Vin(gligt)

2011-03-31
20:35:55

Våffelvin no.1

Ett perfektvin till Våfflor, sylt och glass

Lambrusco Grasparossa di Castelvetro. Det har rusat förbi några dagar sedan våffeldagen. Men bättre sent än aldrig så här kommer mitt tips på det ulitmata vinet till våfflor med glass och hallonsylt som tillbehör. Ja ett tips på ett riktigt våffelvint helt enkelt. 

När det på Våffeldagen serverades våfflor hemma hos mig och min sambo så skulle det givetvis drickas vin. Tankarna vid vinvalet kretsade framåt tillbaka mellan något vitt, något mousserande, ja kanske ett rosé. Hyllorna på Systembolaget botaniserades och som så många gånger förr höll trygghetsnarkomanen inom oss på att ta överhand, dvs att välja ett trygt alternativt, ett vin som  druckits förrut och som vi vet smarkar gott. Men vi stod emot och beträdde outforskat mark, valde något vi aldrig druckit förrut. Något vi inte ångrar för ack så bra det blev.

Vinet vi valde heter Lambrusco Grasparossa di Castelvetro och sållar in bland viner under kategorin mjukt och bärigt rött vin på Systembolaget. Vinet ser dagens ljus i Italien i området Lambrusco som ligger nordväst om Bologna. Det är ett sprudlande ungdomligt fräscht  aningen mousserande rött vin. I smaken briljerar toner av citrus, gräs och sommarbär. Briljant till lättarerätter och en stund i solen.

2011-03-30
20:33:23

Chipslåda med fläskfilé - det onyttiga receptet...
För att möta upp dagens kommentar till mitt inlägg Zvindlande Zinfandel, följer här receptet på chipslådan som vi åt till vinet.

Potatischipslåda med fläskfilé

Fläskfilé i gratängform tillsammans med potatischips som när den är klar blir som en smakrik och kryddad potatisgratäng.


Ingredienser

600 gram fläskfilé
400 gram Sour Creme & Onion Chips
tomater
ost

Tunn stuvning
2 msk smör
4 msk mjöl
3 dl grädde
3 dl mjölk

Instruktioner

1. Skär fläskfilén i tunna skivor, krydda med salt och peppar och stek dessa.

2. Lägg chipsen i den smorda formen och häll över den tunna stuvningen. (Man kan behöva späda ut stuvningen med mera mjölk.)

3. Placera filéskivorna ovanpå chipsen.

4. Skär tomaterna i skivor och lägg dessa ovanpå filéskivorna.

5. Täck formen med ost och sätt en den i ugnen.

6. Ugn 225 grader i ca 20 minuter.

Receptet är skapat av: Gothus Sum

Receptet och bild är hämtat från appen Koka ihop

2011-03-27
19:33:37

Öland och årets första grillning

 

Efter snudd på 5 snoozningar har Solen och vindarnas Ö lyckats sparka av sig det tunga snötäcket efter den långa kalla vintern. Våren har tagit sina första stapplande steg och påbörjat arbetet med att måla hela Ölands unika landskap i vårens nyanser. Nu dröjer det inte länge innan sanden på de milsvida stränderna får en gyllene färg, mittlandsskogen blir ett grönt böljande hav med färgsprakande inslag av den unika faunan och de hemkomna flyttfåglarna sjunger in våren nere i Ottenby .

 

Jag åker till stugan  i Ekerum på Öland med min sambo för att riva altanen som ska få en ansiktslyftning i vår. Efter att ha läst kåseriet i Barometerns bilaga mera Öland så blir vi något paffa då Ekerum skjuder av liv. Detta eftersom vi trodde vi skulle vara nästintill ensama då det klart framgår av texten att turisterna inte ska komma till ön förrän till påsk.  Det är bara att inse att tiderna förändras och att Öland gäller året om nu när fler och fler äger stugorna nere vid havet på Ekerum.


Efter någon timme under solen på Öland är altanen riven och jag tillskriver mig de vuxenpoäng det innebär att riva en alltan. Jag och min sambo firar vårt sammarbeta efter altanen är riven med att grilla korv. Årets första grillning. Nästa helg ska vi återigen till Ekerum men då för att bygga upp altanen igen, då antar jag att det är fler som hittat till stugområdet och havet.

2011-03-27
18:21:16

Zvindlande Zinfandel till chipslåda

Efter en heldag vid stugan under vårsolen på Öland kämpades  med att riva en altan var vi trots vårens första grillning utsvultna. På menyn inför kvällen stod det chipslåda och till det en Zinfandel från Kalifornien.

 

Lagom till Earth hour landade vi vid middagsbordet tokigt nyfikna på ett vin vi aldrig smakat  och en maträtt vi aldrig tillagat.  Chipslåda är precis vad det låter Sourcream and onion chips med fläskfile riven ost och en gräddmjölkstuvning. Inte direkt nyttigt men gott med en känsla av Jansons.

 

Vi valde det ekologiska vinet Bonterra Zinfandel 2008 som kostar 139 kronor. Ett briljant val skulle det visa sig då vinet stoltserar med svindlande toner av  björnbär, plommon, peppar, lakrits och sammetslena vanilj. Vinet var lika galant till maten som att dricka i soffan. Bonterra Zinfandel som ser dagens ljus i Mendocino och är en komposition av 90% Zinfandel och 10% Petit Sirah kommer jag med stor sannolikhet dricka igen och jag ger vinet betyget  Himmelsk på vintermometern nedan. Detta då det dök upp nya spännande hintar i smaken såväl vid första smutten i kombination med maten och senare på kvällen då jag och min sambo studerade den klara stjärnhimmelen eftersom allt var nedsläckt under Earth hour.

 

Vilket vin av Boira, Fonterutoli, Morone eller Poggio al Vento Riserva når högst på vintermometern på Vin(gligt)

Bonterra Zinfandel får betyget Himmelskt

2011-03-10
21:04:08

Nyårsfirande såhär en torsdag i mars

Italienskt bubbel och bakad potatis en vanlig torsdag i Mars

Jag öppnar dörren in till lägenheten och möts utav att sambon önskar mig Gott Nytt År. Därmed börjar något så oortodoxt som nyårsfirande en torsdag i Mars. Varom detta firande med Italienskt bubbel en torsdag i mars då vinden viner och något snöblandat faller ned utanför fönstret?

Min sambo är redovisningsansvarig och har framtill idag levt i 2010, men idag har revisorerna godkänt årsredovisningen. Så då kan hon lämna 2010 bakom sig,  något som naturligtvis måste firas. Därför dricker vi Italienska Sesto Senso Prosecco Extra Dry. Inte ens inärheten av att vara det mest luxuösa bubblet å Systembolaget men ett ack så gott budgetalternativ för 69 kronor som kommer väl till pass en vanlig torsdag i mars. Det mousserande vinet kostar 69 kronor och smakar citrus, päron och melon.

Nu ska vi avsluta vårt "Nyårsfirande" med dubbelavsnitt av CSI.

2011-03-06
20:05:07

Spanish White Guerilla Moscatel - Kvällen då det räckte med att vinet kostade 69 kronor.

Spanish White Guerilla Moscatel, vinet för 69 kronor som var tokigt smutt till Kycklinggryta med kardemumma och palsternackspuré. Ibland behöver inte vin kosta som en biljett för att se Serie A live

 

6 plusgrader och snöfritt landskap, Vinterstudion och omstöpta planer. Städning av förrådet blev till utflykt  under en himmel oskyldigt blå. Timtals senare när utflykten utbyttes mot en lördagskväll kvalitetsstämplad briljant  lades vinet med den charmigt skojfriska etiketten på kylning. Ett vin som jag måste medge valde på grund av den tilltalande etiketten. För på systembolaget letade jag efter vin som skulle bli galant att dricka till receptet från Middagskorgen som något modifierat blev Kycklinggryta med kardemumma och palsternackspuré . Vita Viner i prisklassen 150 kronor - 200 kronor slogs till en början  om att bli det slutliga valet. Men så bang boom där och då fastnade blicken på Spanish White Guerlilla Moscatel, vars etikett fick mig att småle . Ja varför inte våga "gambla" lite och frångå  det vedertagna att dyra viner är bättre än billiga och att  viner under 100 kronor är inget en vinbloggare beblandar sig med. 

Middagen avnjöts medan andra chansen passerade förbi på tvn. Visade sig att svenska folket insett att vi måste skicka låtar som ligger ljusår  närmare briljantpop till Globen än några utav bidragen som gick till finalen direkt, såsom Linda Bengtzing, Eric Saade och Dany.

Kycklinggryta med kardemumma och palsternackspuré var receptet på en fantastisk middag och vinet passade lika bra till maten som Zlatan passar Milan, ja 69 kronorsvinet glänste stundtals med sina flädertoner lika mycket under middagen som svensken gör vid sidan av Cassano.  En kväll som denna behövde vinet ej kosta mer än 69 kronor. Spännande också att dricka en torr Moscatel.