2010-01-31
23:31:12
Hur mycket vin är en rimlig ranson?
Jag kan bara konstatera att jag inte är i riskzonen utan kan fortsätta vinblogga och rekommendera viner. Skönt!
Drick hellre Gott än mycket
2010-01-30
12:00:35
Svarar på frågor i Tidningen Barometern...
Tv i köket – okej eller inte?
Ja, det är ok med tv i köket. För annars skulle det vissa dagar inte bli så mycket mat gjord. Syftar på de dagar som uppslukas av sport. För utan tv i köket skulle det hemma hos mig vara stört omöjligt att få någon att laga mat under perioder då det vankas OS eller fotbolls-VM. Och när det är matlagning på tv är det briljant att samtidigt som man
tittar hur proffsen gör samtidigt laga maten själv.
Landet brunsås är en ny tv-serie om matkulturen i Sverige. Vilken är din favoritsås och hur tillagar du den?
Currysås är min favoritsås. Hemma pågår det ett ständigt experimenterande efter den godaste upplagan av favoritsåsen. Just nu regerar ett recept som innehåller solrosolja, senapsfrö, bockhornsklöverfrön, färska gröna chilifrukter, curryblad, ingefära, gula lökar, hackade, cayennepeppar, gurkmeja, tomater, kokosmjölk och salt. När tiden är knapp måste jag dock erkänna att jag ibland fuskar med Blå Band.
Hur mycket alkohol dricker du?
Den förutfattade meningen om en vinbloggare är kanske att det dricks vin och alkohol dagligen. Men låt
oss slå hål på den myten. Jag dricker hellre gott än mycket. Är nyfiken och provar nya sorter. Jag dricker
vin eller öl till maten främst till helgen, Minglar på en afterwork ungefär varannan vecka för att dricka
ett par öl. Dricker måttligt när det vankas fest. Går på vinprovning en gång i månaden.
Varför äter vi snabbmat och färdiglagat samtidigt som vi ägnar mer tid åt matprogram och kokböcker?
Vore enkelt att skylla på tidsbrist, som är en stor bov i dramat men det är inte hela sanningen. Samhället är på väg att bli mer upplevelsestyrt. De måltider som inte erbjuder någon större upplevelse ska gå fort så att det blir tid över till större upplevelser. En annan bov bakom snabbmatens ökning är ett ökat utbud av bekvämligheter. Snabbmaten blir
allt mer sofistikerad och det blir lättare att tillaga kvalitativ mat på ett mycket snabbt och enkelt sätt. En annan förklaring till snabbmatens tillväxt är att andelen enmanshushåll ökat, för hur kul är det egentligen att laga mat till sig själv?
2010-01-27
23:07:22
I taket lyser stjärnorna...
Varför så briljant?
Jo, Gympasset förbyttes mot hemmagjord Currysås till ris och Kyckling samt ett glas vin. Currysåsen, riset, kycklingen och vinet byttes mot Kaffe och semla. Ett hörn i soffan och "I taket lyser stjärnorna". Nu regerar "David Cronenberg's Wife" i lägenheten. Riktigt bra musik. Deras almbum Hypnagogous är difinitionen av briljantpop...
Här följer receptet på Currysåsen. Från Den nakna kocken 23.09.2002
- 5 msk solrosolja
- 2 tsk senapsfrö
- 1 tsk bockhornsklöverfrön (hälsokost)
- 3 färska gröna chilifrukter, urkärnade och finhackade
- 1 handfull curryblad (specialaffär)
- 2 tumslånga bitar ingefära
- 3 gula lökar, hackade
- 1 tsk cayennepeppar
- 1 tsk gurkmeja
- 6 tomater, hackade
- 1 burk kokosmjölk
- salt
Vinet som dracks, en liten favorit i repris...
I ramljuset denna onsdag, om nu ett halvt glas förtjänar så mycket uppmärksamhet, står vinet Beni Duilio Castellani Riserva 2005 från Italien, Toscana, ja Chianti Classico närmare bestämt. Vinet kostar 129 kronor på Systembolaget och bjuder verkligen upp till dans till de italienska rätterna.
Färgmässigt är vinet kort och gott rött även om det drar mot tegelrött. Doften är utvecklad kryddig med förföriska toner av lakrits, choklad och körsbär.
Vinet stoltserar med en mycket frisk smak med stor kryddighet samt toner av mörk choklad, vanilj och lakrits som briljerar över en dov fatton välinbäddad i det för Sangiovese så klassiska inslagen av körsbär. Ett riktigt gott vin2010-01-26
21:49:11
Peñagudo 2006 - ett vintips en tisdag i väntan på snöyra
2010-01-26
21:21:32
Varför ville någon köpa SAAB?
Ta med dig frågan "varför vill någon köpa SAAB?" och diskutera den nästa gång du dricker ett smutt glas vin i goda vänners sällskap och lämna ett kreativt svar här på bloggen.
Låten "Whats the point" med Johnossi som är riktigt briljant stämmer bra in på temat. Så här kommer låten. Whats the point.....
2010-01-25
20:27:11
Saknar du Sequillo White 2007?
Efter lite efterforskning och utnyttjandet av livlinan "ring en vän" fick jag nys om att Sequillo 2007 fortfarande går att få tag på genom www.finewine.se.
Bakom Sequillo står Sydafrikanska Sadie Family Wines, vars viner importeras till vårt avlånga land av Vinobele Wine Agency. Nu har ryktet spridit sig att toppvinet Palladius från Sadia Family Wines med liknande karaktär som Sequilla kommer att lanseras på Systembolaget nu i februari.
Så här skrev jag på bloggen för ca 1 år sedan om Sequillo white 2007. "Sequillo white är en druvblanding ihopkomponerad av chenin blanc, grenache blanc, roussanne och viognier. Smaken är frisk med en aptitretande fruktsmak med inslag av annanas, och citrus, som med en mild fatkarakter mynnar ut i en elegant och lång eftersmak."
2010-01-21
22:17:09
Signalfel...
...en tågresenär och en bloggares mardröm. Signalfel som i att skapa tågförsening eller signalfel som gör att kontakten med Internet lyser med sin frånvaro. Den här veckan har jag drabbats av båda. En timme försenad anländer jag till jobbet under onsdagen. Sedan har uppkopplingen mot Internet legat nere sedan i måndags. Men nu är jag "back on track" igen. Banverket har avlöst felet och servicekillen på tele2 har löst problemen i huset. Känns helt fantastiskt. Nu är det bara att börja blogga igen för mardrömmen är bortblåst för den här gången...
2010-01-16
13:10:57
En lördag fylld med små äventyr och Château Kefraya till Lammfärsbiffar med tzatziki
Jag vaknar av en ekande tystnad vid 08.00. Kanske något tidigt för en lördagsmorgon, men jag vill inte sova bort min ungdom. Slår på P3 och P3-guldnominerade fyller lägenheten i ett Kalmar som dagen till ära ler uppvaknande under ett grått molntäcke, hoppas solen skiner igenom. Innan frukost och dagen på riktigt skakat av sig sömngruset ligger jag i badet djupt försjunken i Jens Lapidius "Fucka Aldrig upp", ja efterföljaren till filmaktuella Snabba Cash. Runt 9-tiden lämnar jag Stockholm noir, Hallunda centrum, en lyxkåk på smådalarö för att fånga denna lördag med hov. Allt sedan dess har jag hunnit med att se på skidor, städa, diska, vandrat runt kvarnholmen och köpt hem alla ingredienser till kvällens stundande middag. På menyn står "Lammfärsbiffar med tzatziki" efter ett recept som bäst återfinns här. Till denna på pappret utsökta rätt har jag enväldigt beslutat att ett vin från Libanon ska drickas. Trots motstånd har jag lyckats övertyga resterande middagsgäster att Château Kefraya är vinet för dagen.
Nu är det dags att litterärt ta sig tillbaka till Hallunda eller vart det än bär av i upplösningen av "Aldrig fucka upp" . Ett måste att bli färdig innan skidskyttet en viktig hålltid i dagens schema innan resten av dagens äventyr stundar. Så till soffan med kaffe och semla för att njuta av livet. En bra start på en briljant lördag...
PS. Måste även ta mig an designen på min vinkurs som snart lanseras...
2010-01-10
23:34:52
Nattmusik...
2010-01-10
23:04:47
Om Kings Ridge Oregon Pinot Noir 2007, Chokladmousse, Gnuttarna och The Trend...
"Gör det själv" på P3 som i dag handlar om kreativa svenskar i Berlin triggar igång kreativiteten hos mig denna söndag. Kreativitet som utmynnar i detta inlägg som inhyser stoff från lördagskvällen samt den lovade vinrecensionen på vinet jag nämnde i inlägget "Ett inlägg innan det bär av till festen i ett spurttempo som fått skidmonstret Peter Northug på fall"
Festen kan börja. Jämte mig i en aldeles för skön soffa sitter en trevlig dam för kvällen iklädd en klänning av ett tyg som påminner om ett sadeltäcke. Artig som jag är ger jag damen ifråga en komplimang för klänningen. Klänningen som klär damen är designad av någon vid namn Mika Modiggård. Nog med modebloggstendenser, småler. Jag öppnar min Kings Ridge Oregon Pinot Noir 2007 och en doft av hallon sköljer över den parfymdoft av kokoskaraktär som annars fyller lägenheten. Jag tar en första smutt och får lov och erkänna att jag till en början har lite svårt för syran som vid första anblicken övertrumfar vinets hallontoner, dess angenäma kryddighet och inslag av mynta. Jag är nästan villig att byta bort min vinare mot den chockrosa drink som damen med hästtäcksklänningen på festen zippar på. Men bara nästan för där och då till en bit mat och till efterföljande chokladmousse så blir vinet lenare och det smakar saft, ja hallonsaft med en extra dimension, Hallonsaft med krydda och mynta i en magisk kombination. Dock uppträder vinet utan det där lilla extra som får vinet att lyfta. Det förlorar efter en tid sin charm även om vinet är gott och prisvärt. På en femgradig skala får vinet 3. Kanske beror vinets blygsamma betyg enbart en hårsmån över medel på att chokladmoussen smakar precis så som jag minns den från ett av barndommens alla barnkalas.
När chokladmoussen äts verkar det som om fler än jag börjar minnas barndomen. För samtalsämnet som fyller festen går via diverse seriefigurer som var aktuella när vi som är något runt 30 år nu var barn. Jag tar upp några figurer som jag förknippar min barndom starkt med nämligen Bobo och Gnuttarna men ingen verkar kännas vid dessa sagofigurer förutom damen med hästtäckesklänningen som ler igenkännande och fyller i angående Bobo och Gnuttarna. Damen med hästtäckekläniningen är förresten inte så mystisk som hon verkar utan en vän jag känt i hela mitt liv. Mig veterligen så är det bara hon och Henrik som minns Bobo och Gnuttarna minns ni dem?
När festen är slut och stan väntar så blir det inte Harrys i Kalmar som så många gånger förr utan The Trend. Kalmars nya nattklubb. Ett ställe jag kan tänka mig gå till fler gånger som ombyte. Hoppas initiativtagarna bakom konceptet fortsätter i samma spår de börjat i...
2010-01-09
19:31:16
Ett inlägg innan det bär av till festen i ett spurttempo som fått skidmonstret Peter Northug på fall
För bara tio minuter sedan satt jag något söndagskvällsförvriden trots stundande festligheter och nästan vaggades till sömns av Ane Brun´s version av Big in Japan. En lika briljant cover som Anna Ternheims version av Shoreline. Nu är jag äntligen klar men det blev som vanligt förberedelser i ett tempo som om det är någon slags tävling, detta trotts att duscha, välja kläder, klä sig och fixa frillan aldrig kommer att bli en OS-gren. Nu står jag då påpälsad från topp till tå med en lila påse i min hand innehållande en flaska Kings Ridge Oregon Pinot Noir 2007 som kostar 149 kronor på Systembolaget. Att valet föll på detta vin från Oregon, United States of America är ett resultat av att bli klar för att ge sig av till festen så fort som möjligt. Det var det vin som helt enkelt låg överst bland dricka-snart-vinerna och därför det givna valet då avsaknaden av öl var påfallande.
Nä nu ringer det på dörren dags att swischa till kvällens galej, den akademiska kvarten är slut för länge sedan men som sagt fint folk kommer sent...
Winter’s cityside. Crystal bits of snowflakes All around my head and in the wind..
Imorgon kommer en recension av vinet...
2010-01-06
21:12:44
Rosemount Diamond Label Sangiovese 2006
Jag skrev tidigare om detta vin i samband med den spektakulära vinreklam de tagit fram i samband med lanseringen. Läs här.
Tanken med reklambilden ovan var att den skulle illustrera hur vinet smakade. När jag såg bilden började jag nynna på låten "Lady in Red". I've never seen you looking so lovely as you did tonight I've never seen you shine so bright. Så hade jag tänkt mig hur vinet smakade. Men damen uppklädd i röd klänning beredd att gå på värsta galejet lyste med sin frånvaro när jag smakade vinet. Hade jag utifrån den smak jag verkligen upplevde illustrerat vinet så hade jag låtit damen på orginalbilden suttit ihopkrupen under en fillt framför en brasa medans kylan går bärsärk utan för fönstret. Damen skulle varit iklädd en stickad polo modell mysig. Den bilden hade mer gjort sig till smaken.
Körsbärssmaken finns där, liksom en angenäm kryddighet. Jag inbillar mig att jag känner toner av julkryddor såsom kardemumma och nejlika men det kan vara maten som smittar av sig. Vanilj och lakrits återkommer också i smaken och jag hade köpt det igen för 89 kronor. Helt klart är dock att det är en av de bättre Sangiovese jag druckit i detta prissegment. Men jag är lite osäker på hur mycket stämningen och maten hjälpt till att höja vinet mot skyarna. Om det är så bra som Boirat vågar jag inte säga nu utan jag bara måste jämnföra. Jag får gå och beställa en diamantformad flaska och köpa med en italiensk Sangiovese och göra det testet.
2010-01-05
00:27:19
Beni Duilio Castellani Riserva 2005 och briljantpop av Loney Dear...
Det sägs att definitionen på ett gott vin är att det ska börja och sluta med ett leende. Utgår jag från den definitionen så sållar jag Beni Duilio Casetellani Riserva 2005 som kostar 129 kronor på Systembolaget till vin modell gott.
Det är ett tag sedan jag drack vinet nu, men jag minns att det var strax innan lucia. Kylan gick bärsärk i stan då som nu. Nästan så att man tvivlar på förespråkarna av klimatförändringar mot ett varmare klimat för att istället gå i ide i väntan på en ny istid. Men efter att skådat dokumentären om Ola Skinnarmos seglats till Arktiskt förstår man att isarna är i full gång att smälta bort. Jaja nu tillbaka till den där dagen i december innan lucia. Kvällen började med irländsk musik och en stämning som hämtad från Ps. I Love You inne på Pipes i Kalmar. Sedan tog en promenad vid till fortsättningen på resten av en galant kväll. I hemmets trygga vrå med trevligt sällskap, bland tusen julejlus, tomtar och andra använtspynt avnjöts ett italienskt vin till en ostbricka och choklad. Tänk om livet allid vore lika smutt.
Mellan samtalen, skratten och efter varje utläggning om artisterna som fyllde lägenheten med briljantpop ,för att ingen i sällskapet hunnit upptäcka dessa, hann jag med att njuta av vinet. Känna dess ypperliga kryddighet, småle igenkännade när det för sangiovese så typiska tonerna av körsbär tog vid. Här var de till vinets fördel ej så dominerande som det ibland kan vara hos en sangiovese. Toner av mörk choklad, vanilj och lakrits som briljerade över en dov fatton passade friskt och ett galant val kvällen av den 12 december.
Låten som kördes flitigast på stereon den kvällen var mäktiga Airport Surroundings framförd av Loney Dear. Enjoy!