Vin(gligt)

2010-01-27
23:07:22

I taket lyser stjärnorna...
Ute faller snön, men jag faller inte med den för i taket lyser stjärnorna. Vilken kväll det blev av denna onsdag i Januari då den elaka ishäxan från Narnia på något konstigt sätt tycks hittat till Kalmar. Efter tågförseningen hem från jobbet så blev det ett gympass och sedvanlig rodd á 5000 meter. Sedan dess har kvällen varit så tokigt briljant som bara tokigt briljanta softa onsdagskvällar kan vara.

Varför så briljant?

Jo, Gympasset förbyttes mot hemmagjord Currysås till ris och Kyckling samt ett glas vin. Currysåsen, riset, kycklingen och vinet byttes mot Kaffe och semla. Ett hörn i soffan och "I taket lyser stjärnorna". Nu regerar "David Cronenberg's Wife" i lägenheten. Riktigt bra musik. Deras almbum Hypnagogous är difinitionen av briljantpop...



Här följer receptet på Currysåsen. Från Den nakna kocken 23.09.2002
5 msk solrosolja
2 tsk senapsfrö
1 tsk bockhornsklöverfrön (hälsokost)
3 färska gröna chilifrukter, urkärnade och finhackade
1 handfull curryblad (specialaffär)
2 tumslånga bitar ingefära
3 gula lökar, hackade
1 tsk cayennepeppar
1 tsk gurkmeja
6 tomater, hackade
1 burk kokosmjölk
salt
Fräs senapsfröna i den heta oljan tills de poppar. Lägg sen i bockhornsklöverfröna, chilifrukterna, currybladen och ingefäran. Rör om och låt fräsa ett par minuter. Hacka löken grovt i matberedare, häll den i grytan och låt den fräsa tills den mjuknar. Tillsätt cayennepeppar och gurkmeja.  Kör tomaterna i matberedaren och lägg dem i grytan. Låt allt puttra ett par minuter, häll sen i 2 vinglas vatten och kokosmjölken. Sjud i ca 5 min. tills såsen tjocknar, salta sen.

Vinet som dracks, en liten favorit i repris...

I ramljuset denna onsdag, om nu ett halvt glas förtjänar så mycket uppmärksamhet, står vinet  Beni Duilio Castellani Riserva 2005 från Italien, Toscana, ja Chianti Classico närmare bestämt. Vinet kostar 129 kronor på Systembolaget och bjuder verkligen upp till dans till de italienska rätterna.

Färgmässigt är vinet kort och gott rött även om det drar mot tegelrött. Doften är utvecklad kryddig med förföriska toner av lakrits, choklad och körsbär.

Vinet stoltserar med en mycket frisk smak med stor kryddighet samt toner av mörk choklad, vanilj och lakrits som briljerar över en dov fatton välinbäddad i det för Sangiovese så klassiska inslagen av körsbär. Ett riktigt gott vin
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: