Vin(gligt)

2011-11-10
00:09:55

10 vintips runt 100-lappen i väntan på en lång kall vinter

Det är så kallt där ute  Kallt för dom små fåglarna. Vem kommer att ta hand om dom? Så lyder de inledande raderna på  Dilevas briljanta låt Svarta Pärlan i London. Trots att November regerar utanför fönstret så går inte riktigt Dilevas text att applicera. Detta då det tycks som om Kung Bore stött på problem  i skapandet av en lång kall vinter,  eftersom det talas om den varmaste november på år och dar. Säkerligen får han dock sin revansch snart, så i väntan på en lång kall vinter följer här 10 vintips.

 

Errázuriz Estate Pinot Noir (nr 6294) - Ser dagens ljus i Chile  och kostar 99 kronor på Systembolaget Vinet är framställt på druvan Pinot Noir som ger vinet en klarröd färg. Doften är bärig och kryddig med inslag av  jordgubbar och lakrits. Smaken är aningen somrig med angenäma toner av jordgubb. Vidare är vinet kryddig och bär smak av muskot.

 

Cono Sur Cabernet Sauvignon Carmenere (nr 6586) - som ser dagens ljus i Colchagua ligger i vinregionen Rapel, cirka tio mil söder om Santiago. Vinet kostar 90 kronor och är ekologiskt framtaget. Färgen på vinet är tät, mörk blåröd. Doften är ljuvligt fruktig med inslag av vinbär, hallon och lakrits. Vinet stoltserar med en smak med briljanta toner av vinbär, plommon och basilika. Riktigt bra!

 

Dogana (nr 95282) - ett italienskt vin för 109 kronor på Systembolaget. Nämligen Dogana som ser dagens ljus i Montepulciano som ligger några mil söder om Florens i Toscana. Vinet är till färgen aningen tegelrött, dess doft är storslagen med inslag av körsbär, charkuterier och choklad. Smaken fick mig fullkomligen på fall när jag provade detta första gången. De briljanta av tonerna av korinter, romrussin och kakao liksom smälter i munnen.

 

Tamarí Tannat Cabernet Sauvignon (nr 90402) - ser dagens ljus i Mendoza Argentina och kostar ringa 67 kronor och är en komposition av 50% Tannat och 50% Cabernet Sauvignon. Till färgen är vinet blå rött. Dess doft är storslaget kryddig med inslag av bär, lakrits och vanilj. Vinet är generöst fruktigt med smak av plommon, vanilj och lakrits. Riktigt gott helt enkelt.

 

Intimo Malbec (nr 2041) - Argentinskt vin från Patagonien för 77 kronor på Systembolaget. Vinet är till färgen mörkt blårött. Doften är storslaget fängslande med inslag av mynta, kaffe och mörk choklad. Smaken är angenämt fruktigt med förföriska och spännande toner av björnbär, kaffe, mörk choklad och vanilj.


Gumfields Pinot Noir (nr 6407) - kostar för 129 kronor på Systembolaget.  Vinet är till färgen ljust rött. Doften är kryddig och kryddan som framhävs mest är ingefära. Andra inslag i doften är jordgubbar och kola. Vinet stoltserar med en framfusig smak med briljanta toner av ingefära, kaffe, jordgubbar och choklad. Låter inte det gott så säg.

 

Rocca di Montemassi Le Focaie (nr 2523) - Vinet ser dagens ljus under Toscanas sol. Närmare bestämt i Montemassi där Familjen Zonin som 2007 blev utsedd till "Best european wine producer" framställer vinet med, mörkt blårött till färgen. Doften är tilltalande med inslag av örter, körsbär och lakrits. Smaken på vinet är generös och charmar med sina förföriska toner av plommon, choklad, lakrits och örter. Ett riktigt bra vin för 89 kronor


Soliterre (nr 12658) - Franska vinet Soliterre för 109 kronor framställt av druvan Cabernet franc som ser dagens ljus i Loiredalen Soliterre är mörkt blålila till färgen. Dess doft är fruktig med inslag av mörka bär lakrits och hallon, som att öppna en påse lakrits och hallonbåtar. Vinets smak för tankarna till färska örter, men det slutar inte där utan smaken förgylls med förföriska toner av lakrits, vanilj och hallon


Petralava
Rosso (nr 99144) - för 119 kronor som är en komposition av druvorna Nerello mascalese och Nerello cappuccio och rött till färgen med tegelnyans. Doften är aningen kryddig med inslag körsbär, lakrits och vanilj. Vinet stoltserar med en kryddig smak med framfusiga toner av inslag av korinter, torkade körsbär och mynta.

Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve (nr 5244) - kostar 94 kronor på systembolaget. Det är ett vin från Frankrike och Alsace framställt av druvan Gewurztraminer. Vinet är till färgen ljust guldfärgat. Doften är stor med inslag av rosor och honung. Vinet stoltserar med en torr men samtidigt söt smak med inslag av honung, litchi och gråpäron.
Kommentar:

Tack för bra vintips!

2012-03-11 @ 10:41:16
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: