Vin(gligt)

2009-02-05
21:51:55

Wannborga - ett vineri på ren öländsk bjuder in till (V)inspirationsdagar
Det är långt mellan Kalmar och Bordeaux men förvånansvärt nära till ett vineri. Detta med tanke på att det i vårt avlånga land inte framställs mer vin totalt än en medelstor vingård i Bordeaux gör under ett år. Styr du din kos över bron till Öland. Svänger av norrut upp på landborgen. Fortsätter tills du kört förbi Borgholm mot det som i litteraturen är känd som Marnäs ,verklighetens Löttorp, så passerar du ganska snart en äkta öländsk vingård. Nämligen Wannborga Vin & Lamm som fokus ligger på i det här inlägget. Nyckelorden för att beskriva Wannborga är; Vingård, Vineri, Destilleri, Lammproduktion, Gårdsbutik, Restaurang, Boende, Logi, Konferens.

Häromdagen fick jag syn på en annons i lokaltidnigen om vindagar på Wannborga  vilket gör att jag väljer att lyfta fram gården. Jag tolkar annonsen som att det andas framtidstro kring vintillverkning på Öland. Är du intresserad att läsa mer om evenemanget så  klickar du på bilden.

Från tanke till glas. Inspirationsdagar om vin på Öland och Wannborga

Wannborga Vin & Lamm är en riktig vingård på Öland med stora vinodlingar och egen vinkällare för tillverkning av vin. Gården är ung i sammanhanget då den 2004 fick tillstånd klara för tillverkning av vin. Förnärvarande är det ett 40-tal druvor som huserar på gården. Att det odlas så pass många druvor beror på att det exprimenteras för att se vilka sorter som passar bäst på Öland. Fokuserar vi på Rondo, Regent, Leon, Millot ,Acolon samt betydligt mer kända Merlot. Produkter från Wannborga huserar i beställningssortimentet på Systembolaget och de har ett vitt vin i Wannborga No 2 som kostar 195 kronor, vidare har de druvAvecer  & druvdigestiver som är betydligt dyrare i pris. Än sålänge går det inte att köpa drycker direkt på gården men kanske går lagstiftningen åt det hållet?

I en tid då det går allt mer lokalproducerat vore det lite intressant om fler tog tillfället i akt att börja producera vin på Öland. Kanske skulle Öland i framtiden kunna marknadsföras som ett vinland men än sålänge har Öland och Sverige har mycket att lära. Det intressanta är dock att det finns folk som verkligen bär på visioner som i framtiden förhoppningsvis ska sätta Öland på vinkartan.

Öland, vin, I framtiden så kanske dessa ord är nära förknippade med varandra
Design Vin(gligt); Öland & vin
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: