Vin(gligt)

2009-07-09
13:36:03

På upptäcksfärd i min barndomsstad....
Nybro,Pukeberg,glaset,lugnet,skogen,kreativitet

Nybro 090709. En resa tillbaka till Hanemåla/Nybro där allt började. Kattvakt för föräldrarnas katt under deras semesterresa. Jag stannar en dag. I samma veva jag kliver ur bilen till mitt barndomshem ekar en Winnerbäcktext i huvudet. "att komma hem är som att resa i tiden du känner samma känslor igen den där kvalmiga väntande friden och samma kärlek och vemod igen".

Runt omkring mig tonar samma villor upp sig i samma villakvarter som låg framför mig i en ändlös labyrint tidigt -90tal innan Hanemåla och Nybro blev för trångt.  Jag tar en morgonpromenad genom storskogen förbi Svartbäcksmåla och landar i designcentret Pukeberg med glashyttan, glasshop , galleri och designarkiv som dragplåster beläget i en kreativ miljö. Vet inte riktigt hur många gånger jag besökt Pukeberg och undrat varför det inte händer fler saker där. Liksom får en känsla av att detta skulle kunna vara den perfekta platsen för en motsvarighet till  marknaderna i Camden Lock, London, där kreativiteten flödar. Förstår inte att det i Pukeberg inte satsas fullt ut. Istället ska kommunen rädda Orrefors med att köpa loss deras lokaler och hjälpa han som tidigare kallats Glasrikets Jesus eller något liknande. En entreprenör med idéer som får SAAB att framstå som ett nytänkande företag.  Ett lyxhotell  och ett lågprisvaruhus medan det  på bruken tillverkas ytterliggare en vas, ett glas och en skål som inte säljer i den skala som det förväntas. Jag frågar mig varför inte drakarna i Glasriket avsatt lite tid åt brainstorming och slagit sig in på outforskad markt., Tänkt nytt stort och fritt. Jag behöver inget svar så jag hänger inte med när tanken far.

Hyttan Pukeberg

  Jag fortsätter min promenad passerar smultronstället Qvarnaslätt köper en kopp kaffe och mins en trivsam bröllopsfest där för några år sedan. Styr mina steg mot stadens andra centralt belägna glasbruk,  Nybro Crystal Sweden det blir inget inköp men jag slås av att de har en hel del intressanta glasföremål. På hemvägen passerar jag torget och inser att det faktiskt finns folk i den lilla staden som vågar tänka nytt, stort och fritt. Jag gör en frivolt in på The Salty Dog, En independent klädaffär med fokus på Jeans och mkt mer. Som även inhyser ett fik med lauch samt en frisördel.

3000 steg senare från torget i Nybro ut till villorna i Hanemåla slås jag av en gammal gnagande tanke om att hela staden liksom stannat upp att det inte är särskillt mycket som hänt sedan jag lämnade staden sent 90-tal.   Kanske dags att ta tillvara på invånarnas kreativitet så stan utvecklas och inte dör ut. För annars har jag inget att gå på upptäcksfärd i nästa gång jag angör Nybban, min barndomsstad...
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: