2009-01-01
11:15:59
Lathund för sommelierens vinprovarteknik
Jag vet att timingen är taskig när det gäller ämnesval av detta inlägg. En lathund för sommelierens vinprovarteknik då det är nyårsdagens förmiddag och få personer i vårt avlånga land sucktar efter alkoholhaltiga drycker. Kanske inte helt lyckat men någongång måste den publiceras och varför inte nu så kan ni läsa igenom min lathund om ni inte har annat att göra denna nyårsdag 2009. Nyårsdagar brukar vara vigda åt soflocket......
Utseende:
Klarhet klart – oklart – grumligt.
Djup/ Färgintensitet blek (låg) . medelhög . djup (hög).
Färgnyans Vitt vin: grönskiftande – halmgult – gult – gyllene.
Rött vin: purpur – rubinrött – rött – rödbrunt – mahogny – tegel.
Doft:
Renhet/ Kondition korrekt – orent – defekt.
Doftgrupp fruktig . blommig . vegetal . örtig . kryddig . animalisk.
Beskrivning lime – violer – svarta vinbär – peppar – stall – läder.
Mognadsgrad ung . utvecklad . passé.
Smak:
Torrhet/ sötma torrt – torrt med liten sötma – halvtorrt – halvsött – sött.
Fyllighet lätt . medelfylligt . fylligt.
Syra mjuk – balanserad – frisk – skarp.
Karaktär fruktig . blommig . vegetal . kryddig . örtig . bitter.
Beskrivande termer se doft.
Alkohol låg . mild . balanserad . eldig.
Strävhet (endast rött vin) mjuk – balanserad – sträv – mycket sträv.
Längd kort . medellång . lång.
Slutledning:
Temperatur Vid vilken temperatur skall vinet serveras!
Behöver det dekanteras?
Druva/ druvor Vilken druva är vinet tillverkat av?
Land Vilket land kommer vinet från?
Region/ distrikt Vilket område eller producent kommer vinet från?
Ålder/ årgång Vilket år är vinet gjort, dvs skördat?
Kvalitet Är vinet av dålig kvalitet . enkel . god/ hög utmärkt/
mycket hög kvalitet, eller rent av defekt?
Serveringsförslag Hur bör vinet drickas? Till vilken mat skulle
det passa bra?
Lagringspotential Bör vinet drickas nu, lagras något eller
flera år eller är vinet övermoget?
Kommentera inlägget här: