Vin(gligt)

2010-11-18
20:57:26

Tio vin(glig)a vintips en regnig torsdag i November

 

Stryk över bilden med detektivpenna och vips så dyker det upp vilka viner som ska smakas på under morgondagens provning

I närmare två års tid har jag varje vecka försett företaget Middagskorgen med vintips. Därav har jag en hel drös tips på vin i prisklassen 80 kronor till 150 kronor liggandes i en mapp på datorn. Nu tänker jag släppa ett smakprov a 10 vintips. Trevlig läsning. Tipsen är ej omskrivna utan i orginalutförande såsom de presenterades när det begav sig.

Boira' Sangiovese (nr 32431)

Så här nu när kylan går bärsärk i stan hämtar jag inspiration från Sydeuropa. En italiensk Sangiovese från distriktet Marche till Kyckling med fetaost och oliver. Allt för att undvika att höstluften blir tung av förslöande gnäll. Till färgen är vinet kort och gott rött. Doften är uppfriskande med sin fruktighet och piggar upp med sina örtighet och inslag av lakrits. Vinet stoltserar med en behaglig sträv smak med förföriska toner av framfusig örtighet, tranbär och lakrits. För sina 89 kronor känns vinet som en kram i snäv jargong. Riktigt gott, ekologiskt dessutom…

 

Jules Muller Gewurztraminer Réserve (nr 6702)

Jag har liksom frusit hela dagen, varför ett vitt vin till en början kändes lite offside. Men till Citron- och örttorsk med potatismos, rödbetor och smulad fetaost är det skam att föreslå något annat.  Vi har dessutom inte avslutat sommartiden ännu för att försvara mitt val.  Gewurtraminer är min favoritdruva för vita viner varför jag denna vecka föreslår ett vin gjort på den druvan som färgmässigt strålar ikapp med solen.Doften är ungdomligt fräsch, parfymerande kryddig med inslag av päron.Vinet stoltserar med en rik torr smak med kryddiga toner av melon och fläder som samsas med söta förföriska toner av honung. Vinet är ett ypperligt val till Citron och örttorsk. Priset ligger på 102 kronor.

 

Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge (nr 5283)

Det susar I säven då höstvindarna städar och pyntar för snö här i Kalmar. Lägligt då att föreslå ett vin från Frankrike och Bourgogne som bjuder på sommarens sista smak.Närmare bestämt ett ljust rödblått vin framställt av druvan Pinot Noir. Doften är kryddig och attraherar med sina inslag av både jordgubbar, hallon och vanilj.Jag sa att vinet bjuder på sommarens sista smak vilket det bokstavligen gör då dess kryddiga smak förgylls med toner av jordgubb och skogshallon. En smak som blir ännu bättre då viss örtighet och vaniljtoner tar vid. Ett ypperligt vin till ”Färsbiffar med krämiga morötter, sockerärtor och Bulgur. Vinet kostar 115 kronor.

 

Morone 2006 (nr 6021)

Det är sällsamt vackert nu när hösten ruskar om på allvar och mörkret faller i allt raskare takt. Botemedlet mot mörkret verka vara fredagsmys och till det föreslår jag denna vecka ett Italienskt vin från Toscana gjort på druvan Sangiovese. Ett vin som är mer än briljant till den Mustiga höstsoppan eller veckans husmans.Till färgen är vinet mörkrött. Vinet bär på en stor kryddig doft med  inslag av körsbär. Morone stoltserar med en rik kryddig smak med en viss framfusig del av körsbär och russin som mynnar ut i förföriska toner av kakao. Vinet kostar 169 kronor och är en av mina absoluta favoriter.

 

A Christmann Riesling (nr 5882)

Kalmar pyntar för snö. Det är kallt och den allmänna uppfattningen är nog att vitt vin passar bäst under varmare årstider. Men jag är till den höga grad trånande efter Pasta med sås på tonfisk, dill och kapris att jag denna vecka utmanar det allmänt uppfattade och föreslår en briljant riesling från Pfalz i Tyskland som kostar 119 kronor. Ett vitt vin i väntan på en vit vinter är min paroll.Vinet är till färgen ljust gul. Doften är ungdomligt fräsch med inslag av honung, ananas och citrus Smaken är förförisk frisk med toner av citrus, äpplen och lime, ja en aptitretare för våra smaklökar som får oss att glömma bort att hösten sakta brinner upp och vintern tar vid.

 

Antè Barbera d'Asti

För en kort sekund i samma ögonblick som jag läser receptet på Kycklingcannelloni försvinner tankarna i väg till Italien och Piemonte. Detta då ett lättare italienskt vin är som klippt och skuret för maträtten. Därför är Antè Barbera d'Asti som kostar 89 kronor på Systembolaget veckans vintips. Färgen på vinet är kort och gott röd.Doften är kryddig med inslag av körsbär samt angenäm örtighet. Sin enkelhet till trots är vinet en frisk fläkt och stoltserar med en framfusig kryddig ton som känns som en värmande kram i en snäv jargong. Speciellt när lakrits och björnbär tonar upp och sätter guldkant på smaken.


Fonterutoli  (nr 32229)

Strålkastarmörker, en  sol som lyser med sin frånvaro. Dags att bryta den grå trenden.  Mitt tips är att du tillreder en Italiensk pastalåda  och till de smuttar på ett italienskt vin, torde räcka för att återfå sol i sinne. Veckans vintips är Fonterutoli   framställt på druvan Sangiovese och kostar 149 kronor på Systembolaget.Vinet är dunkelt blårött till färgen. Doften är stor och kryddig med inslag av körsbär, kaffe och choklad. Vinets smak är briljant till pastan. Dess kryddighet, rostade toner av vanilj samt förföriska toner av körsbär som mynnar ut i aptitretande  choklad och kaffe smak får solen att börja lysa igen.


Cline Zinfandel (nr 22283)

Pluras Pannbiff med lök, så gott att de riktigt smälter i munnen, ett vin till det som frambringar samma känsla och det känns som man sitter på treans spårvagn genom ljuva livet, ja precis som titeln på en av Pluras bästa låter. Veckans vin är Cline Zinfandel, ett kaliforniskt vin för 89 kronor som jag hoppas lyckas frambringa den där smältande känslan. Vinet bär en röd färg med tegelnyanser. Doften är stor ja snudd på storslagen med inslag av körsbär och nougat. Smaken på vinet är lika inställsamt god som Pluras pannbiffar med sin kryddighet och förföriska toner av choklad, körsbär och vanilj. Tillsammans är vinet och panbiffarna en briljant kombination.

 

Porcupine Ridge Merlot (nr 22921)

I skrivande stund skrattar radion ut en av Lars Winnerbäcks bästa låtar. En låt som för tankarna till en galant middag i goda vänners sällskap då det samtalas om fördjupade tankar om livet. Om jag anordnat en sådan middag här och nu skulle jag bjudit på kycklinggryta med smak av västerbottenost..Till det hade jag bjudit på ett sydafrikanskt vin framställt på druvan merlot, nämligen Porcupine Ridge Merlot som kostar 99 kronor på Systembolaget. Till färgen är vinet mörkt rött. Doften är aningen rökig med inslag av blandannat plommon. Vinet stoltserar med en smak som förför med sin milda rökighet inlindad i toner av plommon, lakrits och vanilj. Ett fruktigt balanserat vin som förgyller och i det närmaste gifter sig med Kycklinggrytan. Winnerbäcklåten är förövrigt ”Du min vän i livet”…


Beni Duilio Castellani Riserva 2005

Såhär års när julskinka och janssons frestelse står en upp i halsen så känns veckans pasta och den hemlagade pizzan som ett kungarike för en kram. Med detta som utgångspunkt har jag valt att tipsa om ett ypperligt italienskt vin som förhöjer matupplevelsen av såväl MiniPizza Capricciosa som Pasta med frasigt täcke.

I ramljuset denna vecka står vinet  Beni Duilio Castellani Riserva 2005 från Italien, Toscana, ja Chianti Classico närmare bestämt. Vinet kostar 129 kronor på Systembolaget och bjuder verkligen upp till dans till de italienska rätterna.

Färgmässigt är vinet kort och gott rött även om det drar mot tegelrött. Doften är utvecklad kryddig med förföriska toner av lakrits, choklad och körsbär.

Vinet stoltserar med en mycket frisk smak med stor kryddighet samt toner av mörk choklad, vanilj och lakrits som briljerar över en dov fatton välinbäddad i det för Sangiovese så klassiska inslagen av körsbär. Ett riktigt gott vin som passar perfekt en fredagskväll till mat på ren italienska för att glömma att vädret ute påminner om en ny istid.

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: