Vin(gligt)

2008-11-27
23:50:48

Saga Pegot 2005 & Scali Syrah 2004.....
Färdigsmuttat. Färdiganalyserat. Färdigtfärdigt. Sedan förväntas jag skriva omdömen för var av ett av vinerna, som om det finns något att tillägga kring dessa Syrah/Shiraz-viner. Du som läser det här kan göra så här. Gå och köp vinerna på Systembolaget, prova sedan utan att läsa min bedömning och försök skapa dig en egen uppfattning, smaka igen och se om du delar min uppfattning. Hur du än gör drick vinerna i riktigt gott sällskap.............Scali Syrah 2004.  Vindistriktet Paarl 50 km från Kapstaden i Sydafrika inhyser warden Voor Paardeberg där producenten Schoone Oord komponerar ihop och finstämmer vinet Scali.  När det väl dyker upp på Systembolaget säljs   det för 199 kronor. Karaktärsdragen i vinet går mot det klassiska för Syrah. Jag finner körsbär vid första smutten. Annars dominerar inslag av björnbär, fat och lakrits samtidigt som den för sydafrikanska viner så typiska rökigheten framhäver sig mer och mer efter vinet fått andats.

Vinets betyg.
Schali når sånär som nästan upp till betyget Världsklass i rätt sällskap. Vinet stoltserar med de klassiska syrahtonerna och detta på ett finstämt vis men dock har vinet svårt att skapa den rätta känslan av välbehag som är så typisk för ett vin som når ett högra betyg. Bortser vi från priset är detta ett vin som når bra mycket högre än medel medan priset sänker ned betyget, då i vart fall jag vill ha någonting mer spännande och förföriskt när jag lagt ut 200 kronor på ett vin. Men om stämningen och maten är den rätta så kommer det här vinet till sin rätt helt klart även om det var det vin under provningen som jag hade svårast för.


Betyget för Scali Syrah 2004Saga Pegot 2005 ser dagens ljus i det franska vindistriktet Faugères och producenten bakom vinet är Laurent Miquel. Det här vinet är en mosaik av smaker. Till en början tycker jag vinet känns som ett mejkat vin med inga som helst överraskningar men efter att vinet fått dra i sig lite luft så fullkomligt sprudlar det fram smak i glaset. Vinet har tydlig fatkaraktär  med inslag av lakrits och mörka bär.

Vinets betyg.
Himmelskt-Allgalaktiskt. Det här vinet höll på att lura upp mig på läktaren för att köpa korv. Ja till en början kändes det nästan som en klassisk varmkorv på Larmtorget var mer lockande. än detta vin Jag fann vinet lätt mejkat vid första smutten. Men viner som döljer något större gömmer oftast sin storhet till en början för att sedan briljera. Precis så kändes Saga Pegot 2005. Efter ett tag bytte vinet skepnad och det mejkade var som bortblåst, nu sprudlade vinet med goda smaker, den ena mer spännande än den andra. Men vinet kräver tålamod och vinner på lagring. Men köper du vinet för att drickas idag så måste du lufta det ordentligt för att smakerna ska blomma ut så lufta lufta lufta. Vinet kostar 159 pengar och vittnar om något större varför ett högre betyg är på sin plats

.
Saga Pegot 2005 betyg på Vin(glitgt)

Sammanfattningsvis kan vi säga att det var mycket goda viner vi drack på druvan Syrah/Shiraz, vi har två viner kvar att redovisa och jag lovar att det kommer. Jo föresten vinerna ovan gör sig bra till smakfulla ostar samt rätter av lamm-nöt och viltkött. Så Roger här har du dina viner till Älg som du frågade efter......


Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: