Vin(gligt)

2009-01-21
00:16:24

Dekantera mera.......


Nästan som reklam upprepandes från någon skralig reklamradiostation har parollen Dekantera mera ekat i mitt huvud.  Detta  eko har jag skapat då det i två från varandra helt oberoende tidningar som jag tagit del av idag uttryckt att dekantering är en trend på uppgående igen. En av förklaringarna till det var det ökande vin & matintresset som existerar i vår samtid men även boxarnas frammarsch figurerade som förklaring då folk hellre fyller upp en karaff med vin än att ställa en  pappkartong på bordet. Därmed har dekantering glidit över till att bli en design- och modefråga. ja en ren utseendemässigt fix. i stil med att det helt plötsligt är ute med polotröjor, hittar nämligen inte ens polo på H&M till mitt förtret och inte i någon annan affär för den delen heller. hmmm

Bortser vi från det rent utseendemässiga så är det två andra skäl som talar för dekantera. Dels är dekantering ett sätt att lufta vinet, vilket behandlades på bloggen igår. Dels är dekantering av vin ett sätt att skilja vinet från den fällning som bildas i flaskan under lagring. Syftet med dekantering är alltså att få vinet klart och rent. Vilka viner som skall dekanteras är nog omöjligt att svara på. Åsikterna går isär. Någon tycker att de främsta kandidaterna att dekantera är mogna röda viner från Bordeaux. Medan andra ser den stora fördelen med dekantering främst i vilken effekt det har när det gäller att lufta ett vin effektivt. Varför de hävdar att unga kraftiga vinmed mycket frukt och strävhet skall hällas på karaff då de öppnar upp sig...Som vnligt finns det inget rätt eller fel. Det är bara gå ut och göra sin grej och inte tvivla på den.....

Dekantera med stil.


  1. Låt flaskan stå lodrätt när du öppnar den så att fällningen stannar på botten.
  2. Häll upp några droppar av vinet och lukta på det för att se så det är galant
  3. Häll dessa droppar i karaffen och snurra karaffen så att eventuella orenheter sköljs bort
  4. Häll vinet i glaset och smutta på det
  5. Häll försiktigt vinet från flaskan till karaffen över en ljuskälla. Avbryt när fällningen försöker smyga sig upp i flaskhalsen.
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: