Vin(gligt)

2009-06-09
22:22:14

Kokbok utan kok - Inspirerar dig att värma mat klimatsmart
I samband med att det stora Energipriset delas ut så ger företaget Sweco ut boken "Kokbok utan kok". Boken innehåller 17 recept som helt tillagats utan spis eller ugn. Tanken med boken är att visa att det går att spara energi vid matlagning. Det är matskribenten Lott Lundgren som utgått från ekologiskt och svenskodlat till de kreativa recepten där vissa utav rätterna tillagas i diskmaskinen, på motorblocket och i solsken.

Här följer lite smakprov på recept ur boken....

Grönsaksknyte chévre chaud, 2 portioner
Om du nu har bil och dessutom måste köra den, se då åtminstone till att utnyttja den spillvärme som motorn avger för matlagning. Den här matlagningsmetoden fungerar i regel bättre med äldre bilmodeller.

4 stora ark kraftig aluminiumfolie
2 små paprikor, röd eller orange
300 g körsbärstomater
1/2 rödlök
1/2 kruka timjan
1 citron
2 msk olivolja salt och peppar
150 g chèvre flytande honung
150 g oliver, gärna blandade

Bred ut fyra av foliearken. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Klyv tomaterna. Skiva rödlöken fint. Repa bladen av kryddörten. Portionera ut grönsaker och örter jämt på två ark. Tvätta och zesta av det yttersta gula från citronen skal och pressa ur saften. Blanda saft och zest med olivolja och dressa grönsakerna. Salta och peppra. Skär osten i två tjocka skivor och lägg överst. Ringla över flytande honung. Vik ihop till så platta paket som möjligt. Ska du köra mer än fyra mil lägger du paketet direkt på motorn. Ska du en kortare sträcka kan du fästa paketen direkt på grenröret (använd ståltråd). När det är dags att äta, veckla upp foliepaketen och servera med oliver.
Själv har jag en relativt ny bil så jag vet inte riktigt om jag har så stor glädje av receptet utan destomer lockande låter följande recept..

Solmogen fruktcarpaccio med nötsirap, 4 portioner
Den tropiska frukt som importeras till Sverige har i regel skördats omogen för att klara den långa båtresan. Det ger dessvärre avtryck i smak och vitamininnehåll som inte alltid hinner utvecklas helt. Ett sätt att hjälpa smaken på traven kan vara att tillsätta lite sol och värme innan servering.

½ dl mandel- eller hasselnötslikör
½ dl mörkt muscodovarsocker ½ tsk vaniljpuder (pulveriserad vaniljstång)
1 dl valnötter
1 ekologisk ananas
4 ark aluminiumfolie
vanilj- eller kokosglass till servering

Rör ihop likör, socker och vanilj (var beredd på att röra ett tag). Skala och klyv ananasen och ta bort den hårda mittkärnan. Skiva ananasen i så tunna skivor du kan. Fördela frukten på foliearken, häll över nötsirapen och vik ihop till platta paket och placera i starkt solljus, ca 1 timme. Krossa nötterna i mortel eller hacka fint. Veckla upp paketen, lägg i serveringsskålar eller glas och servera med glass.
Kommentar:

hej hej vilken härlig blogg du har!hittade hit via blogg.se

har precis gjort ett inlägg i min blogg idag om våra vinbekymmer du verkar precis va den man vi söker för ett par bra tips...

hoppas du har ett par bra i bakfickan

2009-06-10 @ 12:45:02
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: