Vin(gligt)

2008-11-23
12:55:21

Stomvarning ett överlevnadskit med kineskiskt te, ischoklad och änglaspel



Det varnas för storm nu när snötäcken läggs över sommarens grav och vintern intar själ, när sommaren fryser ihjäl. Kanske är det återigen en obotlig pessimist som målat en oljemålning signerad "midvinterkylastorm", tittat för mycket på Hero och tror sig därför kunna dra domedagsliknande slutsatser kring östra Sveriges väder framåt kvällning. Hittills har jag i mitt liv lyckats ta in vad pessimisterna lyft fram till ytan bara för att tänka positivt och göra helt tvärt om. Men idag har jag beslutat att kapitulera för pessimismen, då gubben frost i det närmaste pimplat i sig kvicksilver eftersom termometern  är mindre än halvtom och visar på minus. Jag kryper därmed ned under en filt i soffan framför TVn. Framför mig på bordet står, nästan som ett konstverk, en kopp med te köpt i Kina, ischoklad och ett Änglaspel från Designtorget, gissa om mysfaktorn på en millisekund nått halvägs till månen.

Det är dagar som denna Te känns helt rätt och när jag surplar i mig den värmande drycken minns jag för en kort sekund min livs första teprovning som ägde rum i höstas under resan till Peking. I 45 graders värme förstod jag inte riktigt behovet av ett gott te, men en dag som denna då kylan regerar så är läget annorlunda. Därför kommer en återberättelse av provningen....

Det är sista dagen på något jag aldrig kommer att glömma, en femdagars resa till OS i Peking .Tre timmar har avverkats och den guidade turen av Den förbjudna staden har nått sitt slut. Under promenaden på platsen där  filmen Den sista kejsaren spelats in känns det som jag svettats mer än alla maratonlöpare tillsammans gjorde under OS. När alla andra Svenskar i vårt sällskap drogats av shoppinghysteri och därför som i trans hoppar in i en taxi som för dem till Pekings ökända marknader av märkeskopior ger jag och min bror oss ut för att hitta något genuint kinesiskt. Efter en kort brainstortming i värmen skriker min kreativitet ut ordet te. Vi vandrar därmed ut från Den förbjudna staden på jakt efter Pekings bästa tebutik och vi behöver inte vandra särskilt långt för att finna vad vi söker. Väl inne bland alla tesorter så äger en spontan teprovning rum då butiksinnehavaren ber oss slå oss ned. Något häpna gör vi som han säger. Häpna eftersom vi är vana att i Sverige på sin höjd få en flourmugg med prov i all hast i matbutiken. I Kina verkar tid finnas i överflöd eftersom vi 45 minuter senare har fått smaka en hel del te och tagit del av en föreläsning om vad olika teer har för helande effekter.

Grönt te sägs hjälpa mot stress, huvudvärk och diverse sjukdommar som drabbar hjärta och kärl. Rött te ska kunna lindra allergier, snuva, eksem och råda bot mot sömnlöshet. Vitt te innehåller en hög dos av antioxidanter som gör oss friska.  Butiksägaren som frågar oss vart vi kommer ifrån är på det klara med att Sverige är ett Kaffeland, då han gång på gång nämner att te gör dig frisk och stark medan kaffe kan få dig att explodera.



När teprovningen är över finner jag det oartigt att inte köpa någonting, varför jag bestämmer mig att köpa det kinesiska gröna teet longjing som kommer från Zhejiangprovinsen som ligger vid Kinas östra kust.  Longjing stavas också ibland Lung Ching och namnet betyder "drakkällan", vilket verkligen känns bra. Någon har sagt att Longjingte har en smak som påminner om rostade kastanjer men hur ofta rostar man kastanjer så jag låter det vara osagt och jag är ingen expert på Te så jag låter smaken på teet kort och gott beskrivas såsom god och rogivande.



Vin(gligt) i Den förbjudna staden i Peking.
 
Ger jag mig ut i rådande vinterkyla så är det Kalla-valla som gäller så att jag fort kommer in i värmen igen. Kalla-valla, ja sådan valla som Charlotte Kalla använder sig av.....
Kommentarer:
#1: Hanna

Liknande te finns att köpa i Sverige via internet, t ex www.gronateimporten.se har direktimport från Kina och brukar hävda att deras priser är lika med tebutiker i Peking.



Gott är det i alla fall.

2008-11-24 @ 00:36:12
#2: Mary

Kul och annorlunda med te-provning! Har du något att rekommendera som finns i Sverige? Btw, du får återkomma om du provar Äpple-martinin och berätta om hundupplevelsen återsannades ;-D

2008-11-24 @ 17:47:33

Mary!

Något som jag kan rekommendera är jasmin-te, vilket jag tyckte nog var det godaste av det vi provade.

Jag lovar jag ska smaka Äpple-martinin, så får vi se hur upplevelsen blir, småler

2008-11-24 @ 22:48:16
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: