Vin(gligt)

2008-11-16
23:18:14

Soraighe Ripasso 2006 och en misslyckad god kladdkaka


På språng i tillfälligheternas labyrint. Vinet från Italien som skulle köptas in till lördagens bjudning  lyser med sin frånvaro på systembolagets hylla. Av en ren tillfällighet faller valet istället på Soraighe Rippasso eftersom jag är fast i övetygelsen om att ett vin från Italien ska drickas under kvällen.

Soraighe Ripasso 2006 härstammar från Italien och distriktet Valpolicella Classico Superiore. Valpolicella är beläget i nordöstra Italien. Classico  belyser att vinet ser dagens ljus på de högre belägna, kulligare delarna av området. Superiore innebär enligt info från Systembolaget att druvorna stoltserar med en något högre mognadsgrad vid skörden än vad som är vanligt. Vinet är en komposition av druvorna Corvina, rondinella och molinara. Soraighe är en Ripasso eftersom det tillåtits jäsa ytterligare en gång tillsammans med den skalmassa som blivit över vid tillverkningen av Amarone.

Vinets Karaktär.
Såväl i doft som i smak återfinns en kryddighet och toner av laktrits samtidigt som karaktären av fat gör sig påtaglig.

Vinets betyg.
Smutt blir betyget på Soraighe Ripasso 2006. Trots sin kryddighet, smått förföriska lakritstoner och påtaglig fatkaraktär som vanligtvis brukar få vår vintermometer att stiga rejält så når inte det här vinet högre än betyget smutt. Vinet kostar 129 kronor och är på någotsätt inte ett dåligt vin, vad som däremot saknas är det där som får vinet att lyfta, om du ska köpa en Ripasso som ligger i prisläget runt hudralappen köp då istället i Castei Ripasso 2005.

Vad vi åt till vinet
 På bjudningen bjöds det på en kladdkaka som värdinnan på grund av lite misslyckande förvandlat med stort kreativt tänk till en kladdkaka utöver det vanliga, då den ljusa mintchokladen som var tänkt att blanda i kakan från start nu smälts och hällts över kakan. Något som visade sig vara riktigt lyckat. Annars bör en Ripasso avnjutas till en galant lamm eller köträtt.


 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: