Vin(gligt)

2007-03-30
14:48:06

yalumba shiraz viognier - rött men vitt till 7%
För en tid sedan bedömde Vin(gligt) Sant Ana Shiraz Viogner ett vin som avgick med betyget "Världsklass i rätt sällskap" på vår vintermometer. Vi på Vin(gligt) blev lite nyfikna på druvsammansättningen av Shiraz och Viogner, vilket gjorde att vi frågade oss för på Systembolaget och till slut valde ett vin ur beställningssortimentet. Vårt val föll på Yalumba Shiraz Viognier för 109 kronor

image16

Yalumba Shiraz Viognier produceras av familjeföretaget Yalumba i regionen South Australia i Australien. Vinet består till 93% av Shiraz och till 7% av Viognier. Enligt VinUnic, den svenska leverantören av vinet, går vinifieringen av vinet till på följande sätt; "De båda druvorna har fått jäsa och mogna tillsammans för att riktigt synkronisera med varandra. Vinet har legat i 6 månader på 2-4 år gamla franska "Hogsheads"

Vinets karaktär...

Smakmässigt så framträder en hallonsmak som för tankarna åt hallonbåtar, då dessa ligger i samma förpackning som lakritsbåtar så tar hallonbåtarna smak av lakrits. På liknande sätt framträder en förförisk ton av lakrits i vinet. I allafall får oss på Vin(gligt).

Vinets betyg...
image17

Himmelskt.
Yalumba får sneppet högre betyg än Sant Ana, då det här vinet lirar i en annan division. Allt som vi hyllade hos Santa Ana finns i detta vin och är till sin karaktär vassare. Att vinet inte har någon framträdande vaniljton som gör sitt till i Santa Ana är inget vinet förlorar på. Yalumba är ett riktigt gott vin med sina ypperliga toner av hallon och lakrits, ett vin som vi rekommenderar starkt då det inte heller ger stora hål i plånboken. Det som talar mot vinet är att det är omöjligt att köpa in det spontant, då det måste beställas. Därför är kanske att föredra då det tillhör det ordinarie sortimentet, samtidigt som det är billigare. Men får smak avgöra så är Yalumba en klass bättre.

Vin(gligt)
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: