz Rosé 2006 till vinnare av Guldmedaljen i rosévins-klassen. Därmed är vinet Sveriges mest prisvärda rosé. Vinet kostar 67 kronor.

Vin(gligt)

2007-04-27
17:17:27

Budget eller lyx från Italien...
image136


...oavsett vilket alternativ du väljer har Vin(gligt) ett vin att rekomendera. I budgetklassen har vi valt ut Copertino Rosso som återfinns i Systembolagets ordinarie sortiment och kostar 64 kronor. I lyxklassen har vårt val fallit på Virtus Rosso 2001 ett vin som fluerar i beställningssortimentet på Systembolaget och kostar 289 kr.

Copertino Rosso. Vinet produceras av
Cantina Sociale Copertino i Apulien. Vinet är framställt av främst druvorna Negro Amaro och Malvasia Nera. Smakmässigt levererar Copertino Rosso en utvecklad, fruktig och kryddig smak med inslag av körsbär och russin. Vinet är helt klart spännande och något Vin(gligt) rekommenderar.

Virtus Rosso 2001.
Ett vin som härstämmar från DOC Langhe och är ett av producenten Tenute c. Asinari dei Marchesi di Gresy verk. Vinet är en blandning mellan 60% Barbera och 40% Cabernet Sauvignon. Vinet stoltserar med en stor fruktig smak med toner av rostade fat, plommon, körsbär och choklad. Även detta är ett vin Vin(gligt) rekommenderar.

Vin(gligt)

 

2007-04-26
23:06:40

Veckans vin
image134

Nu är det dags att lyfta fram det friska & fruktiga Rieslingvinet som sånär som nästan blev veckans vin förra veckan. Vinet som stolterar som denna veckas vin är Georg Breuer Riesling Sauvage, ett ypperligt vin en dag som denna när solen värmer och vårenkänslorna nästan svallar över. Producenten bakom vinet är Weingut Georg Breuer och vinet ser dagens ljus i området Rheingau i Tyskland.

Vinets karaktär...
Vinet är ljust gult till färgen, doften fläktar ungdomligt somrigt med inslag av päron, honung och citrus. Smaken är inbjudande med sitt ungdomliga och friska drag.

Vinet kostar 109 kronor och vi på Vin(gligt) rekommenderar vinet starkt.

Vin(gligt)

2007-04-26
00:16:03

Wine can eller burk-vin på ren svenska...
image132

I Diego nummer 2 från 2006 går det att läsa om Wine can som Jens Andersson och Jonas Forsman, flerfaldigt belönad industridesigners, är upphovsmän till. Projektet Wine can vann The Swedish Aluminium Packaging Design Award 2005. Tanken bakom Wine can eller burkvin uttryckt av Jens själv i Diego var att den skulle vara anpassad för speciella tillfällen likt picknick, då man med wine can skulle slippa ta med en vinflaska, öppnare och glas för att istället dricka direkt från burken. Samtidigt som ett annnat användningsområde för vinburken är barer eftersom man kan dansa och mingla med burken samtidigt som den ser modern och exklusiv ut på samma gång som man inte alltid vill öppna en hel flaska vin. När Diego intervjuar Jens Andersson är han som bäst igång med att förhandla med tillverkare om att göra verklighet av sin vinburk.

Lite mer än ett år har gått sedan vi på Vin(gligt) hörde om Wine can första gången, samtidigt som det sedan dess varit tyst om produkten. Då jag för en tid sedan återigen sprang på intervjun med Jens i Diego från mars 2006 gjorde jag slag i saken och mejlade till Jens för att höra oss för om hur det går med Wine can som Vin(gligt) tycker är en strålande idé.

Nu är jag uppdaterad och enligt Jens så vill tillverkare och impotörer/producenter ha garantier för att det skall gå bra, varför upphovsmännen bakom idén är med i en affärsplanstävling, som avgörs i början på sommaren, för att dra in riskapital för att kunna få ut prod på marknaden

Vi på Vin(gligt) hoppas att det går bra och att burkvinet når ut på marknaden då vi anser att idéen om burkvin är briljant och en produkt som jag skulle konsumera. Förutom de användningsområden som Jens räknar upp ser jag att produkten kan underlätta vid vinprovningar då det är mycket lättare att köpa små burkar av varje sort än en hel flaska av varje vin.

Vin(glig)

2007-04-24
12:59:37

Alta Tierra
image131

Alta Tierra Carmenère 2005, Alltså ännu ett Carmenèrevin från Chile, varför det känns helt rätt att här briljera med lite historik kring druvan. Druvan Carmenère har sitt ursprung i Bordeaux, varifrån den exporterades under 1800-talet till Chile. Mycket av det man i Chile under 1900-talet trott vara merlot visade sig i slutet av 1990-talet vara Carmenère. Nu sätts åter Alta Tierra Carmenère 2005 i fokus. Tillverkare av detta vin är Viña Falernia som huserar i Valle del Elqui som ligger drykt 45 mil norr om Santiago.

Vinets karaktär...

Klassisk Carmenèrekaraktär även om den gröna paprikan inte är lika framträdande som den kan vara i vissa viner.  Det är ett uttrycksfullt vin som bjuder på fruktig smak med inslag av lakrits, peppar och vinbär.

Vinets betyg...
image130
Himmelskt. Ett gott och bra 89 kronors vin som bjuder på allt det man kan förvänta sig från en Carmenère. Allting finns där; nyanser av grön paprika, peprigheten, Frukten, lakritsen samt vinbären. Nöjer man sig inte utav allting man får när man köper Alta Tierra ja då får du gå upp en division och köpa Ventisquero. Dock står sig Alta Tierra bra i den konkurransen så det blir en stenhård match. Det kan bara ni bedöma själva. Vin(gligt) rekommenderar Alta Tierra

Vin(gligt)

2007-04-24
00:24:02

Bridlewood Syrah 2004
image129

Bridlewood Syrah 2004. Bridlewood Winery, Usa Central Coast, närmare bestämt mellan San Jose och Los Angeles i Kalifornien.  Detta är ett vin framställt av 86% Syrah, 2 % Petite Sirah, 2% Viognier samt 8% av övriga druvsorter.

Vinets karaktär...
Frukt frukt frukt och åter frukt, smakar åt hallonsylthållet med kryddiga inslag och toner av vinbär lakrits och vanilj.

Vinets betyg...
image130
Himmelskt. Kanske är jag lite snäll vid betygsättningen för när jag kollar på orden som jag beskrivit vinet med börjar jag tvivla på att detta kan vara en god kombination, men så erinrar jag mig tillfället då jag provade vinet och tro mig det är en god kombination. Samtidigt gav vi Château Etienne Vieilles Vignes 2005 ett betyg mellan smutt och världsklass i rätt sällskap vilket gör att amerikanska Bridlewood måste få ett snäpp högre betyg då det är ett i mina ögon sätt mycket godare vin.För 90 kronor finner vi inga invändningar mot varför man inte skulle gå och köpa detta amerikanska vin.

Vin(gligt)


2007-04-23
22:40:49

Vin(gligt) rekommenderar Kafe Deluxe samt PM & Vänner i växjö
Ett indieinspirerat ställe med aftonfilosifi enligt följande, "de enda gäster vi med glädje välkomnar till våra dans- och musikarrangemang är stora och små, gamla och unga, svarta, vita och rosa, hippa och förlegade, smala och tjocka kvinnor och män, damer och herrar som är vänliga och inte alltför yra i bollen. Övriga (dvs överförfriskade, ovänliga eller aggresiva) göre sig icke besvär" tycker jag att ni läsare skall besöka nästa gång ni är i Växjö. Stället vi vill rekommendera är Kafe Deluxe - retro - hopp - kärlek. På Kafe Deluxe har artister som The Concretes, Asha ali, Kristian samt Elenette förmånen att spela under våren.

När vi är i Växjö och rekommenderar bra hak vore det skam på torra land för denna vinblogg om vi inte lyfer fram ypperliga PM & Vänner som ligger på Storgatan i centrala Växjö. Detta är en restaurang av högsta rang. Detsamma gäller för vinlistan som nästan består av 500 olika viner som samtliga går att beställa på glas....

Två ställen väl värda en omväg

Vin(gligt)

2007-04-23
15:07:44

Rocca Guicciarda
image127

Non parlo italiano molto bene, så jag skriver det här inlägget på svenska. Det här inlägget skall handla om Rocca Guicciarda sjätte spelaren på övre raden från vänster räknat på bilden. Rocca Guicciarda är ett vin fostrat av Barone Ricasoli till ett Chianti Classico. Druvsort är Sangiovese för hela slanten.

Vinets karaktär...
Ett smakfullt vin som uttrycker kryddighet med inslag av lakrits, tobak, plommon men även liten nyans av fruktsyra.

Vinets betyg...
image128

Allgalaktiskt.
Ponera att Rocca Guicciarda istället för att som nu anta formen av ett rödvin skulle vara en fotbollsspelare, ja då skulle Rocca Guicciarda Riserva 2003 om vi utgår från vinets framfusighet efter en tids hårdträning ta en plats i Italiens startelva även om konkurrensen är sten hård. Med sin välutvecklade smak och toner av plommon,lakrits och sin härliga fruktsyra är detta en riktig publigfriare.

Vin(gligt)

2007-04-21
00:18:26

En snabb summering av en fredagskväll...
Så var en introt till ännu en helg över för den här gången, en fredagskväll knuffas bort från scenen och strålkastarljuset faller på lördag. Fredagen har varit riktigt lugn efter som jag imorgon skall ta hurtiga rutten tidigt till Öland för att spela golf. Om jag ändock skall ta och sönder analysera fredagskvällen är den fyllld av spontana möten, tv, musik och vin till maten. Här följer en snabb resume med vad jag hade på mig, vad jag såg på tv, vilken musik jag lyssnat på och vilket vin jag drack till maten....

Mode för dagen...
image126

Jeans från Cheap monday
T-shirt: Matinique
Kofta: H&M

Middag....
Rostbiff och potatissallad.

Vin....
Rapitala Piano Maltese Nero d'Avola för 77 kronor på Systembolaget. Vinet är producerat av Tenute Rapitalà. Vint ser dagens ljus på Sicilien. Ett italienskt vin framställt på 100% Nero d'Avola. Vinet har en ungdomlig smak med förföriska toner av mörka bär, lakrits och vanilj. Hur smutt som helst till Rostbiff och potatissallad. Ett mer fördjupat omdömme följer inom kort

Tv tittande...
Kvällen fortlöpte med litte tittande på gamla avsnitt från en i mina ögon sett allra bästa serie, nämligen Twin Peaks. fortfarande hur bra som helst efter alla dessa år och vilket soundtrack sedan....Har ni liksom jag inte fått nog av denna serie ja gå till Twin Peaks - Kuriosa

Musiken...
Ni som hängt med här på bloggen har sett att Eldkvarn dykt upp i en rad inlägg. Eldkvarns skiva har tonat ut från min stereo ett tag även ikväll. Men den har haft hård konkurrens från Säkert, The Shins,  The Mary Onettes ,  Sahara Hotnights, Belle and Sebastian, Bob Dylan och Regina Specotor som i skrivandets stund stämmer in i skönsång i låten Us. Hmm El Perro Del Mar har också spelats under kvällen...

Vilka jag delade denna trevliga kväll med kvällen med håller jag för mig själv....

Sov gott

Vin(gligt)


2007-04-20
13:56:11

Vin(gligt) citerar Eldkvarn
".....en liten kanna vin och kalle somnar in sött, en liten kanna vin och hans dröm går i rött. Den handlar om ett liv som aldrig kommer igen, men drömmen den är gratis och den kommer igen......"

Citat ur Eldkvarns låt Ett litet finger från albumet Svartblogg.

2007-04-20
13:23:19

Château Bouscassé 2004 att förpassa till vinkällaren...
image125
Ett vin firas ned till källaren, småler

Har suttit ett tag nu under lunchen och klurat på hur man på ett prima sätt med en bild visar att en vinflaska förpassas till vinkällaren. Efter att ha försakat en drös av idéer, dök den här bilden på mig av en slump. Hur många i vår vidsträckta värld som använder den här metoden för att förpassa sitt vin till sin vinkällare låter jag vara osagt, men det blev en illustration som passar här på Vin(gligt).

Först ut i kategorin "Vinkällaren" är Château Bouscassé 2004. Detta är ett vin som framställs av Alain Brumont på Château Bouscassé i Madiran Frankrike.  Vinet är en komposition av druvsorterna Tannat 65%, Cabernet Sauvignon 25% och Cabernet Franc till 10%.

Vinets karaktär...

Så som vinet ter sig idag är det ett vin som inte släpper ifrån sig så mycket mer än ungdomlig och sparsam smak med toner åt mörka bär, lakrits och tobak. Men smaken av idag vittnar om någonting större...

Vinets betyg...

Hade jag utgått från hur vinet smakar Pang boom en lördag i april 2007 så skulle jag nog vara tveksam till att rekommendera detta vin till en middag om middagen var nu till helgen. Dessutom skulle jag spä på med att det nog säkert finns lite överdrivet 108 godare viner på systembolaget att dricka till en middag som äger rum under helgen, även om det här vinet är såpass balanserat att det skulle kunna avnjutas bums. Betyget idag blir därför Medel. Däremot blir betyget betydligt högre om man förpassar det här vinet till vinkällaren i något år. Då efter en tids lagring skulle detta vin utifrån pris och kvalitet samt ,det viktigaste, smak möjligen röra sig i trakterna av Allgalaktiskt och Drickbart...men som sagt det får framtiden utvisa. Köp gärna ett par flaskor och förpassa till lagring då detta vin inte innebär någon större investering med sina 99 kronor flaskan.

Ett gott vin tåls att vänta på

Vin(gligt)

2007-04-19
23:29:43

Onödigt vetande att söva sig med
Visste du att....En liter skrivarbläck kostar hela sju gånger så mycket som en liter av systembolagets dyraste mousserande vin.......

Uppgift från Ny Teknik som citerar Computer Sweden

God natt Sverige vart du än är

Vin(gligt)2007-04-19
15:46:12

Tjugo låtar som får dig att le, dansa och sjunga med på en torsdag...
Tänker inte skriva så mycket mer i det här inlägget än att presentera tjugo låtar som förgyller en torsdag...
 1. Eldkvarn - Fulla för kärlekens skull. Det är Plura, det är briljant,
 2. Sahara Hotnigts - Visit to Vienna. En låt som får en stelbent att vilja bli dansant
 3. Billie the vision and the dancers - Overdosing with you. Säker referenspop ack så finstämt
 4. Jamie T - Ike and Tina  . Svårt att förklara, den bara slank med.
 5. Animal Five - We´re going to die. Klockren tolkning av Säkerts Vi kommer att dö samtidigt...
 6. Ingenting - Hollywood dreams. Svensk gladpop och du har molnen i ditt blod
 7. Pelle Carlberg - I Love You, You Imbecile. Svängigt
 8. Hellsongs - Run to the hills. Popsoft dödsmetallklassiker
 9. Architecture in Helsinki - The cementery. Föll pladask för denna låt vid första lyssningen
 10. Säkert - Det kommer bara att leda till nåt ont. Vemodig briljantpop
 11. The Concretes - Kids. Rakt in i själen. En resa bakåt till barndomen
 12. Klaxons - It´s not over yet. Varför inte?
 13. Lars Winnerbäck - Pollenchock och stjärnfall. Självskriven
 14. Mando diao - Song for Aberdeen. Kunde varit vilken låt som helst från Ode to ochrasy
 15. My Chemical Romance - Famous last words
 16. Peggy Lejonhjärta - (Framåt är bakåt och bakåt är fel) Stopp!
 17. Regina Spector - Us. Konsten att drunkna i finstämda toner
 18. The Ark - Death to the martyrs. Snart dax för eurovision
 19. The Shins - Phantom limb. Valde mellan a comet appears från samma album. Riktigt bra
 20. The Soundtrack of our life - The new messiah. Skön avslutning på en skiva
Vin(gligt)

2007-04-19
00:08:00

Gör så här....
....gå och köp What if leaving is a loving thing med Sahara Hotnights samt en flaska Periquita med ungdomlig, kryddig smak med inslag av körsbär, örter och lakrits och bjud dina bästa vänner på en oförglömlig tillställning. Passande då Sahara Hotnigts nya album, som vid en snabb genomlyssning framstår som deras bästa album så här långt, kräver ett smakrikt rött vin. Låter annars som Sahara Hotnights lyssnat lite på The Shins på senare tid. What if leaving is a loving thing är ett riktigt bra album som vi rekommenderar med eller utan en flaska Periquita.

Vin(gligt)

2007-04-18
15:26:28

Veckans vin briljant till en god middag
image123

Om sanningen skall fram var jag tokigt nära att placera en friska & fruktiga Riesling som veckans vin då det går hand i hand med den väderlek som råder denna vecka. Men vi hade två Riesling förra veckan så vi lyfter fram ett ypperligt vin till en högklassig middag, nämligen Casa Lapostolle Cabernet Sauvignon 2004 som återfinns i beställningssortimentet på Systembolaget. Vinet ser dagens ljus i Rapel Valley, Central Valley, Chile. Producent är Casa Lapostolle. Druvsorterna i vinet är Cabernet Sauvignon, Carmenere-Merlot.

Vinets karaktär...

Ett mustigt vin med fruktig givmildhet som bjuder på toner av körsbär, svarta viner och kaffe. Doften finner vi på Vin(gligt) bjuder på de karaktäristiska paprikainslagen som ett vin med Carmenere brukar framhäva.

Vinet kostar 129 kronor.

Drick hellre gott än mycket

Vin(gligt)

2007-04-18
13:27:43

Kravmärkt - Ekologiskt odlade viner på Systembolaget
image122


I Systembolagets fasta sortiment av idag förekommer 27 ekologiskt odlade viner samtidigt som det finns några i det tillfälliga sortimentet. Vad innebär ekologiskt odlade? Ekologisk odling är att bedriva jordbruk i samspel med naturen. Genom att utnyttja och stimulera naturliga processer ersätter man användningen av kemiska insatsmedel. Låter klokt, varför vi på Vin(gligt) nu presenterar listan på vilka viner som är ekologiskt odlade på Systembolaget.

Vitt
Bonterra Chardonnay, Bonterra Rousanne, Carl Reh Organic Riesling, Chablis Domaine de la Boissonneuse, Chilcas Chardonnay, Clos de la Coulée de Serrant, Dolce Vita Soave Borgoletto, Domaine des Tannes , Domaine du Bourdieu , Ecologica Santa Florentina Torrontés Chardonnay, Geyerhof Pinot Blanc Gaisberg, Giancarlo Ceci Chardonnay, Terre Laviche Frascati Superiore och Vida Orgánica Torrontés.

Rött
Adobe Reserve Cabernet Sauvignon, Agrest de Guitard Merlot-Cabernet, Azabache Crianza, Boira' Sangiovese, Bonterra Cabernet Sauvignon, Bonterra Zinfandel, Cameleon Malbec, Cape Original Shiraz Cabernet Sauvignon, Casa de la Ermita , Château Pech-Latt , Dolce Vita Monica, Domaine du Bourdieu Cuvée Sainte Anne, Ecologica Shiraz, El Condor Cabernet Sauvignon Shiraz, Le Bistro Rouge, Luzón Organic , William Cole Alto Vuelo Malbec, Viñas del Vero Garnacha Syrah.

Vi har tidigare bedömt Cameleon och vid tillfälle lovar vi att vi skall ta oss ann ekologiska viner och ge rekommendationer på några ut av dem.

Vin(gligt)

2007-04-17
23:08:56

Konsten att tillverka ett vinglas...
image121
Vin(gligt)

2007-04-17
15:24:19

Château Etienne Vieilles Vignes 2005
image118
Château Etienne Vieilles Vignes 2005 komponeras ihop av vinmakaren Veronique Etienne på Vignobles Guilhem. Odlingsområdet för vinet är Saint Chinian som ligger i Languedoc i södra Frankrike. Vinet är framställt på huvudsakligen Syrah men också Grenache och Mourvèdre.

Vinets karaktär...
I mina egna anteckningar framgår det att det här vinet levererar en doft av örtig doft med inslag av hallon och en smak med toner av Hallon, björnbär och lakrits.

Vinets betyg...
image119

Någonstans mellan Smutt och Världsklass i rätt sällskap placerar vi det här vinet. Inget dåligt vin om pris och kvalitet får bestämma. Men som sagt för att förtjäna ett högre betyg så torde det smakat betydligt mer behagligt och lämnat mer åt fantasin och växt under resansgång från första smutten via eftersmaken tills dess att vinet inmundigas igen. Kanske beror det på att vi smakade mer storslagna viner än detta 84 kronorsvin vid provningen. Smaken skall inte fälla avgörandet utan vi rekomenderar detta vin eftersom det är prisvärt och har bra kvalitet.

Vin(gligt)

2007-04-17
14:20:25

Nya druvor beviljas i Rioja
image117

Från och med årgång 2007 får vinodlarna i Rioja använda tre nya gröna druvsorter vid framsällningen av vita viner. Dessa är Chardonnay, Sauvignon Blanc och Verdejo. Tidigare har vita viner från Rioja framställts av druvan Viura, men nu finns det möjlighet att blanda och krydda vinet med mer smakberikande sorter.

Källa: La Bottiglia

Vin(glig)

2007-04-16
23:05:25

Chablis Grand Cru- på vinkällaren Grappe
Nyfiken på Chablis? Vårt råd på Vin(gligt) till er som svarade ja på frågan är att ni gör slag i saken och anmäler er till provningen Chablis Grand Cru- på Vinkällaren Grappe i Stockholm som går av stapeln onsdagen den 25 April. Provningen hålls av Anders Levander vinkännare och författare till boken möten med Chablis. Om ni inte har möjligheterna att delta på provningen så är det bara att låta inspireras av vinlistan och annordna en egen liknande provning med vänner och bekanta. Vinerna som provas på Grappe är 2000 Vaudésir Domaine Trembley
2000 Les Clos Domaine Billaud-Simon, 2000 La Moutonne Domaine Long-Depaquit, 2002 Vaudésir Domaine des Malandes, 2002 Château Grenouille La Chablisienne, 2002 Les Blanchots Domaine Laroche.

Vin(gligt)

2007-04-16
22:49:22

Flickan med guldskorna och ett alkoholfritt alternativ
image116

Flickan med guldskorna är en härligt trevlig arbetskamrat som en dag uppmärksammade att läsken champis ligger mig varmt om hjärtat, varför hon spontant hade med sig en flaska Champis bara för att bjuda mig. Dagen till ära hade hon prytt sina små fötter med guldskor, antar att det var för att matcha dryckens färg. Att visa sådan omtanke är helt klart värt en plats här på bloggen.

Champis är och kommer alltid att förbli min favoritläsk. Det har till och med gått så långt att jag vid tillfälle utan att tänka mig för reflexmsässigt svarat Champis när kassatanten på McDonalds frågat; vad får det lov att dricka. Vi på Vin(gligt) rekommenderar Champis som ett ypperligt alkoholfritt alternativ.  Så köp Champis och njut.

Vin(gligt)

2007-04-16
16:09:09

ungdomsfylla.se

Reflektion kolon. Vart är samhället på väg? En frågeställning som fyller mitt intellekt till bredden när jag bläddrar igenom tidningen Barometern. Artikeln som förbryllar mig och ger upphov till min frågeställning inleds med; ?200 ungdomar deltog i en spritfest vid Rismålagöl?. Festen var helt utan kontroll av vuxna och enligt vittnen var elvaåringar berusade?. Inte nog med att lokaltidningen efterapat kvällsblaskorna och använder ordet spritfest utan något har gått ordentligt snett om elva åringar böjar inmundiga alkohol.

 

Återblick. När jag var elva uppslukades alla min fritid av tanken eller rättare sagt drömmen om att bli rik och berömd genom att lyckas inom någon idrott. Läxorna gjordes till punkt och prick och när man var hos vännerna spelade vi landhockey eller lekte en oskyldig lek baserad på någon tv-serie som sändes framåt kvällningen. På skoldiscona var det Ferraribilar och Champis som regerade och någon tanke om att dricka sprit kom nog inte in i livet förrän en dag i slutet av högstadiet. Om allas uppväxt såg ut så är svårt att avgöra då man i den åldern bedövades av den trygga villaidyllen. Att jag debuterade i slutet av högstadiet och inte som de ungdomar som är 11 år kanske berodde på att mina föräldrar tydligt klargjort vad som gällde och dragit gränser, samtidigt som de alltid visade att de brydde sig genom att vara med och störta så gott det går.

Så det är dags för dagens föräldrar att ta ett större föräldraransvar.


Drick hellre gott än mycket

 

Vin(gligt)

2007-04-16
14:31:18

Vinerna i ramljuset i helgen
image115

Kalmar 07-04-14 klockan 15:55 uppträdandet kan börja även om det tar emot att kliva ned i en källare a´la 1700-tal för att dricka rödvin när solen bjuder på uppvisning. Hade med större nöje fortsatt gå över stortorget ned till Kattrumpan för ett svalkande dopp eller en picknick vid havet, men men. Väl inne i källaren är det Château Etienne, Rocca Guicciarda, Château Bouscassé, Alta Tierra och Bridlewood som står i rampljuset, alla viner som systembolaget lanserade i april och som skall finnas i sortimentet under minst ett år framöver. Vi kommer att lämna ett omdöme för var och ett av vinerna i inlägg framöver. Sammanfattningsvis kan sägas att dessa viner till karaktären är tämligen lika, dock finns det både goda och mindre goda viner bland dessa fem vinerna. För att få reda på vilka surfa in hos oss på Vin(gligt).

Dags för en glass i solen

Vin(gligt)

2007-04-16
13:32:09

Om en sommarhelg
image114
Långviken Kalmar 2007-04-15

Molnen bor i mitt blod och särskilt när en aprildag leker charader med en och imiterar en sommardag i juli har jag svårt att sitta still. Lördagseftermiddagens höjdpunkt var provningen av vin med klubb Dionysos. Denna gång avsmakades ett urval av nyheterna från april på systembolaget. Senare på kvällen blev det konsert med Monica and The Explosions, ett lokalt energiknippe som trots en usel ljudbild i lokalen levererade ett par guldkorn. Gå in på MySpace och bedöm själva. Monica and The Explosions. Kvällen slutade med femminuters väntan på John Blund, sedan sov jag som ett barn. Vinglasen på bilden får representera Lördagen.

Om lördagen gick i vin och festens tecken så var söndagen tvärtom ett enda långt prov på att man är rätt hurtig av sig. Beachvolley premiär med järngänget och ni ser själva vilket väder vi hade. Det dröjde till sena eftermiddagen innan jag kom hem. Det är nämligen sådana här hurtiga dagar man är värd en långfika med rabarberpaj i solen ute på landet. Tack för en perfekt helg ni som var med.

Vin(glig)

2007-04-14
10:53:41

ROSÉVINER
Systembolaget beskriver Rosévin som en ren skär sommarhit och här på ostkusten har temperaturen i skuggan smygit sig upp till 15 grader, så det känns lite som sommar såhär i april. Såg även att Hotspot, hoppas att hon inte har något emot att jag refererar till henne, igår i ett inlägg avslöjade att hon skulle träffa sina vänner för rosé i solen. Nu hakar Vin(gligt) på trenden och bjuder på lite tips av roséviner...

image113
 • Gran Feudo Rosado. Spanien. Kostar 58 kronor på Systembolaget och bär smak av jordgubbar och körsbär
 • Coléccion Malbec Rose 2006. Argentina. Kostar 55 kronor. I smaken återfinns toner av skogsbär, vanilj och lakrits
 • Pinno Pinotage Rosé 2006. Sydafrika Kostar 55 kronor. Fruktig smak med inslag av allon, smultron och gräddkola.
 • Les Bateaux Rosé de Syrah 2004 . Frankrike. Kostar 67 kronor i systembolagets beställningssortiment.
Vin(glig)

2007-04-14
00:16:59

DELAIRE CHARDONNAY
image111
Har glömt att lämna mitt omdöme om vinet jag drack på Långfredagen. Nämligen ett Sydafrikanskt Chardonnay signerat Delaire.

Bakom Delaire står Delaire Winery i Stellenbosch Sydafrika. Det sägs att man har utsikt över nästan hela Sydafrika från denna vingård om man vågar sig upp till en av deras toppstugor. Vad som annars är av vikt att nämna om Delaire Winery är att de 2002 anlitat Mzokhona Mvemve som ursprungligen kommer från Zululand och är Sydafrikas förste svarte vinmakare som utbildat sig i vinkunskap. Detta har han gjort vid Stellenbosch universitet. Min belästa vän berättade detta vid provningstillfället av Delaire Chardonnay.

Vinets karaktär...
En förträfflig chardonnay med komplex ungdomlig och fruktig smak som förhöjs genom fatkaraktär med toner av päron och persika. Vad som även gör sig påmind i smaken är den för chardonnay så karaktäristiska smörigheten med inslag av vanilj.

Vinets betyg...
image112

Världsklass i rätt sällskap.
Som jag sa tidigare är Delaire Chardonnay en förträfflig Chardonnay med allting man kan förvänta sig och mycket där till med sin smörighet och ypperliga inslag av päron och toner av persika. Utgår vi enbart från smak så torde Delaire Chardonnay nå högre höjder än världsklass i rätt sällskap men tar vi in andra omständigheter såsom tillgänglighet så dras betyget ned då Systembolaget inte saluför vinet. En snabb check på Di.se och Röttorps digra lista av viner visar även den att Delaire lyser med sin frånvaro. Att min vän har vinet hemma beror på kontakter  inom vinbranschen. Vi på Vin(gligt) rekommenderar vinet till en härlig pastarätt.

Vin(gligt)

2007-04-13
17:43:29

Kändisar styr dina spritvanor
Sitter djupt försjunken över en av vårt lands stora affärstidningar och deras månadsmagasin. Ögonen har precis snuddat knivskarpt på rubriken "kändisar styr dina spritvanor" och blicken flackar vidare till en rad i texten som talar om vilka olika sorters champagne som Madonna och paret Beckham skålar i. Artikeln belyser vidare att det blir vanligare och viktigare för olika leverantörer av alkoholhaltiga drycker att förknippas med olika kändisar. Vi vet idag hur mycket kändisar spelar in i marknadsföring av bla kläder så det är svårt att tro att det inte skulle vara ett framgångsrecept även vid marknadsföring av alkoholhaltiga drycker.

Men frågan är om det verkligen är kändisarna som påverkar oss när allt kommer omkring. Är det inte media till sin yttersta spets som är den verkliga boven bakom att vi påverkas av kändisarnas spritvanor. Detta då ingen förutom de som hänger på samma krog som Madonna, om ens de, skulle veta vad Madonna skålar i om det inte snappats upp och skrivits i en tidning. Folk som vill känna sig inne tar efter vad tidingarna skriver att Madonna skålar i och sedan sprids det som en löpeld. Människan har ju alltid haft förebilder som de tagit efter i olika hänseenden och det långt innan Counting Crows i låten Mr. jones använde textraden "I want to be Bob Dylan". Nu har även fenomenet att efterapa vad olika kändisar gör och konsumerar blivit allt vanligare när det gäller vad folk beställer in på krogen. Själv kommer jag nog inte att beröras nämnvärt av vad olika kändisar dricker i alkoholväg. Utan jag kommer fortsätta att dricka det jag finner är gott i lagom mängd. Men vänta jag måste medge att jag beställt en Dry Martini på krogen efter det att jag tittat på Family guy, hunden Brian går ju alltid runt med en sådan...

image110
Hunden Brian ur Family Guy

Vin(gligt)

2007-04-13
17:18:54

Vitt vin och picknick när våren bjussar på sommarvärme


image108

Radion skriker ut Green days låt Time of your life, himmeln är till bredden fylld av blå. Det är helg och ledighet stundas. Innan jag lämnade jobbet så hörde jag radiometeorologen uttala att Kalmar skall stekas i 25 grader imorgon, smutt. Vad passar då bättre än kombinationen på bilden ovan. En flaska vitt och några korvmackor i med andra finesser uttalas spontan Matsäcksutflykt i solen på ren svenska, då det bästa av livet skall sugas ut. Vin(gligt) rekommenderar följande vita vin...

Rapitalá Catarratto Chardonnay  som produceras av Tenatu Rapitala i distriktet IGT Sicilia inom regionen Sicilia i Italien. Vinet framställs av druvsorterna Catarratto till 80% och av Chardonnay 20%.

Vinets karaktär...
Vinet stoltserar med en torr och välbalanserad smak med förföriska toner av äpple och vanilj.

Vinets betyg...
image109
Allgalaktisk
Ja du förstår att vinet snuddar på högsta betyg när de förföriska tonerna av vanilj och äpple växer i svalget medan du ler åt din vänner som bara är i det fina vädret. Du blickar ut över ett himmelsktblått Kalmarsund och Öland i strandkanten står någon och huttrar efter årets första dopp och du är glad över att det inte är du. Hur underbart som helst. Pröva själva då den beskrivna situationen ovan kan upplevas i en stad nära dig...

Vin(gligt)

2007-04-13
16:45:29

Göteborg vs. Kalmar, Vinkällaren gamla huset och Dionysos
image106
Vinkällaren Gamla Huset

Så har det då hänt. Två av mina vänner, de som drog med mig på vinkurser och vinprovningar har flyttat till stora stan för karriären. Från lilla Kalmar till några klasser större Göteborg. I Kalmar har vi gått på vinklubben Dionysos i Vinkällaren gamla huset under Gerdas te & kaffehandel, vilket har varit ypperligt då vinprovningarna hålls ördagseftermiddagar en gång i månaden i en stenkällare, hur mysigt som helst. Så mysigt att mina vänner som flytt fältet för Göteborg är beredda att åka till Kalmar för dessa tillfällen. Frågan är då om Göteborg har ett lika galant ställe med ett lika högt helhetsbetyg som vinklubben Dionysos?
För att dricka vin i en stenkällare från 1667 med de trevliga människor som vi I klubb Dionysos gör nu är något utöver det vanliga. 

image107
Logga Vinklubben Dionysos

Vin(gligt)

2007-04-13
14:00:51

cocktail and dreams...
cocktail and dreams
....Ja så hette baren i filmen med Tom Cruise i huvudrollen. Filmen om att nå toppen, lyckas och förverkliga sina drömmar. Så här ett 20-tal år sedan filmen charmade världen, om den nu gjorde det, så är det fortfarande ett mått på att man nått toppen och lyckas om man kan beställa in en dyr drink eller ett helrör för lite mer än vad den röda Volvon som står här utanför fönstret i centrala Kalmar kostar begagnad. Som bevis på detta har magasinet Forbes enligt E24 tagit fram en lista över världens dyraste drinkar. Dyrast är tydligen en Mai Tai på The Merchant Hotel i Belfast för 10 000 kronor. Med på listan är även en Martini on the rocks från hotellet Algonquin i New York, vilken jag har försökt att föreställa mig i bilden ovan. Den får du för 7000 kronor och det sägs att en diamant medföljer.

Jag kan inte riktigt förstå vilka som råkar falla för trycket att köpa en drink för dessa i samanhanget astronomiska summor när en simpel drink brukar kosta runt 100-lappen. Kanske vill man känna sig som en kung i baren. Men borde det inte väcka mer uppmärksamhet om man i stället för de 7000 kronor man tänkt lägga på en drink tar och annordnar en kul tävling där priset innebär att de 70 bästa gästerna i tävlingen blir bjudna på en 100 kronors drink. Eller om de 10 bästa gästerna vinner en något dyrare drink. Så hade vi på Vin(gligt) gjort....

Vin(gligt)

2007-04-12
23:43:36

Vårens hetast golfbag ståendes i garaget...
image104

Nu är det vår och vi på Vin(gligt) kommer att fördriva många soliga dagar ute på golfbanan, varför det är på tiden att vi även har en golfkategori för spontana inlägg på Vin(gligt). Både i vinets värld och i golfens bäg figurerar bag som begrepp. Detta inlägg handlar inte om en bagInBox utan om en golfbag. För tro det eller ej, en mintgrön bag av märke Spalding är vad jag har stående i mitt fårråd. När jag började spela golf för ett par år sedan så sade sig brorsan ha en golfbag till övers. Utan att inse hur mycket man sticker ut med en mintgrön golfbag så tog jag emot bagen. Det visade sig att golfsverige inte riktigt var redo, då alla andras bagar gick i svart eller rött. För att vinna legitimitet på golfbanan försedde jag bagen med ett passande klistermärke av logotypen från J.Lindeberg. Något som fungerade då Jesper Parnevik i samma veva hade revolutionerat golfmodet med J.Lindebergs fräckare kläder som gick i färger åt den som pryder min bag. Loggan och att det gick bra för Jesper Parnevik fick min golfbag att kännas ny och het igen. Jag tror jag släpade runt bagen i tre säsonger. Sedan bytte jag bag av praktiska skäl till en bärbäg istället.

Vad tycker ni är denna mintgröna golfbag, numera förpassad till garaget den hetaste golfbagen ni har sett?

Vin(gligt)

2007-04-12
23:08:22

Budgetvin
image102

Först ut i kategorin Budget eller lyx blir ett vitt vin för endast 54 kronor...

image103

Malambo Chardonnay-Chenin Blanc...
......är producerat av Bodegas Esmeralda i regionen Mendoza i Argentina. Namnet Malambo är hämtat  från den argentinska guachons speciella parningsdansen, men är också namnet på en speciell sorts bark som används i medicinska och kosmetiska sammanhang. Druvsammansättningen i vinet är 40% Chardonnay och 60% Chenin Blanc. Vinet är plånboksvänligt och kostar endast 54 kronor på Systembolaget

Vinets karaktär...
Vinet bär en ungdomlig aromatisk doft med inslag av hör och häpna banan. Smaken stoltserar med samma ungdomlighet samt förgylls med toner av tropiska fruktersåsom annanas och grapefrukt.

Vin(gligt) om vinet...

Malambo Chardonnay - Chenin Blanc är ett fräscht vin som för tankarna till varmare väder, en semesterresa till sydligare breddgrader. Helt klart ett gott och småtrevligt vin med en härlig balans mellan fruktighet och syrlighet.  Nu när heta vårdagar nalkas så passar det här vinet ypperligt, likaså om ni skall äta lätta fisk och skaldjursrätter, eller behöver ett fräscht vin till efterrätten. . Ett riktigt bra budgetvin för endast 54 kronor.Prova  är ett måste, för hur många viner doftar banan.

Vin(gligt)
Mikael Harmander

2007-04-12
16:08:29

Overdosing with you en låt som får billigt rödtjut att smaka smutt.
image101
Photo taken by: Martin Lindeborg

En dag på jobbet då solen utanför monterad på klarblå himmel skiner som om den tävlade mot alla världens glödlampor och en gång för alla vill visa att miljövänlighet slår allt. Plötsligt tonar en låt fram på P3 som överröstar mitt gnäll om att behöva sitta inne i värmen. Låten gör det till en fröjd att sitta inne och slita. Overdosing with you med Billie the vision and the dancers är det som frambringar ett leende på mina läppar. En låt som jag snart överdoserat men tröttnat på? Aldrig i livet, ett duettnummer mellan Lars Lindquist och Annika Norlin från Säkert och Hello saferide har fått mig på fall. Ja hela skivan med Billie the vision and the dancers vid namn  Where the Ocean Meets My Hand framstår som briljantpop i mina öron. Inte konstigt när bandet ligger på bolaget Love Will Pay The Bills. Ja kort och gott är hela skivan musik som gör vinet godare nu till våren när sagornas och lägereldarnastid regerar.........

Vin(gligt)
Mikael Harmander

2007-04-12
14:24:31

Vinlandet Chile
image99

För den vetgiriga...
De spanskas ankomst sägs vara startskottet för den chilenska vinodlingen. Katolska präster tog under 1500-talet med sig vinplantor för att även kunna säkerställa nattvardsvinets existens i fjärran land............Under 1800-talet fick fransmannen Claude Gay klartecken från den chilenska regeringen för att upprätta den statlig plantskolan Quinta Normal de Agricultura. Hit togs plantor från främst Italien och Frankrike och vid den här tiden importerades vinstockar av dåtidens mest kända druvor såsom Cabarnet Sauvignon, Merlot och Riesling till Chile.........Vid en specialmässa på Paris-utställningen 1889 vann de Chilenska vinerna juryns första pris Grandpix. I början av 1900-talet nådde vinodlingen i Chile en höjdpunkt med en total produktion på 275 miljoner liter........Under 70 samt 80-talet minskade den inhemska vinproduktionen drastiskt och medförde en minskning av vinproduktionen till den grad att hälften av alla vinstockar grävdes upp..............Efter regimbyte i landet 1990 började exporten öka. Nya planteringar av vinplantor gjordes och stora investeringar har kontinuerligt gjorts sedan dess i ny teknologi för att framställa vin.

Vintips från Chile
Vin(gligt) lyfter fram sina favoriter bland chilenska viner.
image100

Mont Gras Merlot.
För 87 kronor får du detta ungdomliga och fruktiga vin från provinsen Colchagua i Chile. Smaken uppenbarar toner av plommon, korint och kaffe. Ett riktigt prisvärt och gott vin

Ventisquero Gran Reserva Carmenére
ser dagens ljus i Maipo Chile. Ett ungt fruktigt vin med liten rökig ton som blandas med inslag av svarta vinbär och grön paprika. 105 kronor kostar vinet på Systembolaget. Ett superbt vin.

Luis Felipe Edwards Shiraz. Ett bra vin att bryta av med. Blir annars lätt så att det blir Carmenére för hela slanten ifrån Cile. För 77 kronor får du ett vin som är fruktigt med inslag mörka bär och vanilj.

Tarapacá Carmenére. Ett utsökt vin från Maipo för 67 kronor. Ett gott vin med ungdomlig fruktighet och toner av mörka bär, gräs och choklad i smaken.

Vin(gligt)2007-04-11
15:33:57

Veckans vin
Allt pekar just nu på att vita viner är trendigast. Här på Vin(gligt) är trendset diktatur, vilket gör att vita viner framställda på Riesling stoltserar som veckans vin. Alltsedan ungdomens första vinsmuttande i måttliga mängder har jag varit svag för Rieslingviner med tysk karaktär. Sådana viner som min pappa alltid försedde vinstället med hemma och gör fortfarnade, då han tycks ha en viss dragning till söta och alkoholsvaga rieslingviner. Veckans vin blir två Rieslingviner i olika prisklasser, kalla det Budget eller lyx.

image97

Hölle Riesling är en stilfull ungdomlig Riesling som produceras av Franz Künstler i regionen Rheingau i Tyskland Vinet såg dagens ljus under sent 80-tal och har sedan dess vunnit stor uppskattning i Europa.

Vinets karaktär...
Halvtorr karaktär med frisk smak och inslag av äpple.

Vinet kostar 95 kronor på Systembolaget och för de pengarna är det så när som omöjligt att få ett bättre rieslingvin.

image98

Loimer Steinmassl Riesling är ett vin som ser dagens ljus i Österike och provinsen KremstalWeingut Fred Loimer. Bakom vinet ligger Kamptal.

Vinets karaktär...
Vinet är precis så ypperlig som vi känner ett riktigt bra rieslingvin, med
nästan paradoxal smak, en resa från halvtorrt till tämligen friskt,

Vinet finns inte i Systembolagets ordinarie sortiment utan i beställningssortimenten. Det kostar 241 kronor men det kan det vara värt vid tillfälle då det känns rätt att kosta på sig ett ypperligt rieslingvin.

Vin(gligt)

2007-04-11
14:05:53

Vila Santa 2005
image96

Vila Santa 2005. Producent av vinet är João Portugal Ramos. Ramos är en portugisk kultproducent och förnyare och ett av Portugals säkraste kort om man kikar på vad Systembolaget har att erbjuda. Villa santa är tillverkat i området Alentejo. Vinets druvsammansättning är 40% aragonês, 30% trincadeira, 20% alicante bouschet. Vidare är vinet lagrat på amerikanska och franska ekfat under 9 månader.

Vinets karaktär...

Vinet bär en smak som framhäver spår av fat, vanilj och björnbär.

image95
Drickbart
. För mig är Vila Santa ett av det bästa vinerna på Systembolaget om man blandar in prisvänlighet. Givetvis finns det en så när som nästan oändlig drös av viner som jag inte druckit så det är möjligt att andra viner kan mäta sig med Vila, men det får framtiden utvisa. Vila Santa går loss för under 100 lappen på Systembolaget. Vinet kostar dessutom cirka 30 kronor mer i hemlandet Portugal. Framförallt är det de ypperliga tonerna av blåbär och vanilj som gör att vi ger Vila Santa bra vitsord. Sammanfattningsvis skall sägas att Vila santa är ett kraftfullt vin sånär perfektion man kan komma i denna prisklass.

Vin(gligt)

Mikael Harmander

2007-04-11
13:51:07

Meia Pipa
image94

Meia Pipa har sedan oktober 2006 en fullfjädrad plats i Systembolagets ordinarie sortiment. Vinet produceras av Bacalhôa en av de klassiska vinproducenterna i Portugal. Vinet ser dagens ljus i området Terras do Sado  strax söder från Lissabon. Meia Pipa utgörs av en spännande druvblandning. Druvsammansättningen i Meia Pipa är en tredjedel var av: cabernet sauvignon, syrah och castelão.

Vinets karaktär...


Den spännande druvsammansättningen ger ett vin med fruktig och frisk smak med ekfatskaraktär. Vidare karaktäriseras smaken av att svarta vinbär, choklad och katrinplommon ger klara avtryck i smaken..

Vinets betyg...
image93
Himmelskt.
Ett vin som sveper en bris sydeuropeisk hetta över en när man dricker det. Mer konkret är vinet gott med förföriska toner av choklad. Ett vin att njuta i goda vänners sällskap, en vinnare som står sig riktigt bra mot andra viner, men som inte riktigt når ända fram. Det saknas något som jag inte direkt kan sätta ord på för att vinet skall nå högre höjder.

Vin(gligt)
Mikael Harmander

2007-04-11
13:16:41

ord om vin på C
image92

Cassis
Doft av svarta vinbär.


Cederträ
En doft som ofta finns i bra röda cabernetviner från Bordeaux. Den påminner om blyertspennor eller cigarrlådor.


Chaptalisering
Man tillsätter socker i druvmusten för att höja alkoholhalten.


Choklad
Kraftiga, fylliga röda bordeauxviner kan ha inslag av choklad i smaken.


Cigarrlåda
En doft som ofta finns i bra röda cabernetviner från Bordeaux. Den påminner om blyertspennor eller cederträ.


Citrus
En doft som man ofta hittar hos unga vita viner. Kan även ingå i smaken. Australiensiska viner får ofta en extra tillsats av askorbinsyra.


Vin(gligt)


2007-04-10
23:32:36

Konsten att sova till John Lennon...

Säg vad gör vi här; hundar har åtminstone sina egna svansar, nått konkret att jaga, Vad har vi? Mörker råder. Rymden är oändlig. Vi är trestegshoppare som fortfarande väntar på att få göra det sista avstampet. Soppartorsk i själen. Dags att sova.

I natt kommer jag att söva mig till sängs med hjälp av musik såsom jag alltid gör. De ord som kommmer att studsa mot hörseltrummans väggar så att rösten av John Lennon edsar sig fast i sinnet är;

Who in the hell dyou think you are
A super star
Well, right you are

Citatet är hämtat från låten Instant Karma, en låt som är som ett bra vin på det sätt att den precis som vinet inte lämnar dig oberörd och bara blir bättre med åren......

Vin(gligt)
Mikael Harmander

2007-04-10
13:00:03

Mezzacorona Chardonnay - vintips i förbifarten
Är du sugen på ett vitt vin som sällskapsvin rekommenderar Vin(gligt) i förbifarten Mezzacorona Chardonnay. Ett pratvin med lite udda inslag i smaken eller vad sägs om en smak som är torr, fruktig och aningen eldig med inslag av äpple, banan och vanilj. Låter nästan som en galant ihopsatt fruktsallad med glass till. en fullständig recension på vinet följer inom kort.

Vin(gligt)

2007-04-10
00:00:52

Mando Diao - Tv & Me

2007-04-09
21:58:39

Scharzhof Riesling QBA 2004
Har ni blivit nyfikna på rieslingvinet Scharzhof som vi fick in som tips från Harald och letat er fördärvade i systembolagets sortiment. Lung bara lugn, vinet finns i restaurangsortimentet men kan tas via privatimport från Premium Wines.

image90

Närmare information om vinet Scharzhof Riesling. Vinet är producerat av Egon Müller i regionen Mosel-Saar-Ruwer i Tyskland. Vinet har enligt informationen på Premium Wines en Ungdomlig doft med inslag av mineral, persika och citrus. Smaken är halvtorr mycket frisk men fina nyanser av mineral, citrus, äpple, persika och mandarin.

Vin(gligt)

2007-04-09
21:43:36

Läsare tipsar om vin...
Harald är först ut av er läsare att dela med sig av sina vintips. Han tipsar om följande viner;
 • Bästa riesling under 150 kronor, Scharzhofberger Riesling, Egon Müller. (Länkar till en riesling från samma producent för 296 kronor då vinet för under 150 kronor inte verkar finnas just nu  i  sortimentet på Systembolaget)
 • Bästa vita bourgogne under 150 kronor: Bourgogne Blanc, Domaine Rémi Jobard.
 • Bästa röda italienare under 150 kronor: La Grola, Allegrini.
Klicka på namnlänken för respektive vin för att se produktinformation på Systembolaget

Vi på Vin(gligt) tackar Harald för vintipsen och hoppas att fler läsare delar med sig av sina favoritviner.

Vin(gligt)

Mikael Harmander

2007-04-09
21:39:08

Uppmaning! Ni läsare tipsa om vin.
Vi på Vin(gligt) har förstått att det är många därute som har ett stort vinintresse och har druckit långt mer goda viner än vad vi har. Därför startar vi kategorin Läsarnas vintips. Här kan ni som läsare själva gå in och tipsa om vin genom att skriva kommentarer i den här kategorin. Så bara börja att dela med er av era bästa vintips.....

Vin(gligt)

Mikael Harmander

2007-04-09
17:41:47

Mode på vinprovningen......
image89

Favorit i repris. Till helgen skall jag på vinprovning och kommer att ha på mig kläderna som syns på bilden. Jeans från Cheap Monday, Skjorta från Bruuns Bazaar och slipover från Emilio. Vanligtvis brukar jag bära kavaj men inte till helgen....då det är en lite softare tillställning.

Vi redovisar bara herrkläder då damer vinner mer på att bli inspirerade av Karolina Skande och hennes blogg Hotspot. Detta har nämligen kvinnorna i min närhet blivit den senaste tiden. Jag har även fått lyckoönskningar av Karolin som är övertygad om att jag kommer att göra succé på vinprovningen.

Vin(gligt)

2007-04-09
17:31:27

Så beställer du vin utan att uppfattas som en komplett idiot
"Så beställer du vin utan att uppfattas som en komplett idiot"

1. Titta på vinlistan innan du frågar vilka viner som serveras per glas. Det står där.
2. Fråga inte "vilket är det billigaste?"
3. Restaurangen älskar att sälja vin per glas. Restaurangen tjänar mer på det. Ja, det är billigare att köpa en hel flaska.
4. Nej, du kan inte smaka på alla viner innan du bestämmer dig.
5. Läs vinlistan, inte priserna.

6. Restaurangen lägger på mellan 1,5 och 5 gånger vinets pris. En rekommendation är att inte köpa det vanligaste vinet på självplocket.
7. Om du har svårt att uttala namnet på vinet, säg numret istället.
8. Titta på etiketten när flaskan hålls fram så att det är rätt vin.
9. Lukta inte på korken. Bara amatörer luktar på korken. Korken kan avslöja om vinet är återförslutet (läs) eller dåligt för att korken är trasig.

10. Lukta inte på plastkork heller. Det berättar för hela världen att du har dålig koll.

11. Rulla vinet i glaset. Spinn inte loss som om du skulle centrifugera kläderna. Glaset mot bordet och rulla runt. Stanna, lukta, rulla igen och igen. Men du MÅSTE ju inte göra det på ett vin som kostar 60 kronor på Systembolaget.
12. Smaka på vinet. Skicka tillbaka det om det smakar vinäger eller mögel.
13. Efter att du smakat ? säg ?det blir bra? eller ?ja tack?. Det betyder att du accepterat flaskan och är villig att betala för den. En vinkning, grymtning eller nickning räcker inte. Visa lite affärsmässighet, säg det med ord.
14. De stora ballong-glasen är främst till för äldre, dyrare viner som måste luftas. Att kräva dessa glas för en 60-kronorsflaska är patetiskt. Italienare, fransmän och greker dricker vin ur vanliga vattenglas.15. Lär känna dina gränser. Vin kan fylla dig lika bra som Tequila.

16. Billigt vin betyder inte alltid dåligt och dyrt inte alltid bra. Men ganska ofta.
17. Kork i vinet är inte nödvändigtvis en dålig sak.
18. Sediment i botten av glaset är inte heller dåligt.
19. Vissa servitörer envisas med att fylla upp ditt glas snabbt så att du ska beställa en ny flaska. Blir du besvärad av det ? säg ifrån.

20. Försök inte att skämma ut en servitör genom att fråga svåra frågor om marken under druvan varit lerig eller inte. Ja, du kanske vet mer än servitören om vin men han eller hon har sina sätt att utöva makt.
21. Man behöver inte dricksa lika mycket på vin som på mat.
22. Allt som sägs i filmen Sideways stämmer inte. Merlot är ett väldigt bra vin.
23. Det är vin, för tusan. Drick det men avguda det inte.


Vin(gligt)

 

2007-04-09
17:19:16

Gérard Bertrand
image88
Gérard Bertrand Classic Corbières Syrah Mourvèdre 2005.
Historien bakom vinet....I sin ungdom ärvde Gérard Bertrand passionen för vin från sin far, Gerges Bertrand som var en pionjär och visionär i Languedoc på 1970-talet. Det dröjde fram till 1992 innan Gérard Bertrand's vin såg dagens ljus. Det var då den före detta rugbyspelaren Gérard Bertrand lade sportkarriären på hyllan och bestämde sig för att bli den bästa vinmakaren i Languedoc. Vinet härstammar alltså från södra frankrike.

Vinets karaktär...
I både doft och smak framhäver vinet en balans av kryddighet och fruktighet med inslag av fat, körsbär, blåbär och viol och en aning örtighet.

image84
Himmelskt. Ett riktigt bra fynd för bara 67 kronor på Systembolaget. Riktigt gott till grillat och till potatisgratäng med fläskfilé som vi åt till. Vinet tåls att bjuda på vid alla sorters tillställningar. Med rätt inramning snuddar vinet på ett högre betyg, men som alltid är det svårt att säga om det är vännerna i omgivningen som får vinet att smaka extra smutt, så himmelskt får räcka. Gérard Bertrand Classic Corbières Syrah Mourvèdre 2005 är kort och gott ett bra vin som vi rekomenderar stort...

2007-04-09
16:20:05

Alkoholfritt...
image83

Alkoholfritt. Vin(gligt) har fyllt vinstället med ett antal alkoholfria drycker ur Systembolagets sortiment....

 • Blue Nun Ligh, vitt, med smak av äpple och mandarin
 • Billabong Sparkling Brut, mousserande, med smak av citrus och äpple
 • Eisberg Riesling, vitt, som smakar citron och godis samt lite knäck
 • Kiviks Herrgårdscider Päron, med tydlig smak av päron
 • Sutter Home Fre Chardonnay 2005, bär fruktig smak med toner av aprikos samt persika
Vin(gligt)

2007-04-09
15:30:31

Alkoholfritt...
Svaret Linda Skugge gav Vin(gligt) på frågan om vilket som var hennes favoritvin frambringade en ny kategori här på bloggen. nämligen Alkoholfritt. I Alkoholfritt redogör vi för olika alkoholfria drycker, både från systembolagets sortiment och andra drickbara alternativ till dig som är nykterist, kör bil, tar en vit vecka, är gravid eller av annat skäl väljer att avstå från alkoholen.

2007-04-08
13:46:04

Vin(gligt) frågar Linda Skugge
Linda Skugge är ständigt i ropet som krönikör på Expressen och som bloggare.

Nu har vi på Vin(gligt) ställt frågan om vilket vin som Linda Skugge föredrar.

Hej, jag dricker inte.

linda

Vin(gligt)

Mikael Harmander

2007-04-07
11:01:53

Cameleon Malbec
image79

Cameleon Malbec 2006 är ett ekologiskt vin från Argentina framställt av druvsorten Malbec. Vinet är odlat och tillverkat på hög höjd i Mendoza. Producent är Jean Bousquet

Vinets karaktär...
Det som ger sig omedelbart tillkänna när jag dricker vinet är en behaglig smak av mörkbärig frukt med fat- och violtoner samtidigt som en smutt vanilj kommer smygandes

Vinets betyg...
image80
Allgalaktiskt. Det här är ett vin vi på Vin(gligt) gärna bär hem i Systembolagets karaktäristiska kassar. Cameleon får betyget Allgalaktiskt snäppet under Alamos Malbec, men det betyder inte att det här ekologiska alternativet är ett dåligt vin utan tvärtom. Cameleon är ett ypperligt vin som med sin tilltalande smak av bär, frukt, viol och vanilj ger Alamos en match in i det sista. Därmed är Cameleon ett förträffligt vin för dig som vill bli hänförd och det för bara 67 kronor.

Vin(gligt)


2007-04-07
01:00:28

Bob Dylan - Visions of Johanna

2007-04-06
12:48:30

Alamos Malbec
image77

Alamos Malbec kommer från odlingar på hög höjd i Mendoza Argentina. Producent är Bodega Catena Zapata. Detta är en familjeägd vingård, som startades av Nicolás Catena. Bodega Catena Zapata är vida känd runt om i världen och har satt Mendoza på vinkartan.

Vinets karaktär...
Alamos Malbec är ett Fruktigt och ungdomligt vin med fatkaraktär som stoltserar med toner av blåbär slånbärssaft samt lakrits och vanilj. Någon i sällskapet tyckte sig finna toner av varma jordgubbar i vinet.

Vinets betyg...
image78

Drickbart.
Alamos är en stor, läcker, rik och lättillgänglig Malbec som utan tvivel förtjänar högsta betyg på vinskalan här på Vin(gligt). Med sina förföriska toner av en sommardag, då du äter blåbär och glass, dricker slånbärssaft och avslutar med lakrits, så föll vårt sällskap bums för detta vin som endast kostar 87 kronor på Systembolaget. Vi på Vin(gligt) rekommenderar vinet starkt till en härlig middag och i goda vänners sällskap. När vi drack vinet åt vi stekt kycklingfilé med smörfrästa kantareller på kaneldoftande lingonreducering

Vin(gligt)

2007-04-06
00:08:18

Vem kan dricka mest? Duellen många går under påskhelgen
image75
Bild ur NyTeknik nr 8  -07

Duellen om vem som tål mest vin och sprit. En duell som  många kommer att gå denna påskhelg. Alltför många faller för trycket och dricker mer än vad de tål, kanske är det polarna som glatt hejar på eller är det för att våga mer. Oavsett vilket själet är för att man dricker sig redlös så ställer vi oss frågan på Vin(gligt) om hur kul det är att inte ha koll på sina egna handlingar och stappla fram i ett töcken och inte komma ihåg något av festen dagen efter. Vårt råd är att gå in i duellen med stil, drick efter eget huvud och kom ihåg att hellre dricka gott än mycket, så har du ett kul minne från festen.

Vin(gligt)

2007-04-05
23:41:52

Livsnjutarens guide till Stockholm
image73

Livsnjutarens guide till Stockholm av Mia Öhrn och Henrik Francke utgiven på Bokförlaget Parasoll ger följande tips på sex sköna barer i vår kungliga huvudstad                                                                
Grev Turegatan 36, 114 38 Stockholm, tel: 08 - 660 06 14
Mycket inbjudande baravdelning och en meny med franska klassiker.
Tulegatan 24, 113 53 Stockholm, tel: 08-612 65 50
En omtyckt krog i Vasastan.
Kronobergsgatan 37, 112 33 Stockholm, tel: 08-410 68 100
New York-doftande industrikänsla på Kungsholmen.
Åsögatan 140, 116 24 Stockholm, tel: 08-6447020
Bra barhäng.
Mosebacke torg 1-3, 116 46 Stockholm, tel: 08-556 91 230
Skönt sväng och utmärkt utsikt över Stockholm.

Vin(gligt)
Mikael Harmander

2007-04-05
15:30:59

Vin i påsk
Det är snart påsk och till påskens alla middagar tycker vi att ett vin på Malbec är att föredra. Här är de i vårt tycke bästa Malbec-vinerna  som går att köpa på Systembolaget. Två ypperliga viner från Argentina.

image68
Alamos Malbec är en stor, läcker, rik och lättillgänglig malbec. Smaken är fruktigt och  ungdomlig med toner av blåbär, slånbär, vanilj och lakrits. Allt detta för bara 87 kronor på Systembolaget.

image69
Cameleon Malbec är ett ekologiskt vin. Ett vin som vi gärna återkommer till här på Vin(gligt). Vinet stoltserar med en behaglig smak av mörkbärig frukt med fat- och violtoner. Kostar 67 kronor på Systembolaget.

image71
Vin(gligt)
Mikael Harmander

2007-04-05
00:19:33

Det är SÄKERT jag kan inte slita mig
image67
Annika Norlin Säkert Foto av Sandra Löv.

Har nått ett stadium i mitt liv då musiken som ljuder i mina öron flera gånger varje dag är signerad Annika Norlin. Ni vet tjejen bakom Hello Saferide och säkert. Nu är det Säkert som gäller och jag kan liksom inte slita mig från Annikas svenskpop som om man nu måste jämnföra projektet med någonting annat har en liten dragning åt Lasse lindh och Jakob Hellman. Sköna inte-rakt-på-sak-texter som uttrycker stor persolighet. Nu har även låten Vi kommer att dö samtidigt, första singeln med Säkert, dykt upp i engelsk version på Myspace då framförd av The animal five. En riktigt bra och kul version som jag dessutom hörde på P3 idag. Musik som gör vinet godare. I låten Sanningsdan kommer dessutom vinet in.

Hej du försvann en dag gammla vän
Du fick en kille och ringde aldrig igen
Förutom när han jobbar då kan det va fint
Att ha middag bara tjejer dricka vin
Prata om hur jobbigt det är och så,
när två Hydman Vallien-glas går sönder på sommarstället
Åååh!
Vi går ner på stan

Vin(gligt)

Mikael Harmander

2007-04-04
23:59:31

Kort intervju med DN:s vinexpert Kronstam på Vin(gligt)
Det sägs att en bra frågeställare inte behöver gömma sig bakom en hög av frågor, utan kan få ut allt av väsentlighet med en knivskarp fråga. Denna teknik använde vi oss av på Vin(gligt) i vår korta intervju med Bengt-Göran Kronstam.

Bengt-Göran Kronstam är vinexpert på Dagens Nyheter och vi på Vin(gligt) brukar allt som oftast finna inspiration till bloggen i hans artiklar. Mejledes svarade Kronstam  vänligt och välformulerat:

Vin(gligt) frågar; Du rekommenderar vin till  svenska folket i  mängder, men jag undrar vilket vin som du helst  köper när du privat skall bjuda  in gäster på middag?
Kronstam svarar: "Men oj, det är en omöjlig fråga att besvara. Jag väljer nästan alltid olika vin, beroende på mat,  inspiration och inte minst gäster. Franskt och italienskt dominerar,  men min smak spänner över alla register och smaktyper"

Nu vet ni hur en vinexpert väljer vin vid privata tillställningar.

Vin(gligt)
Mikael Harmander

2007-04-04
23:58:05

Enst Billgren om vinet han gillar bäst....
Ernst Billgren anses idag vara en av Sveriges mest betydande konstnärer. Hans konstnärskap präglas av en bredd och mångfald som är unik i det svenska konstlivet. Hans konstnärliga produktion omfattar så vitt skilda discipliner som måleri, skulptur, scenografi, skönlitteratur, musik, film och möbeldesign. Denna bredd har gjort Ernst till en av våra kändaste nutida konstnärer, vilket gör att han ständigt är i ropet.

Nu har vi på Vin(gligt) uppmärksammat Ernst och ställt frågan om vilket vin som är Ernst Billgrens favorit?

Hej,
Chateau Mouton Rothschild stora 60-70 tals buteljer, eftersom det är så snygga etiketter.
Mvh
Ernst

Bilden nedan föreställer ettiketten från en Chateau Monton Rothschild årgång 1970,  håller ni med Ernst? På Systembolaget finns vinet med en butelj från 1975 i magnum flaska, men även utav senare årgångar.

image66Ving(gligt)
Mikael Harmander

2007-04-04
15:33:15

Regina Spektor - Samson

2007-04-04
15:31:10

Jacobsdal Pinotage
image64

Jacobsdal Pinotage producerat av Jacobsdal Estate vars ursprung härleds från distriktet Stellenbosch i Sydafrika är ett vin främställt av 100% Pinotage. Vinet är lagrat på franska ekfat i arton månader.

Vinets karaktär...
Doften förgylls med stora rökiga toner med inslag av blåbär. Vinet fyller gommen med en utvecklad, tydligt rökig smak med inslag av fat och plommon.

Vinets betyg...
image65

Himmelskt. Ett ypperligt vin som en vårkväll värmer en frusen vintersjäl till liv igen efter en lång kall vinter. Kort och gott ett vin som vi rekommenderar till smakrika rätter tillagade av ljust och mörkt kött, fågel eller grillat. Kostnaden för vinet är 106 kronor, men för det priset slipper ditt hjärta frysa till is.

2007-04-04
15:22:27

Bibliskt citat om vin
"VIn är för människan likasom liv, när det måttligt drickes; och vad för ett liv är det när vin fattas?"

Källa: Citatboken

2007-04-04
13:16:26

Det våras för vin - aprilnyheter på Systembolaget.

Vad som benämns strategiska nyheter har i dagarna landat på systembolaget. Vingligt har tagit del av de vinlanseringarna som om man bortse till rosévin är cirka ett 50-tal. Hur i hela friden skall man gå till väga för att välja rätt?

Man kan göra såhär..

image63

Vilket sätt som är bäst att följa för att välja och vraka bland aprilnyheterna vet inte vi utan du får göra precis som du vill.

Hellre gott än mycket

Vin(gligt)
Mikael Harmander
2007-04-04
10:18:51

Mår alla viner bra av att luftas?
image61

De allra flesta viner oavsett om de är röda eller vita öppnar sig galant när du häller upp dem i en karaff. Om du däremot bara tar av korken på vinet och låter flaskan stå så tar det ett dygn för syret att nå botten. Däremot bör man vara försiktig med att hälla upp riktigt gamla viner i karaff.

Källa: Allt om mat

2007-04-04
09:32:17

Kaffe, kaffe, kaffe, kaffe,kaffe...
One more cup of coffee for the road,
One more cup of coffee 'fore I go


Citat; Bob Dylan ur låten One More Cup of Coffee, även framförd av White Stripes på senare tid.

Dagen började tidigt med den så behövliga koppen med kaffe i en för den oinvigde överdimensionerad kopp, sedan har dagen fortlöppt med två kopparkaffe på förmiddagen. Att säga hur dagens fortsatta kaffekonsumtion kommer att se ut är riktigt svårt att förutspå, men utgår jag ifrån att jag fortsätter dagen med att dricka kaffe i samma takt som igår så kommer jag under eftermiddagen dricka två koppar kaffe, för att sedan under kvällen kanske dricka minst två koppar. Herregud på en dag blir det kanske sju koppar kaffe, men men det är ju så gott juoch detta är ett extremfall med några koppar över normal nivå. En kollega till mig lade igår fram att jag överkonsumerade kaffe, varför jag blev lite nyfiken och började utforska olika sidor på nätet om jag ligger i riskzonen och hittade en sida vid namn Svensk Kaffeinformation. Där framgår det att det inte finns någon definierad gräns för "överkonsumtion" av kaffe. Däremot är det fråga om överkonsumtion, om man inte mår bra av sitt kaffe. De fortsätter sitt svar med att de inte kan se några väsentliga nackdelar med kaffe tycker vi inte att det finns. Skönt då är det bara att fortsätta att i samma stil som nu umgås med sina kollegor och vänner över en kopp kaffe...

2007-04-04
09:28:03

Mezzacorona Lagrein en fullpoängare för 54 kronor
image60

Mezzacorona Lagrein. Urgång 2005. Region; Trentino Alto Adige. Distrikt ;Trentino (DOC) i Italien. Producenten bakom vinet är Mezzacorona.  Vinet vinifieras enligt följande. Musten jäser med skalkontakt på rostfria tankar vid 24-26°C under 10 dagar. Vinet genomgår malolaktisk jäsning innan det vilar en kort tid på ekfat. Avslutningsvis blandas, stabiliseras och filtreras vinet lätt innan det buteljeras

Vinets karaktär...

Vinet bär en ungdomlig och fruktig smak med inslag av blåbär, körsbär och örter.

Vinets betyg...
image59

Drickbart...Utan tvekan ett vin som förtjänar högsta betyg. Vinet får oss med sin ungdomliga och fruktiga framtoning att längta till sommaren. Lika bra som en värmande vårsol på klar himmel får en att må, lika  bra får det här vinet oss att känna oss. Mezzacorona Lagrein är ett ypperligt vin gjort på en druva vi på Vin(gligt) inte har druckit innan, nämligen Lagrein. Vi uppmanar våra läsare att testa vinet då det är ett fruktigt bra lättare vin med bra längd.

2007-04-03
23:19:43

Vin och Libanon i fokus
image57

Korta fakta om vin från Libanon: I Libanon har vin tillverkats sedan fenicisk tid. Framförallt är det i BEKAADALEN som vinerna ser dagens ljus. De stora fördelarna med att odla i Bekaa är det stabila vädret. Odlingsklimatet är en viktig faktor som gynnar vintillverkningen då Libanon ungefär har 300 soldagar varje år.

Från Libanon kommer ett av vinvärldens mer prominenta underverk : ett vin som heter Château Musar och som smakar helt unikt. Redan på 1950-talet gjordes detta speciella vin, vilket man fortsatte med också när vingårdarna låg tvärs över krigsfronterna i Libanon. Château Musar harfungerat som inspiratör för andra libanesiska vinproducenter och fått dessa att arbeta med att höja sina viners kvalitet.

De libanesiska vinerna är ytterst intressanta till smaken och landet har en fin matkultur. I dag finns det tre internationellt respekterade vinproducenter i Libanon: Château Musar, Château Ksara och Château Keffraya.

Vin(gligt) har inte ännu haft förmånen att smaka något av de viner från libanon som Systembolaget har i sitt sortiment. Dock ligger det på agendan att så snart det bara går att ta sig an landet och då inte bara Château Musar. Ett annat spännande vin från Libanon är Massaya Classic 2004 ett vin som tillhör aprilnyheterna på systembolaget.

 

image58

 

Massaya Classic 2004 är ett vin av kryddig karaktär som bär inslag av viol, mörka bär och lakrits.

Vin(gligt)

Mikael Harmander

2007-04-03
23:00:20

Ta ett vinbad...
image56

...det skönhetstipset använder sig Desperate Housewifes-stjärnan Teri Hatcher sig av enligt boken The Black Book of Hollywood Beauty Secrets. Dock badar hon inte bara i rödvin, utan hon häller i ett glas rött i badvattnet. Det sägs att de naturliga färgämnet i vinet sätter igång blodcirkulationen och gör huden härligt mjuk. Även detta uppsnappat kring fikabordet på jobbet...

Vin(gligt)

2007-04-03
22:49:35

En härlig vän och några glas av Raats Chenin Blanc
image55

Raats Chenin Blanc. Vi på Vin(gligt) är lite bortskämda med galanta vänner som bjuder på galanta viner som ibland inte finns i sortimentet på Systembolaget, vilket Raats Chenin Blanc inte gör. Vinet är tillverkat av Bruwer Raats eller Raats Family Wines. En vinmakare som enligt importören Vinobele är ett familjeföretag som på kort tid nått världsrykte för sina ypperliga viner gjorda på Chenin Blanc och Cabernet Franc. Vi drack alltså Raats Chenin Blanc ett vin gjort på samma druva som vi på Vin(gligt) drack tilll en nattamacka med korvpålägg en vinterkväll i Trysil, vi gillade druvan då och vi gillar den nu även om producenten bakom vinet i lördags var en helt annan.

Raats Chenin Blanc är ett vin vi rekommenderar inte bara för att en härlig vän bjöd på vinet utan för att vinet smakar riktigt gott och stoltserar med en smak av annanas, kola, päron med en aningen kryddig ton. Allt detta avslutas och knyts samman i en lång harmonisk eftersmak. Anna min vän hör av dig om du har andra tankar kring omdömet på Raats Chenin Blanc. Slutligen riktigt synd att vinet lyser med sin frånvaro i Systembolagets sortiment.

Vin(gligt)

2007-04-03
22:32:32

J. Lindeberg remade

image54

Kylslagen vår. Solen skiner och påsken bjuder in till grilfes, men det dröjer ett tag tills den riktiga värmen är här. Du drar fram den snyggaste och varmaste polotröjan du har i dina ägor för den skulle pass ypperligt för en fest där du är lika mycket ute som inne. Till din stora förskräckelse märker du att det nötts hål på ena armbågen.Hmm det som en gång i tiden var din favorittröja är nu ett mindre attraktivt plagg som snarast bör förpassat till sop, eller? Det var min första tanke då jag förra veckan hittade min favorit polo. Efter lång duell med mig själv intalade jag mig att jag haft min kasmhirtröja från  J. Lindeberg så pass länge att ett hål på den skulle vara slutet på en lång relation, småler, varför jag skulle gå ut på stan och köpa mig en ny varm och snygg polo. Några timmar senare efter att jag knatat runt i affären i som det kändes en evighet insåg jag att jag inte så enkelt kunde skiljas från min J. Lindeberg-tröja. Väl hemma lät jag kreativiteten flöda och efter att jag hittat ett par jeans utslitna jeans från Matinique kom jag på idén att använda dess fickor som lappar för armbågarna på tröjan. Ovan ser ni resultatet, hoppas ni tycker det ser lika snyggt ut som jag, tänker nämligen bära tröjan med stolthet......Tack mormor att du tog dig tid att sy färdigt tröjan efter mina idéer.

Vin(gligt)
Mikael Harmander

2007-04-03
22:22:36

Lindemans Bin 40 Merlot ett perfekt pizza- eller partyvin
image53

Lindemans Bin 40 Merlot Australien - South Eastern Australia. Ordet Bin som återfinns på mängder av viner
från Australien betyder "fat". Från allra första början angav man numret på det fat man valde som utgångspunkt för hur resten av årgånge skulle dofta och smaka. Numera byter man inte Bin-siffra på de olika årgångarna, utan låter den vara en del av namnet på vinet. Sedan 1992 tillhör Lindemans företaget Southcorp i vilket bl.a även Penfolds
ingår.. Lindemans grundades 1843 av Dr Lindeman som flyttade från England till Australien och bytte yrkesbana till vinmakare. Grundidén med Lindemans viner var att göra okomplicerade, tydliga viner som
kunden kunde lita på. Det sägs att grundaren av Lindeman skall ha sagt att "Vinets egentliga anledning är att skänka glädje till människan".

Vinets karaktär....
Vinet stoltserar med en anigen fruktig men ack så syltig smak med tydliga
inslag av rödabär plockade under en stilla skogspromenad. Vidare tonar även vanilj upp i smaken.

Vinets betyg...
image52

Himmelskt. Ett vin med ofundersam smak, liksom rakt på sak men
ibland blir det enkla och okompliserade det som höjs till skyarna.
Lindemans Bin 40 Merlot är Lättdrucken och harmonisk i all sin
enkelhet. Vilket visar att man inte behöver ytrycka komplexhet och
frambringa den mer fascinerande doften än den andra för att vara ett
riktigt bra vin. I vissa samanhang regerar det enkla och smått
finurliga. Kort och gott ett pratvin eller partyvin som är storslaget
till en pizza. Livet är ett party för bara cirka 70 kronor.

2007-04-03
15:55:24

GB inför ett beställningssortiment med gamla klassiker
Det har varit mer än 15 grader varmt tre dagar i rad nu i Kalmar och våren väller in liksom glassnyheterna från GB.
Om jag fortsätter äta glass med samma iver som denna vecka så kommer jag smakat av alla nyheter inom en månad. Nyheter i alla ära, för visst är det ändå så att man tenderar att gå tillbaka till klassikerna när de mest spännande nyheterna är avklarade. Jag kan inte direkt minnas någon glassnyhet som lanserats under de senaste åren som har lyckats med bedriften att placera sig bland de tre bästa på min personliga glasstopp. Däremot kan jag ibland gå och sakna glassar som trots sin storhet inte återfått sin plats i sortimentet. Därför tycker jag att GB borde införa ett beställningssortiment så att jag kan beställa och på så sätt återigen få äta min favorit för evigt vid behov. Min allra största favorit kommer alltid att vara Lakritspuck om ni undrar.

Vin(gligt)

2007-04-03
15:27:45

Colonial Estate Shiraz 2004 - vidare till andra chansen...
image51

Förväntningarna var ställda så högt som tre varv runt solen och upp till stjärnonrna, på Colonial Estate Shiraz 2004. Ett vin som nyligen dök upp i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget, vilket passade ypperligt till lördagens Australienprovning.I beskrivningen på Systembolaget gick det att läsa att vinet bär en "Mycket fruktig, ungdomlig, något rökig smak med inslag av fat, mörka bär, plommon, vanilj och örter" vilket tillsammans med bra recensioner av vinet spädde på våra förväntningar på den vinupplevelse vinet skulle ge oss, men ack så besvikna vi blev.

När vinets avsmakades avgav det en dunkel och unken doft, vilket även genomsyrade smaken. Däremot kunde man ana någonting större både i smak och i doft, varför vi utgick från att den flaska av vinet som vi provade på något sätt var defekt. Vi har därför reklamerat vinet och bytt det mot en flaska av samma sort. På så sätt har Colonial Estate liksom låtar i melodifestivalen fått en andra chans. Vi hoppas därmed att vinet visar sig från sin bästa sida och lever upp till vad Systembolaget och vinexperter utryckt angående vinet. Om det är någon läsare som provat Colonial Estate hör av er och berätta era synpunkter angående vinet. Vi lämnar en rättvis bedömning inom kort här på Vin(gligt).

2007-04-03
15:06:27

The Shins - A comet appears


2007-04-03
15:03:09

Celebrity Cellars rock and roll in a bottle of wine
Celebrity Cellars är en site som säljer samlarviner som lånat namn från världens största stjärnor. På sidan finns viner namngivna efter kiss, Madonna, Pink Floyd och Rolling Stones. Givetvis är flaskorna försedda med etiketter föreställande stjärnorna.

Vin(gligt)

2007-04-03
15:01:44

ord om vin på B
image50

Balanserat
När det råder balans och harmoni mellan de olika smakämnena i vinet. I röda viner ska alkohol, syra, frukt, tanniner och fatkaraktär balansera och i vita viner är det alkohol, syra frukt, sötma och fatkaraktär som ska balansera.


Banan
En överton i doftregistret hos vissa vita och röda viner. Orsakas vanligen av en speciell, odlad jäststam.


Behagligt
Ett vin som ger ett stillsamt, harmoniskt intryck och inte är kraftfullt.


Bensin
En speciell ofta tilltalande svag petroleumdoft finns i fina lagrade rieslingviner som associerar till gummi och dieselolja.


Bittert
En av de fem grundsmakerna. För mycket garvsyra, tanniner, ger en bitter smak. Även oxidation kan ge upphov till bitterhet. Vissa italienska viner kan ha en bitter ton i smaken, men är ändå angenäma att dricka.


Blankt
Ett vin som inte är grumligt eller slöjigt. Även betydelsen den lena, glatta känslan av ett moget vin som förlorat all kantighet.


Blommigt
Ett blomdoftande stadium som uppstår mellan vinets ungdom och dess mognad och som man främst hittar hos Mose- och Rhenviner med lite sötma.


Blushwine
Vin på blåa druvor från USA. För det mesta ett blekt rosafärgat halvtorrt vin.


Botrytis
En doft som är speciell för ädelrötade druvor.


Botrytis cinerea
Jästsvamp som angriper druvornas skal och suger vatten ur druvorna. Detta koncentrerar druvans innehåll och ger en speciell arom som påminner om honung och blomsteräng.


Bottensats
Den fällning av tanniner antocyaner som finns i botten på flaskan.


Bouquet
Doften från ett moget och välgjort vin som utvecklats på fat och i butelj.


Bränd
Doft påminner om bränd karamell, brandrök, eller annat med bränd, rostad karaktär. Orsakas av ett varmt klimat där druvorna fått för mycket sol och värme.


Brödigt
Doft från vissa vita viner. Kommer från den förbrukade jästen. Finns ofta i lite äldre mousserande viner som legat länge på sin fällning.


Burdust
Ett obalanserat smak- och alkoholrikt vin ofta med mycket tannin, men för lite frukt och syra.


Bärigt
Allmänt intryck av bär, alternativt enskilda bär, till exempel blåbär, hallon eller vinbär.

2007-04-03
14:44:45

Rött men vitt till 3%...
image47

Santa Ana Shiraz Viogner.Bakom vinet står Bodegas Santa Ana. Santa Ana Shiraz Viognier 2006 kommer från Argentinas största och välkända vinregion nämligen Mendoza. Producenten bakom vinet är Bodegas Santa Ana. Vinet är en såkallad Rhôneblandning då det förutom druvan Shiraz har blandats med den gröna druvan Viognier.Här kommer den slutliga bedömningen av vinet....

Vinets karaktär...

Ett fruktigt vin med bärtoner som sitter i länge och attackerar smaklökarna med förledande spår av lakrits och vanilj som vi på Vin(gligt) är svaga för.

Vinets betyg...
image48

Världsklass i rätt sällskap. Svårt att hitta en publikfriare som är lika galant och prisvärd som Santa Ana Shiraz.
Fradagkvällen i vänners sällskap med filmen Kill Bill vol 1 på SVT och hemmalagad kyckling med klyftpotatis och Santa Ana Shiraz blev hur lyckad som helst trots att notan för fyra personer kanske landade under hundra kronor totalt inklusive efferrätt. Santa Ana Shiraz kostar 64 kronor och för det priset är det svårt att hitta ett vin med såpass förföriska toner av lakrits och vanilj. Dessutom är det lite nyhetens behag som kittlar till när man dricker ett rött vin blandat med gröna druvor. Därmed rekomenderar vi Santa Ana Shiraz då det även har ett brett användningsområde.

Vin(gligt)
Mikael Harmander

2007-04-03
10:41:28

Retroreklam från Systembolaget i linje med Vin(gligt)s motto......
image46

För några år sedan hade Systembolaget stilrena annonskampanjer likt den ovan. Förmodligen är vi på Vin(gligt) en av få som har lyckats spara ett ex av annonsen. Tillbringar man liksom vi, fyra år på universitetet för att bli marknadsförare blir man lite skadad och sparar på reklam som fångat ens sinnen och kan inspirera i framtiden, eller är det bara något som drabbat oss?

Aja detta exemplar hängde i vartfall inramat på väggen i mitt studentkrypin som ett manifest för att det liksom inte är bra att dricka för mycket, vilket annars är lätt att göra i studentsammanhang. Känslan av att bli för full så att man dagen efter inte minns vad som hände på den där grymma festen, var något som jag tänkte att jag skulle klara mig utan om jag hade reklam från Systembolaget hängande på väggen. Det lyckades i princip, för jag är ju inte mer än människa, så visst blev det för mycket för mig också någon enstaka gång. Men allt som oftast drack jag uteslutet gott än mycket och missade sällan någon final.

Att bilden ser lite konstig ut har att göra med att jag uppenbarligen var tvungen att skära lite i bilden för att få plats i ramen den hängde i. Men vad gör det, för budskapet är ändå det viktigaste så här när folk skall fira påsk. Våra ord på vägen till en trevlig fest blir; Missa inte finalen och drick hellre gott än mycket.

Vin(gligt)

Mikael Harmander

2007-04-03
10:27:46

Biff a´la Vin(gligt)
Ingredienser, 8 port

1 kg utskuren biff
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Kryddsmör:
75 g mjukt smör
1 dl smulat vitt bröd eller ströbröd
1/2 dl hackad persilja
1 tsk timjan
1 pressad vitlöksklyfta el. 1/2 finhackad gul lök
1 dl riven ost

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet. Stek köttet i ugnen tills innertemperaturen är ca 50 grader. Rör under tiden ihop kryddsmöret. Ta ut köttet. Höj ugnstemperaturen till 225 grader. Bred kryddsmöret över köttet. Stek köttet i ugnen i ytterligare 8-10 minuter tills innertemperaturen är 60 grader och ytan fått fin färg. Ta ut köttet och låt det vila i ca 15 min. Servera köttet varmt eller kallt i skivor. Fetaostcrème, grönsaker och gratinerade bakpotatishalvor är gott till.

2007-04-03
10:25:42

Fold your hands child you walk like a Penfolds
image45

Rubriken är lånad från titeln på albumet med Belle and Sebastian "Fold Your hands child you walk like a peasant". En titel som alltså blev Fold your hands child you walk like a Penfolds här på Vin(gligt). Passande då vi på vinklubben Dionysos för en tid sedan provade viner från Australien och då två sorter från Penfolds.

Penfolds grundades 1844 av läkaren Christopher Rawson Penfold, som med sin familj övergav England för Australien. I medicinskt syfte började han odla lite vin, men när han märkte hur bra marken passade för vinodling, lade han doktorsväskan på hyllan och blev vinbonde på heltid.


Vinerna från PenfoldS som fyllde två av glasen på provningen var Penfolds Shiraz-Mourvèdre Bin 2
och Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz.
 • Penfolds Shiraz-Mourvèdre Bin 2. Ett riktigt gott och aningen rökig ton med förföriska inslag av blåbär och lakrits. Ett bra matvin som för 114 kronor är ett vin vi rekommenderar.
 • Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz ger smaklökarna mångfald i form av sin fruktiga smak med inslag av fat,plommon, örter och choklad. Vinet kostar 155 kronor vilket inte är så farligt då det är ett gott vin. Men i jämnförelse mot andra viner från exempelvis Italien i denna prisklass så skulle jag 12 ggr av 10 köpa det italienska då det ger mer vin för pengarna. I jämnförelsen de båda Penfolds vinerna emellan så går Penfolds Shiraz-Mourvèdre Bin 2 ut som segrare då det är mer spännande och prisvärt än Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz.
Vin(gligt)
Mikael Harmander

2007-04-03
10:21:11

Hur vet man att ett vin är korkskadat?
image44


Det får en unken källarlukt av mögel och blöt kartong. Men om vinet doftar lite höstlöv tyder det för det mesta på ålder

Ska man byta ut ett vin som innehåller korkbitar eller små kristaller?

Nej korkbitar kan man fiska upp och de påverkar inte smaken av vinet, kristallerna är naturliga och ger inte heller de någon bismak.

2007-04-03
10:17:18

IDIG Riesling Grosses Gewächs 2005
Har du 319 kronor som du känner för att spendera på ett av världens allra främsta torra rieslingviner. Har du dessutom tid att hänga på låset för att få tag på denna raritet för 319 kronor, så upplyser vi dig om att IDIG Riesling Grosses Gewächs 2005 tillfälligt dyker upp på Systembolaget, i en begränsad upplaga om 120 stycken flaskor.

Bakom IDIG Riesling Grosses Gewächs 2005 står Weingut A. Christmann.
Enligt Enovezia som marknadsför vinet i Sverige stoltserar "vinet med följade smak beskriven i ord. "Torr med frisk syra, medelfyllig, annu mycket ung i smaken. Karaktär av äpplen och mineral, stram eftersmak".

Om någon av våra läsare här på Vin(gligt) kommer att köpa vinet eller på annat sätt får tillfälle att smaka vinet hör då av er och dela med er av vinupplevelsen.

2007-04-02
23:59:15

Glamourprinsessan rekommenderar vin
Vi på Vin(gligt) har ställt Karolina Lassbo, mer känd som Glamourprinsessan på bloggen  
En Glamourprinsessas dagbok, mot väggen och frågat mejledes vilket hennes favoritvin är.

Karolina svarade;

"Tyvärr har jag dåligt smaksinne och känner ingen skillnad på vin och vin, möjligtvis bara på rött och vitt. Jag dricker det som serveras helt enkelt, och om jag är på restaurang så bara tar jag nåt utan någon närmare eftertanke. Som student så dricker jag annars mest studentviner. Bra studentvin är Åkesson i tetra, det är billigt och bra, 45 eller 48 kr".

Vin(gligt)

Mikael Harmander

2007-04-02
23:51:33

Chill out loud....livet på Box
Chill Out.  Livet på box. Vin på box, Dvd på box, digital-Tv på box och det blir bara svårare och svårare att tänka utanför boxen.  Aja bäst att dra täcket över huvudet och  krypa ned i soffan och njuta av ett vin med fruktig smak med inslag av körsbär, blåbär, björnbär och ek och slutligen eldig eftersmak. Men sakta backarna det är ju vår och då faller regnet och inte jag, så vinet kommer med all säkerhet njutas under en grillfest inom sinom tid....

Vinet som beskrivs är Chill Out Lake Shiraz.

Vin(gligt)

2007-04-02
23:22:47

Brown Brothers...
image43

Om du testat allt som går i rieslingsväg eller bara är ute efter ett gott alternativ till rieslingsviner från Tyskland, Frankrike och andra mellan europeska länder så kommer vi på Vin(gligt) med ett tips. Vidga dina vyer och blicka sydöst till landet under, Australien. Producenten Brown Brothers stoltserar med en riesling som vi på Vin(gligt) kan rekommendera starkt. Dessvärre lyser vinet med sin frånvaro i sortimentet hos Systembolaget. Däremot finns ett vin på druvan Chenin blanc från samma producent som även de är gott och framförallt prisvärt.

Vin(gligt)

2007-04-02
23:18:41

Stylish - Vin(gligt) stoltserar med ny logga...
image42

I No Logo skriver Naomi Klein att varumärken och logotyper är det närmaste vi här på jorden kommer ett gemensamt språk. Nu har vi på bloggen i egen regi arbetat fram en logga som kommer att pryda Vin(gligt) tills vi tröttnar på den. Vår slogan "Din vinguide till vad som är drickbart eller direkt sårbart" fortsätter vi med då den rockar. Våren kommer säkerligen att bjuda på fler nyheter här på Vin(gligt), samtidigt som vi skall utöka vårt utanförboxentänk. Kanske en nyhet för Resumé.

Vin(gligt)

Mikael Harmander

2007-04-02
23:04:51

Gott vin från Chile...
image40
.. Carmen Reserve Carmenère Cabernet Sauvignon 2002. Om detta vin skall jag berätta. Detta vin från Chile produceras i provinsen Maipo av Viña Carmen med arnor från 1850 som i dag ägs av familjen Claro. Viña Carmen ligger i dag på tionde plats bland de chilenska vinexportörerna, med en volym på 4,5 miljoner lite. Det var lite information för er kalenderbitare. Dessvärre lyser vinet med sin frånvaro i sortimentet på Systembolaget, anledningen till att vi på Vin(gligt) bedömer vinet nu är att det i min pappas vinställ legat en flaska av vinet som avsmakades i helgen.

Vinifiering: Fem dagars inledande kallmaceration vid 5°C. Jäsning och skalmaceration i ståltankar vid 27-30°C under drygt tre veckor. Lagring: 80 procent av vinet lagrades i franska och amerikanska barriquer (225-liters ekfat) i åtta månader.

Vinets karaktär...

Vinet stoltserar med en fruktig smak med karaktär av fat. Mörka bär framträder i smaken liksom grön paprika. Något vi också hittar är om ni minns den smaker åt godissorten nickel.

Vinets betyg..
image41

Allgalaktisk. Ett vin som för tankarna till barndomens godis av varumärket Nickel måste vara bra. Lägg därtill att vinet frestar med stor fruktighet och en ypperlig ton av grön paprika som är druvtypiskt för Carmenère. Nu när våren träder fram i ramljuset så är Carmen Reserve Carmenère Cabernet Sauvignon 2002 ett perfekt vin till årets första grillning. Om det inte går att få tag på någon årgång av Carmen Reserve Carmenère Cabernet Sauvignon prova gärna andra Carmenèrevin från Chile såsom exempelvis Ventisquero Gran Reserva Carmenère 2004.

2007-04-02
22:51:34

Tankar om en T-shirt...
image39

Nu när värmen verkar ha kommit för att stanna tog jag mig en tripp ut på lunchen för att se om några rumberade och stilfulla t-shirts kommit in i butikerna. Precis som vanligt tröttnar jag efter tre butiker och inser att jag ingenting kommer att köpa, så jag ägnar resten av lunchen åt glassätande och att skriva det här inlägget. Nu kanske ni tycker att jag skall ta mig tid och i lugn och ro grundligt leta igenom varje butik. Men bara för att jag lägger ner mer tid behöver det inte innebära att jag hittar det jag verkligen söker. Ett t-shirtköp görs därför bäst spontant, när man vid ett visst ögonblick bara känner att man kanske behöver en t-shirt. Kanske borde vi på Vin(gligt) lansera en t-shirt skänka ett exemplar till alla våra vänner för att göra folk mer nyfikna på bloggen. T-shirten skulle förmodligen se ut som på bilden ovan. Även om jag inte genomför idén om t-shirt så har jag i vart fall skrivit om den och lagt ut den på bloggen. Bloggen är modern tids svar på byrålådan där man förut lade idéer och drömmar som aldrig blev av. Fördelen med bloggen gentemot byrålådan är att fler kan läsa ens tankar och i den bästa av världar är det alltid någon som tycker idén är bra och vill hjälpa till med att förverkliga den.

Vin(gligt)

2007-04-02
22:49:28

One more cup of coffee...

 

image38

 

När saker och ting i Ditt liv nästan har blivit för mycket för Dig att hantera, när dygnets 24 timmar inte känns nog, kom ihåg majonnäsburken och två koppar kaffe:


En professor stod inför sina filosofistudenter med några föremål på bordet framför sig. När lektionen började lyfte han under tystnad upp en mycket stor och tom majonnäsburk av glas och började fylla den upp till kanten med golfbollar. Han frågade sedan sina studenter om burken var full. Studenterna samtyckte till att den var det. Då lyfte professorn upp en ask med småsten och hällde dem i burken. Han skakade den lätt. Småstenarna rullade ner i tomrummen mellan golfbollarna. Återigen frågade han studenterna om burken var full. De höll med om att den var det. Därefter lyfte professorn upp en ask med sand och hällde sanden i burken. Naturligtvis fyllde sanden upp resten av tomrummen. Han frågade ännu en gång om burken var full. Studenterna svarade med ett enhälligt "ja". Då lyfte professorn fram två koppar kaffe som stått under bordet och hällde hela deras innehåll i burken, vilket effektivt fyllde upp det återstående tomrum som kunde finnas kvar mellan sandkornen. Studenterna skrattade.

Nu", sa professorn medan skratten klingade ut, "vill jag att ni påminns om att den här burken representerar ert liv. Golfbollarna representerar de viktiga sakerna. Familj, barn, hälsa och annat som ligger passionerat i ert hjärta. Sådant som - om allt annat gick förlorat och bara dessa återstod - ändå skulle uppfylla och berika ert liv. Småstenarna representerar andra sakerna som betyder något, som ett hem, jobb och bil. Sanden representerar allt annat - småsakerna. Om ni lägger sanden i burken först", fortsatte professorn, "går det inte att få plats med golfbollarna eller småstenen. Samma sak är det med livet. Om du lägger all tid och energi på småsaker finns det inte plats för det som är viktigt för dig. Så... var uppmärksam på det som är oumbärligt för din lycka och förnöjsamhet. Umgås med dina barn. Ta med din partner ut på middag. Ägna en omgång till åt det som gör dig passionerad. Tids nog kan du städa huset och annat som är mindre viktigt Ta hand om "golfbollarna" först - sakerna som verkligen betyder något. Återställ det som är viktigast i ditt liv. Resten är bara sand."

En av studenterna räckte upp sin hand och frågade vad kaffet representerar. Professorn log. "Jag är glad att du frågar. Kaffet finns med för att visa er; att hur fullt och pressat ert liv än känns, så finns det alltid plats för en fika med en vän."

2007-04-02
22:43:48

Namedropping och dess innebörd för oss på Vin(gligt)
Slår man upp utrycket Namedropping så får man förklaringen att det är bruket att nämna en eller flera personer eller företeelser i förbifarten. Låten We didn´t start the fire med Billy Joel är byggd på namedropping. Men jag tror alla fått uttrycket om bakfoten, för namedropping är den sjudom vi på Vin(gligt) lider av mest. Detta eftersom vi tappar namn, just precis glömmer bort vad folk heter. Detta hände senast idag då jag återigen kallade min kollega på jobbet för Ann-kristin och inte för Ann-Cathrine som hon egentligen heter. Min vän lider av samma sjukdom och vår lösning för att lindra symtomen har varit att ge personer i vår närhet olika smeknamn så att vi kunnat förstå vilken person vi träffade, hälsade på eller pratade om. Bästa smeknamnet ever är "Hon med leendet".

Vin(gligt)

2007-04-02
22:42:33

Barbera d'Asti Ca'Bianca
Häromveckan hittade en representant från Vinia till Vin(gligt) och kommenterade att det var kul att vi gillade Cameleon Malbec, ett vin som Vinia har i sin portfölj. Vårt svar på kommentaren var att Cameleon Malbec då och då hamnar på inköpslistan, eller lista och lista, inte ofta någon sådan existerar då valet av vin oftast sker spontant på plats i butiken. Men vi på Vin(gligt) har vin vi gärna återkommer till och Cameleon Malbec är ett sådant. Ett annat vin som hamnar i systembolagets karakteristiska påsar med jämna mellanrum är Barbera d'Asti Ca'Bianca.

image37

Barbera d'Asti Ca'Bianca är ett vin gjort på druvsorten Barbera och hör hemma i Italien i regionen Piemonte och distriktet Barbera d´Asti (DOC).


Vinets karaktär?

Ett kryddigt vin som doftar körsbär och lite lakrits samtidigt som en doft som härleds till nybryggt kaffe kan härledas. Smakmässigt framträder kryddigheten och en härlig frisk smak tillsammans med toner av körsbär och inslag av fat och kaffetoner för att vara kort och koncist.


Vinets betyg..

image31

Himmelskt. Säkra kort på hand eller som här i påsen när man lämnar systembolaget ger dig en känsla som bäst beskrivs som Himmelskt framförallt när våren bjuder in till fest. Ett mycket inbjudande vin som med sin mosaik av smaker fått oss på Vin(gligt) att återkomma till vinet. Vinet är dessutom riktigt prisvärt och blir magiskt i rätt sällskap och till en bit kyckling.

2007-04-02
22:35:46

lite mode
Jag tar mig friheten att axla manteln som stilikon, kanske lite väl djärvt av mig då det inte följer vintemat här på Vin(gligt) men men kalla det konstnärlig frihet...Min outft består av Bilig måndag, en avdankad tennis legend och ett stilfullt danskt varumärke...

image36


Kavaj och tröja; Matinique
Byxor; Cheap Monday
Skor; Björn Borg

Med det här inlägget hoppas jag att jag även gjort världen lite mer jämställt. Hur då undrar ni, jo genom att blogga om mode för män, för hur många såkallade modebloggare lyfts fram i rampljuset som tillhör det manliga könet.

Vin(gligt)

2007-04-02
14:51:33

Bläckor efter festen lättare som kändis...
Vin(gligt) förespråkar att dricka hellre gott än mycket, så därför har det sällan hänt att jag vaknat upp dagen efter en fest med minnesluckor. Visst jag är inte mer än människa så någongång har det hänt att jag dagen efter tillsammans med vännerna, som var på samma fest, fått anstränga sig för att pussla ihop kvällens minnesbitar till ett färdigt pussel av kvällen i sin helhet. De få gånger Bläckor uppkommit dagen efter så kan man ge sig tusan på att alla i sin bekantskapskrets lyckats med samma bedrift att även de lyckats pricka in minnesluckor så att kvällen är som bortblåst. Vid dessa tillfällen hade det varit betydligt enklare för en om man hette Paris Hilton, Hugh Grant eller var en av de kändisar som oftast får uppmärksamhet i media. Varför? Jo för när kändisar råkat ut för bläckor efter en fest så behöver de inte sitta med sina vänner som också har minnesluckor för att pussla ihop kvällen. Nä för dem är det mycket enklare då det enda de behöver göra är att surfa in på någon tidnings hemsida och hoppas att de skriver om deras vilda äventyr på festen. I allafall om de är populära och inne. Å andra sidan är man inget gott föredöme om man är så full som Idol Marcus enligt Aftonbladet skall har varit en tisdagskväll i min hemstad Kalmar, då han lyckats med något jag aldrig lyckats med nämligen att bli utkastad från en bar i Kalmar. Hur kul har man dessutom då?

Drick hellre gott än mycket

Vin(gligt)

2007-04-02
14:50:26

Ett liv med bag. En helg fylld av Moncaro Verdicchio och golf
Helgen som nyss rullat förbi och försvinner bortom krönet av söndagskvällsförvridenhet har till stora delar handlat om ett liv med bag. Dels har jag kånkat runt en golfbag två dagar i rad nu, samtidigt som middagen igår serverades till Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico på bag. Att valet föll på detta vin beror på att idén till middagen föddes spontant på lördagen efter att systembolaget stängt. Samtidigt var Moncaro Verdicchio på Bag-in-box det enda vita vinet som fanns att tillgå och vi hade bestämt att ett vitt vin gjorde sig bäst till valet av föda.

Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico är ett vitt vin framställt av druvan Verdicchio. Producenten bakom vinet är Moncaro. Till karaktären är vinet friskt och stoltserar med en smak med toner från citrus och äpplen.

Vinets betyg...
image35


Världsklass i rätt sällskap. di.se rankar man det här vinet så högt som det bästa vita Bag-in-box-vinet just nu på Systembolaget. Vin(gligt) har inte så mycket att klaga på. För 185 kronor räcker en box av MoncaroVerdicchio till ett helt middagssällskap och dessutom var vinet till allas belåtenhet. Dess friskhet och enkelhet gör att vinet är enkelt att ta till sig och lätt att njuta av. Alla situationer skriker som bekant inte efter något komplext och dyrt, däremot finns det tendenser mot att folk ser ned på bag-in-box. Men men då får man väl decantera vinet för att f å tyst på vinsnobbarna. Utifrån den rådande situation blev vinet riktigt bra. Helhetsintrycket tillsammans med maten och gästerna gör att vinet når långt över medel. Ett bättre och friskare vin för de pengarna är svårt att hitta.

Mikael Harmander
Vin(gligt)

2007-04-02
14:45:26

Veckans vin

image34

Corte Giara Amarone, ett i vårt tycke bra billigare men ack så gott Amarone stoltserar som veckans vin på Vin(gligt). Det kommer från Veneto i distriktet Valpolicella, precis norr om staden Verona. Amarone har odlats länge men har blivit känt och mycket populärt först på senare år. Vinet görs helt eller delvis på torkade druvor (se passito) som ibland också får angripas av ädelröta. Detta ger ett mycket fylligt och alkoholstarkt vin

Vinets karaktär...

Ett ypperligt smakrikt vin med fryktiga och kryddiga inslag. Lägg där till toner av plommon och smak som för tankarna till glassmaken rom i russin men här spetsad med choklad.

Ett fördjupat omdöme följer inom kort

Vin(gligt)

2007-04-02
14:39:48

Vinerna vi köper - men aldrig dricker
På Expressens hemsida läste jag för en tid sedan en artikel om Böckerna vi köper - men aldrig läser. Det här är ju användbart tänkte jag efter att ha kommit på en koppling till vinets värld och bytt ut böckerna mot vin. Vinerna vi köper - men aldrig dricker. Dricks kanske de gör men det dröjer nog åtskilliga år innan det blir tillfälle för avsmakning. Kanske blir det aldrig drucket innan man säljer det på auktion. De viner jag har i åtanke är viner som köps för att ligga i källaren och pryda den, precis som böckerna som skall förgylla bokhyllan och avnjutas senare någongång. Om det nu blir av.

Ett vin som platsar in under kategorin "Vinerna vi köper - men aldrig dricker " än så länge är vinet Romanée-Conti, DRC 1985 som auktionerades ut vid Stockholms Auktonsverks årliga dryckesauktion för lite över 80 000 kronor. Mer jordnära viner i kategorin och som förpassas till källaren efter köp är , Le Theron 2002, Barbaresco 2001 och Würzburger Stein Silvaner trocken 2005 som alla sägs vinna på lagring. Om dessa viner sedan dricks är det ingen som vet. Själv dricker jag allt vin jag köper, då jag inte har någon källare att förpassa mina viner till.

2007-04-02
14:37:13

Tierre Oscura ett vintips från Vin(glit)

image33

TIERRA OSCURA CABERNET FRANC 2005 är ett vin som fullständigt trollbundit mig och mina vänner. Med sin kryddiga smak med inslag av grön paprika, toner av fat och vinbär får det här vinet från Chile oss att smälta.

Vin(gligt)
Mikael Harmander

2007-04-02
13:45:20

Peter Lehmann The Barossa Cabernet Sauvignon
image32

Peter Lehmann The Barossa Cabernet Sauvignon tonar upp nästan som ett konstverk med sin stilrena och tilltalande flaska. Vinet härstammar från Barossa Valley Australien. För att använda vinexpertens vokabulär stoltserar vinet med en di­stinkt eukalyptuston med en fruktaccentuerad värme och täthet vilket sägs vara ursprungstypiskt. Men druvtypiskt är vinet då inte, men ack så gott och prisvärt.

Vinet är tämligen uttrycksfullt i smaken och avger en riklig fruktighet med inslag av vinbär, björnbär och blåbär. Min säregna beskrivning är att vinet är en ypperlig blandning av alla kryddor du har i kryddskåpet. Vinet kostar 121 kronor på Systembolaget och då får man förutom en stilren flaska ett riktigt gott vin som vi på Vin(gligt) utser till veckans vin då det är smått förföriskt i såväl doft som smak. Det här vinet framhöll jag som klart färgstarkast under vår Australienprovning, i vilken viner från Penfolds, Lindeman och The Colonial estate också avsmakades

2007-04-02
13:40:21

En av Bob dylans bästa låtar...

2007-04-02
13:38:12

Vanliga defekter på vin...
Du har precis öppnat en flaska av ditt favoritvin, hällt det i glaset dofta och smuttat på det. Till din förskräckelse är den karaktäristiska smaken av vinbär, lakrits och vanilj som bortblåst och istället luktar det unket och dunkelt ja precis som en fuktig källare något som sedan också går igen vid smaken. Vad som precis inträffat är att du fallit offer för ett defekt vin. Vi på Vin(gligt) har listat de vanligt förekommande defekterna på vin, samt redogjort för hur man känner igen defekten och vilken åtgärd man skall tillta när man stöter på defekten.

Korkdefekt

Doft: Fuktig betongkällare, mögel eller klorig simbassäng. OBS - inte läckande korkar eller korksmulor i glaset.
Smak: Som doften.
Åtgärd: Lämna tillbaka flaskan.

 

Oxidation

Utseende: Vita viner blir gulbruna (madeiriserade). Röda viner får en tunn tegelfärg och bildar ofta mognadsfällning.

Doft: Ofräsch, påminner om gammal äppelskrutt.
Smak: Saknar fruktighet, fadd, ibland lite bitter.
Åtgärd: Lämna tillbaka flaskan.

Ättiksyra/vinäger/etylacetat

Doft: Stickig, påminner om vinäger, Karlssons klister och Salubrin.
Smak: Något sur och skarp, lätt besk eftersmak.
Åtgärd: Lämna tillbaka flaskan om vinet är skadat när du öppnar den.


Efterjäsning

Utseende: Det kan finnas en gråvit finkornig fällning som lätt rörs upp.
Doft: Påminner om jäst och jäsande bröd.
Smak: Kolsyrestick på tungspetsen.
Åtgärd: Lämna tillbaka flaskan.

 

Fällningar

Det finns mognadsfällningar och vinsten. Båda är helt ofarliga men fula i glaset. Att dekantera, det vill säga försiktigt hälla över vinet på karaff, brukar lämna kvar det mesta av fällningen i flaskan.

 

Mognadsfällning

Utseende: Färgrik, mörk substans som varierar från grumlig sörja till centimeterstora flak eller sjok.
Åtgärd: Dekantera vinet försiktigt före serveringen.

Vinstensfällning

Utseende: Vita viner - kristaller som påminner om glassplitter. Röda viner - svagt rosa till mörkt röda kristaller. Påträffas oftast i botten och ibland på korkens undersida.
Åtgärd: Dekantera vinet före serveringen.

Fakta hämtat från Systembolaget.