Vin(gligt)

2010-03-11
22:27:30

Allsvenskan och vin - same same but different

Kalmar FF och Le Cupole. Fotbollslaget och vinet...


Imorse på tåget hade jag ett briljant resonemang kring likheterna mellan Allsvenskan och vin. Nu när skymning faller ja eller om den har fallit så har detta resonemang naggats i kanten. Naggandet började där och då i samma stund jag klev av tåget i trista Emmaboda, men det är en annan historia. Jag ska nu försöka återge morgonens tankar på temat "Allsvenskan och vin - same same but different.

I ett källarvalv på Grevgatan, vingatan i Stockholm, har en skara sakkunniga träffats för att utse årets främsta rödtjut. I förhandssnacket har hälften av sällskapet av gammal vana hyllat någon Bordeaux, färre är de som vågar sticka ut hakan och lovordar något typiskt Italienskt från Toscana eller Piemonte. Ingen vågar dock inte riktigt tro på de riktiga uppstickarna från Chile eller Argentina.

Samtidigt kring en presskonferens några stenkast från Grevgatan sitter andra sakkunniga för att tippa årets vinnare i Allsvenskan. I förhandssnacket har hälften av sällskapet av gammal vana hyllat något så vågat som IFK Göteborg, färre är de som vågar sticka ut hakan och lovorda några lantsortspräglade bollsparkande gentlemen från kvastastaden Kalmar. Ingen vågar inte tro att Mjällby eller Åtvidaberg springer ut i Supercupfinalen 2011 för att försvara segern av årets allsvenska.

Ovan illustreras likheterna mellan Allsvenskan av vin. För oavsett hur trist och sparkaspringaktigt lag IFK Göteborg har på pappret och hur dåligt skörden i Bordeaux verkar vara just det året så kommer dessa slentrianmässigt att vara favorittippade. De är inarbetade som något förmer än andra i medvetandet och vågar man inte sticka ut så kan man alltid säga IFK eller Bordeaux för att inte göra bort sig. Likadant förändras varken Bordeaux eller IFK nämnvärt. Bordeaux är traditionsstyrt och IFK är det lag i Allsvenskan som har kvar flest spelare från föregående säsong. Men varför skulle det vara något bra. Bara för att Hysén tåade in mål i oändligt antal förra säsongen så kan han en i regnet på  Örjansvall, i en match som börjar med en sommarplåga bums förlora målsinnet och vips så slirar Götet...Något liknande med vinvärldens ögon sett kan hända i Bordeaux, och vips så tenderar folk att finna andra viner mer spännande.

Kalmar FF är lite mer Toscana och Italien där vinlagen välvts om för att få upp kvalitet och människors syn på vin från Landet. För länge var Italien förknippat med enkla och massproducerade viner. På samma sätt var Kalmar för en tid sedan sinnesbilden av tråkfotboll. Nytänkande och plötsligt hände det något. Tråkkalmar blev anfallsglatt och målrikt samtidigt som vin från Italien blev i många fall smutt och spännande.  Italienska viner har vunnit mark och fått bättre rykte samtidigt som Kalmar byggt bo i toppen av allsvenskan och ja till och med vunnit den. Frågan är dock om laget varit favorittippat på förhand. Jag tror inte det. Ska bli intressant att följa nu när allsvenskan drar igång på Lördag. Årets bästa vin finns det ingen tabell för, det gör man nog bäst i att testa sig fram själv och dra sina egna slutsatser för ingen vinkännare i världen kan säga vad du ska tycka att ett vin smakar. Mitt bästa vin för stunden kommer från Italien...

Som ni kanske redan förstå håller jag på Kalmar och tror att de kan placera sig topp 4 även i år ja kanske rent av vinna. Som ni kanske hör så har jag även en förkärlek till Italien och då väljer jag helst Le Cupole eller Morone vilka finns tillgängliga på Systembolaget...

Håller mitt resonemang?
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: