2007-04-02
13:38:12
Vanliga defekter på vin...
Korkdefekt
Doft: Fuktig betongkällare, mögel eller klorig simbassäng. OBS - inte läckande korkar eller korksmulor i glaset.
Smak: Som doften.
Åtgärd: Lämna tillbaka flaskan.
Oxidation
Utseende: Vita viner blir gulbruna (madeiriserade). Röda viner får en tunn tegelfärg och bildar ofta mognadsfällning.
Doft: Ofräsch, påminner om gammal äppelskrutt.
Smak: Saknar fruktighet, fadd, ibland lite bitter.
Åtgärd: Lämna tillbaka flaskan.
Ättiksyra/vinäger/etylacetat
Doft: Stickig, påminner om vinäger, Karlssons klister och Salubrin.
Smak: Något sur och skarp, lätt besk eftersmak.
Åtgärd: Lämna tillbaka flaskan om vinet är skadat när du öppnar den.
Efterjäsning
Utseende: Det kan finnas en gråvit finkornig fällning som lätt rörs upp.
Doft: Påminner om jäst och jäsande bröd.
Smak: Kolsyrestick på tungspetsen.
Åtgärd: Lämna tillbaka flaskan.
Fällningar
Det finns mognadsfällningar och vinsten. Båda är helt ofarliga men fula i glaset. Att dekantera, det vill säga försiktigt hälla över vinet på karaff, brukar lämna kvar det mesta av fällningen i flaskan.
Mognadsfällning
Utseende: Färgrik, mörk substans som varierar från grumlig sörja till centimeterstora flak eller sjok.
Åtgärd: Dekantera vinet försiktigt före serveringen.
Vinstensfällning
Utseende: Vita viner - kristaller som påminner om glassplitter. Röda viner - svagt rosa till mörkt röda kristaller. Påträffas oftast i botten och ibland på korkens undersida.
Åtgärd: Dekantera vinet före serveringen.