Vin(gligt)

2009-06-07
23:04:49

Kan dålig fotboll få bra öl att smaka i det närmaste illa?
Duvel - beligisk öl, lördagen den 6:e juni, solen sken på öland, em-kval och grillning. Kan livet bli bättre? Något gick snett, fotbollen var usel och kanske smittade det av sig på ölen

Nästan som reklam. En allt perfekt bild föreställande den svenska sommaren målas upp av denna dag även om den naggas i kanten i samma veva som solen sjunker ned i kalmarsund.  Himmeln och solen dansar en tidig midsommarvals. Borde låtit Evert Taube regera min playlist men till stor del är det några band från Glascow som regerar. Glasvegas med ­refräng skräddarsydd för brittiska fotbollsläktare. Grillen ger kycklingspetten gyllenbrun färg och jag tänkte rata vin som måltidsdryck denna dagen till förmån av belgisk ölkultur gestaltad av ölen Duvel, då det känns mer fotboll. Ja kanske lite väl mycket fotboll då den dåliga fotbollen Sverige presterar tar överhand och liksom smittar av sig på hur ölet smakar. Dessto längre fotbollen lider desto beskare smak får det redan beska ölet. Ölet som kostar 61 kronor på Systembolaget smakar oförskämt skralt. Detta för ett öl som enligt sanna ölentusiaster ska berika ens smaklökar med Stor beska. Fruktigt, eldigt, smakrikt öl med syrlig ton. Jag får ta och smaka ölet en gång till. Efter fotbollen sköljs den beskaste av bitterhet bort med ett glatt vin på box som kostar lika mycket som ölet om det känns på flaska. Chill Out Music är inget vin att flasha med inför andra vinbloggare men när ölen och fotbollen liksom sviker så är det ett sällskapsvin som med toner av svarta vinbär och lakrits känns rätt. Bättre vin hade passat bättre om Sverige lirat bort Danmark. Det blev ett glas sedan en promenad längs havet för att glömma straffmissar och passbjudningar. Undrar fortfarande varför inte Viktor Elm fick chansen tidigare i matchen.

Fakta om ölet som ska få en chans till någongång under sommaren.

Duvel är ett belgisk öl av aletyp, med 8,5 procents alkoholhalt. Smaken beskrivs av kännare ganska fylligt, den har fin syrlighet och markerad beska. Duvel är resultatet av den belgiske bryggaren Albert Moortgats försök 1918 med att brygga belgisk öl med en jästsort han kommit över under en resa i Skottland. Vid en provsmakning beskrevs resultat som en "djävul" (duivel eller, numera oftast dialektalt, duvel på nederländska). Information hämtad från Wikepedia.


Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: