Vin(gligt)

2007-04-12
14:24:31

Vinlandet Chile
image99

För den vetgiriga...
De spanskas ankomst sägs vara startskottet för den chilenska vinodlingen. Katolska präster tog under 1500-talet med sig vinplantor för att även kunna säkerställa nattvardsvinets existens i fjärran land............Under 1800-talet fick fransmannen Claude Gay klartecken från den chilenska regeringen för att upprätta den statlig plantskolan Quinta Normal de Agricultura. Hit togs plantor från främst Italien och Frankrike och vid den här tiden importerades vinstockar av dåtidens mest kända druvor såsom Cabarnet Sauvignon, Merlot och Riesling till Chile.........Vid en specialmässa på Paris-utställningen 1889 vann de Chilenska vinerna juryns första pris Grandpix. I början av 1900-talet nådde vinodlingen i Chile en höjdpunkt med en total produktion på 275 miljoner liter........Under 70 samt 80-talet minskade den inhemska vinproduktionen drastiskt och medförde en minskning av vinproduktionen till den grad att hälften av alla vinstockar grävdes upp..............Efter regimbyte i landet 1990 började exporten öka. Nya planteringar av vinplantor gjordes och stora investeringar har kontinuerligt gjorts sedan dess i ny teknologi för att framställa vin.

Vintips från Chile
Vin(gligt) lyfter fram sina favoriter bland chilenska viner.
image100

Mont Gras Merlot.
För 87 kronor får du detta ungdomliga och fruktiga vin från provinsen Colchagua i Chile. Smaken uppenbarar toner av plommon, korint och kaffe. Ett riktigt prisvärt och gott vin

Ventisquero Gran Reserva Carmenére
ser dagens ljus i Maipo Chile. Ett ungt fruktigt vin med liten rökig ton som blandas med inslag av svarta vinbär och grön paprika. 105 kronor kostar vinet på Systembolaget. Ett superbt vin.

Luis Felipe Edwards Shiraz. Ett bra vin att bryta av med. Blir annars lätt så att det blir Carmenére för hela slanten ifrån Cile. För 77 kronor får du ett vin som är fruktigt med inslag mörka bär och vanilj.

Tarapacá Carmenére. Ett utsökt vin från Maipo för 67 kronor. Ett gott vin med ungdomlig fruktighet och toner av mörka bär, gräs och choklad i smaken.

Vin(gligt)Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: