2007-04-09
17:31:27
Så beställer du vin utan att uppfattas som en komplett idiot
1. Titta på vinlistan innan du frågar vilka viner som serveras per glas. Det står där.
2. Fråga inte "vilket är det billigaste?"
3. Restaurangen älskar att sälja vin per glas. Restaurangen tjänar mer på det. Ja, det är billigare att köpa en hel flaska.
4. Nej, du kan inte smaka på alla viner innan du bestämmer dig.
5. Läs vinlistan, inte priserna.
6. Restaurangen lägger på mellan 1,5 och 5 gånger vinets pris. En rekommendation är att inte köpa det vanligaste vinet på självplocket.
7. Om du har svårt att uttala namnet på vinet, säg numret istället.
8. Titta på etiketten när flaskan hålls fram så att det är rätt vin.
9. Lukta inte på korken. Bara amatörer luktar på korken. Korken kan avslöja om vinet är återförslutet (läs) eller dåligt för att korken är trasig.
10. Lukta inte på plastkork heller. Det berättar för hela världen att du har dålig koll.
11. Rulla vinet i glaset. Spinn inte loss som om du skulle centrifugera kläderna. Glaset mot bordet och rulla runt. Stanna, lukta, rulla igen och igen. Men du MÅSTE ju inte göra det på ett vin som kostar 60 kronor på Systembolaget.
12. Smaka på vinet. Skicka tillbaka det om det smakar vinäger eller mögel.
13. Efter att du smakat ? säg ?det blir bra? eller ?ja tack?. Det betyder att du accepterat flaskan och är villig att betala för den. En vinkning, grymtning eller nickning räcker inte. Visa lite affärsmässighet, säg det med ord.
14. De stora ballong-glasen är främst till för äldre, dyrare viner som måste luftas. Att kräva dessa glas för en 60-kronorsflaska är patetiskt. Italienare, fransmän och greker dricker vin ur vanliga vattenglas.15. Lär känna dina gränser. Vin kan fylla dig lika bra som Tequila.
16. Billigt vin betyder inte alltid dåligt och dyrt inte alltid bra. Men ganska ofta.
17. Kork i vinet är inte nödvändigtvis en dålig sak.
18. Sediment i botten av glaset är inte heller dåligt.
19. Vissa servitörer envisas med att fylla upp ditt glas snabbt så att du ska beställa en ny flaska. Blir du besvärad av det ? säg ifrån.
20. Försök inte att skämma ut en servitör genom att fråga svåra frågor om marken under druvan varit lerig eller inte. Ja, du kanske vet mer än servitören om vin men han eller hon har sina sätt att utöva makt.
21. Man behöver inte dricksa lika mycket på vin som på mat.
22. Allt som sägs i filmen Sideways stämmer inte. Merlot är ett väldigt bra vin.
23. Det är vin, för tusan. Drick det men avguda det inte.
Vin(gligt)