Vin(gligt)

2007-04-03
23:19:43

Vin och Libanon i fokus
image57

Korta fakta om vin från Libanon: I Libanon har vin tillverkats sedan fenicisk tid. Framförallt är det i BEKAADALEN som vinerna ser dagens ljus. De stora fördelarna med att odla i Bekaa är det stabila vädret. Odlingsklimatet är en viktig faktor som gynnar vintillverkningen då Libanon ungefär har 300 soldagar varje år.

Från Libanon kommer ett av vinvärldens mer prominenta underverk : ett vin som heter Château Musar och som smakar helt unikt. Redan på 1950-talet gjordes detta speciella vin, vilket man fortsatte med också när vingårdarna låg tvärs över krigsfronterna i Libanon. Château Musar harfungerat som inspiratör för andra libanesiska vinproducenter och fått dessa att arbeta med att höja sina viners kvalitet.

De libanesiska vinerna är ytterst intressanta till smaken och landet har en fin matkultur. I dag finns det tre internationellt respekterade vinproducenter i Libanon: Château Musar, Château Ksara och Château Keffraya.

Vin(gligt) har inte ännu haft förmånen att smaka något av de viner från libanon som Systembolaget har i sitt sortiment. Dock ligger det på agendan att så snart det bara går att ta sig an landet och då inte bara Château Musar. Ett annat spännande vin från Libanon är Massaya Classic 2004 ett vin som tillhör aprilnyheterna på systembolaget.

 

image58

 

Massaya Classic 2004 är ett vin av kryddig karaktär som bär inslag av viol, mörka bär och lakrits.

Vin(gligt)

Mikael Harmander

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: