Vin(gligt)

2011-08-23
21:27:10

Dublin - Literary Pub Crawl & Smithwick`s

 

Lars Winnerbäck skriver i sin låt Mareld att "det finns en anda i Dublin men den är skadlig för mig". För att ta reda på om andan i Dublin är skadlig även för mig tog undertecknad med sambo sitt pick och pack för 5 dagar i Dublin. Vi utforskade staden, shoppade,  besökte Guinness Storehouse, tittade på Gälisk fotboll, jublade åt river-dansarna på Arlington Hotell,  begav oss utanför staden genom storslagna Wicklow mountains, via Glendalough till Killkenny och vi inandades atmosfären på en och annan pub. Trots att vi hann med mycket så har två saker etsat sig fast på näthinnan mer än allting annat, Nämligen Literary Pub Crawl och Smithwick`s.

 

Literary Pub Crawl: Efter en dags planlöst strosande i kvarteren både norr och söder om floden River Liffey i Irlands huvudstad så tar kvällen vid. Vi beger oss till puben The Duke där den litterära pubrundan tar sin början. Där möts vi av två professionella skådespelare som genom sång, korta teaterstycken och anekdoter tar oss in i  William Butler Yeats, George Bernard Shaw och Samuel Beckett,  Oscar Wilde, Jonathan Swif,t Bram Stoker  och  James Joyces värld. Vi vandrar i staden till några av de pubar som dessa litterära mästare sägs varit stammisar på. Jag har nog aldrig varit så fokuserad  och road under en guidad tur tidigare. Ett måste när man är i Dublin.

 

Smithwick`s: I Dublin är Guinness en del av kulturen. St. Jame's Gate Brewery där ölen ser dagens ljus är svårt att missa då det så gott som ligger mitt i stan. Trots detta vill jag framhäva ett annat öl nämligen Smithwick`s en magisk red ale som tillverkas i Killkenny. Dessvärre behåller irländarna det bästa för sig själva, då Smithwick`s ej går på export.  Ett måste att prova vid ett besök i Irland och Dublin.

 

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: