Vin(gligt)

2008-11-29
11:31:48

Gemtree Uncut Shiraz 2006 & Tabali Shiraz Reserva 2005


Advent. Det sjungs en sång om ljus i vintertid. Jag har precis avslutat frukosten denna lördagsmorgon med pepparkakor så nu har jakten på den perfekta julkänslan börjat. Den sista smakförnimmelsen av vinerna vi drack förra helgen har sedan länge försvunnit och förvaras nu på en papyrusrulle djupt inne i hjärkontoret. Här återberättas mina intryck av Gemtree Uncut Shiraz 2006 & Tabali Shiraz Reserva 2005.

Gemtree Uncut Shiraz 2006. Vinet som tillverkas i McLaren Vale, södra Austrailein, av Gemtree Vineyards importeras till Sverige genom Gierz vinimport. Vinet är gjort till 100% av druvan Shiraz. Vinets karaktär: Vinet stoltserar med stor fruktighet med inslag av björnbär för att sedan rundas av i en förförisk ton av vanilj och söt söt lakrits. Gott.

Gemtree Uncu Shiraz 2006 når samma höjder som Scali Syrah 2004 på vår vintermometer. Vinet är trots sin komplexitet lättbegripligt och tilltalar mig från första stund. Fruktigheten, inslagen av björnbär och tonen av söt lakrits gör att vi ryks med men jag hade hoppats på någonting större.......kostar 199 kronor.


Betyg för Gemetree Uncut Shiraz 2006

 

Tabali Shiraz Reserva 2005. Enligt V&S så ligger vingården där det här vinet blir till på ett magisk plats i Limari Valley i Chile. Vinet är gjort på 100% Shiraz, druvor som plockas för hand. Vinet framhäver en chokladaktig smak som mynnar ut i smak av vinbär. Ett riktigt smakrikt vin.

 

Allgalaktiskt. Utav de fyra Syrah/Shiraz-viner jag provade vid ett och samma tillfälle är Tabali Shiraz Reserva 2005 det som strålar mest. Saga Pegot faller på att prisvärdheten blandar sig i men utgår som segrare om vi spanar in i framtiden och ser vad som händer med vinerna om de lagras. Tabali kostar 93 kronor och mer vin för pengarna är svårt att få.  Choklad och vinbär i en smutt komponering gör att vi faller pladask.......


Tabali Shiraz Reserva 2005 på vintermometern
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: