Vin(gligt)

2007-04-02
13:38:12

Vanliga defekter på vin...
Du har precis öppnat en flaska av ditt favoritvin, hällt det i glaset dofta och smuttat på det. Till din förskräckelse är den karaktäristiska smaken av vinbär, lakrits och vanilj som bortblåst och istället luktar det unket och dunkelt ja precis som en fuktig källare något som sedan också går igen vid smaken. Vad som precis inträffat är att du fallit offer för ett defekt vin. Vi på Vin(gligt) har listat de vanligt förekommande defekterna på vin, samt redogjort för hur man känner igen defekten och vilken åtgärd man skall tillta när man stöter på defekten.

Korkdefekt

Doft: Fuktig betongkällare, mögel eller klorig simbassäng. OBS - inte läckande korkar eller korksmulor i glaset.
Smak: Som doften.
Åtgärd: Lämna tillbaka flaskan.

 

Oxidation

Utseende: Vita viner blir gulbruna (madeiriserade). Röda viner får en tunn tegelfärg och bildar ofta mognadsfällning.

Doft: Ofräsch, påminner om gammal äppelskrutt.
Smak: Saknar fruktighet, fadd, ibland lite bitter.
Åtgärd: Lämna tillbaka flaskan.

Ättiksyra/vinäger/etylacetat

Doft: Stickig, påminner om vinäger, Karlssons klister och Salubrin.
Smak: Något sur och skarp, lätt besk eftersmak.
Åtgärd: Lämna tillbaka flaskan om vinet är skadat när du öppnar den.


Efterjäsning

Utseende: Det kan finnas en gråvit finkornig fällning som lätt rörs upp.
Doft: Påminner om jäst och jäsande bröd.
Smak: Kolsyrestick på tungspetsen.
Åtgärd: Lämna tillbaka flaskan.

 

Fällningar

Det finns mognadsfällningar och vinsten. Båda är helt ofarliga men fula i glaset. Att dekantera, det vill säga försiktigt hälla över vinet på karaff, brukar lämna kvar det mesta av fällningen i flaskan.

 

Mognadsfällning

Utseende: Färgrik, mörk substans som varierar från grumlig sörja till centimeterstora flak eller sjok.
Åtgärd: Dekantera vinet försiktigt före serveringen.

Vinstensfällning

Utseende: Vita viner - kristaller som påminner om glassplitter. Röda viner - svagt rosa till mörkt röda kristaller. Påträffas oftast i botten och ibland på korkens undersida.
Åtgärd: Dekantera vinet före serveringen.

Fakta hämtat från Systembolaget.
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: