Vin(gligt)

2009-01-31
11:34:53

Spännande vitt vin bland nyheterna i februari....
Jag fick frågan om jag hade några vita viner att tipsa om bland dem som släpps nu på måndag, den 2 februari. Efter att jag tittat igenom nyhetslistan med vita viner så finner jag två viner mer spännande än de andra. Det är en Gewürztraminer och ett Riesling. Varför dessa två viner?

Ända sedan rundvandringen under mässan Det Goda Köket med Kinna som skriver bloggen Kinnas blogg - mormors mat har jag varit nyfiken att dricka ett annat vin gjort på druvan Gewürztraminer än det hon tipsade om. Då var det Sonnenglanz Gewürztraminer 2004 från distriktet Alsace Grand Cru som fängslade oss. Tanken som slog mig då var om alla viner gjorda på den druvan stoltserar med samma förföriska halvtorra härlig honungslena smak som Sonnenglanz. Nu får jag ett skäl till att utröna om så är fallet. Gällande Rieslingvinet så väljer jag att lyfta fram det då jag själv länge hållit mig till Georg Breuer och vinet som kostar 109 kronor. Nu ser jag en möjlighet att gå upp någon prisklass genom detta vin i nyhetssortimentet. Detta för att vid tillfälle ta ytterliggare ett steg och gå tillbaka till Georg Breuer men då till deras något dyrbarare viner.Nals Margreid Gewürztraminer 2007 italienskt vin gjort på druvan Gewürztraminer  Smakbeskrivningen hämtad från Systembolaget förnimmer om att det är torrt, kryddigt, aromatiskt och blommigt vin. Inslag av honung, persika och ananas får mig att hoppas på att det har en honungslen smak. Kanske inte riktigt så god som Sonnenglanz men en bra bit på vägen. Vinet kostar 109 kronor.Erdener Treppchen Riesling Spätlese 2007 Tyskland  och distrikt Mosel. Smaken enligt produktinformationen på Systembolaget vittnar om att Erdener är ett Halvtorrt, ungdomligt, påtagligt friskt vin med inslag av aprikos, äpplen, apelsinblommor, gummi, honung, mineral och citrus. Fråga mig inte hur gummi smakar men bortsett från det låter det riktigt smutt. Får se om vinet smakar lika för mig och för er läsare. Vinet kostar 195 kronor.

2009-01-29
20:27:51

Om Vinsajten.com

Vi lever i en värld där förändringens vind blåser för jämnan. Nya affärsmöjligheter ser dagens ljus, liksom nya marknadsaktörer, några är här för att stanna, en del dansar bara en sommar medan andra växer och frodas då de använder förändringens vind för att flyga. Aktörer som säljer alkoholhaltiga drycker över internet blomstrade om vi går något år tillbaka, men sedan dess har det varit tämligen tyst. Det har gått något år sedan det spåddes att internetbaserade salubodar av alkoholhaltiga drycker skulle tvingas till sorti då lagar ändrades till deras nackdel. Blev det verkligen så?

Jag ha kastat ljus på internetföretag som saluför alkoholhaltiga drycker på Internet och funnit en lysande stjärna som med åren vuxit sig starkare. Aktören jag har i åtanke är Vinsajten.com.

Klicka på bilden och du slussas vidare till www.vinsajten.com. Väl där kan du köpa vin, öl och whisky men även alkoholfria alternativ

Sedan 2003 har Vinsajten.com huserat på internet med ett brett sortiment av ädla drycker. Idag är företaget den ledande internetshopen för vin, öl och spritdrycker. Ambitionen med sajten är att kunden sätts i fokus och bemöts på ett sätt som andas kompetens, erfarenhet och service.

Genom att skapa mindre snåriga stigar mellan producent och kund kan Vinsajten.com hålla låga priser ja rentav kanonpriser då mycket i sortimentet säljs till under halva priset jämfört med traditionell handel i Sverige(Systembolaget) . Sajten tillhandahåller enbart kvalitetsprodukter. Det som gör att företaget går i bräschen för internetbaserade företag som säljer alkoholhaltiga drycker är att de ständigt strävar efter att hålla ett spännande och välfyllt sortiment. Dessutom strävar Vinsajten efter att kunden får ett personligt och servicevänligt bemötande, något som styrks med att du som kund kan få varorna hemlevererat vilket är tämligen bekvämt och underlättar för kunden.

Nyfiken gå in på Vinsajten.com för att utröna om det är något för dig


2009-01-27
21:14:29

Vintips - 4 röda viner bland februarinyheterna
Lanseringen av nya viner på Systembolaget i februari närmar sig med stormsteg. För en gångskull har jag tagit mig tid att planera mina inköp, Jag har hittat några spännande röda viner i olika prisklasser och från vitt skilda ursprungsländer. Som det ser ut kommer jag att införskaffa vin från Italien,Sydafrika, Frankrike samt Uruguay. Nästa steg är huruvida dessa nyheter stoltserar i sortimentet på systembolaget i Kalmar eller inte........Pin Monferatto Rosso 2006 från Italien och distriktet Monferrato som sägs innesitta en smak med inslag av bland annat plommon, körsbär, lavendel, lakrits, tobak och choklad. Låter briljant och måste därför avsmakas samtidigt som vinerna som bär noshörning på ettiketten nått lite av en kultstämpel. Kostar 315 kronor.


Lomond Conebush Syrah 2006, Vin gjort på druva Syrah från Sydafrika brukar attrahera mina smaksinnen. Detta vin ska enligt produktinformationen som Systembolaget ger frambringa toner av björnbär, choklad i ett framfusigt pepprigt format. Återstår om så är fallet. Vinet kostar 149 kronor.L'Hospitalet de Gazin 2003 Frankrike och Pomerol har jag riktigt stora förväntningar på. Vinet ska vara fruktigt och stoltsera med toner av plommon och kaffe. Kostar 299 kronor.


Gimenez Mendez Alta Reserva Tannat 2008, Detta vin får räknas som en spännande outsider. Jag tror inte jag druckit vin från Uruguay tidigare så nu ser jag min chans. Jag ger mig in i det okända och hoppas på att vinet i smaken formulerar de inslag av björnbär,  vanilj och lakrits som figurerar i produktbeskrivningen. Priset på vinet är 70 kronor så det är värt ett test.

2009-01-26
21:46:40

Om vid vilken temperatur ett vin ska serveras samt Nina Kinert och låten Beast

Till vilken temperatur ska ett vin serveras?

Fruktigheten hos unga röda viner kommer bäst fram vid svala temperaturer, riktpunkten för sådana viner är att servera kring 16- 17 grader. När det gäller mogna toner hos mer utvecklade röda viner så kommer de till sin rätt kring 20 grader dock ska vinet aldrig serveras över 20 grader. 

Gällande vita viner är temperaturen mer avgörande för smakupplevelsen.  Lätta torra och friska viner rekommenderas att serveras i temperatur mellan 7-10 grader. Vita torra viner såsom Bourgogne ska serveras i högre temperaturer kring 14-16 grader. Halvtorra vita viner såsom Riesling ska serveras svalt omkring 8-10 grader.

Hoppas jag hjälpt någon på traven med riktlinjer om vid vilken temperatur som vin skall serveras vid.


Nina Kinert och låten Beast, påminner lite om Mad world

Jag har hela den här hösten hävdat att den MEST briljanta popen i vårt landmed några få undantag på senare tid kommit från ensamma damer och deras gitarrer eller pianon. Hello Saferide, Anna Ternheim, Frida Hyvönen, Lykke Li. Ja listan kan göras lång. Jag vill lyfta fram ytterliggare en tjej som axlar manteln för att titulera sig drottning av briljantpop och det är Nina Kinert som i vår ska  turnera i vårt avlånga land med Anna Ternheim. Nina Kinerts musik får ett vin att smaka ännu bättre.

2009-01-25
19:08:30

Passar vin till semlor?

Vin(gligt) ställde följande frågor til Aftonbladets vinexperter:

Hej, Så här i semmeltider tänkte jag tänja lite på gränserna och bjuda på semla under en delikat middag. Rimligen borde jag bjuda på Kaffe till semlan men varför satsa på ett säkert kort. Om jag vill servera ett vin till semlan vilket vin rekommenderar damerna?

Passar vin till semlor?

Svaret jag fick är:

Äntligen semmeltider – vi älskar dessa gräddiga bullar! Inte helt enkelt med dryck men vi provade med iskall punsch och det var riktigt gott. Om du önskar ett vin skulle vi rekommendera Moscatel de Setúbal för 59 kr från Portugal.

Svaret finns även publiserat här på Aftonbladet. Vågar du att servera vin till semlor?

2009-01-25
18:51:59

Stockholm mer småstaden Nybro än småstaden Nybro itself...
Nittioåtta när våren kom sprang vi ut på Åkrahällskolans skolgård till tonerna av Suede och låten "Beautiful ones" en låt som mynnade ut i ekande "för vi har tagit studenten. Äntligen skulle vi få leva ut de drömmar som vi byggt i i villakvarteren i Hanemåla, Nybro. Vi skulle alla lämna barndomens småstad till någonting större. Själv fick jag motorhaveri på väg ut mot kusten och slog mig ned i Kalmar för att studera, blev kvar och ångrar ingenting. Andra flyttade till Stockholm för karriären. Fram tills nu har rapporter från vänner i den kungliga huvudstaden varit långa konspirationer av superlativ om hur utvecklande, roligt, flärdfullt och äventyrligt livet i Stockholm är. Ja ända fram till för bara någon dag sedan då jag fick ett mejl från någon som tröttnat på storstaden. I det ironiskt skrivna meddelandet gick det att ana att vännen i storstaden går och längtar tillbaka till de småländska skogarna, kanske inte till Nybro som är för litet men till Kalmar som andas framtidstro. Eller hur ska man annars tolka när vederbörande skriver att det finns mer småstaden Nybro i Stockholm än i småstaden Nybro itself , vilket gör honom less på storstaden samtidigt som bevis efter bevis om att så är fallet lyfts fram?

Bor du i Stockholm och läst såhär långt så kanske du är riktigt sur nu och håller inte med, men det finns bevis. Bilderna nedan visar i klartext vad min gode barndomsvän menar och är något ironiskt bevis för att det finns mer småstaden Nybro i Stockholm än småstaden Nybro itself... Listan över bevis går nog att göra längre. Iallafall för någon som är född i Nybro och som nu bor i Stockholm men börjar finna orsaker för att flytta därifrån...för vem vill bo i en stad som allt mer gör sig påmint om staden som man bara var tvungen att lämna för 10 år sedan....

NybrovikenNybrogrillenNybroplan

2009-01-25
16:18:39

Konsten att glorifiera ett budgetvin.....
En smutt av vinet Alamos Malbec och varma mackor till filmen Eternal Sunshine of the spotless mind en lördagskväll på lugna gatan. Med andra ord en stillsam lördag långt ifrån den elektriska gatan där allting blixtrar när nattens vackra  och rusfyllda möts upp på ett öronbedövande torg framåt småtimmarna.

De varma mackorna var en uppvisning i kreativ matlagningskonst  till den grad att det krävs en sönderplanerad inköpslista och en karta över Citygross labyrintiska system av matfyllda hyllor för att kunna skapa identiska mackor igen. Vinet som dracks till mackorna frambringade däremot samma känsla som ett möte med en god vän. Ja en sådan vän som man aldrig tröttnar på och som  man aldrig behöver spela teater inför för att vännen ska känna likadant.

Alamos Malbec

Alamos Malbec är ett vin för 89 kronor som jag aldrig aldrig aldrig kommer att tröttna på. Inte ens om landets framstående vinkritiker eller trendsetter går ihop och utbrister i ett gemensamt "det anses helt ute att dricka Alamos Malbec" kommer jag sluta att konsumera vinet.

Enligt mig är budgetvinet Alamos Malbec en stor, läcker, rik och lättillgänglig Malbec som utan tvivel förtjänar högsta betyg på vintermometern här på Vin(gligt). Då det med sin stora smak känns dyrare än det verkligen är. Med sina förföriska toner av en sommardag, då du äter blåbär och glass, dricker slånbärssaft och avslutar med något förföriskt såsom lakritsgodis. Lika bra att jag glorifierar vinet trots att det varken är något mytomspunnet Bordeaux eller stoltserar med ett pris som skriker ut elegans..........

2009-01-24
17:21:34

SJ - En personlig betraktelse om tågen som försvann...
Varje morgon och varje kväll fem dagar i veckan kastar jag mig in i ett lotteri som kallas tågpendling. Detta då jag bor i Kalmar men jobbar i Emmaboda och tåget är det effektivaste färdsättet när allt går enligt plan.  Att jag benämner pendlingen till och från arbetet för  lotteri beror på att det är tämligen omöjligt att förutse om tåget kommer i tid.  Sträckan Kalmar-Emmaboda  tar 27 minuter i bästa fall och tar jag tåget hem till Kalmar 16,24 är jag rimligen i Kalmar vanligt vis 16,55 godtagbar försening inräknad. Den här veckan då tågförbindelserna på sträckan duggar tätare än innan jul, vilket skulle underlätta mitt pendlande,  har det varit vanligare att jag anlänt till Kalmar vid 18,30 trots att jag varje dag infunnit mig på stationen i Emmaboda i god tid till tåget som gör att jag är hemma vid 17,00 och därav hinner med allt planerat. Snitt förseningen den här veckan per dag är för en sträcka som tar en halvtimme ca 2 timmar. Fyra av fem dagar har tåget varit försenat antingen till eller från jobbet och detta i ett land som ska vara toppmodernt. Det märkligaste av allt är att det både på vägen hem under torsdagen och fredagen på ett oförklarligt sätt verkar som  det försvunnit tåg och avgångar ställts in. Sveriges järnvägar börjar mer eller mindre framstå som något Bermudatriangelsliknande . Kanske är det då så att de magnetiska fält som sägs husera i Bermuda även slår ut all elektronisk utrustning på tåg och hela järnvägsnät i moderna Sverige. Klart är att järnvägsnätet inte moderniserats för att svälja täta förbindelser och snabba tåg. Föga modernt är även det faktum att det för att klara av en reseplanering sätts in lok av 80-tals karaktär, helt uppåt väggarna för tänk om taxibolag skulle strunta i att modernisera och köpa in gamla Volvo 740 bilar, vem skulle vilja åka med det bolaget??? 

I japan är snitt förseningen 13sekunder för tåg, så varför är det så svårt i Sverige. För 20 år sedan stoltserade kalmarföretaget Kalmarverkstad modernt Bombardier, som sedermera lämnade staden,med parollen "Nu järnvägar snabbtåg".  Verkar dock som om  inte Sverige som sägs vara toppmodernt tog till sig av budskapet. Snälla ställ upp för oss som pendlar dagligen och lev upp till parollen "Nu järnvägar snabbtåg" eller i vart fall gör så att tåg går när det är sagt att det ska gå.

2009-01-24
14:17:13

Priser på Amaroneviner
 Signaturen Emma på bloggen Enknubakaffe efterfrågar priser på vinerna som presenteras i inlägget Vintips - Amarone. Jag tackar Emma för synpunkterna om att jag hädanefter ska visa priser på vinerna som nämns här på bloggen. För Emma och alla andra som läser bloggen följer pris på vinerna.

 • Corte Giara Amarone - 219 kronor
 • Tommasi Amarone della Valpolicella Classico - 259 kronor
 • Vaio Armaron Amarone - 379 kronor
 • Amarone della Valpolicella Classico - 349 kronor
Finner du att priserna på vinerna presenterade ovan inte motsvarar vad du är beredd att lägga  så rekommenderar jag köpa detta vin om det är en Amarone du är ute efter.

 • A Amarone - För 199 kronor får du en angenäm smak som exploderar av lakrits, björnbär och en gnutta choklad i munnen.
Priserna är hämtade från Systembolaget

2009-01-22
22:52:19

Vintips - Amarone
Att smutta på ett gott amarone vin är som att se den man tycker vackrast i världen är le, Kombinationen är allgalaktisk. Som sig bör när italienska fenomen förs fram i ramljuset så kommer här den självklara kopplingen till religionen fotboll. Ur mitt perspektiv som addicted till fotboll så torde det i särklass godaste Amarone vinet fylla mina sinnen på samma sätt som en kväll på Stadio Giuseppe Meazza  ja San siros gröna matta fyller sinnena hos Filippo Inzaghi när han under storhetstiden återigen rundar målvakten och rullar bollen i mål. Samtidigt som dryga 80 000  vrålar av glädje.  I väntan på att få dricka en Amarone  som får mig att höra 80 000 vråla så följer här fyra goda viner som fyller sinnena med lika mycket positiva vibbar som när det spelas x-box och jag precis med mitt Milan besegrat min polare som av någon anledning alltid tror sig briljera med Manchester United.

 • Corte Giara Amarone - Smakar choklad, plommon och lakrits. Förföriskt gott och ett veckans vin här på bloggen för nästan ett år sedan


 • Tommasi Amarone della Valpolicella Classico - Tänk om livet vore lika smutt. Vinet stoltserar med en smak som framfusigt delar med sig av mörk choklad


 • Vaio Armaron Amarone - Levererar toner av något så gott att jag har svårt att sätta ord på det därför låter tystnaden tala. Kankse är jag en kväll på San Siro farligt nära....
 • Amarone della Valpolicella Classico - Som att se den vackraste i världen le. Vi pratar inte bara vacker på ytan utan mer djuplodande med en vacker personlighet....Innan jag halkar på skalet av Mumbo Jumbo, vinet är kryddigt och framhäver lockande toner av choklad....

Komihåg att jag enbart utgår från min tankar och smaklökar. På samma sätt som man kan hata Amaroneviner så kan man ogilla Inzaghi,  men det är något jag tar avstånd ifrån även om jag accepterar åsikten, småler

2009-01-22
21:18:38

En spontan definition av en lyckad kväll....
En lyckad kväll är en kväll som alltid avslutas med kaffe oavsett om timmen är sent slagen eller inte. Samtidigt avslutas varje urdrucken kopp med att citera en mytomspunnen legend.


"One more cup of coffee for the road, One more cup of coffee 'fore I go"

Bob DylanDet sägs att jag har 10 högskolepoäng i fika

2009-01-22
01:50:08

Billie the visions and the dancers + Hello Saferide nattens låt på Vin(gligt)

Ingen låt som kommit fram i landets "Hej-vi-finansieras-av-reklam-kanaler" men det är en av de skönaste låtar att avnjuta när natten en onsdag håller på att räkna till två och du inte kan sova.....Briljantpop som vaggar dig till sömns.  Hello Saferide och Billie the visions and the dancers och låten "Overdosng with you"

"Hello Mrs. Van De Kamp did you clean the whole kitchen and drink all the wine? Hello Saferide, can you give me a safe ride back to sleep? Cause I wanna OD on DH. I wanna OD on DH. Let me overdose on DH with you."

2009-01-21
00:16:24

Dekantera mera.......


Nästan som reklam upprepandes från någon skralig reklamradiostation har parollen Dekantera mera ekat i mitt huvud.  Detta  eko har jag skapat då det i två från varandra helt oberoende tidningar som jag tagit del av idag uttryckt att dekantering är en trend på uppgående igen. En av förklaringarna till det var det ökande vin & matintresset som existerar i vår samtid men även boxarnas frammarsch figurerade som förklaring då folk hellre fyller upp en karaff med vin än att ställa en  pappkartong på bordet. Därmed har dekantering glidit över till att bli en design- och modefråga. ja en ren utseendemässigt fix. i stil med att det helt plötsligt är ute med polotröjor, hittar nämligen inte ens polo på H&M till mitt förtret och inte i någon annan affär för den delen heller. hmmm

Bortser vi från det rent utseendemässiga så är det två andra skäl som talar för dekantera. Dels är dekantering ett sätt att lufta vinet, vilket behandlades på bloggen igår. Dels är dekantering av vin ett sätt att skilja vinet från den fällning som bildas i flaskan under lagring. Syftet med dekantering är alltså att få vinet klart och rent. Vilka viner som skall dekanteras är nog omöjligt att svara på. Åsikterna går isär. Någon tycker att de främsta kandidaterna att dekantera är mogna röda viner från Bordeaux. Medan andra ser den stora fördelen med dekantering främst i vilken effekt det har när det gäller att lufta ett vin effektivt. Varför de hävdar att unga kraftiga vinmed mycket frukt och strävhet skall hällas på karaff då de öppnar upp sig...Som vnligt finns det inget rätt eller fel. Det är bara gå ut och göra sin grej och inte tvivla på den.....

Dekantera med stil.


 1. Låt flaskan stå lodrätt när du öppnar den så att fällningen stannar på botten.
 2. Häll upp några droppar av vinet och lukta på det för att se så det är galant
 3. Häll dessa droppar i karaffen och snurra karaffen så att eventuella orenheter sköljs bort
 4. Häll vinet i glaset och smutta på det
 5. Häll försiktigt vinet från flaskan till karaffen över en ljuskälla. Avbryt när fällningen försöker smyga sig upp i flaskhalsen.

2009-01-20
00:22:16

Årets idrottsledare i Nanne Bergstrand
Återigen så uppmärksammas staden, Kalmar, i vilken Vin(gligt) huserar, denna gång då tränaren för Kalmar FF Nanne Bergstrand mottog pris på Idrottsgalan. Inte mycket att tillägga då han lyckats omvandla det som tidigare ansågs vara allsvenskans tråkigaste lag  till att stundtals lira propaganda fotboll till sambatakter som ekar från Skansen.

Lider lite med Kallur måste jag medge även om Kalla var väl värd att kamma hem Jerringpriset. Men jag satt på läktaren i Peking och såg Kallur falla.....Godnatt.

2009-01-19
23:52:08

Ska jag lufta vinet och om så är fallet hur länge?
Frågan om huruvida ett vin skall luftas och hur länge så skall ske har säkert lika många svar som det finns åsikter om Robert Karlsson var rättmätig segrare under idrottsgalan när Zlatan var en av de nominerade. Huruvida det var rätt eller inte låter jag vara osagt men en sak som talar mot Zlatan är att han säkert inte slagit en enda vettig wedge i år., vilken Karlsson  gjort i sömnen. Ja diskussionen skulle kunna hålla på i oändlighet. På liknande sätt går det att diskutera frågan huruvida ett vin ska luftas och i sådana fall hur länge i all oändlighet.

Min ambition med det här inlägget är att guida er i frågan. För att leva upp till min ambition tar jag vinexperten hjälp av Johan Magnussons tankar från "Boken så bygger din vinkällare". Nämnvärt om Johan är att han numera är fullt upptagen med att etablera en ny vinlagringskällare lite längre upp på Grevgatan i Stockholm, www.magnussonfinewine.com, som ska arbetar mer koncentrerat med att skapa värden i kundernas vinkällare.

Luftning.


Jag har tidigare hört att det räcker att enbart dra ut korken på ett vin för att det ska luftas, något som styrks då det på Manolo.se skrivs det att "Vin serveras med fördel direkt ur flaskan. Enda anledningen jag kan se till att hälla upp vinet på karaff är om du misstänker att delar av korken fallit ner i flaskan och du vill se om det ändå är drickbart. Möjligen har du hört talas om uttrycket att “lufta” vinet, men för att göra detta räcker det att korka upp vinet en stund innan servering". Detta är en sanning med modifikation då ett vin där enbart korken dragits ut behöver stå i 300 timmar för att få samma luftning som ett som hälts över karaff.

I boken "Så bygger du din vinkällare" skriver Magnusson att alla viner bör luftas eller andas en viss tid före servering. Ju yngre och mer slutna desto längre tid oavsett om vinet är enkelt eller komplext till sin karaktär. Vidare menar författaren att luftningen sätter igång en oxidation som öppnar vinet både doft och smakmässigt. Principen för luftning är att ju yngre och kraftfullare ett vin är desto längre i förväg bör det luftas. 3-4 timmar framhåller Magnusson att ett riktigt kraftfullt rött vin ska luftas.

2009-01-18
17:31:07

En bragd eller bara ett vansinnesdåd i ett vintrigt löpspår på Stensö Kalmar
Atleten i mig vann till slut och jag trottsade vinterkylan och tv-soffan för att springa runt Stensö
Bilder tagna under en löptur i Kalmar denna söndagsförmiddag

Söndag klockan 11.00 lätt minusgrader och blågrått molntäcke över den snötäckta guldstaden Kalmar. Guldstad då vi tog sm-guld i fotboll om någon nu glömt det. En söndag som denna var det tänkt att lugnet skulle råda och att närmaste aktivitet inte skulle infinna sig förrän efter lunch. Om någon form av träning skulle ske alls idag så var det i värmen på Friskis & Svettis framåt kvällningen. Men plötsligt slog det slint och rastlösheten fick hjärnan att skrika "löprunda runt Stensö". Den inre rösten införtalade mig om att det gäller att ta vara på motivation här och nu, eftersom den kan vara som bortblåst i ett litet kick. Hurtigt värre och kanske var det den lugna och avslappnade lördagskvällen  som  framlurat tillräckligt mycket överskottsenergi för att väcka atleten inom mig till liv. Enbart tanken på att ge sig ut i kylan borde leda till ett bragdguld för vardagsmotionärer om ett sådant pris någonsin instiftas. Bragdguldsprestation, eftersom jag antar att inte ens Kalmars guldgossar som får betalt för att träna hade tänkt tanken om löpträning denna vintriga söndag.  Jag får läsa Henrik Rydströms Blogg och se om jag tränat mer än hela KFF denna söndag, småler.  Väl ute och efter 10 meters löpning på styltliknande ben var jag beredd att vända om. Motivationen tröt. Kort tankeöverläggning med mig själv och jag kom fram till att det ur alla aspekter är bättre att fortsätta än att vända och då slås ned i tvsoffan förvandlandes till en soffpotatis. Hemska tanke...

Till textraden "And all I know is, there’s something new this year, all I know is there’s something new real near. All I know is, there’s something new this year. I don’t know much, but there’s something new coming near" framförd av Hello Saferide kände jag mig som Sveriges hurtigaste vinbloggare och tog tag i löpningen och började för en stund känna mig som ett vältränat konditionsfenomen som liksom sprudlar av energi.

Väl ute på Stensö efter 20 minuters löpning började den stora utmaningen. Jag pustade och stånkade och hallå lättja höll i min hjärna på att få överhand över min fighting spirit. Plötsligt insåg jag att jag tagit fel håll i det fläckvis snötäckta promenadstråket på Stensö då jag mötte ett helt tåg av kalmarbor som gick Korpens tipspromenad . Jag fick för mig att jag vid varje möte måste skärpa mig och le och sprudla av energi. Något som gjorde att krafterna tröt ännu mer då varje leende som klistrades på i mitt ansikte gjorde att jag drog i mig ännu mer kalluft och energin att värma luften gjorde att jag blev mer och mer energitom. Väl i mål blev det framstupa sidoläge en stund. Men nu såhär några timmar efter bragdguldsprestationen så njuter jag och för det är med välbehag jag glufsar i mig en semla efter maten. Nu kan jag med stolthet sjunka till soffpotatisstatus och låta söndagskvällsförvridenheten ta överhand........

2009-01-18
01:32:46

Godnatt med lite vinnare från p3 guld......ja de som faller mig i smaken

Lykke Li och El Perro del Mar  i spontant & kreativt samspel


Markus Krunegård - Jag är en vampyr. Riktigt bra

Håkan Hellström även ifall jag kan ha svårt för honom
så viker jag mig för vissa låtar.Som denna...

Saknade dock Hyvönen och Norlin bland vinnarna....

2009-01-17
22:36:04

Alkoholfritt - en nykter tillställning...
I dagens utgåva av dagstidningen Barometern  och dess tillhörande bilaga vid namn Bonus fastnade jag vid en artikel med rubriken "Festligt utan Alkohol". Artikeln hade tagits fram då en läsare som själv inte nyttjar alkohol skrivit in till redaktionen och efterlyst alkoholfria alternativ.  Detta då  personen i fråga kände sig mindre välkommen till middagar där man inte räknat med alkoholfritt till maten. Artikeln fick mig att inse att även jag skrivit lite dåligt om alkoholfria alternativ. Något jag nu vill råda bot på. Detta inlägg är inte enbart riktat till nykterister utan även till de som av annan orsak avstår alkoholen, kanske på grund av sjukdom, allergi, graviditet, religion, har förnuftet att säga nej då de ska köra bil under morgondagen, inte känner för att dricka eller avstår från alkohol av annan anledning. Inlägget är även till som inspiration till alla som skall bjuda in till  middag eller till fest, då det inte är alltid som alla dricker alkohol. Nedanför följer en genomgång av några vita-, röda- och mousserande viner med den likheten att de är alkoholfria samt huserar i Systembolagets sortiment.Sutter Home Fre Chardonnay - Torr, fruktig smak med viss sötma, inslag av aprikosmarmelad och citrus.


Sutter Home Fre Premium White - Torr, druvig smak med viss sötma, inslag av fruktkola, ananas och lime.


Sutter Home Fre Premium Red - Bärig smak med viss sötma, inslag av jordgubbar, blåbär, vanilj och örter.Sobrium Rosé - Halvtorr, lätt, fruktig smak med inslag av körsbär, cocktailbär och svarta vinbär.


Schloss Boosenburg - Lätt, frisk smak med viss sötma och inslag av äpple.Sanbitter Röd - Halvsöt, bitter smak med inslag av citrus och malört.Maison Rosé - Söt, mousserande, druvig, syrlig smak med inslag av rabarber och röda bär.


Loxton Cabernet Sauvignon - Bärigt, syltigt, aningen örtigt vin med inslag av blåbär, katrinplommon och vanilj.Inglenook St Regis Cabernet Sauvignon - Frisk, bärig smak med ton av blåbär, lingon och gräs.Grains de Folie Syrah - Torr smak med viss sötma, inslag av röda vinbär och gräs.Chapel Hill Sparkling Collection Doux - Söt, fruktig smak med inlsag av vingummi, röda äpplen och mandel.Blue Nun Light - Lätt smak med viss sötma, inslag av rött äpple och mandarin. 33 kronor.

Smakbeskrivningen är hämtad från Systembolaget

2009-01-16
00:10:12

Bang - det är du och jag mot världen
Gråa dagar skyndar aldrig på. En beskrivning av dagen som snart passerat. Oinspirerad och ledsen. Dagen går långsamt, tiden är monotom. Beredd att gå och lägga mig redan 21 men så plötsligt Bang - problemlösaren. Pånyttfödd genom en reklamsnutt. För en kort sekund symboliserar rengöringsmedlet Bang botemedlet mot leda och slentrian.  Cillit Bang, mer än bara ett rengöringsmedel. En metafor för att överbrygga barriärer som dyker upp i livet och får dig att känna dig nere. Tänk er själva....

 • När "the sadness in your eyes won't go away and becomes you, in a strange kind of way" . Bang löser upp gråten i halsen.
 • När det känns hopplöst långt till nästa vår. Bang torkar bort allt regn.
 • När du drar dig till soffan och lägger dig ner, och du viskar den här stan är för sorglig jag är värda så mycket mer. Bang och du känner stadens puls.
 • När du sitter och tycker synd om dig själv lyssnandes på den hembrända skivan vid namnet "Depp - The Sad Song Story. Tror sista låten är The Verve och When the drugs don´t work. Bang får dig att vilja byta skiva och ta tag i ditt liv.
 • När du känner "Get me away from here i´m dying. Putsar Bang upp en äventyrligare vardag.
 • Du duffar inspelet på jakt efter en Birdie och du gör motvilligt en dubbel. Bang och vips så slår du en vettig wedge.
Bang är bra till så mycket.... Men än så länge har jag bara testat det som bakteriedödare i köket och det fungerar faktiskt.  Nu har jag skrivit av mig och  Bang tristessen är borta.........

Lånade lite textrader från Belle and Sebastian, Winnerbäck, Lemarc, Anna Ternheim och Thomas Andersson Wij för att förmedla den rätta känslan.

2009-01-15
19:18:31

Förhöj vinupplevelsen...

Nu lanseras två helt nya produkter för vinkännare, ConnaisseurMate och StorageMate som kan hjälpa dig på traven för att förhöja din vinupplevelse. Företaget bakom de nya produkterna är Fagerdala Por-Pac AB. Lanseringen sker i samband med Formex 2009 den 15-18 januari i Stockholm.

 

vinförvaring

 

StorgateMate - Både idealisk vinförvaring och spännande inredningsdetalj

Låt ditt vin mogna i lugn och ro. StorageMate har en unik isoleringsförmåga så ditt vin slipper att utsättas för häftiga temperaturväxlingar och vinstället skyddar flaskorna mot ljus. Det är två viktig faktorer för vinets mognadsprocess. Materialet, expanderad cellplast, är därtill segt och klarar slag och stötar. Det är varsamt mot miljön: håller länge, länge och kan sedan återvinnas. På Fagerdala är  de övertygande om att StorageMate blir en intressant inredningsdetalj i ditt hem. Och en investering för framtida, stora vinupplevelser


ConnaisseurMate - En investering för framtida, stora vinupplevelser.

Låt ditt vin mogna i lugn och ro. I jämn temperatur. I skyddande mörker.Materialet heter EPP, expanderad polypropen, som inte ska förväxlas med enkla, billiga cellplaster som frigolit. Med ConnaisseurMate får vinet en lugn vila. EPP har en unik isoleringsförmåga så ditt vin slipper att utsättas för häftiga temperaturväxlingar. Locket stänger ljuset ute. Det är två viktiga faktorer för vinets mognadsprocess. Materialet är därtill segt och klarar slag och stötar. Det är varsam mot miljön: håller länge, länge och kan sedan återvinnas. Vi har etsat ytan för att ge stället en lite ”rå” stenkänsla. Vi är övertygande om att ConnaisseurMate blir en intressant inredningsdetalj i ditt hem. Och en investering för framtida, stora vinupplevelser. Därtill har ConnaisseurMate ytterligare en fördel. Fungerar som ett utsökt skydd på vägen. Från Systembolaget. Till vinprovningen. På resan. Med ett smart handtag förvandlar du vinstället ConnaisseurMate till den eleganta vintransportören ConnaisseurMate. Den skyddar flaskorna mot slag och stötar. Den låter vinet behålla sin idealtemperatur och ger skydd mot temperaturchocker. Med locket på stänger du ute vinterns kyla eller sommarens värme. Vinet ska ju må lika bra under transport som i ditt hem, eller hur?

2009-01-14
22:33:01

Vintips - Tre gånger Australien


Tim Adams Semillon 2006 Clare Valley Australien är gjort på druvan Semillion. Vinet finner jag riktigt bra och jag förförs av den friska honungsbris med stänk av Grape som angör mina smaklökar. Gott för 139 kronor.Penfolds Thomas Hyland Shiraz. Detta vin kommer alltid att föra mina tankar till namnet på ett av briljantpopparna Belle and Sebastians album . "Fold your hans child your, you walk like a peasant." Jag ska inte förklara varför här. Det är ett shirazvin kanske något mejkat och tillrättalagt men vad gör det när inslag av björnbär, peppar, kaffe, örter och lakrits får en att le. Jag gillar det här vinet för 109 kronor. Yalumba Shiraz Viognier 2006. Australien Barossa Valley. Stoltserar med sammetslen fruktsmak dock slutar det inte här utan vinet går på knock när angenäma toner av plommon och lakrits blossar upp. Gott för 108 kronor.

2009-01-14
20:37:56

Bara till er som såg Solen i ögonen - en film om Lars Winnerbäck.

Lars Winnerbäck. Solen i Ögonen. SÖndermarken. Kom änglar. Hjärter dam

Om du under den dryga timmen som Solen i Ögonen - En film om Lars Winnerbäck fäller en tår och känner att världen stannar under duetten mellan Winnerbäck och Miss Li. Förmedla då din känsla genom att kommentera detta inlägg på Vin(gligt). Skriv från hjärtat nedan......

Själv förlorar ja tid och rum och tar en dans medsvåra steg med hjärter dam i verkligheten,drömmen  redan från det att  Winnerbäck säger att han vill vara som folk, han vill vara som sina vänner och inte sticka iväg och bli någon annanstans. Något som bara bekräftar hans storhet. 

"Jag ser gitarren i butiken
Symbolen för att skolka
Sagan om ett uppror
Drömmen om en högre höjd
Ett sjöröverskepp
som blåser rätt in i Los Angeles
Och stjärnorna som glittrar
Och ingen jävel når mig nånsin mera"

Lars Winnerbäck - Söndermarken

2009-01-13
22:18:24

Columella 2005
Kultvin Columella 2005, vinet som dracks till smågodis kostar över 500 kronor

Om jag berättar sanningen så kommer jag förmodligen att ha alla veta-bättre-typer efter mig som säger sig veta allt om hur vin ska drickas......

Helt sanningsenligt är att det dracks Columella 2005 under lördagskvällen. I lögnen dracks det här sydafrikanska vinet som kostar 520 kronor till en galant komponerad rätt, i vilken viltköttet får vinet att växa och förstärka tonerna av  mörka bär och choklad, men det sägs att ärlighet varar längst.

Sanningen ger en helt annan bild. Den onyanserade verkligheten är den att det är på en förfesten  till chips och smågodis som Columella får glasen att skimra magiskt blårött. Även till något så fjuttigt men ack sågott som saltlakrits ger vinet upphov till  en resolut, ekig, livfull och rik smak. Att vinet gör sig så pass bra till en påse gott och blandat skvallrar om någonting större. Jag har lärt mig en läxa och det är att aldrig mer kasta bort sådant smakrikt vin tillsammans med en näve godis. Eller vad gör det, jag hade riktigt trevligt och vinet var gott trots vetskapen att vinkännare kommer att hånle åt  hur Colummella dracks denna lördag i Januari......


2009-01-13
21:49:13

Använd krisens snålblåst för att lära dig flyga.....

Tankar en tisdag efter lite väl många koppar kaffe.....

Häromdagen fick jag besök av en religiös anhängare, vars religiösa inriktning är oväsentlig i detta sammanhang. Av ren nyfikenhet visade jag tålamod och lyssnade på vad den okända besökaren hade på sitt hjärta. När främlingen redogjorde för sin syn på samhället av idag kunde jag spåra en tankegång fylld av ångest, tvång och ekonomisk undergång. Ordet kris som blivit massmedias modeord by far denna vinter har om jag utgår från besökarens tankar tagit sig ända in till de som tror. Plötsligt går folk i snålblåst istället för i medvind som har varit fallet de senaste åren. Samtidigt skylls allt på krisen och det är vedertaget att bygga vindskydd mot snålblåsten istället för att finna nya vägar för att även kunna lyfta i den rådande vinden. Företag går den lätta vägen och sparkar folk när det egentligen borde tänka nytt stort och fritt.  Våga bryta mönstret . Tänk om, tänk kreativt, bryt dig ur gammalt tankesätt och du kommer att lära dig flyga. Själv är det vad jag strävar efter och jag kommer även i fortsättningen försöka bygga segelflyg till tonerna av mitt positiv.
 

Till regeringen. Lagstifta i kristider om en kreativ dag där idégenerering står på agendan så att de företag som märkbart hamnat på efterkälken och tigger pengar kunde ta fram intressanta produkter och tjänster som kan lyfta utan almosor som i värsta fall enbart har effekten att de förlänger tiden som det går att ta sig ur gamla fotspår. Ska det ändå bidras med pengar undansätt dessa till forskning och utveckling....

 

2009-01-11
15:40:15

På vernissage hemma hos sig själv....
Tanken var att en timme eller två skulle förläggas på Kalmar Konstmuseum, ja ni vet den kub i fyra plan med fasader av svartlaserat trä i parken vid slottet som innan det stod färdigt fick människorna av förändringsfientlighet och det-gaur-inte -mentalitet att gå upp i linningen här i Kalmar. Något som även är aktuellt nu när den nya arenan väntar på att få byggas.

Det som lockade till ett första besök borträknat invigningen av museet var utställningen Undrien - en fantastikutställning av Magnus Lönn. Följande funderingar genomsyrar utställningen enligt annonsen om utställningen;  Kommer jag till UNDRIEN så snart jag har något att undra över? Får jag hitta på alldeles egna ord? Är min ordstad lika viktig som min bostad? Kan jag bli ordsynlig med de ord som jag själv finner? Om jag tar bort bokstaven F från fängelse får jag ett ängelse då och vad är det i så fall? Finns det någon som vet vad en stundägare är? 

Dessvärre så räckte tiden inte till för att snorta i sig estetiska världen och känna sötman från det finkulturella. Men det kommer en dag....

För att dämpa den i viss mån obetydliga Ågren som ändå dök upp när museumbesöket bortprioriterade låtsades jag som om jag äntrade en vernissage när jag kom hem til lägenheten. Även om det var en utställning som varit mer eller mindre permanent från dess att jag flyttade in i lägenheten.  I hemmet fick jag ta del av precis de tavlor jag gillar. Är det någon som varit på utställningen Undrien? Nedan ett axplock för de tavlor jag såg på vernissage hemma hos mig själv.

Tavlor som hänger i lägenheten
Tavlor från min lägenhet

2009-01-10
15:11:40

Vintips
"Kanske ljög vi hela tiden för att vinet skulle kännas lite dyrare
och smaka lite mer"
Lars Winnerbäck

Lugn för nu finns det ett botemedel för dig som ljugit för att vinet skulle kännas dyrare och smaka lite mer. Botemedlet stavas Vintips och släpps en gång i veckan på Vin(gligt). Det här blir de första vinerna jag lägger ut under rubriken Vintips.

Tokigt gott vin för 89 kronor

Alamos Malbec.Vinet ser dagens ljus i  Argentina och distriktet Mendoza.  Med mina egna ord stoltserar Alamos Malbec med en stor fruktig smak i vilken fatkaraktären gör sig påmind,  Vinet påminner om Hallon & Lakritsbåta, som med glädje fyllde min påse av lördagsgodis i Hanemåla, Nybro. En referens som kanske är en käftsmäll för andra vinkännare men jag kan inte undvika vad jag känner. Lakritssmaken mynnar ut i toner av kaffe rviol, kaffe. Ett briljant vin för 89 kronor.

årgång 2005

i Castei Ripasso 2005. Vinet andas Italien och Valpolicella Classico Superiore.  Vinet Utvecklad, kryddig något fruktig smak med inslag av fat, körsbär och choklad. Ett perfekt vin att fördriva en helgeftermiddag framför en Serie A match med om istället för öl som bäst passar till Premie Leauge. Kanske spelar Zlatan, gjort mål eller så har Totti nyss tunnlat honom. Never the less för 117 kronor är det här ett bra och gott vin.

Vin från Chile

Alta Tierra Carmenère 2005. Chile och distrikt Valle del Elqui.  Smakar som en helfrukt sallad såtillvida  det finns fruktsallad med fatkaraktär samt med inslag av svarta vinbär, grön paprika och vanilj. Ett säkert kort för 89 kronor.Crozes-Hermitage Les Launes. Ett vin på druvan Syrah som framställs i det franska distriktet Crozes-Hermitage. Smak Vinet känns som ett briljant hoppkok av smaker,  Via det druvtypiska aningen kryddigtm till inslag av slånbär, vanilj och lakrits. Strunta och gå ut på stan i kväll efter den mysiga middagen. Belle & Sebastians BBC SESSIONS om det är möjligt annars lyssna på något annat som andas brittisk briljantpop, behöver nog inte vara brittiskt men det var det som stod på hemma när detta inlägg skrevs. Njut av vinet som kostar 138 kronor.

2009-01-09
22:25:41

Château de Beckasin en nostalgitripp
Samma stad. Högskolestudier. Efterfest med kaffe och blåbärsmuffins på Smålandsgatan och uppnärjda galej i det blå på Gröndal. Vi kallade vår söta innebandytjej tillika tränare för korplaget de säsongerna för Nanne Bergstrand,  precis som tränaren i KFF, varför minns jag inte. Fyra år fyllda av marknadsföringsstudier. Mumbo Jumbo. Det sägs att några av oss även gick ut med 10 högskolepoäng i fika, då vi löste varje brist på inspiration i studierna med ett långt besök på Kullzénska. Det smiddes högtravande planer och jakten efter något större inledes. Via Kåren och ut i verkligheten, drömmen.  Det citerades Dylan och Lennon när det fanns tillfälle, samtidigt som Vita Lögner var bästa lunchunderhållningen med citat som "Eva min ängel flyg inte så högt du kan störta då". Eller så var det bara det som fanns att tillgå just då vid tre tiden på eftermiddagen . Till fester köptes det en påse blandat med 4 öl av sorter som aldrig druckits tidigare. Those were the best days of my life,.......

..........Men vissa företeelser under de åren fick citatet av Brian Adams att kännas som helt malplacerat. En sådan företeelse var doften av något jäst otukt som redan i trapphuset upp till studentlägenheten intalade luktsinnet att kortsluta sig i överlevnadssyfte. Än värre blev det när studentkorridoren öppnade upp sig och individen som spred lukten stolt visade in mig och alla andra i korridoren till sitt badrum, i vilket stinkbomben i form av ett genomskinligt plastkärl fyllde upp en del av duschen. Stolt utbrast han "På torsdag är mitt vin färdigt". Att kalla det vin var en överbedrift som har få likheter i världen av idag. Ja då förstår ni vad jag fick genomleva när det hembryggda vinet var färdigt. Vinmakaren själv blandade alltid ut vinet med Champis. Till råga på allt fanns det två vinmakare i korridoren en med en vit upplaga som alltid blandades ut med Champis och en annan tillverkade ett rött vin som helst inte skulle drickas alls för det var bäst så. Då vårt studenthak gick under namnet Beckasin så namngavs dessa två vinsorter till Château de Beckasin - vinet man helst vill glömma att man druckit............


Vi på Smålandsgatan

2009-01-07
21:58:12

Via nattfåk, jobb, gamla stan latte, grammis och italienskt kultvin.....


Idag hoppade jag morgonpasset i P3 när jag trotsade midvintermorgonen på väg till tåget, på spåret, som tar mig till jobbet. Istället tappade jag bort mig och tog mig till Öland i tanken med hjälp av boken Nattfåk i ljudboksformat som fyllde mina hörlurar. Sedan jobb jobb jobb.

I det tokigt frusna småland kom jag och tänka på den märkliga kaffeupplevelsen i Camden, London. Nyfiken som jag är fastnade jag för kaffet som bar svenskt namn. "Gamla stan latte" attraherade mig mest i kaffelistan och efter många om och men kom så en latte i halvstor skål fylld till bredden med allt som förväntas av en galant latte. En latte signerad Gamla stan skulle verkligen behövas i vädret av idag, snöigt och "bitter cold" , för att värma sig. Åter Nattfåk i lurarna och ljudet av snö under fötterna som Annika Norlin beskriver bäst i låten Arjeplog.

När jag väl är hemma får jag för mig att vinhyllan borde återfyllas och nu med lite spännande viner som ligger utanför 100-lapsträsket på Systembolaget. Jag fastnar för Le Cupole som jag beställer via vinklubben Carl Jan.
Le Cupole från Italien och Toscana kostar 289 kronor och beskrivs som "Kultvin från en av Italien och vinvärldens verkliga superstjärnor". Mina förväntningar är skyhöga. Upprymd skickar jag iväg beställningen och hoppas på att vinet anländer inom några dagar.

Kvällen tillägnas det svenska popundret och jag sitter bänkad framför Grammis. Mina favoriter är de som med jämna mellanrum dyker upp på bloggen. Behöver jag nämna Anna Ternheim? Dock tror jag att två andra popprinsessor kommer att regera nämligen Hello Saferide och Frida Hyvönen, men som sagt jag är svag för Ternheim och låten Summer rain. Årets liveakt torde bli Winnerbäck och sedan förtjänar Timbuktu en grammis. Menmen alla har inte samma smak som jag.


Sitter nu bänkad med en stor latte framför Grammis och kan inte lsläppa tankarna på hur vinet Le Cupole kommer att smaka men allra helst vill jag bara krypa ned under täcket med Nattfåk i öronen,.............

Grattis Anna Ternheim för Grammisen årets kvinnliga artist....

2009-01-06
23:51:01

Bob dylan med två av hans bästa låtar.........
Bob Dylan med "Girl from North Country" samt "Boots of Spanish Leather". Fullkomligt briljant.
Musik som gör vinet godare...

2009-01-06
19:42:09

Hur mycket kommer efterfrågan på vin signerade Carl Jan öka om han går och vinner Lets Dance?
Hur mycket kommer efterfrågan på vin signerade Carl Jan att öka om han går och vinner Lets Dance?
Vinet Carl Jan Vit Bordeaux 2006


Som en blixt från klarblå himmel över en fika  far tankarna runt och plötsligt  dyker funderingar upp huruvida värdet på viner signerade Carl Jan kommer att påverkas om han går och vinner Lets Dance. En diskussion tar fart. För att få ett slut på denna diskussionen illa kvickt hade ett enkelt svar kunnat levererats med blixtens hastighet Nämligen;  Vin från Carl JAN är och förblir ett budgetvin där värdet inte ändras nämnvärt, såtillvida inget spektakulärt sker. Dvs vinet betraktas inte som Fine Wine. Fine Wines är beteckningen för de viner som har ett andrahandsvärde och som är värda att investera i ur flera aspekter. Den främsta aspekten är den smak- och doftmässiga, där egenskaper hos vinet växer och förbättras med lagringstiden. En annan aspekt är den rent monetära, där vissa viner ökar i värde med tiden. Dock går viner från Carl Jan oftast att lagras och jag har inget emot dem personligen.

Istället för att avsluta diskussionen bums så formuleras funderingen om för att mynna ut i frågan: Hur mycket kommer efterfrågan på viner signerad Carl Jan påverkas om han går och vinner Lets Dance?

Tankarna sätter återigen fart efter en smakbit på smultronpajen och några droppar kaffe. Diskussionen tar omvägar kring nationalekonomiska teorier som i detta inlägg kortas ned till något så självklart som att efterfrågan påverkas av produktens pris, priset på andra varor, inkomst, smak och mode och förväntningar. vintets kvalité och omdömet vinet får av vinkritiker och andra opinionsbildare styr även efterfrågan. Viner signerat Carl Jan såväl rött som vitt kostar 96 kronor  och inom prisklassen 80-100 kronor har de enligt systembolagets sökmotorer några hundra konkurrenter. Med andra ord finns det mängder av vin som håller lika bra eller bättre kvalitet än viner signerat Carl Jan och Carl Jans viner ändrar inte kvalitetsstämpel över en natt. Vi rör oss allt närmare teorier i marknadsföring.  Vare sig Lets Dance berör dig eller inte så kommer medier följa varje steg de tar på dansgolvet.  Hur Carl Jan lyckas och den ökade mediebevakningen kan mycket väl få positiva konsekvenser på efterfrågan på hans vin. Det kan mycket väl bli så att folk ser Lets Dance på TV, läser om Carl Jan i tidningar. Varumärket Carl Jan frodas, vilket gör att de i vimlet av viner på systembolagets hyllor om de beslutat att köpa vin i prisklassen runt 100 kronor fastnar för viner med Carl Jan på etiketten då de känner igen namnet och har skapat sig en bild av det. Dock stoltserar viner från Carl Jan enbart i beställningssortimentet på Systembolaget, vilket gör det svårt för spontan shopping på detta sättet.

Som ni kanske förstår så är det omöjligt att svara på hur mycket efterfrågan på viner signerade Carl Jan öka om han går och vinner Lets Dance.

En galant fika stördes under 10 minuter av diskussionen ovan och allt detta eftersom ett mejl dykt från Carl Jans vinklubb i vilket vinet Carl Jan vit Bordeaux 2006 marknadsfördes.

Lägg dig gärna i diskussionen som är skriven med glimten i ögat......

2009-01-06
13:03:41

Neil Ellis "Sincerely" Sauvignon Blanc 2007 & Sequillo White 2007
Frostbiten, kylan går bersärk i stan och staden har dragit på sig ett vitt täcke. Vad passar då bättre än att drömma sig bort till sydligare breddgrader om än dock bara smakmässigt. Något som jag gjorde och botaniserade i två vita viner från Sydafrika av olika karaktär.


Två goda vita viner från Syd Afrika


Sequillo White 2007, Sequillo Cellars, Voor Paardeberg, Sydafrika. Bokam vinet står Sadie Family Wines vars viner importeras till vårt avlånga land av Vinobele Wine Agency. Sequillo white är en druvblanding ihopkomponerad av chenin blanc, grenache blanc, roussanne och viognier. Smaken är frisk med en aptitretande fruktsmak med inslag av annanas, och citrus, som med en mild fatkarakter mynnar ut i en elegant och lång eftersmak. Huruvida vinet vinner på lagring verkar det råda delade meningar, Systembolaget hävdar att det inte gör det medan andra hävdar att det gör det. Vinet kostar 195 kronor och finns i systembolagets tillfälliga sortiment från och med september 2008. Vinet är väl värt sina pengar.

Neil Ellis "Sincerely" Sauvignon Blanc 2007
. Stellenbosch Sydafrika. Vinet produceras av Neil Ellis som sägs vara en av de bästa vinmakarna i regionen. I en sök i Systembolagets register finner jag inte vinet Sincerely från Neil Ellis, däremot finns det ett vin från honom gjort på samma druva i beställningssortimentet. Det vinet kostar 155 kronor. Huruvida de båda vinerna skiljer sig åt är jag inte inte rätt man att fråga då jag endast smakat Neil Ellis "Sincerely" Sauvignon Blanc 2007. Vinet är gjort på druvan sauvignon Blanc. Vinet har en bra syrebalans och en finstämd fruktighet örtigt till sin spets. I smaken framträder krusbär och lime. Helt klart uppfriskande.

Två viner jag rekommenderar även om Neil Ellis Sincerely verkar vara lite knivigt att få tag på...Det var en ren slump att jag fick tillfälle att dricka vinet.

2009-01-06
01:43:54

Verklighetsflykt i midvinternattenSkymningstid, öländsk sommarnatt, luften fylls med sång från vågornas brus och än doftar solen i junisand.

Verklighetsflykt i midvinternatt

2009-01-04
22:06:47

Birgit Eichinger Riesling Gaisberg 2007
Birgit Eichinger Riesling Gaisberg 2007


Det blev en lugn lördagkväll och allting ja allting var nästan perfekt.

Birgit Eichinger Riesling Gaisberg 2007
som jag presenterade i ett inlägg under gårdagen "Vitt vin, Winnerbäck och Moules Frites ingredienser i en lugn & trivsam lördagskväll" betraktar jag nu efter gårdagens provning som en galant ny bekantskap bland Rieslingviner. Den riesling jag oftast köper är GB Riesling Sauvage 2007 från producenten George Breuer, men nu har jag hittat ytterliggare en favorit att växla mellan.

Birgit Eicinger Riesling Gaisberg 2007 tillverkas på Gaisberg en vingård i staden Stras som ligger i vindistriktet Kamptal inte långt från Wien i Österike. Vinet är framställt av uteslutande Riesling. Som lite överkurs så sker tillverkningen av vinet som följer; Musten kall-macererade i 15 timmar följt av 20 timmars naturlig klarning med hjälp av gravitation. Därefter jäsning med hjälp av utvald Rieslingjäst och buteljerad i mars 2007.

Smaken är modern och bjuder på typiska inslag för rieslingviner i form av cirtusfrisk fruktsyra, men på ett personligt och galant vis. I smaken definieras även flörtiga toner av aprikos, mandarin och äpplen. Jag gillar det och hänförs av den bitterljuva eftersmaken. jag finner vinet väl värt sina 154 kronor. Smakade utsökt i kombination med Moules Frites...

Vin(gligt) använder en egengjord vintermometer för att åskådliggöra betyget ett vin får
Vinets betyg Himmelskt med snudd på Allgalaktiskt, tillsammans med
George Bruer är Birgit Eichinger Riesling Gais den godaste Riesling jag druckit i
Prisklassen 100-160 kronor

Varför då bara nästan perfekt? Det som inte var perfekt med kvällen eller snarare natten var att jag vaknade klockan 03.00 då jag höll på att sno hörlurarna runt halsen i sömnen, Ljudboken jag tog del av var fortfarande högljud i lurarna. Sedan var det svårt att somna om.

2009-01-04
16:33:01

Söndagsfika med semla och passiv hårdträning i tv-soffan...
Årets första semla. För att bränna kalorierna från semlan så är det passiv hårdträning i tv-soffan som gäller framför tour the ski

Årets första semla var därmed uppäten för min del. För att dämpa ångesten av denna ack så goda kaloribomb visar tvn upplösningen av Tour de ski. Min förhoppning är att delar av skidåkarnas fysiska ansträngning smittar av sig, småler. Med andra ord är en semla befogad för det tär på krafterna att utöva passiv hårdträning i tv-soffan. 

2009-01-04
11:25:49

Osmakligaste och mest sårbara vinet 2008 and ever and ever....
Det räcker med att  den ädle sagoriddaren som pryder etiketten på vinet Chatelle Val de Loire dyker upp i ögonvrån från 10 meters håll för att en ohanterbar känsla av obehag ska sprida sig i hela kroppen. Detta vin är by far det mest osmakligaste och mest sårbara vin jag druckit. Det gick inte ens att försöka ljuga för sig själv för att få vinet att smaka bättre. De toner av äpple och citron som vinet stoltserar med får en att vilja rusa ned till närmaste kiosk eller livsmedelsbutik för att inhandla fruktsoda eller annan valfri läsk. Detta i ett tempo som  hade fått Usain Bolt att fartmässigt framstå  som en snigel....

Köp aldrig aldrig Chatelle Val de Loire då det är direkt Sårbart...............

2009-01-03
14:57:07

Vitt vin, Winnerbäck och Moules Frites ingredienser i en lugn & trivsam lördagskväll

Winnerbäck + Birgit Eichinger Riesling Gaisberg + Moules Frites

Lördag 090103 snön yr utanför fönstret och klockan tickar framåt kvällning. Antingen blir kvällen lugn och ett resultat av additionen ovan eller så blir det ett fartfyllt galej, Inspirationen får avgöra.

Ingredienser för en lugn & trivsam kväll

Solen i Ögonen - En film om Lars Winnerbäck
.
Jag fick den i julklapp och har inte hunnit se mer än inledande 5 minuter. Så nu är det dags. Så här i snöyra kommer den här filmen att slunga mig tillbaka till sommarens soligaste dag. Lyssnar jag tillräckligt noga så ekar  fortfarande duetten med Winnerbäck och Miss Li i huvudet. Men även en oförglömd version av Elegi.....

Birgit Eichinger Riesling Gaisberg 2007
En Riesling från Österike som förfärdigats på vingården Gaisberg som  ligger i den lilla, vackra staden Strass i området Kamptal.

Moules Frites.

Gör så här:  Rensa musslorna, släng de som ej sluter sig. Hacka scharlottenlök och vitlök och låt svetta i smör i en tjockbottnad stor kastrull. Häll sedan på vitt vin, fiskbuljong och riv i lite chili. Lägg i musslorna och sätt på ett lock, se efter när musslorna öppnats. Släng dem som inte öppnats. Häll över musslorna i ett kärl och ta vara på spadet. Red av spadet och tillsätt grädde efter samvete, smaka av. Häll såsen över musslorna, tillsätt i grovt hackad persilja och servera tillsammans med hemlagade pommes frites och en chiliaioli.

Givetvis måste sällskapet vara rätt och jag antar att det drunknas i fördjupade tankar kring livet framåt småtimmarna.................

2009-01-03
00:51:41

Dom Pérignon Enothéque samt en bröstkaramell i form av en skål signerad Lagerfeld
På hemsidan för Dom Pérignon, som förövrigt verkar glömt bort de nordiska ländernas existens, Danmark undandtaget, såtillvida det inte finns en nordisk variant av hemsidan står lanseringen av Pérignon Enothéque 1993 i ramljuset .Det visas bilder i vilka Claudia Schiffer är i fokus. Bakom kamanjen står Lagerfeld som under ett par år nu hjälpt Moët & Chandon's berömda champagnevarumärke med marknadsföringen. Essensen i kampanjen är att ett glas Don Perignon Enothéque hjälper en ung man i ett lite trist förhållande att drömma och visualisera sin attraktiva fru som "every woman in one". När han dricker Don Perignon ser han sin fru ikläda sig olika roller som hon inte ens kan tänka sig.


Claudia Schiffer i olika roller för Dom Pérignon.

I samma marknadsföringskampanj har Karl Lagerfelt förfärdigat en speciel champagneskål som ska vara en tribut till Claudia Schiffers bröst. Något som Hotspot skriver i sitt inlägg "Har Karl tappat det". Ja snacka om en bröstkaramell i form av en skål. Denna skapelse tillsammans med en flaska Pérignon Enothéque 1995 kostar enligt WOW NEWS 26 000 kronor. Viket känns sådär när det går att köpa 600 champagne glas på Ikea för 600 kronor. Inte någon hyllning till någons bröst men ändå.....

Skål signerad Karl Lagerfeld för
Dom Pérignon
 

2009-01-02
20:22:19

Dedicato a Walter 2005 - Ja så var den flaskan slut
Dedicato a Walter 2005 ett vin från Toscana på druvan Cabernet Franc


Vinet jag nu ska berätta om köptes in för någon hundring mer än vad ett par jeans från Cheap Monday + en fika och en lunch kostar. Ett par jeans håller i ett par år medan en flaska vin räcker igenom en utsökt måltid och den måltiden är förlänge sedan avslutad och vinet därmed även det färdigsmuttat. FärdigtFärdigt och det är dags att försöka återge känslan av att inmundiga Dedicato a Walter 2005, som vinet heter.

Gatljusmörker råder i ett kylslaget Kalmar och man gör så där som alla andra gör när det är kallt och det är kallt men inte innanför. Väl inne regerar värmen och så fort det italienske vinet fyller glaset till en tredjedel och vinet dricks i ett första provsmak förvandlas en lägenhet i staden, som med jämna mellanrum dyker upp i Johan Theorins böcker, till ett helt annat land. Ett landskap där jag möts av en vingård, olivträd, en rad med höga cypresser och en befäst by uppe på en kulle. Tanken har kopplat upp sig mot en reseguide som levererar drömmen om Toscana., där vinet som ska avnjutas ser dagens ljus.

En kort googlesekvens innan maten serveras avslöjar att år 2005 är med Toscana mått mätt en strålande årgång. Det framgår av att sommaren var lång och efter några små regnskurar i september kunde man skörda druvor av yppersta kvalitet. Våra förväntningar kring vinet vi tjuvsmakat på är högre än höjden som Restaurangen vid universums ände i boken "Liftarens guide till galaxen" befinner sig på.

Det äts potatisgratäng och Kyckling som sköljs ned av det Toscanska vin som levererar en smakrikhet som är komplex. men vid ett första försök att sätta ord på vad jag känner i smaken framtonar en aning kryddighet som harmoniseras med inslag av röda bär, kaffe och choklad i en finstämd komposition. Vinet är till 100 % framställt av druvan Cabernet Franc. En druva som jag inte har druckit så mycket av tidigare, men efter att jag druckit Dedicato a Walter 2005 så har jag en mycket positiv uppfattning om druvan, men jag är väl medveten om att vi drack ett vin som ligger i ett dyrare segment och förmodligen har kvalitet därefter.

Producenten bakom Dedicato a Walter 2005 är Poggio al Tesoro som är ett sammarbete mellan Allegrine, ett familjeföretag baserat i Fumane i vinområdet Valpolicella i nordöstra Italien. Företaget grundades för 151 år sedan, och Leonardo LoCascio en välkänd entreprenör i export och distribution av italienska toppviner till USA.

Vinets omdöme:
Jag har ovan försökt sätta ord på smaken, för att klara av att ge ett rättvist omdöme så tar jag hjälp av John Denver och låten Annies Song. Om vinet Dedicato a Walter 2005; You fill up my senses like a night in the forest like the mountains in springtime, like a walk in the rain like a storm in the desert, like a sleepy blue ocean you fill up my senses, come fill me again. Har jag klargjort vad jag tyckte om vinet?

Synd att vinet tillhör ett sällanköpsvin med sina 575 kronor på prislappen, mot vinet talar också den ringa tillgängligheten, just nu finns vinet enbart i Malmö,Gustavsberg, Stockholm och Göteborg...

Nu ska jag börja leta efter andra Cabernet Franc viner i lite lägre prisklasser.

Mycket av informationen om vinet är hämtat från VINGRUPPEN I NORDEN AB

2009-01-02
13:32:04

I väntan på att kliva ett steg närmare svaret på frågan Vad är ett gott vin? handlar detta inlägg om mode....
Tröja från Matinique, skjorta från Paul Smith
Skjorta från Paul Smith & tröja från Matinique

Upptäckte precis att jag har en kategori på bloggen som blivit bortglömd och det är "Vin(gligt) om mode, varför detta inlägg har en liten modeprägel....

Vad är ett gott vin?
Det är en fråga som vi vet att många söker svaret på. Men finns det egentligen
något entydigt och korrekt svar på den frågan? Många faktorer spelar in då vi avgör om vi tycker att ett vin är gott: situationen vi befinner oss i då vi dricker vinet, det vi eventuellt äter till, typen av vinsmak vi föredrar samt givetvis förhållandet mellan pris och kvalitet.

Ovan nämns att situationen vi befinnner oss i då vi dricker vinet spelar in för hur gott vinet smakar. Är sällskapet bra så förhöjer det troligtvis smaken av vinet. Ja hela stämningen och inramningen smittar av sig på vinet. För att dra det till sin spets undrar jag hur mycket klädvalet när vinets dricks kan spela in på vinupplevelsen?  Jag har inte något bra svar på den frågan men visst torde det vara så att om man är uppklädd och trivs i de kläder som bärs när vinet avsmakas borde även detta om än mycket lite spela in då vi avgör om vi tycker att ett vin är gott. Är man uppklädd känns hela situationen exklusivare och kanske smittar detta av sig även på vinet......................

Lite funderingar om vinpsykologi från Vin(gligt)........

2009-01-01
12:23:12

Klarblå himmel över Kalmar....

Klarblå himmel över Kalmar 1 januari -09

Om vädret över Kalmar idag den 1 januari är en fingervisning om hur 2009, året vi nyss vänt blad till, kommer bli så känns det som om det nya året tonar upp som ett boostat -08. Allt som var bra förra året kommer  med denna positiva livssyn att bli ännu bättre i år. Tänk om alla gick in i det nya året med den övertygelsen så här i kristider. Själv ska jag vara lite gladare 2009.....

Låten för dagen när himmelen är klarblå är en given klassiker på temat blått. Claudine Longet framför Love is Blue, en vacker och rogivande låt för den bakfullaste av själar........2009-01-01
11:15:59

Lathund för sommelierens vinprovarteknik


Jag vet att timingen är taskig när det gäller ämnesval av detta inlägg. En lathund för sommelierens vinprovarteknik då det är nyårsdagens förmiddag och få personer i vårt avlånga land sucktar efter alkoholhaltiga drycker. Kanske inte helt lyckat men någongång måste den publiceras och varför inte nu så kan ni läsa igenom min lathund om ni inte har annat att göra denna nyårsdag 2009. Nyårsdagar brukar vara vigda åt soflocket......

Utseende:
Klarhet klart – oklart – grumligt.
Djup/ Färgintensitet blek (låg) . medelhög . djup (hög).
Färgnyans Vitt vin: grönskiftande – halmgult – gult – gyllene.
Rött vin: purpur – rubinrött – rött – rödbrunt – mahogny – tegel.

Doft:
Renhet/ Kondition korrekt – orent – defekt.
Doftgrupp fruktig . blommig . vegetal . örtig . kryddig . animalisk.
Beskrivning lime – violer – svarta vinbär – peppar – stall – läder.
Mognadsgrad ung . utvecklad . passé.

Smak:
Torrhet/ sötma torrt – torrt med liten sötma – halvtorrt – halvsött – sött.
Fyllighet lätt . medelfylligt . fylligt.
Syra mjuk – balanserad – frisk – skarp.
Karaktär fruktig . blommig . vegetal . kryddig . örtig . bitter.
Beskrivande termer se doft.
Alkohol låg . mild . balanserad . eldig.
Strävhet (endast rött vin) mjuk – balanserad – sträv – mycket sträv.
Längd kort . medellång . lång.

Slutledning:
Temperatur Vid vilken temperatur skall vinet serveras!
Behöver det dekanteras?
Druva/ druvor Vilken druva är vinet tillverkat av?
Land Vilket land kommer vinet från?
Region/ distrikt Vilket område eller producent kommer vinet från?
Ålder/ årgång Vilket år är vinet gjort, dvs skördat?
Kvalitet Är vinet av dålig kvalitet . enkel . god/ hög utmärkt/
mycket hög kvalitet, eller rent av defekt?
Serveringsförslag Hur bör vinet drickas? Till vilken mat skulle
det passa bra?
Lagringspotential Bör vinet drickas nu, lagras något eller
flera år eller är vinet övermoget?

2009-01-01
04:10:28

Amarula & Tankar från en nyårsnatt
Hemma efter nyårsfirandet kanske fortfarande lite smått berusad bestämmer jag mig  för att skriva detta inlägg som blir det första inlägget 2009 på Vin(gligt). För att få fler läsare torde jag haka på i debatten som blossat upp kring Blondinbellas användande av päls. Det blir så svårt då,det talas om olika saker, hennes icke pälsbärande motståndare hävdar att det är som "att gå omkring med ett lik runt halsen" , medan hon hävdar att det "alltid varit vanligt att använda djurens päls efter slaktning. Päls har varit ett plagg som har använts i århundraden för att hålla oss människor varma.... Mina jackor har inte givit mer skada till ett djur mer än vad alla ni som äter kött har", och båda har mer eller mindre rätt. Varför vi åter igen sett en innehållslös debatt ta form. Då jag inte är någon soldat som rättar in mig i ledet så tänker jag inte göra som många andra och blanda mig i debatten utan jag lämnar den bakom mig och fokuserar  på en av de drycker jag drack under nyårsfirandet. Detta  trots att jag då går miste om fler läsare till min blogg som ett inlägg i debatten på aftonbladet.se eller på Bellas blogg hade bidraget till.

Amarula med artikelnummer
677 kostar 199 kronor på Systembolaget

I Sydafrika på träd som är ca 10 meter höga växer marulafrukten. Frukten är rik på C-vitamin och antioxidanter och återfinns i den gräddlikör vid namn Amarula som lät sig hällas över glass och serverades till efterrätt för att avsluta en utsökt nyårsmiddag. Drycken stoltserar med en ton av nötter och en mer balanserad än framfusig fatkaraktär som förhöjer smaken av vanilj och för våra breddgrader sällsam frukt, läs marulafrukt. Tämligen delikat är mitt omdöme för att inte låta allt för mycket mumbo jumbo ta över så här då timmen är sen och John blund troligtvis väntat ett tag på att jag ska krypa till sängs.....

Imponerande att som Blondinbella lyckas skapa ett så starkt varumärke att hon kan leva på sin blogg.....

Godnatt Sverige vart du än är