2009-11-28
16:28:51
Mariette från Idol = MaryJet på Spotify
Jag såg henne första gången på Köpingsviks badstrand under Ölands sol. Då som en friskfläkt i ett tjejband som livade upp med briljanta versioner av klassiker. Nu som en frisk fläkt som fick mig att inte stänga av tvn varje gång Idol visas på Tv. Jag pratar om Mariette från Idol . Här är en länk till hennes skiva på Spotify. MaryJet – In This Skin.
2009-11-28
15:57:28
Tacopaj, La Vignée Bourgogne Pinot Noir samt Kapten Kid och det oändliga sommarlovet = världsklass i rätt sällskap
När receptet med Tacopaj damp ned i min mejlbox från Middagskorgen bestämde jag min för att inom sinom tid införliva tacobjudningar i mitt liv igen, med trevligt sällskap. Till det tänker jag mig ett mjukt och bärigt vin i La Vignée Pinot Noir från franska Bourgogne.
Ett perfekt när välsignade december står för dörr'n och livet längtar...
Färgmässigt är vinet ljust blå rött..
Doften som sipprar ur glaset framstår som ung och bärig med inslag av jordgubbar och vanilj, Vinet stoltserar med en smak som för tankarna bort från vårt genomgrå tandläkarväder. Tonerna av jordgubbar som samsas sida vid sida med stor kryddighet, vanilj och körsbär är fullkomligt briljant. Riktigt smutt till tacopaj och detta för endast 109 kronor.
När jag skriver det här inlägget har TV i bakgrunden som visar Idol blivit till en plåga. Dussin-Erik har hyllats som en Superstjärna för vaddå? För att lyckas trampa sönder en Beatleslåt och fått mig att tona ned volymen på min tv. Grattis!
Marriette, en kvinnlig Gessle-röst som hänför, utmanar och är briljant kreativ i sina låtval, vågad i sin breda repotoar, får ta sitt pick och pack och dra, tillbaka till Halmstad. Förmodligen hade en ung Gessle fått göra samma sak då Idol uppenbarligen går ut på att låta precis som en annan redan levande stor stjärna, inte vara sin egen, inte utmana och våga gå nya vägar, testa nya stilar.
Jag slår på Stereon och förförs av Kapten Kid och det oändliga sommarlovet - ett band som andas Lars Winnerbäck, Hovet, Peggy Lejonhjärta och Jakob Hellman. Nu har de äntligen släppt sitt debutalbum "Ingen lek" Riktigt bra!
Pröva själva. Gör tacpaj, häll upp ett glas La Vignée lyssna på Moln med Kapten Kid och det oändliga sommarlovet i goda vänners sällskap och ni kommer få en briljant bra kväll.
I den bästa av världar hade Mariette kommit hem till vardagsrummet i Kalmar och bjudit på konsert modell mindre. Spelat Times of your life för mig och mina vänner...
2009-11-26
23:50:54
Lounge i min smak på "Larmis 10"
I ur och skur sedan tidernas begynnelse år ut och år in har tiden stått stilla på Larmgatan 10 detta till stor glädje för de som är emot utveclingen i Kalmar, ja de som säkert ej någonsin kommer gå med i facebookgruppen Överrösta gnällspikarna! Säg JA till utveckling i Kalmar!. Tiden stod stilla ja i vartfall fram till nu då förändringarnas vind blåst genom restaurangen och härjat fritt med resultatet att en nybyggd lounge tillkommit och öppetiderna utvidgats på ett ortodoxt sätt i en stad som gemene man förknippar med ett "Det Gaur inte".
Men knappast nu längre, i Kalmar springer utvecklingen på . Liksom på Larmgatan 10. På Larmgatan 10 möts jag och min goda vän Henke av trevlig personal samtidigt som det slår oss hur fräscht allt är. Något skämtsamt så utnämner vi de nybyggda toaletterna för loungedelen till Kalmars bästa bar/pub/uteställe-toaletter. Loungen på Larmgatan 10 kommer vi återkomma till var så säkra. Vi dricker en Calvadosdrink och tar i tanken treans spårvagn till det ljuva livet...
2009-11-25
23:59:38
Granache i glasen...
Med blicken högt i skyn, ett självsäkert leende på läpparna tar jag klivet ned för den trappan som för mig till ett Kalmar av modell "svunnen tid". Där ute krigar shoppingstinna människor men här nere är det fred. Framför mig står vem vinglas fyllda med vin gjorda av samma druva. Där och då känner jag mig plötsligt tokigt mycket "lost in translation". Jag som brukar kläcka ideér på vad vi har i glasen tystnar som pojkar gör när det inte finns något att teatra inför. När det senare avslöjas att det är Granache i glasen är jag på banan igen. Bättre sent än aldrig, men jag måste erkänna även om det sitter hårt inne att jag är grön när det gäller druvan Granache.
Är det fler som känner sig lost in translation när det kommer till druvan Granache så följer här texten om druvan såsom den beskrivs på Systembolagets hemsida.
Garnacha kommer från Spanien och är landets mest odlade blå druva. I Frankrike heter den grenache och odlas överallt i södra delen av landet. Den är lättodlad och ger viner som är ganska bleka i färgen och har haft rykte om sig att vara en dussindruva.
Grenache behöver mycket sol, den mognar sent och ger ofta viner med hög alkoholhalt. Druvan har mycket fruktsyra men inte särskilt mycket strävhet och passar därför utmärkt för roséviner. Välkända roséviner av grenache görs i Navarra, Provence, och södra Rhône.
I både Spanien och Frankrike blandas den oftast med andra blå druvor i rödviner. De bästa spanska grenachevinerna kommer från Priorat i Katalonien. I Châteauneuf-du-Pape i södra Rhône är den viktigast av hela tretton tillåtna druvsorter. Den används också till starkviner i Spanien och Frankrike, till exempel i Banyuls.
Ganska nyligen har Australien upptäckt grenache. Druvan trivs bra i det heta klimatet och ger mycket fruktiga & smakrika viner.
Vinerna som huserar i glasen framför mig är Borsao Barrica Selección 2007, Ètim Negre 2007, Claymore Grenache Shiraz 2006, Finca el Puig 2003 samt Domaine du Vieux Lazaret. Jag väljer denna gång att ej sönderanalysera vinerna utan enbart återge mina mest spontana beskrivande orden som jag antecknade under tiden jag doftade, smuttade och snurrade vin...
Borsao Barrica Selección 2007. Spanien och Campo de Borja. Ett pizzavin för 87 kronor som känns som att ta ett snesteg in i en parfymhylla och slå sönder en flaska vars doft attackerar en till fullo. Smaken känns saftig, ja som ett vinets svar på Önos saft. Dock med en förförisk syrligthet. Hmm vinet smakar bug, tuggummit från tidigt 80-tal. Vet inte riktigt om jag någonsin kommer dricka det här vinet igen. Väljer hellre annat vin för de pengarna. Alamos Malbec känns mästerligt i jämnförelse.
Ètim Negre 2007, Montsant Spanien. Ser dagens ljus i norra spanien med andra ord. Vinet är en komposition av druvorna Grenache, carignan och syrah. Flaskan är påtagande modern och stilren i designen, ja tilltalande. Doften är aningen örtig med en ljuv touche av jordgubbar. Något bittert erkänner jag att smaken är tillrättalagd. Vinet klistrar sig på tänderna och dör ut i en snäv eftersmak. Ointressant!
Claymore Grenache Shiraz 2006, Clare Valley. När det avslöjas att ett av vinerna är en icke europe så inser jag rätt snabbt vilket det är, jag pekar ut rätt glas och är rätt övertygad om att vinet kommer från Australien. Jag har rätt. Detta vin har en varm doft och smakar snuddande likt varm saft, jag säger skämtsamt att precis så doftar det hemma hos mig. Kärvänligt! Smaken är aningen kryddigt, som godis och en eftersmak som stillar ens sötsug begär. Om detta vin hade kostat 100 kronor hade det varit en killer. Nu kostar det 139 kronor vilket gör det lite övervärderat, då det finns så mycket godare vin för de pengarna.
Finca el Puig 2003, Priorat, Spanien. Till en början bitterljuvt strävt, senare anar jag stordåd. En stor smak som kommer, en lovande talang, med utvecklings potential. Gott för 187 kronor.
Domaine du Vieux Lazaret, Châteauneuf-du-Pape, Frankrike. Ett vin för 189 kronor som återigen får mig att bli besviken på Frankrike. Något skämtsamt när vinet dricks utbrister jag att vinet måste komma från du-pape och säkert är dyrt i jämförelse med de andra vinerna som provas. Detta för att jag gång på gång på gång på gång dricker ur glaset i förbril jakt efter något att tycka om. Det är bara konstatera att jag återigen blir hopplöst besviken. Som att läsa en storslagen bok och sedan se filmen som misslyckas med att återge filmen. Kanske är vinet ungt och torde lagras. Men ett dricka det här och nu vin är i allafall inte detta vin. Föga imponerande och föga prisvärt om jag tar och jämför det mot Morone som jag provade för någon vecka sedan.
Jag är nog sådär imponerad av Granache, men vad gör det när den tidiga kvällen och sällskapet var hur bra som helst...Sedan bar det ut i Kalmarkvällen, lördagen som var.
2009-11-24
00:14:07
Låter tystnaden tala...
Nu är det inte långt kvar tills tiden är kommen då det är dax att ta fram den där den glada tomten och adventsljusstaken. December bankar på dörren och livet längtar. Är det bara jag som tyckt den här hösten rusat iväg i 100-meterstempo?
Dag blir till natt och varje kväll effter jobbet då planer skulle smidas och allt storslaget skulle hända har passerat i ett litet kick. Precis som denna kvällen. Känns som jag hunnit allt och ingenting. Tanken var att jag skulle skriva järnet här på bloggen. Sammanfatta vinprovningen från i lördags och helgen i övrigt. Detta har fått lämna plats åt annat. Denna kväll har jag sånär som hela tiden suttit och stirrat in i min dator och försökt vara kreativ. Har det inte varit vintips åt Middagskorgen så har det varit att skriva vinkurs åt minkurs.se. Veckans vintips är färdigskrivet och vinkursen håller på att ta form till modell briljant. Hmm oj vad blygsam jag låter, men det har faktiskt flytit på. Jag har fikat fram ideér på löpande band, idéer som ordsatts och blivit till en del av den tilltänkta kursen. När jag kommer uppdatera bloggen med vinrecensioner?
Onsdag antagligen då jag är minst uppbokad då. Nu i december och när det lackar till jul byter äventyren av varandra. Något som ska bli riktigt kul är Lars Winnerbäck i Växjö den 8 december eftersom det var ett tag sedan jag såg honom live nu. Sedan ska olika upptåg klaras av. En vinkurs ska förfärdigas och jag ska njuta av livet.
Tills nästa inlägg här på bloggen, var inte rädd för det som är verkligt!
2009-11-20
23:50:01
Vintips inför en briljant & äventyrlig helg i Calmare Stadt
Calmare Stadt. Kalmar november -09. En äventyrlig helg stundar. Jag och mina vänner ska ut och göra stan . Sanna mina ord, då kan allting hända. Förmodligen blir det inte ett fallskärmshopp från Gamla vattentornet men annars så....
Aktiviteterna som infaller denna helg sammanfattas bäst i stora drag genom Fika, några varv runt kvarnholmen, vinprovning, förfest på Tegner, Thaimat från Taste. Melissa Horn på Pipes, ett filosofiskt resonemang i en banal krogkö. Barhäng med tokiga drinkar, Tre stelbenta danssteg på Harrys, två minuter Irish Coffee på Lilla Puben. Kanske någon nattamat. Vägen hem och det är den som är bredast och glattast och längst. Kvällen avslutas med en gamla stan latte, eller en kopp franskrost såsom alltid since 1999. Mellan dessa händelser får spontanitet råda. Gosse vem vet vad som kan hända då..Lev imorgon natt och häng på....
Vintips
Strålkastarmörker, en sol som lyser med sin frånvaro.Dags att bryta den grå trenden. Mitt tips är att du tillreder en Italiensk pastalåda och till de smuttar på ett italienskt vin, torde räcka för att återfå sol i sinne. Veckans vintips är Fonterutoli framställt på druvan Sangiovese och kostar 149 kronor på Systembolaget.
Vinet är dunkelt blårött till färgen. Doften är stor och kryddig med inslag av körsbär, kaffe och choklad. Vinets smak är briljant till pastan. Dess kryddighet, rostade toner av vanilj samt förföriska toner av körsbär som mynnar ut i aptitretande choklad och kaffe smak får solen att börja lysa igen.....
2009-11-19
23:06:45
Hoppar högst - som hoppar över en god natts sömn
Ännu en kväll som brinner upp och allt vad jag sagt och gjort idag blir till kvällsfotogen. Jag är vaken på övertid,. Återigen har jag gjort ett övertramp på nattens sömn. Detta trots att jag flyttat bak ansatsen till sängen och lovat mig själv att låta Karlavagnen dra ned ögonlocken på mig där jag drömmer i framstupa sidoläge. Jag är dock inte där ännu, liksom magneter i min soffa där jag sitter nedsjunken framför datorn. Bara en fjuttig minut till. Men minuter blir till femton minuter en kvart och en kvart blir till timmar.. Så nu sitter jag här, lyssnar på The Libertines och låten Tell the King från Up the brackets. Briljantpop!. Sitter framför ett ljus som stänker hjärtan av ljus över hela lägenheten. amatörpoesi förbyts dock mot The Sun.
Denna kväll har jag spenderat mest framför datorn och snidat till vad som börjar ta skepnad av en introduktionskurs till vinets underbara värld. Här och nu bestämmer jag mig dock för att ge upp mitt tredje och sista försök i tävlingen "Hoppa högst", varför jag avstår från att ens försöka hoppa över en god natts sömn...
2009-11-18
23:52:55
Borta blåst, hemma regn..Regn över Kalmar
Strålkastarmörker, regnet vräker ned.Liksom stormat hela dan. En sol som lyser med sin frånvaro. Inte en av världens tusentals Iphone-applikation verkar kunna frambringa sol. Får alltså fortsätta dansa soldans och leva på hoppet. Nedan följer texten på dagens låt Sofia Karlssons Regn över Årsta utifrån mitt perspektiv, för i min värld blir det Regn över Kalmar. Otroligt bra låt när vädret präglas av borta blåst, hemma regn. Regn över Kalmar
Allt som vi glömt alla känslor som vi gömt
Vi måste vinna tillbaka värmen vi saknat.
Hjärtat som blev halvt.
Vi missbrukade allt som vi fått av jord och gudar
av himlen som en gåva
Och nu står vi här och ute
faller regn över Kalmar.
Vi måste vinna tillbaka
allt det vi saknat
Allt som vi glömt
alla känslor som vi gömt
Vi måste vinna tillbaka
modet vi saknat
Hämta på botten
allt det vi mist
Som saker man tappat
från båten vid stensö
Jag ser dom glimma på botten
som silver i dyn
Himlen blir till staden
vid horisontens båge
Jag vill leva hela livet
Jag vill flyga, jag vill våga
Jag har vart en fågel i en bur
Åh vad jag har längtat ut
Men jag tror att tiden är här
Jag tror att tiden är nu
Vi måste vinna tillbaka
allt det vi saknat
Allt som vi glömt
alla känslor vi gömt
Vi måste vinna tillbaka
modet vi saknat
Hämta på botten
allt det vi mist
Vi måste vinna tillbaka
allt det vi saknat
Allt som vi glömt
alla känslor som vi gömt
Vi måste vinna tillbaka
värmen vi saknat
Hjärtat som blev halvt
Vi missbrukade allt
Som vi fått av jord och gudar
av himlen som en gåva
Och nu står vi här och ute
faller regn över Kalmar
2009-11-16
23:58:40
I tidningen Barometern å´de då va - Panelen Mat & Vin
Vilken är din favoritkrydda och hur använder du den?
Kardemumma har återtagit tronen i min kryddsamling, men konkurrensen är benhård. Jag är tämligen orientalisk i mitt användande av kryddan, då jag använder den frekvent i maten. Klyftpotatis till exempel är ett snäpp vassare om de kryddats med kardemumma.
Vilken pryl i köket klarar du dig inte utan?
Espressomaskinen eftersom jag använder den först och sist på dagen.
Hur ofta bjuder du hem folk på middag?
Tämligen frekvent. En till två gånger i månaden. Oftast blir jag bortbjuden på middag då mina vänner, förutom några undantag, regisserar sina liv längre i förtid än vad jag gör. Bjuds det hem folk så är det oftast för en fika eller något lättare tilltugg på spontan basis.
Hur ser en lördagsfrukost ut för dig?
Under sommarmånaderna så består lördagsfrukosten av kaffe och en briljant brie-skinksmörgås på golfrestaurangen, eftersom jag och mitt sällskap brukar vara uppe tidigt i ottan för att spela en runda golf. Om jag är hemma så består vanligtvis den till stora delar av samma inslag som vardagsfrukosten, nämligen espresso och havregrynsgröt och blåbärssylt. Dock kan ett ägg och en fralla smyga sig in under lördagen om tid finns.
Funderingen som dök upp efter jag läste mina svar i tidningen var huruvida Kalmars alla livsmedelsbutiker kommer att sälja mer Kardemumma än brukligt de närmaste dagarna. Jag behöver inga svar men hänger med när tanken far...
2009-11-16
00:39:06
Local Natives = Briljantpop
Local Natives och låten Camera Talkes. Briljantpop! För ett ögonblick hoppar mitt brittpophjärta till och landar i L A.
2009-11-15
23:54:51
julmust......
Vissa saker ändras inte med tiden. En sådan sak är min relation till vårt avlånga lands juliga must.
Det lackar mot jul och jag antar att Coca-Cola precis som tidigare år med en påkostad reklamfilm inom en snar framtid åter kommer försöka att övervinna våra frusna hjärtan. Men år ut och år in så sopar julmusten banan med den multinationella jätten. Något som måste kännas tufft eftersom Coca-Cola världen över förknippas med jul allt sedan man 1931 lanserade den rödklädde jultomten med vitt skägg ritad av Haddon Sundblom. Undrar om jag någonsin kommer att få uppleva en jul då colan överträffar mysten?
Nåväl förra året upprättade jag en julmyst topp tre-lsita. Allt sedan dess har flera nya sorters must passerat revy. I helgen var jag på julmarknad i Huseby söder om Växjö och trodde eventuellt att jag där skulle finna skäl för att revidera min topp tre-lista. I synnerhet när det i rader av spännande "mat-i-jule-tider-stånd" salufördes en hel del must. En av musthantverkarna utmärkte sig genom att skrövla med att musten minsann var den ursprungliga. Jag smakade och visst var den god, men eftersom den unga mannen i lusekofta ej kunde försvara varför hans glögg kostade 57 kronor/litern mer än Apotekarnes julmust så var saken klar. Min lista har inte ändrats sedan förra året. I vartfall inte ännu.
Här följer MIN Julmust topp tre-lista.
- Apotekarnes Julmust från Carlsberg
- Julmust original från Kopparbergs
- Alla tiders julmust från Åbro
2009-11-14
00:54:53
Blossa frossa - Bland glögg, skumma tomtar och pepperkakor innan Söderport och Visa visor...
Blossa frossa -09. Blossa 09 har stått skimrande orange sedan jag hämtade ut en flaska i oktober. Har liksom inte haft något behov av att testa den. Nyfikenheten om att avslöja dess smak har inte riktigt infunnit sig förrän idag. Kvällens stora happening var Visa visor på Café Söderport med Nina Ramsby. Innan dess skulle lite folk komma hem till mig varför jag direkt efter tåget anlänt perrongen i Kalmar åkte förbi Maxi för att köpa något tilltugg. Inspirationen där och då bland raderna av livsmedel lovsjöng ut "lussekatter, pepparkakor, skumtomtar och lite mer glögg. Glögg för att komplettera starkvinsglöggens clementinsmak då det passade att änligen smaka på glöggen i den orangefärgade flaskan med fräck design. Jag kom hem med Blossa lingon och apelsin i lättvinsglöggformat. En liten Blossaprovning var därmed född.
Blossa 09 med Clementinsmak kändes så pass bra att den förtjänar en plats i Systembolagets hyllsystem, eftersom jag druckit väsentligt fler sorter som inhyst si sortimentet, men varit av sämre klass. Dock imponerade smaken inte alls lika mycket som Blåbär gjorde förra året som var av modell briljant. I konkurrens med lättvinsglöggen med lingonsmak och apelsinsmak så var Blossa 09 rätt blek. Apelsinsmaken på lättglöggen var i mångt och mycket lik 09´men stoltserade med en betydligt mer harmoniserad smak som inte spretade lika mycket som clementin, men mer var det inte. Den solklart lysande stjärnan på Blossas glögghimmel bland de mer kreativa smakerna än de traditionella är enligt mig Blossa Lingon. Hade Blossa velat överträffa förra årets succé med blåbärssmaken så hade de med fördel valt att göra en starkvinsglögg av glöggen med lingonsmak, detta eftersom den är tämligen god redan i lättvinsversionen. Förmodligen fick blossa storhetsvansinne förra året efter år där succéerna bytte ut varandra och trodde att det gick att göra glögg på vad som helst. Clementin är inte någon dålig glögg men den lämnar inga intryck och får mig inte att springa och köpa en flaska till. Vill jag ha en vitvinsglögg med spännande smak detta år väljer jag nog hellre hjortronglöggen från Dufvenkrok.
Efter inledningen på kvällen som med inslag av glögg, pepparkakor, lussekatter och skumtomtar liknade uppesittarkväll på lilla julafton bar det av till Söderport och Visa visor där Nina Ramsby med Sofia Sparr stod för en trivsam stund. Jag domnade bort och fick en rejäl flash-back i Glimmande nymf. Smålog ,eftersom en nära vän från åren på universitetet alltid använde den låten, vid sidan av någon låt med Winnerbäck, i syfte att få någon flicka på fall. Precis som om det var det damerna ville höra klockan tre på natten. Jag cyklade sedan hem i ösregn utan att knappt märka att jag var plaskvåt. Nu har jag nog skrivit ned alla minnen från en galant kväll...
2009-11-11
23:23:55
Poggio al Vento Riserva - En klassresa bort från vinerna i budgetträsket...
Time, melting fast in a room where the sun is burning dust from our past It's a huge carnaval in my chest.....
Samtidigt som allt det där hände mig och mina vänner´99 här i Kalmar, trampade några vinmakare från Italien och Toscana vin modell briljant, tappade det på flaska och lade det på hyllan under några år. Vinet jag pratar om är Poggio al Vento Riserva 1999. Ett vin jag hade förmånen att dricka för en tid sedan och som kostar 669 kronor på Systembolaget. En klassresa bort från vinerna i budgetträsket för en kort sekund. Därmed inget ont sagt om vinerna i budgetträsktet som även de fyller en funktion och ibland kan vara naggande goda.
Vinets karaktär
Citatet som inleder detta inlägg är hämtat från Växjöbandet The Mo och låten Nostalgi Locomotiv som de framför tillsammans med Kris Le Mans. Någon som minns låten?
2009-11-11
00:03:46
Somnar med tankarna på väg till London....
Någongång per år känner jag att inlandsisen rullar in i min lägenhet och ger upphov till en känsla om att jag trots Kalmars hav och kust längtar bort. Om ändock bara för en kort sekund då det är rock att bo i Kalmar, småler. Jag landar alltid i att det är bra skönt att bo i Kalmar trots allt efter jag dövat den där känslan med något smutt.
Nåväl allt som oftast så och i kväll drar tankarna väster ut när jag drabbas av ovanstående känsla. Passeratr då Nybban i ett litet kick, låtsas som att det inte regnar i Gbg , blundar och svävar ut över Nordsjön för att landa på Heathrow. Tar Piccadilly line in till Kings Cross, upprepar "please mind the gap between the train and the station" tills förbannelse innan jag ger upp och kliver av. Åker ut till Camden market, snortar i mig kreativitet. Vandrar genom Nothing Hill, Stannar upp en kort sekund på Albertines Wine bar i Sheppard´s bush. Utforskar Paul Smith butiken i My Fair. Köper något från Ben Sherman på Carneby Street. Kryper in på ett ställe där Jamie T tycks vara husband. Låtsas att jag har reklamplats på piccadilly, dansar natten i väg innan brunch som varar till afternoon tea. Nyper mig i armen. Vaknar i Kalmar småler och livet är underbart....
Personerna utöver mig i bilderna är A&H riktigt galanta vänner...
2009-11-08
22:30:54
A Christmann Riesling till pasta med sås på tonfisk, dill och kapris
kronor.
med inslag av honung, ananas och citrusl Smaken är förförisk frisk med toner av citrus, äpplen och
lime, ja en aptitretare för våra smaklökar som får oss att glömma bort att hösten sakta brinner upp och vintern tar
vid.
Här följer receptet på pastan och såsen på tonfisk, dill och kapris. Ett recept som kommer från Middagskorgen
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Koka äggen i ca 9- 10 min, de ska vara hård kokta.
Häll av oljan från tonfisken och dela den i småbitar.
Blanda den med crème fraiche, hackad dill,
finhackad rödlök, kapris, samt saften och skalet
från citronen och salt. Blanda den avrunna pastan med tonfiskblandningen.
Skölj gurka och tomater och klyfta tomaterna samt skär gurkan i stänger.
Servera med kokt ägg, tomat och gurka.
Mal över svartpeppar och garnera med dill.
1 frp färsk pasta
2 burkar tonfisk i olja
2 dl crème fraiche
1 kruka dill
1 burk kapris
1 citron
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Tillbehör:
2 st ägg
½ gurka
3 st tomater
2009-11-08
22:06:27
Fonterutoli 2006 VS Morone 2005
Italien, Toscana, Sangiovese, prisklass 150 - 170 kronor. Utav viner på Systembolaget som fyller upp dessa kriterier har jag 13 gånger av 10 valt Fonterutoli från distriktet Chianti strax söder om Florens. Detta då det stoltserat med allt vad en ung-sangiovese behöver för att mäkta med att få 1.91 cm jag på fall. Nu står en utmanare på scenen beredd att överta tronen bland viner som faller inom ramen beskriven först i inlägget. Nämligen Morone 2005 från distriktet Vino Nobile de Montepulcian.
Fonterutoli 2006, Chianti Classico, Ett vin som skriker ut "kom och plocka körsbär i min trädgård", ja den gamla schlagern, då den karaktäristiska körsbärstonen för druvan är briljant eftersom den även samsas med en gnutta röda bär. Vinets ljuva strävhet, dess lakritstoner och tonerna som påminner om en kopp kaffe och tillhörande aptitretare choklad på kullzénska caféet ja Kalmars mysigaste fik, får mig att tro att kampen mellan Fonerutoli och Morone är avgjord på förhand.
Min nyfikenhet får mig ändå att smaka Morone, men min motståndskraft är tokigt stark Ja lika stark som när man läser Dennis Lehane vad man tror är den bästa deckarförfattaren för stunden samtidigt som någon föreslår Harlan Coben. Eller som när någon ber en att indiefavoriten Belle and Sebastian ska jämföras med något nyare från Scottland och Glasgow. Man tvekar att ens sätta sig i den situationen för tänk om man glömmer bort det man en gång avgudade, liksom förbereder sig för strid. Beredd att stänga sitt Spotify och bortse från råd på nya författare. Men sedan tar man sitt förnuft till fånga och låter nyfikenheten ta över. Därför tar jag mig an Morone på samma sätt jag tog mig an Harlan Coben och de andra nya banden från den Skottska indiescenens huvudstad.
Morone 2005. Vino Nobile de Montepulcian. Ett vin som liksom Fonerutoli 2006 skriker ut "kom och plocka körsbär i min trädgård" men gör den till sin egen med en ny fräsch version. Häpnadsväckande nog en version bättre än Fonerutoli. Vidare stoltserar Morone med en rik kryddig smak med en viss framfusig del av körsbär och russin som mynnar ut i förföriska toner av kakao och en lakritston som går på knock. Jag börjar tro att Morone 2005 är den välförtjänta vinnaren även om Fonerutoli inte hamnar långt efter.
Härmed har jag fått omvärdera min inställning till viner från Italien, Toscana framställda på Sangiovese i prisklassen 150 kronor till 170 kronor och förpassat Fonerutoli till en hedrande andra plats. Morone är den mest strålande stjärnan just nu. Vinet kostar 169 kronor. Något skämtsamt under provningen framfördes att det är dags att köpa upp lagret av Morone på Systembolaget i Kalmar innan de ångrar sig och inser att de tagit alldeles för lite betalt för detta vin. Utav 6 tämligen vana vinprovare så är nämligen alla redo att betala uppemot 300 kronor för vinet. ...
Men som sagt jag kommer alltid lyssna på på Belle and Sebastian och fortsätta läsa Dennis Lehane så jag antar att jag även i fortsättningen kommer att dricka Fonterutoli 2006 som kostar 159 kronor...
2009-11-05
23:48:15
Tack för nomineringen till Matbloggspriset..
2009-11-05
23:23:48
Budget blir till Lyx med brie.....
Boira Sangiovese. Vinet som under den blinda provningen figurerade i det första glaset. Vid denna typ av provning får inte vinprovaren veta vilket vin det är i glaset men genom att använda sig av olika ledtrådar i vinets utseende, doft och smak går det för en skicklig och erfaren vinprovare att ta reda på vad det är för vin i glaset.
Min första reaktion när det som i facit var Boira avsmakades var att jag kunde härleda skickligt hantverksmässiga godistoner i form av smörkola, vanilj och sötlakrits. Vinet bjöd till en början på en spännande och framfusig kryddighet i smaken. En smak som skulle falna men börja glöda lite smått igen senare under provningen. Att smaken på detta 85-kronorsvin falnade beror inte på att detta vin är dåligt utan snarare att det bleknade i jämförelse med de viner som visade sig vara dyrare. Detta redan innan facit presenterades och prisnivåerna avslöjades. De viner jag kommer att beta av i kommande inlägg och som dracks under samma provning lirade i en högre division... Boria Sangiovese fick därmed se sig passerad av de andra vinerna och för ett tag kliva av scenen för förmån till de andra vinerna. Men den vinner som är trägen....
...när ost serverades till vinerna så klev Boirat upp ur budgetträsket för att hastigt och lustigt plötsligt kännas lyxigt. För till en brieost som jag inte antecknade namnet på förvandlades detta vin till modell briljant och det kändes som om Boirat och brie "was meant to be" och helt plötsligt glödde Boirat igen dock inte ens inärheten av de andra vinernas klass men för 85 kronor och till en brie är detta ett klipp....
2009-11-05
22:15:59
Veckans bubblare...
På ett tåg någonstans mellan Nybro och Kalmar mitt i ett avsnitt av världens bästa radioprogram, nämligen "Mammas nya kille" dök funderingen upp hur mycket det skulle kosta att en gång per vecka under ett års tid bryta mot jante och fira av med den Champagne som jag finner godast för tillfället. Konstig fundering kan tyckas och jag är lite häpen själv, men tankarna for iväg, måste inspirerats någonstans av karaktärerna i programmet. Hursomhelst så har jag räknat ut hur mycket mitt konto skulle belastas med om jag varje gång jag firade något skulle dricka Comtesse Lafond Extra Brut. Det är denna Champagne som jag i dagsläget håller som personlig favorit. Skulle det firas en gång i veckan under ett år med Comtesse skulle kostnaden bli något över 20 000 kronor. Pengar jag skulle kunna åka till New York för och uppfylla en rad drömmar.
Comtessse är en höjdare att unna sig någongång ibland då 395 kronor känns prisvärt och längtan är för lång efter denna intensiva och komplexa Champagne med aromatisk frukt, aningen smörig och rostig i karaktären. Dock måste jag ha ett budgetalternativ för att fira de händelser som inte kräver äkta vara. Det alkoholfria alternativet är ju utan konkurrens Champis läsken som slår det mesta. Men som alternativ i budgetklassen när det gäller mousserande viner så har jag inte riktigt hittat någon favorit...
...kanske kan Lindemanns första bubbel som lanseras i dagarna vara något? För om man ska tro leverantören så ska Lindemans Bin 25 Brut Sparkling som kostar 79 kronor sätta guldkant på tillvaron. Jag får helt enkelt utforska om så är fallet. Är det någon som har något annat förslag på bubbel som inte drar iväg prismässigt och som passar till att fira de lite mindre händelserna?
2009-11-03
22:06:42
Exklusiv intverju med Marco Puyo, vinmakaren bakom vinerna 1865, Castillo de Molina och Cabo de Hornos
För en tid sedan gästade vinmakaren Marco Puyo Stockholm. I samband med detta hade Vin(gligt) förmånen att ställa en del kluriga frågor till honom. Eftersom jag som driver den här bloggen huserar i Kalmar hade jag ingen möjlighet att träffa honom personligen. Men vänliga Heléne på Pernod Ricard Sweden AB ställde upp med att vidareförmedla mina frågor.
Marco Puyo, som huserar i Chile, är vinmakare och hjärnan bakom vinerna 1865, Casillo de Molina och Cabo de Hornos som producenten Viña San Pedro framställer. 1865 samt Cabo de Hornos återfinns i sortimentet på Systembolaget. Vill du öka förståelsen för en vinmakares tankesätt så följer här mina frågor samt de svar som Marco Puyo levererade. Intervjun är på engelska.
Hello Marco Puyo!
- Which is your spontaneously thought about your wine?
- Is it traditional or modern?
Modern.
- Should it be drinken right the way or should it be kept in store for some years?
Most of them, thinking about Castillo de Molina, are meant to be enjoyed in a short to medium term. In the case of the reds 1865 Single Vineyard and Cabo de Hornos, those are wines to keep for some years.
- Who is the going to buy your wines?
Castillo de Molina always attracts new consumers, mainly through its varieties Sauvignon Blanc from Elqui and Pinot Noir. Our brands 1865 Single Vineyard and Cabo de Hornos, on the other hand, tend to allude to more experienced consumers.
- Do you have a clear picture for the most suitable consumer look like?
Depending on the occasion, consumers can find wines to drink every day in Castillo de Molina, which includes easy to understand-wines and very pleasant to enjoy. But Chile also offers very consistent wines for special occasions, to hold an in-depth conversation or mark an important date, such as 1865 Single Vineyard and Cabo de Hornos.
- How important is the bottle and the wine label for your wines?
The bottle is an important part of a wine’s look, but the most important part and key of a wine’s image is its label, which has to communicate the wine’s essence on an easy way, through a very direct message, which can be understood in two minutes.
- Describe shortly your typical day at Viña San Pedro?
I don’t have a typical day. Every day is different, and it is really difficult to find me two days on a row in the same place. I’m constantly moving from our winery in Molina, to visit the vineyards located almost all along the country, in the Maipo, Cachapoal, Maule, Leyda, Curicó and Elqui valleys, stopping at the headquarters in the capital, Santiago, and departing to journeys around the world to help promote our wines in tastings, fairs and expositions.
- In your procedure of making wine, do you do something special and unique, something you think you are alone of in the world of wine? If so, What?
Basically, the essence of my work lies in the grape’s origin, for example, in the huge difference about the Elqui Valley. And my great responsibility has been to discover this enormous difference and special character in Elqui and to take all the chances within San Pedro, betting for this origin. In terms of vinification, I let the Sauvignon Blanc to ferment at 10°C (a really very low temperature), and regarding the reds, I keep the skins still in contact with the most almost along the whole alcoholic fermentation (almost without pump-over or battonage).
- Which are the most important key factors behind your success as a wine maker?
I am very hard and critic about the wines I make, and I am very self-demanding and perseverant in the way I work and live wine.
- In the Swedish market more and more ask for more environmental products such as ecological and biodynamic wines. What´s your move to met up this increasingly demands from the customer?
San Pedro has long practiced a strong commitment to the environment with eco-friendly practices that include integrated farm management, a re-forestation program with a native endangered specie, state-of-the-art waste treatment, recycling, as well as farming a growing percentage of grapes organically (which gave birth to our 35°South Organic Wild Ferment range). Also, recently San Pedro launched an initiative to measure its Carbon Footprint in Molina, and in September 2009 began bottling Castillo de Molina and 35°South in lightweight bottles. But San Pedro’s aim is to take sustainability further, on a 360° philosophy, caring about the environment, our workers and their families, the communities where we are involved, to be a good place to work in, etc….
I do see a clear space for wines made with organically grown grapes, which offers lots of place to develop interesting projects, beyond only particular wines.
- Have Marco any more interest in life except wine?
Yes of course! My other great interests in life are my family and an intense search to balance work, my passion for wine and my family.
Väckte den här intervjun ett intresse för vinerna som Marco ligger bakom, provsmaka vinerna och döm själva om han är en vinmakare som faller dig i smaken.
2009-11-02
23:28:08
Varma mackor på Vin(gligt) vis.
Dagens mackor är gjorda med kyckling, stekt ägg, lime aioli, curry, kardemumma och smällt ost. Testa själva det är riktigt gott...
Nu dags att lägga sig och vänta på JB.
Godnatt Sverige vart du än är!!!
2009-11-02
21:43:30
Comtesse Lafond Extra Brut - Champagnefest på Tegnergatan i Kalmar
Väl på Tegner hade damerna korkat upp en flaska Comtesse Lafond Extra Brut dagen till ära och det smuttades gladerligen under matlagningen, till maten och på resten av festen.
Damerna bjöd på en prestige-champagne från ett sagoslott i Epernay. En intensiv och komplex Champagne med aromatisk frukt, aningen smörig och rostig i karaktären, som där och då gav samma upplevelse som när man slår en vettig wedge under en golfrunda som limmar flaggan eller rent av går i, eller som när du möts av ett leende av den där personen du känner lite extra för. Smakar det så kostar det, Champagnen går loss för 395 kronor på Systembolaget. Vinobele är det som inporterar vinet till vårt avlånga land.
Musiken som går varm denna kväll är Winnerbäck, Little Man Tate, The View, Jamie T, The Rakes, Jet, Billie the vision and the dancers, Coldplay, Belle and Sebastian, Molotov Jive, The Libertines och Mando Diao för att nämna några.
Innan det är dags att bryta upp och gå vidare ned till "la stada" och Harrys så bjuds det på Rom. Jag vet inte om det är min kopp av te utan jag är nog mer för whiskey. Ända gångerna jag hellre väljer rom är som nu för att vara artig, om jag fick förmånen att vara med i nästa pirate of the caribbean rulle eller om jag någongång i livet hamnar jämte någon speciell i regnet i Tantolunden, precis som i låten Rom I regnet av Lundell. Ja hur stor är sannolikheten för det.
Lite motstretigt byts kulisserna ut medan kvällen brinner upp. En tvåa med tända ljus och goa vänner byts mot Harrys med discodans och en salig blandning folk. Vi spelar med i skådespelet, dansar och häpnads ibland över dJns val av musik. 80-tal så långt örat kan höra. Det är inte så mycket intressanta folk ute som det brukar, dock får jag syn på en dam med briljant klänning, vem hon är det vet hon nog bäst själv.
När jag går hem har jag en Gessle-låt ekande i huvudet, varför vet jag inte men texten går såhär...
I have a party in my head,I hope it never ends,The buzz and the sounds, The straights and the bends
I have a party in my head, Its been there before, And if you wanna join, Please knock on the door
Tack A och H för en trevlig kväll. Utan Er hade det varken blivit god mat eller champagne. Knappast lika trevligt sällskap heller...
2009-11-02
19:31:10
En bar som en hyllning till lådvinet - Kan det vara något?
FLEUR DU CAP BOX BAR. Att bag-in-boxen alias lådvin är ett enda långt segertåg, en sucess story i vårt avlånga land är ingen hemlighet. Nu kommer hyllningen till bag-in-boxen och lådvinet som företeelse i form av en bar som slår upp portarna torsdagen den 5 November på Fleminggatan i vår kungliga huvudstad. Det är Sveriges första pop-up bar, Fleur Du Cap box bar som öppnar och mig veterligen så består menyn av lådvin och olika middagsrätter.
Pop-up butiker är ett fenomen i modesfären och syftar på butiker som tillfälligt öppnar en egen avdelning inne i en annan butik, dessa har allt som ofta öppet under en begränsad period. Nu har alltså Sverige fått sin första bar som bygger på Pop-up konceptet.
FLEUR DU CAP BOX BAR är enligt vad som framgår av hemsidan "En hyllning till lådvinet, till njutningen och till umgänget". Om denna slogan infrias i verkligheten så är det här konceptet inget annat än en succé, men att lova är enklare än att leverera. Spännande är det i vartfall och jag lovar att jag ska besöka denna bar om jag hinner ta mig till Stockholm inom en snar framtid, detta för att uppleva och inte tycka i blindo. Nåväl...
Baren är som sagt helt tillägnad lådvinet. Husets lådvin, det röda, fylliga och prisbelönta lådvinet Fleur du Cap shiraz cinsault viognier, är inspiration till såväl middagsmenyn som lokalens dekor. Här kommer det även bjudas på tapas varje öppen kväll fram till klockan 19.00. Är ni nyfikna på "boxvinlistan" så klicka här.
Barens öppetider är
17-24 Onsdag-Torsdag
17-01 Fredag- Lördag
Ta till er en ny barupplevelse och upplev själva. För kanske kan en bar som hyllar lådvinet vara något...
2009-11-01
11:12:14
..Tar avstånd från fördomsfulla och trötta åsikter
Detta är inte något unikt för dryck utan denna "det-låter-skepticism" har i värre grad än svininfluensan drabbat folk i vårt avlånga land. Vi som ändock försöker finna nya vägar blir som lika stora hackpåsar som Birro när han hävdar att italiensk fotboll is "the shit". Det-låter-skepticism har enligt mig, om ens det, en enda legitim plats i världsalltet och det är i tv-soffan framför Idol, för där känns det ändå rätt okej om någon utbrister i att det låter rent sagt falskt eller liknande. Då har de i vart fall skapat sig en åsikt utifrån att de hört framträdandet. Men att säga att ett vin, ett resmål, en golfklubba, en bok, en film, en fest..ja listan kan göras oändlig, inte låter bra är big NO NO. Yttre inte åsikter förän du testat, smakat, tittat eller upplevt själv.
Floskler som döda stenar. Låt de sjunka mot botten. Ta reda på hur det ligger till istället. Våga uppleva nya saker...
För att använda Birros formulering till en början...