2009-01-31
11:34:53
Spännande vitt vin bland nyheterna i februari....
2009-01-29
20:27:51
Om Vinsajten.com
Vi lever i en värld där förändringens vind blåser för jämnan. Nya affärsmöjligheter ser dagens ljus, liksom nya marknadsaktörer, några är här för att stanna, en del dansar bara en sommar medan andra växer och frodas då de använder förändringens vind för att flyga. Aktörer som säljer alkoholhaltiga drycker över internet blomstrade om vi går något år tillbaka, men sedan dess har det varit tämligen tyst. Det har gått något år sedan det spåddes att internetbaserade salubodar av alkoholhaltiga drycker skulle tvingas till sorti då lagar ändrades till deras nackdel. Blev det verkligen så?
Jag ha kastat ljus på internetföretag som saluför alkoholhaltiga drycker på Internet och funnit en lysande stjärna som med åren vuxit sig starkare. Aktören jag har i åtanke är Vinsajten.com.
Sedan 2003 har Vinsajten.com huserat på internet med ett brett sortiment av ädla drycker. Idag är företaget den ledande internetshopen för vin, öl och spritdrycker. Ambitionen med sajten är att kunden sätts i fokus och bemöts på ett sätt som andas kompetens, erfarenhet och service.
Genom att skapa mindre snåriga stigar mellan producent och kund kan Vinsajten.com hålla låga priser ja rentav kanonpriser då mycket i sortimentet säljs till under halva priset jämfört med traditionell handel i Sverige(Systembolaget) . Sajten tillhandahåller enbart kvalitetsprodukter. Det som gör att företaget går i bräschen för internetbaserade företag som säljer alkoholhaltiga drycker är att de ständigt strävar efter att hålla ett spännande och välfyllt sortiment. Dessutom strävar Vinsajten efter att kunden får ett personligt och servicevänligt bemötande, något som styrks med att du som kund kan få varorna hemlevererat vilket är tämligen bekvämt och underlättar för kunden.
Nyfiken gå in på Vinsajten.com för att utröna om det är något för dig
2009-01-27
21:14:29
Vintips - 4 röda viner bland februarinyheterna
Gimenez Mendez Alta Reserva Tannat 2008, Detta vin får räknas som en spännande outsider. Jag tror inte jag druckit vin från Uruguay tidigare så nu ser jag min chans. Jag ger mig in i det okända och hoppas på att vinet i smaken formulerar de inslag av björnbär, vanilj och lakrits som figurerar i produktbeskrivningen. Priset på vinet är 70 kronor så det är värt ett test.
2009-01-26
21:46:40
Om vid vilken temperatur ett vin ska serveras samt Nina Kinert och låten Beast
Gällande vita viner är temperaturen mer avgörande för smakupplevelsen. Lätta torra och friska viner rekommenderas att serveras i temperatur mellan 7-10 grader. Vita torra viner såsom Bourgogne ska serveras i högre temperaturer kring 14-16 grader. Halvtorra vita viner såsom Riesling ska serveras svalt omkring 8-10 grader.
Hoppas jag hjälpt någon på traven med riktlinjer om vid vilken temperatur som vin skall serveras vid.
Nina Kinert och låten Beast, påminner lite om Mad world
2009-01-25
19:08:30
Passar vin till semlor?
Vin(gligt) ställde följande frågor til Aftonbladets vinexperter:
Hej, Så här i semmeltider tänkte jag tänja lite på gränserna och bjuda på semla under en delikat middag. Rimligen borde jag bjuda på Kaffe till semlan men varför satsa på ett säkert kort. Om jag vill servera ett vin till semlan vilket vin rekommenderar damerna?
Svaret jag fick är:
Äntligen semmeltider – vi älskar dessa gräddiga bullar! Inte helt enkelt med dryck men vi provade med iskall punsch och det var riktigt gott. Om du önskar ett vin skulle vi rekommendera Moscatel de Setúbal för 59 kr från Portugal.
Svaret finns även publiserat här på Aftonbladet. Vågar du att servera vin till semlor?
2009-01-25
18:51:59
Stockholm mer småstaden Nybro än småstaden Nybro itself...
Bor du i Stockholm och läst såhär långt så kanske du är riktigt sur nu och håller inte med, men det finns bevis. Bilderna nedan visar i klartext vad min gode barndomsvän menar och är något ironiskt bevis för att det finns mer småstaden Nybro i Stockholm än småstaden Nybro itself... Listan över bevis går nog att göra längre. Iallafall för någon som är född i Nybro och som nu bor i Stockholm men börjar finna orsaker för att flytta därifrån...för vem vill bo i en stad som allt mer gör sig påmint om staden som man bara var tvungen att lämna för 10 år sedan....
2009-01-25
16:18:39
Konsten att glorifiera ett budgetvin.....
2009-01-24
17:21:34
SJ - En personlig betraktelse om tågen som försvann...
I japan är snitt förseningen 13sekunder för tåg, så varför är det så svårt i Sverige. För 20 år sedan stoltserade kalmarföretaget Kalmarverkstad modernt Bombardier, som sedermera lämnade staden,med parollen "Nu järnvägar snabbtåg". Verkar dock som om inte Sverige som sägs vara toppmodernt tog till sig av budskapet. Snälla ställ upp för oss som pendlar dagligen och lev upp till parollen "Nu järnvägar snabbtåg" eller i vart fall gör så att tåg går när det är sagt att det ska gå.
2009-01-24
14:17:13
Priser på Amaroneviner
- Corte Giara Amarone - 219 kronor
- Tommasi Amarone della Valpolicella Classico - 259 kronor
- Vaio Armaron Amarone - 379 kronor
- Amarone della Valpolicella Classico - 349 kronor
- A Amarone - För 199 kronor får du en angenäm smak som exploderar av lakrits, björnbär och en gnutta choklad i munnen.
2009-01-22
22:52:19
Vintips - Amarone
- Corte Giara Amarone - Smakar choklad, plommon och lakrits. Förföriskt gott och ett veckans vin här på bloggen för nästan ett år sedan
- Tommasi Amarone della Valpolicella Classico - Tänk om livet vore lika smutt. Vinet stoltserar med en smak som framfusigt delar med sig av mörk choklad
- Vaio Armaron Amarone - Levererar toner av något så gott att jag har svårt att sätta ord på det därför låter tystnaden tala. Kankse är jag en kväll på San Siro farligt nära....
- Amarone della Valpolicella Classico - Som att se den vackraste i världen le. Vi pratar inte bara vacker på ytan utan mer djuplodande med en vacker personlighet....Innan jag halkar på skalet av Mumbo Jumbo, vinet är kryddigt och framhäver lockande toner av choklad....
2009-01-22
21:18:38
En spontan definition av en lyckad kväll....
"One more cup of coffee for the road, One more cup of coffee 'fore I go"
Bob Dylan
Det sägs att jag har 10 högskolepoäng i fika
2009-01-22
01:50:08
Billie the visions and the dancers + Hello Saferide nattens låt på Vin(gligt)
Ingen låt som kommit fram i landets "Hej-vi-finansieras-av-reklam-kanaler" men det är en av de skönaste låtar att avnjuta när natten en onsdag håller på att räkna till två och du inte kan sova.....Briljantpop som vaggar dig till sömns. Hello Saferide och Billie the visions and the dancers och låten "Overdosng with you"
"Hello Mrs. Van De Kamp did you clean the whole kitchen and drink all the wine? Hello Saferide, can you give me a safe ride back to sleep? Cause I wanna OD on DH. I wanna OD on DH. Let me overdose on DH with you."
2009-01-21
00:16:24
Dekantera mera.......
Nästan som reklam upprepandes från någon skralig reklamradiostation har parollen Dekantera mera ekat i mitt huvud. Detta eko har jag skapat då det i två från varandra helt oberoende tidningar som jag tagit del av idag uttryckt att dekantering är en trend på uppgående igen. En av förklaringarna till det var det ökande vin & matintresset som existerar i vår samtid men även boxarnas frammarsch figurerade som förklaring då folk hellre fyller upp en karaff med vin än att ställa en pappkartong på bordet. Därmed har dekantering glidit över till att bli en design- och modefråga. ja en ren utseendemässigt fix. i stil med att det helt plötsligt är ute med polotröjor, hittar nämligen inte ens polo på H&M till mitt förtret och inte i någon annan affär för den delen heller. hmmm
Bortser vi från det rent utseendemässiga så är det två andra skäl som talar för dekantera. Dels är dekantering ett sätt att lufta vinet, vilket behandlades på bloggen igår. Dels är dekantering av vin ett sätt att skilja vinet från den fällning som bildas i flaskan under lagring. Syftet med dekantering är alltså att få vinet klart och rent. Vilka viner som skall dekanteras är nog omöjligt att svara på. Åsikterna går isär. Någon tycker att de främsta kandidaterna att dekantera är mogna röda viner från Bordeaux. Medan andra ser den stora fördelen med dekantering främst i vilken effekt det har när det gäller att lufta ett vin effektivt. Varför de hävdar att unga kraftiga vinmed mycket frukt och strävhet skall hällas på karaff då de öppnar upp sig...Som vnligt finns det inget rätt eller fel. Det är bara gå ut och göra sin grej och inte tvivla på den.....
Dekantera med stil.
- Låt flaskan stå lodrätt när du öppnar den så att fällningen stannar på botten.
- Häll upp några droppar av vinet och lukta på det för att se så det är galant
- Häll dessa droppar i karaffen och snurra karaffen så att eventuella orenheter sköljs bort
- Häll vinet i glaset och smutta på det
- Häll försiktigt vinet från flaskan till karaffen över en ljuskälla. Avbryt när fällningen försöker smyga sig upp i flaskhalsen.
2009-01-20
00:22:16
Årets idrottsledare i Nanne Bergstrand
Lider lite med Kallur måste jag medge även om Kalla var väl värd att kamma hem Jerringpriset. Men jag satt på läktaren i Peking och såg Kallur falla.....
Godnatt.
2009-01-19
23:52:08
Ska jag lufta vinet och om så är fallet hur länge?
Min ambition med det här inlägget är att guida er i frågan. För att leva upp till min ambition tar jag vinexperten hjälp av Johan Magnussons tankar från "Boken så bygger din vinkällare". Nämnvärt om Johan är att han numera är fullt upptagen med att etablera en ny vinlagringskällare lite längre upp på Grevgatan i Stockholm, www.magnussonfinewine.com, som ska arbetar mer koncentrerat med att skapa värden i kundernas vinkällare.
Luftning.
2009-01-18
17:31:07
En bragd eller bara ett vansinnesdåd i ett vintrigt löpspår på Stensö Kalmar
Bilder tagna under en löptur i Kalmar denna söndagsförmiddag
Söndag klockan 11.00 lätt minusgrader och blågrått molntäcke över den snötäckta guldstaden Kalmar. Guldstad då vi tog sm-guld i fotboll om någon nu glömt det. En söndag som denna var det tänkt att lugnet skulle råda och att närmaste aktivitet inte skulle infinna sig förrän efter lunch. Om någon form av träning skulle ske alls idag så var det i värmen på Friskis & Svettis framåt kvällningen. Men plötsligt slog det slint och rastlösheten fick hjärnan att skrika "löprunda runt Stensö". Den inre rösten införtalade mig om att det gäller att ta vara på motivation här och nu, eftersom den kan vara som bortblåst i ett litet kick. Hurtigt värre och kanske var det den lugna och avslappnade lördagskvällen som framlurat tillräckligt mycket överskottsenergi för att väcka atleten inom mig till liv. Enbart tanken på att ge sig ut i kylan borde leda till ett bragdguld för vardagsmotionärer om ett sådant pris någonsin instiftas. Bragdguldsprestation, eftersom jag antar att inte ens Kalmars guldgossar som får betalt för att träna hade tänkt tanken om löpträning denna vintriga söndag. Jag får läsa Henrik Rydströms Blogg och se om jag tränat mer än hela KFF denna söndag, småler. Väl ute och efter 10 meters löpning på styltliknande ben var jag beredd att vända om. Motivationen tröt. Kort tankeöverläggning med mig själv och jag kom fram till att det ur alla aspekter är bättre att fortsätta än att vända och då slås ned i tvsoffan förvandlandes till en soffpotatis. Hemska tanke...
Till textraden "And all I know is, there’s something new this year, all I know is there’s something new real near. All I know is, there’s something new this year. I don’t know much, but there’s something new coming near" framförd av Hello Saferide kände jag mig som Sveriges hurtigaste vinbloggare och tog tag i löpningen och började för en stund känna mig som ett vältränat konditionsfenomen som liksom sprudlar av energi.
Väl ute på Stensö efter 20 minuters löpning började den stora utmaningen. Jag pustade och stånkade och hallå lättja höll i min hjärna på att få överhand över min fighting spirit. Plötsligt insåg jag att jag tagit fel håll i det fläckvis snötäckta promenadstråket på Stensö då jag mötte ett helt tåg av kalmarbor som gick Korpens tipspromenad . Jag fick för mig att jag vid varje möte måste skärpa mig och le och sprudla av energi. Något som gjorde att krafterna tröt ännu mer då varje leende som klistrades på i mitt ansikte gjorde att jag drog i mig ännu mer kalluft och energin att värma luften gjorde att jag blev mer och mer energitom. Väl i mål blev det framstupa sidoläge en stund. Men nu såhär några timmar efter bragdguldsprestationen så njuter jag och för det är med välbehag jag glufsar i mig en semla efter maten. Nu kan jag med stolthet sjunka till soffpotatisstatus och låta söndagskvällsförvridenheten ta överhand........
2009-01-18
01:32:46
Godnatt med lite vinnare från p3 guld......ja de som faller mig i smaken
Markus Krunegård - Jag är en vampyr. Riktigt bra
så viker jag mig för vissa låtar.Som denna...
Saknade dock Hyvönen och Norlin bland vinnarna....
2009-01-17
22:36:04
Alkoholfritt - en nykter tillställning...
Smakbeskrivningen är hämtad från Systembolaget
2009-01-16
00:10:12
Bang - det är du och jag mot världen
- När "the sadness in your eyes won't go away and becomes you, in a strange kind of way" . Bang löser upp gråten i halsen.
- När det känns hopplöst långt till nästa vår. Bang torkar bort allt regn.
- När du drar dig till soffan och lägger dig ner, och du viskar den här stan är för sorglig jag är värda så mycket mer. Bang och du känner stadens puls.
- När du sitter och tycker synd om dig själv lyssnandes på den hembrända skivan vid namnet "Depp - The Sad Song Story. Tror sista låten är The Verve och When the drugs don´t work. Bang får dig att vilja byta skiva och ta tag i ditt liv.
- När du känner "Get me away from here i´m dying. Putsar Bang upp en äventyrligare vardag.
- Du duffar inspelet på jakt efter en Birdie och du gör motvilligt en dubbel. Bang och vips så slår du en vettig wedge.
Lånade lite textrader från Belle and Sebastian, Winnerbäck, Lemarc, Anna Ternheim och Thomas Andersson Wij för att förmedla den rätta känslan.
2009-01-15
19:18:31
Förhöj vinupplevelsen...
Nu lanseras två helt nya produkter för vinkännare, ConnaisseurMate och StorageMate som kan hjälpa dig på traven för att förhöja din vinupplevelse. Företaget bakom de nya produkterna är Fagerdala Por-Pac AB. Lanseringen sker i samband med Formex 2009 den 15-18 januari i Stockholm.
Låt ditt vin mogna i lugn och ro. StorageMate har en unik isoleringsförmåga så ditt vin slipper att utsättas för häftiga temperaturväxlingar och vinstället skyddar flaskorna mot ljus. Det är två viktig faktorer för vinets mognadsprocess. Materialet, expanderad cellplast, är därtill segt och klarar slag och stötar. Det är varsamt mot miljön: håller länge, länge och kan sedan återvinnas. På Fagerdala är de övertygande om att StorageMate blir en intressant inredningsdetalj i ditt hem. Och en investering för framtida, stora vinupplevelser
ConnaisseurMate - En investering för framtida, stora vinupplevelser.
2009-01-14
22:33:01
Vintips - Tre gånger Australien
2009-01-14
20:37:56
Bara till er som såg Solen i ögonen - en film om Lars Winnerbäck.
Själv förlorar ja tid och rum och tar en dans medsvåra steg med hjärter dam i verkligheten,drömmen redan från det att Winnerbäck säger att han vill vara som folk, han vill vara som sina vänner och inte sticka iväg och bli någon annanstans. Något som bara bekräftar hans storhet.
Symbolen för att skolka
Sagan om ett uppror
Drömmen om en högre höjd
Ett sjöröverskepp
som blåser rätt in i Los Angeles
Och stjärnorna som glittrar
Och ingen jävel når mig nånsin mera"
Lars Winnerbäck - Söndermarken
2009-01-13
22:18:24
Columella 2005
Helt sanningsenligt är att det dracks Columella 2005 under lördagskvällen. I lögnen dracks det här sydafrikanska vinet som kostar 520 kronor till en galant komponerad rätt, i vilken viltköttet får vinet att växa och förstärka tonerna av mörka bär och choklad, men det sägs att ärlighet varar längst.
Sanningen ger en helt annan bild. Den onyanserade verkligheten är den att det är på en förfesten till chips och smågodis som Columella får glasen att skimra magiskt blårött. Även till något så fjuttigt men ack sågott som saltlakrits ger vinet upphov till en resolut, ekig, livfull och rik smak. Att vinet gör sig så pass bra till en påse gott och blandat skvallrar om någonting större. Jag har lärt mig en läxa och det är att aldrig mer kasta bort sådant smakrikt vin tillsammans med en näve godis. Eller vad gör det, jag hade riktigt trevligt och vinet var gott trots vetskapen att vinkännare kommer att hånle åt hur Colummella dracks denna lördag i Januari......
2009-01-13
21:49:13
Använd krisens snålblåst för att lära dig flyga.....
Tankar en tisdag efter lite väl många koppar kaffe.....
Häromdagen fick jag besök av en religiös anhängare, vars religiösa inriktning är oväsentlig i detta sammanhang. Av ren nyfikenhet visade jag tålamod och lyssnade på vad den okända besökaren hade på sitt hjärta. När främlingen redogjorde för sin syn på samhället av idag kunde jag spåra en tankegång fylld av ångest, tvång och ekonomisk undergång. Ordet kris som blivit massmedias modeord by far denna vinter har om jag utgår från besökarens tankar tagit sig ända in till de som tror. Plötsligt går folk i snålblåst istället för i medvind som har varit fallet de senaste åren. Samtidigt skylls allt på krisen och det är vedertaget att bygga vindskydd mot snålblåsten istället för att finna nya vägar för att även kunna lyfta i den rådande vinden. Företag går den lätta vägen och sparkar folk när det egentligen borde tänka nytt stort och fritt. Våga bryta mönstret . Tänk om, tänk kreativt, bryt dig ur gammalt tankesätt och du kommer att lära dig flyga. Själv är det vad jag strävar efter och jag kommer även i fortsättningen försöka bygga segelflyg till tonerna av mitt positiv.
Till regeringen. Lagstifta i kristider om en kreativ dag där idégenerering står på agendan så att de företag som märkbart hamnat på efterkälken och tigger pengar kunde ta fram intressanta produkter och tjänster som kan lyfta utan almosor som i värsta fall enbart har effekten att de förlänger tiden som det går att ta sig ur gamla fotspår. Ska det ändå bidras med pengar undansätt dessa till forskning och utveckling....
2009-01-11
15:40:15
På vernissage hemma hos sig själv....
Det som lockade till ett första besök borträknat invigningen av museet var utställningen Undrien - en fantastikutställning av Magnus Lönn. Följande funderingar genomsyrar utställningen enligt annonsen om utställningen; Kommer jag till UNDRIEN så snart jag har något att undra över? Får jag hitta på alldeles egna ord? Är min ordstad lika viktig som min bostad? Kan jag bli ordsynlig med de ord som jag själv finner? Om jag tar bort bokstaven F från fängelse får jag ett ängelse då och vad är det i så fall? Finns det någon som vet vad en stundägare är?
Dessvärre så räckte tiden inte till för att snorta i sig estetiska världen och känna sötman från det finkulturella. Men det kommer en dag....
För att dämpa den i viss mån obetydliga Ågren som ändå dök upp när museumbesöket bortprioriterade låtsades jag som om jag äntrade en vernissage när jag kom hem til lägenheten. Även om det var en utställning som varit mer eller mindre permanent från dess att jag flyttade in i lägenheten. I hemmet fick jag ta del av precis de tavlor jag gillar. Är det någon som varit på utställningen Undrien? Nedan ett axplock för de tavlor jag såg på vernissage hemma hos mig själv.
Tavlor från min lägenhet
2009-01-10
15:11:40
Vintips
och smaka lite mer"
Lars Winnerbäck
2009-01-09
22:25:41
Château de Beckasin en nostalgitripp
..........Men vissa företeelser under de åren fick citatet av Brian Adams att kännas som helt malplacerat. En sådan företeelse var doften av något jäst otukt som redan i trapphuset upp till studentlägenheten intalade luktsinnet att kortsluta sig i överlevnadssyfte. Än värre blev det när studentkorridoren öppnade upp sig och individen som spred lukten stolt visade in mig och alla andra i korridoren till sitt badrum, i vilket stinkbomben i form av ett genomskinligt plastkärl fyllde upp en del av duschen. Stolt utbrast han "På torsdag är mitt vin färdigt". Att kalla det vin var en överbedrift som har få likheter i världen av idag. Ja då förstår ni vad jag fick genomleva när det hembryggda vinet var färdigt. Vinmakaren själv blandade alltid ut vinet med Champis. Till råga på allt fanns det två vinmakare i korridoren en med en vit upplaga som alltid blandades ut med Champis och en annan tillverkade ett rött vin som helst inte skulle drickas alls för det var bäst så. Då vårt studenthak gick under namnet Beckasin så namngavs dessa två vinsorter till Château de Beckasin - vinet man helst vill glömma att man druckit............
Vi på Smålandsgatan
2009-01-07
21:58:12
Via nattfåk, jobb, gamla stan latte, grammis och italienskt kultvin.....
I det tokigt frusna småland kom jag och tänka på den märkliga kaffeupplevelsen i Camden, London. Nyfiken som jag är fastnade jag för kaffet som bar svenskt namn. "Gamla stan latte" attraherade mig mest i kaffelistan och efter många om och men kom så en latte i halvstor skål fylld till bredden med allt som förväntas av en galant latte. En latte signerad Gamla stan skulle verkligen behövas i vädret av idag, snöigt och "bitter cold" , för att värma sig. Åter Nattfåk i lurarna och ljudet av snö under fötterna som Annika Norlin beskriver bäst i låten Arjeplog.
När jag väl är hemma får jag för mig att vinhyllan borde återfyllas och nu med lite spännande viner som ligger utanför 100-lapsträsket på Systembolaget. Jag fastnar för Le Cupole som jag beställer via vinklubben Carl Jan.
Le Cupole från Italien och Toscana kostar 289 kronor och beskrivs som "Kultvin från en av Italien och vinvärldens verkliga superstjärnor". Mina förväntningar är skyhöga. Upprymd skickar jag iväg beställningen och hoppas på att vinet anländer inom några dagar.
Kvällen tillägnas det svenska popundret och jag sitter bänkad framför Grammis. Mina favoriter är de som med jämna mellanrum dyker upp på bloggen. Behöver jag nämna Anna Ternheim? Dock tror jag att två andra popprinsessor kommer att regera nämligen Hello Saferide och Frida Hyvönen, men som sagt jag är svag för Ternheim och låten Summer rain. Årets liveakt torde bli Winnerbäck och sedan förtjänar Timbuktu en grammis. Menmen alla har inte samma smak som jag.
Sitter nu bänkad med en stor latte framför Grammis och kan inte lsläppa tankarna på hur vinet Le Cupole kommer att smaka men allra helst vill jag bara krypa ned under täcket med Nattfåk i öronen,.............
Grattis Anna Ternheim för Grammisen årets kvinnliga artist....
2009-01-06
23:51:01
Bob dylan med två av hans bästa låtar.........
Musik som gör vinet godare...
2009-01-06
19:42:09
Hur mycket kommer efterfrågan på vin signerade Carl Jan öka om han går och vinner Lets Dance?
Vinet Carl Jan Vit Bordeaux 2006
Istället för att avsluta diskussionen bums så formuleras funderingen om för att mynna ut i frågan: Hur mycket kommer efterfrågan på viner signerad Carl Jan påverkas om han går och vinner Lets Dance?
Tankarna sätter återigen fart efter en smakbit på smultronpajen och några droppar kaffe. Diskussionen tar omvägar kring nationalekonomiska teorier som i detta inlägg kortas ned till något så självklart som att efterfrågan påverkas av produktens pris, priset på andra varor, inkomst, smak och mode och förväntningar. vintets kvalité och omdömet vinet får av vinkritiker och andra opinionsbildare styr även efterfrågan. Viner signerat Carl Jan såväl rött som vitt kostar 96 kronor och inom prisklassen 80-100 kronor har de enligt systembolagets sökmotorer några hundra konkurrenter. Med andra ord finns det mängder av vin som håller lika bra eller bättre kvalitet än viner signerat Carl Jan och Carl Jans viner ändrar inte kvalitetsstämpel över en natt. Vi rör oss allt närmare teorier i marknadsföring. Vare sig Lets Dance berör dig eller inte så kommer medier följa varje steg de tar på dansgolvet. Hur Carl Jan lyckas och den ökade mediebevakningen kan mycket väl få positiva konsekvenser på efterfrågan på hans vin. Det kan mycket väl bli så att folk ser Lets Dance på TV, läser om Carl Jan i tidningar. Varumärket Carl Jan frodas, vilket gör att de i vimlet av viner på systembolagets hyllor om de beslutat att köpa vin i prisklassen runt 100 kronor fastnar för viner med Carl Jan på etiketten då de känner igen namnet och har skapat sig en bild av det. Dock stoltserar viner från Carl Jan enbart i beställningssortimentet på Systembolaget, vilket gör det svårt för spontan shopping på detta sättet.
Som ni kanske förstår så är det omöjligt att svara på hur mycket efterfrågan på viner signerade Carl Jan öka om han går och vinner Lets Dance.
En galant fika stördes under 10 minuter av diskussionen ovan och allt detta eftersom ett mejl dykt från Carl Jans vinklubb i vilket vinet Carl Jan vit Bordeaux 2006 marknadsfördes.
Lägg dig gärna i diskussionen som är skriven med glimten i ögat......
2009-01-06
13:03:41
Neil Ellis "Sincerely" Sauvignon Blanc 2007 & Sequillo White 2007
Sequillo White 2007, Sequillo Cellars, Voor Paardeberg, Sydafrika. Bokam vinet står Sadie Family Wines vars viner importeras till vårt avlånga land av Vinobele Wine Agency. Sequillo white är en druvblanding ihopkomponerad av chenin blanc, grenache blanc, roussanne och viognier. Smaken är frisk med en aptitretande fruktsmak med inslag av annanas, och citrus, som med en mild fatkarakter mynnar ut i en elegant och lång eftersmak. Huruvida vinet vinner på lagring verkar det råda delade meningar, Systembolaget hävdar att det inte gör det medan andra hävdar att det gör det. Vinet kostar 195 kronor och finns i systembolagets tillfälliga sortiment från och med september 2008. Vinet är väl värt sina pengar.
Neil Ellis "Sincerely" Sauvignon Blanc 2007. Stellenbosch Sydafrika. Vinet produceras av Neil Ellis som sägs vara en av de bästa vinmakarna i regionen. I en sök i Systembolagets register finner jag inte vinet Sincerely från Neil Ellis, däremot finns det ett vin från honom gjort på samma druva i beställningssortimentet. Det vinet kostar 155 kronor. Huruvida de båda vinerna skiljer sig åt är jag inte inte rätt man att fråga då jag endast smakat Neil Ellis "Sincerely" Sauvignon Blanc 2007. Vinet är gjort på druvan sauvignon Blanc. Vinet har en bra syrebalans och en finstämd fruktighet örtigt till sin spets. I smaken framträder krusbär och lime. Helt klart uppfriskande.
Två viner jag rekommenderar även om Neil Ellis Sincerely verkar vara lite knivigt att få tag på...Det var en ren slump att jag fick tillfälle att dricka vinet.
2009-01-06
01:43:54
Verklighetsflykt i midvinternatten
Skymningstid, öländsk sommarnatt, luften fylls med sång från vågornas brus och än doftar solen i junisand.
Verklighetsflykt i midvinternatt
2009-01-04
22:06:47
Birgit Eichinger Riesling Gaisberg 2007
Birgit Eichinger Riesling Gaisberg 2007 som jag presenterade i ett inlägg under gårdagen "Vitt vin, Winnerbäck och Moules Frites ingredienser i en lugn & trivsam lördagskväll" betraktar jag nu efter gårdagens provning som en galant ny bekantskap bland Rieslingviner. Den riesling jag oftast köper är GB Riesling Sauvage 2007 från producenten George Breuer, men nu har jag hittat ytterliggare en favorit att växla mellan.
Birgit Eicinger Riesling Gaisberg 2007 tillverkas på Gaisberg en vingård i staden Stras som ligger i vindistriktet Kamptal inte långt från Wien i Österike. Vinet är framställt av uteslutande Riesling. Som lite överkurs så sker tillverkningen av vinet som följer; Musten kall-macererade i 15 timmar följt av 20 timmars naturlig klarning med hjälp av gravitation. Därefter jäsning med hjälp av utvald Rieslingjäst och buteljerad i mars 2007.
Smaken är modern och bjuder på typiska inslag för rieslingviner i form av cirtusfrisk fruktsyra, men på ett personligt och galant vis. I smaken definieras även flörtiga toner av aprikos, mandarin och äpplen. Jag gillar det och hänförs av den bitterljuva eftersmaken. jag finner vinet väl värt sina 154 kronor. Smakade utsökt i kombination med Moules Frites...
Vinets betyg Himmelskt med snudd på Allgalaktiskt, tillsammans med
George Bruer är Birgit Eichinger Riesling Gais den godaste Riesling jag druckit i
Prisklassen 100-160 kronor
2009-01-04
16:33:01
Söndagsfika med semla och passiv hårdträning i tv-soffan...
2009-01-04
11:25:49
Osmakligaste och mest sårbara vinet 2008 and ever and ever....
Köp aldrig aldrig Chatelle Val de Loire då det är direkt Sårbart...............
2009-01-03
14:57:07
Vitt vin, Winnerbäck och Moules Frites ingredienser i en lugn & trivsam lördagskväll
Winnerbäck + Birgit Eichinger Riesling Gaisberg + Moules Frites
Lördag 090103 snön yr utanför fönstret och klockan tickar framåt kvällning. Antingen blir kvällen lugn och ett resultat av additionen ovan eller så blir det ett fartfyllt galej, Inspirationen får avgöra.
Ingredienser för en lugn & trivsam kväll
Solen i Ögonen - En film om Lars Winnerbäck.
Jag fick den i julklapp och har inte hunnit se mer än inledande 5 minuter. Så nu är det dags. Så här i snöyra kommer den här filmen att slunga mig tillbaka till sommarens soligaste dag. Lyssnar jag tillräckligt noga så ekar fortfarande duetten med Winnerbäck och Miss Li i huvudet. Men även en oförglömd version av Elegi.....
En Riesling från Österike som förfärdigats på vingården Gaisberg som ligger i den lilla, vackra staden Strass i området Kamptal.
Moules Frites.
Givetvis måste sällskapet vara rätt och jag antar att det drunknas i fördjupade tankar kring livet framåt småtimmarna.................
2009-01-03
00:51:41
Dom Pérignon Enothéque samt en bröstkaramell i form av en skål signerad Lagerfeld
Claudia Schiffer i olika roller för Dom Pérignon.
I samma marknadsföringskampanj har Karl Lagerfelt förfärdigat en speciel champagneskål som ska vara en tribut till Claudia Schiffers bröst. Något som Hotspot skriver i sitt inlägg "Har Karl tappat det". Ja snacka om en bröstkaramell i form av en skål. Denna skapelse tillsammans med en flaska Pérignon Enothéque 1995 kostar enligt WOW NEWS 26 000 kronor. Viket känns sådär när det går att köpa 600 champagne glas på Ikea för 600 kronor. Inte någon hyllning till någons bröst men ändå.....
Dom Pérignon
2009-01-02
20:22:19
Dedicato a Walter 2005 - Ja så var den flaskan slut
Vinet jag nu ska berätta om köptes in för någon hundring mer än vad ett par jeans från Cheap Monday + en fika och en lunch kostar. Ett par jeans håller i ett par år medan en flaska vin räcker igenom en utsökt måltid och den måltiden är förlänge sedan avslutad och vinet därmed även det färdigsmuttat. FärdigtFärdigt och det är dags att försöka återge känslan av att inmundiga Dedicato a Walter 2005, som vinet heter.
Gatljusmörker råder i ett kylslaget Kalmar och man gör så där som alla andra gör när det är kallt och det är kallt men inte innanför. Väl inne regerar värmen och så fort det italienske vinet fyller glaset till en tredjedel och vinet dricks i ett första provsmak förvandlas en lägenhet i staden, som med jämna mellanrum dyker upp i Johan Theorins böcker, till ett helt annat land. Ett landskap där jag möts av en vingård, olivträd, en rad med höga cypresser och en befäst by uppe på en kulle. Tanken har kopplat upp sig mot en reseguide som levererar drömmen om Toscana., där vinet som ska avnjutas ser dagens ljus.
En kort googlesekvens innan maten serveras avslöjar att år 2005 är med Toscana mått mätt en strålande årgång. Det framgår av att sommaren var lång och efter några små regnskurar i september kunde man skörda druvor av yppersta kvalitet. Våra förväntningar kring vinet vi tjuvsmakat på är högre än höjden som Restaurangen vid universums ände i boken "Liftarens guide till galaxen" befinner sig på.
Det äts potatisgratäng och Kyckling som sköljs ned av det Toscanska vin som levererar en smakrikhet som är komplex. men vid ett första försök att sätta ord på vad jag känner i smaken framtonar en aning kryddighet som harmoniseras med inslag av röda bär, kaffe och choklad i en finstämd komposition. Vinet är till 100 % framställt av druvan Cabernet Franc. En druva som jag inte har druckit så mycket av tidigare, men efter att jag druckit Dedicato a Walter 2005 så har jag en mycket positiv uppfattning om druvan, men jag är väl medveten om att vi drack ett vin som ligger i ett dyrare segment och förmodligen har kvalitet därefter.
Producenten bakom Dedicato a Walter 2005 är Poggio al Tesoro som är ett sammarbete mellan Allegrine, ett familjeföretag baserat i Fumane i vinområdet Valpolicella i nordöstra Italien. Företaget grundades för 151 år sedan, och Leonardo LoCascio en välkänd entreprenör i export och distribution av italienska toppviner till USA.
Vinets omdöme:
Jag har ovan försökt sätta ord på smaken, för att klara av att ge ett rättvist omdöme så tar jag hjälp av John Denver och låten Annies Song. Om vinet Dedicato a Walter 2005; You fill up my senses like a night in the forest like the mountains in springtime, like a walk in the rain like a storm in the desert, like a sleepy blue ocean you fill up my senses, come fill me again. Har jag klargjort vad jag tyckte om vinet?
Synd att vinet tillhör ett sällanköpsvin med sina 575 kronor på prislappen, mot vinet talar också den ringa tillgängligheten, just nu finns vinet enbart i Malmö,Gustavsberg, Stockholm och Göteborg...
Nu ska jag börja leta efter andra Cabernet Franc viner i lite lägre prisklasser.
Mycket av informationen om vinet är hämtat från VINGRUPPEN I NORDEN AB
2009-01-02
13:32:04
I väntan på att kliva ett steg närmare svaret på frågan Vad är ett gott vin? handlar detta inlägg om mode....
Vad är ett gott vin?
Det är en fråga som vi vet att många söker svaret på. Men finns det egentligen
något entydigt och korrekt svar på den frågan? Många faktorer spelar in då vi avgör om vi tycker att ett vin är gott: situationen vi befinner oss i då vi dricker vinet, det vi eventuellt äter till, typen av vinsmak vi föredrar samt givetvis förhållandet mellan pris och kvalitet.
Ovan nämns att situationen vi befinnner oss i då vi dricker vinet spelar in för hur gott vinet smakar. Är sällskapet bra så förhöjer det troligtvis smaken av vinet. Ja hela stämningen och inramningen smittar av sig på vinet. För att dra det till sin spets undrar jag hur mycket klädvalet när vinets dricks kan spela in på vinupplevelsen? Jag har inte något bra svar på den frågan men visst torde det vara så att om man är uppklädd och trivs i de kläder som bärs när vinet avsmakas borde även detta om än mycket lite spela in då vi avgör om vi tycker att ett vin är gott. Är man uppklädd känns hela situationen exklusivare och kanske smittar detta av sig även på vinet......................
Lite funderingar om vinpsykologi från Vin(gligt)........
2009-01-01
12:23:12
Klarblå himmel över Kalmar....
Klarblå himmel över Kalmar 1 januari -09
Låten för dagen när himmelen är klarblå är en given klassiker på temat blått. Claudine Longet framför Love is Blue, en vacker och rogivande låt för den bakfullaste av själar........
2009-01-01
11:15:59
Lathund för sommelierens vinprovarteknik
Utseende:
Klarhet klart – oklart – grumligt.
Djup/ Färgintensitet blek (låg) . medelhög . djup (hög).
Färgnyans Vitt vin: grönskiftande – halmgult – gult – gyllene.
Rött vin: purpur – rubinrött – rött – rödbrunt – mahogny – tegel.
Doft:
Renhet/ Kondition korrekt – orent – defekt.
Doftgrupp fruktig . blommig . vegetal . örtig . kryddig . animalisk.
Beskrivning lime – violer – svarta vinbär – peppar – stall – läder.
Mognadsgrad ung . utvecklad . passé.
Smak:
Torrhet/ sötma torrt – torrt med liten sötma – halvtorrt – halvsött – sött.
Fyllighet lätt . medelfylligt . fylligt.
Syra mjuk – balanserad – frisk – skarp.
Karaktär fruktig . blommig . vegetal . kryddig . örtig . bitter.
Beskrivande termer se doft.
Alkohol låg . mild . balanserad . eldig.
Strävhet (endast rött vin) mjuk – balanserad – sträv – mycket sträv.
Längd kort . medellång . lång.
Slutledning:
Temperatur Vid vilken temperatur skall vinet serveras!
Behöver det dekanteras?
Druva/ druvor Vilken druva är vinet tillverkat av?
Land Vilket land kommer vinet från?
Region/ distrikt Vilket område eller producent kommer vinet från?
Ålder/ årgång Vilket år är vinet gjort, dvs skördat?
Kvalitet Är vinet av dålig kvalitet . enkel . god/ hög utmärkt/
mycket hög kvalitet, eller rent av defekt?
Serveringsförslag Hur bör vinet drickas? Till vilken mat skulle
det passa bra?
Lagringspotential Bör vinet drickas nu, lagras något eller
flera år eller är vinet övermoget?
2009-01-01
04:10:28
Amarula & Tankar från en nyårsnatt
I Sydafrika på träd som är ca 10 meter höga växer marulafrukten. Frukten är rik på C-vitamin och antioxidanter och återfinns i den gräddlikör vid namn Amarula som lät sig hällas över glass och serverades till efterrätt för att avsluta en utsökt nyårsmiddag. Drycken stoltserar med en ton av nötter och en mer balanserad än framfusig fatkaraktär som förhöjer smaken av vanilj och för våra breddgrader sällsam frukt, läs marulafrukt. Tämligen delikat är mitt omdöme för att inte låta allt för mycket mumbo jumbo ta över så här då timmen är sen och John blund troligtvis väntat ett tag på att jag ska krypa till sängs.....
Imponerande att som Blondinbella lyckas skapa ett så starkt varumärke att hon kan leva på sin blogg.....
Godnatt Sverige vart du än är