Vin(gligt)

2011-08-27
20:58:21

Uruguay - Tannat och Forlán
När ryktet började florera om att Diego Forlán skulle gå till Inter så bestämde jag mig för att upptäcka Uruguay som vinland. Diego Forlán är för er som inte vet en uruguayansk fotbollsspelare som till vardags spelar för den spanska klubben Atletico Madrid i La Liga och enligt mig var han den bästa spelaren under fotbolls-VM i Sydafrika 2010.I samma veva det verkar som att Seria A i Italien blir en bolltrollare rikare såg jag ett vin på Systembolaget som kom från Uruguay. Tidigare har jag enbart druckit två viner från landet och det har varit Gimenez Mendez Alta Reserva Tannat 2008 och Identity Tannat 2009. Nu tänkte jag göra slag i saken att grotta ner mig i Uruguay som vinland.

Uruguay ligger i övergången mellan det brasilianska slättlandet och Argentinas Pampas och på samma breddgrad som de bästa odlingsområden i Argentina, Chile, Sydafrika och Australien. Men där går likheterna isär, för trotts lika gynnsamma förhållanden för vinodling som Argentina,  världens femte största vinproducerande land, så tillhör Uruguay ett av världens minsta vinländer med en årsproduktion på ca  900 000 hektoliter. En produktion som motsvarar knappt hälften av till exempel Österrikes eller blott en sextiondedel av Frankrikes gigantiska produktion.

Vinframställningen i Uruguay såg dagens ljus på 1800-talet då de första vingårdarna anlades av sydeuropeiska immigranter som lockats att söka lyckan i Uruguay. Idag fins det ca 300 vinproducenter i landet.


På systembolagets hemsida skriver man att "Uruguays viner är ett smultronställe för nyfikna som gillar viner med personlighet" samtidigt har man bara ett rött vin tillgängligt i butikerna i vårt avlånga land. Nämligen Uruka Tannat. Då Systembolagets sortiment från Uruguay är tämligen begränsat just nu så får jag grotta ned mig en annan gång i viner från Uruguay, då jag har ro att beställa viner.

Uruka Tannat ser dagens ljus i Montevideo på vingården med 35 ha odlingar. Gården grundades 1920 av familjen Lugano. Huvuddruvan i Urukas viner är Tannat som anses vara nationaldruvan i Uruguay. Tannat härstammar från början från Frankrike men idag överstiger Uruguays produktion av tannatviner den Franska.


Uruka Tannat är fruktigt och angenäma toner av vanilj, lakrits och mörka bär får mig att le. Ringa 89 kronor gör att vinet framstår som ett riktigt spännande fynd  på Systembolaget. Vi äter det till Amerikanska kamben och det passar briljant.

Uruka Tannat och Briljerande kambenNy önskar jag Diego Forlán all lycka i Inter samtidigt som jag hoppas på fler viner från Uruguay på Systembolaget.

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: