Vin(gligt)

2008-11-25
22:55:04

En "britthyllning" om musiken, ölen, fotbollen, men vart är vinet?

Designed by Vin(gligt)

När Sara Martinsson utbrisister i en enda lång britthyllning i P3-pop så låter jag radion stå på trots att det är en repris från gårdagen. Någonstans mellan Belle and Sebastian och  The Smiths smälter mina öron samman. Belle and Sebastian har just släppt ett nytt album och Stuart Murdoch når cultförklaring i lägenheten samtidigt som raderna ur låten med the Smiths aldrig slutar eka i huvudet.

"Oh, I havent got one And if a double-decker bus Crashes into us To die by your side Is such a heavenly way to die And if a ten-ton truck Kills the both of us To die by your side Well, the pleasure - the privilege is mine"


 När jag senare slår på tv briljerar Manchester United och jag kommer till insikt att jag i detta  virrevarv av bra brittiska influenser måste stoltsera med min egna lilla "britthyllning." Då detta är en dryckesblogg så tänkte jag därmed presentera den godaste ölen från de brittiska öarna som jag druckit senast utan att för den skull nämna Guinness och New Castle som är självskrivna.


Brewdog Punk IPA: I ett bryggeri som huserar i Fraserburgh, fem mil norr om Aberdeen i skotska Highlands håller småskalig ölmagi att skapas.  Ölet är gjort på extra ljus marris ottermalt och humle av sorterna nelson, sauvin, chinook och pacific gem. Ja jag är ingen vidare ölexpert men det här ölet är lika bra som öl som skottska Belle and Sebastians låt Sleep The Clock Around  är som låt dvs briljant. Köper ni den beskrivningen?

Som vinbloggare har jag alltid undrat vart de brittiska vinerna håller hus då detlyser med sin frånvaro på Systembolaget. På wikipedia får jag svaret.

"Vin från Storbritannien är viner framställda i främst England och Wales. Produktionen är fortfarande liten, men har ökat under senare decennier. Export förekommer knappast, eftersom den inhemska efterfrågan är hög i förhållande till produktionsnivåerna. Särskilt i södra England är klimatet tillräckligt gynnsamt för att det skall gå att odla vissa sorter av vinrankor utan alltför stora problem. Golfströmmen gör att sydvästra England, exempelvis Cornwall har milda vintrar, vilket underlättar vinodling. Den vintyp som brukar anses mest lyckad är mousserande vin. Man kan notera att det i England finns gott om kalkrika jordar, vilket är samma jordmån som i Champagne."


Jag får nog vänta innan vin från Storbrittanien dycker upp på bolaget med andra ord. Här följer en best of Storbrittanien enligt Vin(gligt)

Fotbollsspelare: Paul Gascoigne
TV-serie: Crocodile Shoes
Musik. The Beatles, Lennon, Belle and Sebastian, The Smith och The Libertines
Favorit författare: Douglas Noël Adams
Bok: Liftarens guide till Galaxen.
Listan kan göras oändlig.........................................................
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: