Vin(gligt)

2009-06-02
22:29:54

Om bröllopet, maten men framförallt vinet....
Bröllop i Mariefreds kyrka. Fest i Mälsåkers slott, Övervattning i Strängnäs. Skum beställning i väntan på allt med kaffe hallon paj och Åbro.

"sex tusen stjärnor och en är vår ser du den min vän klockorna slår men tiden står still för evigt du och jag vi är för evigt du och jag" så låter en rad tagen ur Olle Ljungströms Happy End. Passande då en av vårt kompisgäng på fyra från studiretiden blivit bortgift. Tiden går och det känns inte länge sedan tiden då livet bestod av terminer  när sommaren var helig och  upptåg avbytte varandra, men vi är äldre nu. Tanken är att det här inlägget  ska handla om bröllopet, maten men framförallt vinet som dracks för att leva upp till den här bloggens paroll.

Efter bröllopscermonin i Mariefreds kyrka bar det av på festligheter i Mälsåkers Slott. Där bjöds det på tre rätters ett vin till varje rätt som skulle avnjutas mellan tal till brudparet, roliga upptåg och fördjupade tankar om livet med den som vill lyssna av de som sitter närmast.

Till förrätt är det en variant av toast skagen som gäller tillsammans med ett vitt vin som varken gör ett dåligt intryck eller ett intryck som kommer att nöta sig kvar i smaklökarna i evighet.

Till huvudrätt serveras det vildsvin och det röda vin som till bredden fylls i glasen är Jacob's Creek Reserve Shiraz 2004 min bords dam tycker dock att det hade varit mer på sin plats med en Amarone, men Jacob´s Creek Reserve Shiraz gör på intet sätt bort sig. Faktum är att dess fruktig smak med inslag av fat och mörka bär som förför med sina smutta toner av  vanilj och lakrits är helt galant. Det är så jag blir något förvånad när jag får en syn på flaskan och kan uttyda att det är ett Jacob´s Creek Reserve Shiras jag dricker. Vilket slår död på myten att ett vin måste kosta "like hell" för att smaka gott...

Till efterrätt serveras Pannacotta tillsammans med ett ypperligt rött desertvin nämligen Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classsico 2004. Riktigt smutt...ja så smutt att jag bjuder på ett recept på Pannacotta så kan du gå och köpa vinet och testa själv....

Recept på pannacotta
Panna cotta är italienska och betyder kokt grädde. Den här efterrätten är otroligt god och är faktiskt mycket enkel att göra med detta recept. Har man ingen vaniljstång kan man också använda vaniljsocker så blir det ännu enklare. Underbar efterrätt med lyxkänsla som ändå är enkel att göra med detta recept. Klocka Tid: 15 min + 2 timmar för att stelna

Du behöver:
* 5 dl vispgrädde
* 1 vaniljstång (eller 1 tsk vaniljsocker)
* ½ dl socker * 3 gelatinblad Garnering:
* Färska eller frysta bär eller frukt

Gör så här: Lägg gelatinbladen i blöt. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg fröna och vaniljstången i en kastrull. Häll på vispgrädde och tillsätt sockret. Låt koka upp. Rör om och låt puttra 1-2 minuter. Ta av kastrullen från plattan, viktigt! (det får inte koka när du lägger i gelatinbladen för då skär det sig.) Lägg i gelatinbladen och rör om så att de löser sig. Sila bort vaniljstången. Häll upp i portionsglas och ställ in i kylen minst 2 timmar så att det stelnar. Strö över (tinade) bär eller frukt. Servera.

Kvällen slutar efter dans in på småtimmarna. Nästa dag är vi fit for fight för en golfrunda på Strängnäs Gk.

Ett riktigt lyckat bröllop och en riktigt bra fest var det....
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: