Vin(gligt)

2009-12-15
22:50:29

Sveriges första koldioxidneutrala vin, ett klimatsmart val?

De chilenska vinerna Santa Inés Organic och Santa Inés Reserva har försetts med märkningen ”Carbon Neutral” som garanterar att de är helt koldioxidneutrala från vinproducenten i Chile till hyllan på Systembolaget

De chilenska vinerna Santa Inés Organic och Santa Inés Reserva har försetts med märkningen ”Carbon Neutral” som garanterar att de är helt koldioxidneutrala från vinproducenten i Chile till hyllan på Systembolaget.  Först ut i Sverige.

Så här blev vinerna koldioxidneutrala:

Så blev vinet klimatneutralt
Vinerna Santa Inés Organic och Santa Inés Reserva har kunnat göras helt koldioxidneutrala genom att produktion och transport miljöeffektiviserats så långt som möjligt. Därefter kompenserar De Martino, som gör Santa Inés-vinerna, för återstående utsläpp.

Det som skiljer De Martino från andra vinproducenter är att man kan kompensera med egna utsläppsrätter istället för att köpa dem externt. De Martino har ett långsiktigt och fokuserat miljöarbete och genom att man har infört en, för industrin, ny teknik med ett avancerat reningssystem för avloppsvatten minskar de egna koldioxidutsläppen med 6 000 ton årligen. Detta gör De Martino till den enda vinproducent i världen som blivit godkänd av FN-organisationen UNFCCC att producera och sälja egna utsläppsrätter.

Vägen till Sverige
Vinet skeppas med båt till Europa i en så kallad flexi-tank som rymmer 24 000 liter. Traditionellt förpackas vinet i Chile vilket är mycket mer skrymmande, endast 7 200 liter vin ryms i samma typ av container. Koldioxidutsläppen i transporterna har därmed minskat med 70 procent. I Europa tappas vinet sedan på flaska och bag-in-box för vidare transport med tåg till Domaine Wines centrallager. Sedan samlastas vinet för slutleverans till Systembolagets butiker.



Vi får se hur det går för de viner som blivit klimatneutrala. Kommer folk att köpa dessa för klimatets skull? Är märkningen om Klimatneutral en tillräckligt stark USP, Unique Selling Point.  för att vinkonsumenten i Sverige ska välja dessa viner?  Hur som helst torde det inte vara mer klimatsmart att köpa vin tillverkat någonstans närmare än Chile? Eller har de krav som de klimatneutrala vinerna från Chile lever upp till så stor inverkan på utsläppen att det är mer klimatsmart att köpa dessa än att köpa ett vin från Frankrike eller Italien?  Ja frågorna som hopar sig i mitt huvud är många. Men en sak är säker: är vinerna inte tillräckligt goda eller tilltalande så räcker inte all klimat- och miljömärkning i världen  långt...
Kommentarer:
#1: Ulrik

Hade det kanske inte varit lämpligt att du provat detta vinet, när du ändå skriver att smaken är det viktiga. Jag menar innan du tog PR-konsultens text och bilder rakt av och klippte in i din blogg.



Ser fram emot en provningsnotering

2009-12-24 @ 17:02:40

Ulrik du har rätt, vid tillfälle ska detta vin provas, har dock inte kommit så långt nu när det varit jul och allt. Får se om den finns på ett Systembolag nära mig, gör den det så kommer provningsnoteringar inom kort...

2009-12-29 @ 23:47:27
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: