Vin(gligt)

2011-11-15
22:13:50

One more cup of coffee....
One more cup of coffee

Sitter nedsjunken i TV-soffan med en kopp Nespresso, från högtalarna ekar The White stripes version av Bob Dylans briljanta låt One more cup of coffee.  En låt som får mig att fundera på den tilltagande trenden med drycker som stoltserar med en allt mer tilltagande kaffeton. I år är Blossas årsglögg smaksatt med kaffe samtidigt som det dyker upp allt fler viner, främst från Sydafrika framställda på druvan Pinotage som flörtar med vår förkärlek för kaffe i det avlånga landet i norr.  Vinerna bär namn som Coffee Pinotage, Café Culture, Barista. Jag är inget stort fan av dessa viner men jag måste hålla med om att det är ett smart sätt att marknadsanpassa vinerna för den svenska marknaden. Detta då Svenskarna toppar listan över världens mest kaffedrickande folk tillsammans med Finland. Är detta en trend som kommer växa sig allt starkare?

One more cup of coffee for the road, One more cup of coffee 'fore I go., To the valley below....

Min kopp Nespresso är nu slut och jag ska snart röra mig mot sängen

2011-11-10
00:09:55

10 vintips runt 100-lappen i väntan på en lång kall vinter

Det är så kallt där ute  Kallt för dom små fåglarna. Vem kommer att ta hand om dom? Så lyder de inledande raderna på  Dilevas briljanta låt Svarta Pärlan i London. Trots att November regerar utanför fönstret så går inte riktigt Dilevas text att applicera. Detta då det tycks som om Kung Bore stött på problem  i skapandet av en lång kall vinter,  eftersom det talas om den varmaste november på år och dar. Säkerligen får han dock sin revansch snart, så i väntan på en lång kall vinter följer här 10 vintips.

 

Errázuriz Estate Pinot Noir (nr 6294) - Ser dagens ljus i Chile  och kostar 99 kronor på Systembolaget Vinet är framställt på druvan Pinot Noir som ger vinet en klarröd färg. Doften är bärig och kryddig med inslag av  jordgubbar och lakrits. Smaken är aningen somrig med angenäma toner av jordgubb. Vidare är vinet kryddig och bär smak av muskot.

 

Cono Sur Cabernet Sauvignon Carmenere (nr 6586) - som ser dagens ljus i Colchagua ligger i vinregionen Rapel, cirka tio mil söder om Santiago. Vinet kostar 90 kronor och är ekologiskt framtaget. Färgen på vinet är tät, mörk blåröd. Doften är ljuvligt fruktig med inslag av vinbär, hallon och lakrits. Vinet stoltserar med en smak med briljanta toner av vinbär, plommon och basilika. Riktigt bra!

 

Dogana (nr 95282) - ett italienskt vin för 109 kronor på Systembolaget. Nämligen Dogana som ser dagens ljus i Montepulciano som ligger några mil söder om Florens i Toscana. Vinet är till färgen aningen tegelrött, dess doft är storslagen med inslag av körsbär, charkuterier och choklad. Smaken fick mig fullkomligen på fall när jag provade detta första gången. De briljanta av tonerna av korinter, romrussin och kakao liksom smälter i munnen.

 

Tamarí Tannat Cabernet Sauvignon (nr 90402) - ser dagens ljus i Mendoza Argentina och kostar ringa 67 kronor och är en komposition av 50% Tannat och 50% Cabernet Sauvignon. Till färgen är vinet blå rött. Dess doft är storslaget kryddig med inslag av bär, lakrits och vanilj. Vinet är generöst fruktigt med smak av plommon, vanilj och lakrits. Riktigt gott helt enkelt.

 

Intimo Malbec (nr 2041) - Argentinskt vin från Patagonien för 77 kronor på Systembolaget. Vinet är till färgen mörkt blårött. Doften är storslaget fängslande med inslag av mynta, kaffe och mörk choklad. Smaken är angenämt fruktigt med förföriska och spännande toner av björnbär, kaffe, mörk choklad och vanilj.


Gumfields Pinot Noir (nr 6407) - kostar för 129 kronor på Systembolaget.  Vinet är till färgen ljust rött. Doften är kryddig och kryddan som framhävs mest är ingefära. Andra inslag i doften är jordgubbar och kola. Vinet stoltserar med en framfusig smak med briljanta toner av ingefära, kaffe, jordgubbar och choklad. Låter inte det gott så säg.

 

Rocca di Montemassi Le Focaie (nr 2523) - Vinet ser dagens ljus under Toscanas sol. Närmare bestämt i Montemassi där Familjen Zonin som 2007 blev utsedd till "Best european wine producer" framställer vinet med, mörkt blårött till färgen. Doften är tilltalande med inslag av örter, körsbär och lakrits. Smaken på vinet är generös och charmar med sina förföriska toner av plommon, choklad, lakrits och örter. Ett riktigt bra vin för 89 kronor


Soliterre (nr 12658) - Franska vinet Soliterre för 109 kronor framställt av druvan Cabernet franc som ser dagens ljus i Loiredalen Soliterre är mörkt blålila till färgen. Dess doft är fruktig med inslag av mörka bär lakrits och hallon, som att öppna en påse lakrits och hallonbåtar. Vinets smak för tankarna till färska örter, men det slutar inte där utan smaken förgylls med förföriska toner av lakrits, vanilj och hallon


Petralava
Rosso (nr 99144) - för 119 kronor som är en komposition av druvorna Nerello mascalese och Nerello cappuccio och rött till färgen med tegelnyans. Doften är aningen kryddig med inslag körsbär, lakrits och vanilj. Vinet stoltserar med en kryddig smak med framfusiga toner av inslag av korinter, torkade körsbär och mynta.

Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve (nr 5244) - kostar 94 kronor på systembolaget. Det är ett vin från Frankrike och Alsace framställt av druvan Gewurztraminer. Vinet är till färgen ljust guldfärgat. Doften är stor med inslag av rosor och honung. Vinet stoltserar med en torr men samtidigt söt smak med inslag av honung, litchi och gråpäron.

2011-11-01
18:08:31

Ett tillfälle då bag-in-box regerar

En dag närmare den stora festen. Det är fredagsmorgon och jag och min sambo styr bilen söder ut för en hotellövernattning i Helsingborg. Efter en eftermiddag på Väla och en promenad landar vi på hotellet en stund innan middagen på Helsing. Middagen är bra men når inte upp till den höga ribba lunchen på Ekerum la för några veckor sedan. Kvällen avslutas på Bishops. På lördagen efter en sedvanlig hotellfrukost är det dags att genomföra något som varken jag och min sambo gjort förr. Nämligen att åka färja över till Danmark, bila genom Danmark, ta färjan över till Tyskland, köpa vin och öl till 60 personer, för att sedan åka hem igen.

En månad tidigare hade vi provsmakat ut det godaste vinet på flaska från Systembolaget som även fanns på Box hos Calles i Burg. Att valet föll på boxvin är inte så konstigt, för hur smidigt är det att med en kombi frakta hem flaskor för 60 personer samt öl till lika många människor. Dels av utrymmesskäl, men även av det skäl att flaskor är ömtåligare än boxarna. Med 20 boxar och lite öl styrde vi nöjda vår Kia hem igen.

Så har jag hittat ett tillfälle då bag-in-box regerar. Jag som aldrig annars köper bag-in-box utan alltid går på vin i flaska. Jag har inte blivit frälst av bag-in-box utan kommer fortsättningsvis välja vin på flaska. Men vid de få tillfällen som det behövs göras stora inköp kommer boxen övervägas.

Nu är det bara vänta in den stora festen