Vin(gligt)

2010-03-23
22:03:58

Vin och ost - vilka kombinationer är godast.

Ost och vin de bästa kombinationerna från en provning på Systembolaget i KalmarOst och vin en oslagbar kombination - så låter det i de flesta tidskrifter och på de flesta bloggar som någon gång nämnt ordet ost och drycken vin i en och samma mening. Jag är beredd att hålla med, men väljs fel sorts vin till fel sorts ost kan kombinationen smaka som något katten släpat in, även om vinet och osten på tu man hand är fantastisk. Värsta kombinationen ost och vin jag smakat på är ett franskt Malbec vin från Cahours till en vanlig Brie. Smaken som uppkom var samma smak som dyker upp när man känner sig hyfsat illamående. Nog om dåliga kombinationer nu ska jag försöka fokusera på briljanta kombinationer mellan vin och ost.

Följande drycker avsmakades där och då på Systembolaget i Kalmar:

  • Sancerre Les Barones, ett syrligt och sött vin med inslag av citrus. Vinet är framställt på Sauvignon Blanc en druva som jag uppriktigt har mycket svårt för. Vinet kostar 156 kronor.
  • Cidre Bouché Brut, en cider från Normandie i Frankrike med fruktig smak och mycket sötma med toner av äpplen och vanilj. Kostar 55 kronor.
  • Comtes D´Isenbourg Gewurztraminer. Ett Alsace vin gjort på en av två vita druvor som är mina två personliga favoriter bland vita viner. Den andra är Riesling. Detta vin är druvtypiskt, blommigt med toner av melon och fläder. Kostar 109 kronor
  • Castelnau de Suduiraut. Fantastiskt dessert vin från Sauternes i Frankrike som "snyft" ska slutas säljas på Systembolaget. Ett smakrikt vin som bjuder på toner av saffran, honung och ananas. Smutt för 165 kronor
Ostarna som avsmakades var:

  • Chevre - Getost med fantastisk kräma
  • Herrgårdsost Arn - Smakfull hård ost
  • Kittost - ost som enligt mig är intetsägande och ger en gummibollskänsla
  • Rockeford grönmögelost - smakrik ost nästan i mesta laget

Följande kombinationer fann jag oslagbara.

Sancerre Les Barones & Herrgårdsost Arn

Enbart att dricka vinet Sancerre Les Barones fann jag inte så mycket glädje i då jag inte är så imponerad av viner framställda på Sauvignon Blanc. Men med Herrgårdsost Arn skapas en "Win-Win situation" Vinet och osten drar nytta av varandra och det blir riktigt gott och tugga på Arn och Sancerre.


Cidre Bouché Brut & Kittost.

Jag har lovat mig att inhandla mer fransk cider, vilket inte kommer att bli några problem då, cider från denna högre division än de alkoholläskaktiga sliskigheter på systembolaget, inte inhandlats i någon högre grad. Denna Cider är riktigt god och har förmågan att förvandla kittostens gummibollskänsla till något "smarrigt" en bra kombination.

Comtes D´Isenbourg Gewurztraminer & Chevre getost

Gewurztraminen gjorde sig bra till samtliga ostar förutom grönmögelosten. Bevisar hur gott och användbart viner framställda på denna druvan är. Alla viner på druvan är inte himmelska men detta för 107 kronor är smutt och tillsammans med Chevre getosten rullad i aska är det ett livslångt äktenskap på gång.

Castelnau de Suduiraut & Rockeford Grönmögel

God ost och gott dessertvin. Även om Rockefordosten smakar nästan lite i överkant så tar Castelnau ner den lite på jorden, ger den lagom mycket smak. Samtidigt lyfts vinets smaker fram på ett briljant vis och jag faller pladask...

Gå ut och köp ost och vin och prova själv


Kommentarer:
#1: Chezsofia

Ost och vin är alltid ett bra samtalsämne. Generellt tycker jag vitt vin är ett säkrare kort än rött om man inte pratar om grönmögelostar.Prova camembert med cidre, en riktig hit. När det gäller cider vill jag tipsa om Cidre Bouché Fermier som jag tycker är systemets godaste franska cider.Jag är lite nyfiken vilken kittost är det som ger gummibollskänsla?

Till en del kittostar kan jag faktiskt rekommendera öl.

2010-03-24 @ 07:43:38

Hej Chezsofia!Tack för tipsen! Ska prova cidern du rekommenderar.Kittosten var en Vacherol och jag tyckte den gav gummibollskänsla.

2010-03-24 @ 19:42:21
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: