Vin(gligt)

2012-12-26
20:15:03

Prova vin i Bordeaux

Mitt namn är Ella Levin och jag har fått äran att skriva ett gästinlägg här på vin(gligt)! Jag är reseskribent med en speciell plats i hjärtat för allt vad fransk kultur heter. Här tänkte jag tipsa om vinprovar-kurser i Bordeaux, för alla frankofiler där ute!

 

 

Staden Bordeaux ligger som vi alla vet i hjärtat av ett av Frankrikes mest kända vinregioner med samma namn, mest känt för sina Cabernet Sauvignon viner. Vare sig man är en erfaren vinkännare eller hobbyentusiast finns här en stor mängd sevärdheter och chateaux att besöka, och ett stort antal vinprovar-kurser att välja mellan. Här får man lära sig om Bordeauxs olika viner och hur produktionen skiljer sig åt här jämfört med andra regioner och hur man smakar och utvärderar vin. I kurserna ingår vanligtvis även besök på ett antal vingårdar där man får se precis tillverkningen går till i person. På slutet får man blanda sitt eget vin från olika druvor, vilket kan resultera i både mästerverk och i mindre lyckade kombinationer.

Många kurser undervisas på engelska, vilket underlättar för alla som inte talar flytande franska. Dock tycker jag att det förtar lite av utmaningen – gå istället en fransk kurs! Gör du det slår du två flugor i en smäll, lär dig mer om vin och damma av skolfranskan på en och samma gång. Frankrike är känt för att hålla hårt på sitt eget språk och i tid och otid vägra att tala engelska, och även om det i storstäderna så som Paris är ganska lätt att klara sig på engelska stämmer det inte på landsbygden. Är man seriös i sitt vinintresse kan det locka att resa runt i vinodlar regionerna och besöka små vingårdar långt ifrån tätorterna och då passar det väldigt bra att ha goda kunskaper i franska. Jag minns själv gånger då jag stammat fram några få ord och önskat att jag varit bättre på att konversera på landets språk!

Jag läste nyligen om en kurs som kombinerar franskaundervisning med en veckas vinprovarkurs, perfekt för alla som behöver lite vägledning i det franska språket och samtidigt vill lära sig mer om sitt vinintresse. Kursen är utformad så att man studerar franska på morgonen medan eftermiddagarna är tillägnade vin med både utflykter och teoretiska föreläsningar. Jag tycker det här låter perfekt, speciellt som man själv kan välja att stanna längre för att dels lära sig mer av språket, eller på egen hand upptäcka mer av Bordeaux-regionen. Här kan man finna mer information om att lära sig franska och gå vinprovning i Bordeaux.
 
 
Ett annat alternativ är att åka på en vinresa under några dagar. Dessa resor är ofta riktigt lyxiga, och tjusiga hotell och besök på olika chateaux ingår. På dessa resor lär man sig också mycket genom att besöka olika vingårdar och höra om deras vinproduktion på plats, men någon egentlig undervisning ingår inte. Fokus ligger mer på umgänge, god mat och trivsel på dessa resor. Kostnaden för dessa olika resor och kurser liknar varann och ligger på runt 9 800 kr, ungefär samma som kostnaden för ett fyrstjärnigt hotell i området.

 
Här kan man finna mer engelskspråkig kursinformation om franska- och vinprovarkurser. Resetips.com har en inspirerande artikel om Bordeaux med en lista på regionens viner. Ett enkelt sätt att boka en kurs är via en språkreseförmedling, t.ex. ESL. Du kan finna information om andra franskakurser och andra alternativ för att studera utomlands med esl.se här. Sök mycket information innan du bestämmer vilken typ av kurs som passar dig. Hoppas att tipset kommer väl till pass när ni planerar nästa års semester!
 
Av Ella Levin
Kommentar:
#1: Erik

Tack för en intressant blogg med mycket matnyttigt! Om du/ni vill så byter vi gärna artiklar, dvs ni syns hos oss och vi syns hos er, vi har bla vintips på vår webblog, kanske kan vara intressant för era läsaer?

2013-09-10 @ 16:12:41
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: