Vin(gligt)

2009-04-19
19:45:16

Pasqua Amarone della Valpolicella 2002
Pasqua Amarone della Valpolicella 2002. Vin, Italien, Amarone, Pasqua Vigneti e Cantine S.P.A.

Pasqua Amarone della Valpolicella 2002. Ett amaronevin som ser dagens ljus i hjärtat av vingården i Veneto. Bakom vinet står producenten Pasqua Vigneti e Cantine S.P.A. som med 150 000 Amarone per år, 80 anställda och totalt 150 hektar är en av de största producenterna i regionen. Som sig bör för en Amarone är vinet en komposiiton av  druvorna. Corvina Veronese, Rondinella och Molinara. Vinet figurerar ej i Systembolagets sortiment, utan jag har kommit över vinet genom Vinsajten.com.

Innan jag dricker vinet googlar jag efter information om vinet och finner att man på Amarone Guiden.se menar att viner från Pasqua "varit sinnebilden av produktion i stor skala av viner i låg- och mellanprisnivå". Med dessa ord tillsammans med andra negativt klingande högtravande vinbeskrivningar ekandes i mitt huvud  så faller mina förväntningar på vinet grad för grad. under tiden som jag med ett ryck drar ur korken till flaskan Vinet serveras trots lågt ställda förväntningar till Kyckling och potatisgratäng och Sia´s kolaglass till efterrätt. Allt eftersom mat och efterrätt förtärs och min hjälte i Robinson, golfinstruktören från Ramkvilla, konstaterar att hans vision om fisket sprack så inser jag att vinet med råge klarar höjden förväntningarna kring vinet ligger på.

Pasqua Amarone 2002 är ett fruktigt, kryddigt vin med toner av körsbär, kola ,kaffe och vanilj. När jag dricker vinet till glassen infinner sig en positiv aha-upplevelse hos mig. Vinet och glassen är smakmässigt lika som bär, med den skillnaden att Amaronen överträffar glasen med råge. Pasqua Amarone smakar därför som Sia Kolaglass hade gjort om den kostat runt 200 kronor, småler.... Vinet ur ett Amaroneperspektiv sätt når inte upp till samma höjder som den tidigare denna månad druckna Tomasi Amarone, men jag finner vinet gott och jag har blivit nyfiken på fler Amarone från Pasqua då det sägs att de under senare år lämnat bilden av storproduktion och lågpris bakom sig. Därför lovar jag inom kort införskaffa en Amarone Terre di Cariano 2005 från Pasquas prestigevingård Cecilia Beretta, 80686, 277:- på beställningssortimentet.....


 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: