Vin(gligt)

2010-02-28
22:17:31

En Röd Ranson - Världens godaste drink

Världens godaste drink


This one goes out..till alla dem som aldrig våga tänka nytt, fritt och stort utan alltid beställer in det vanliga i baren. Tänk om och sluta drick för drickandets skull. Drick hellre gott än mycket är lite av vår filosofi, var öppen för nya idéer, ja vidga vyerna. 

Det har gått ett tag sedan drinken En Röd Ranson skapades av mig och min goda vän H för att sedan finslipas av H. Det var en fredag för en tid sedan då vi hellre ville exprimentera än att dricka oss plakat. Vi startade en kreativ brainstormning i baren och utbytte olika idéer på kombinationer som lät goda. Där och då föddes förlagan till världens godaste drink enligt oss En Röd Ranson.

En Röd Ranson består en 3:a Jäger, en 4:a rödvin och resten Red Bull, samt färsk ingefära. Ingen stark drink utan riktigt god. I skrivande stund är det Larmgatan 10 lounge som gör den bästa versionen.

Prova ni också, Är det världens godaste drink?


 

2010-02-28
18:41:38

Château Prat-Majou-Gay Vieilles Vignes - ett gott vin för en billig slant...

Château Prat-Majou-Gay Vieilles Vignes

Solen värmer och väcker ett Kalmar som fram tills nu tycks försovit sig under ett gigantiskt och fluffigt snötäcke  i väntan på vår. Snötäcket har i den gassande solen sparkats bort sakta men säkert och det är dags att skrika för nu är det vår.

 

Meningen var att jag denna helg skulle njuta av Kycklingburgare i pitabröd. Enligt ett recept från  Middagskorgen som jag tänkt följa till punkt och pricka, Men tiden blev knapp så pitabrödet fick vänta.  Till denna utsökta rätt unnar jag mig lite vardagslyx i form av Château Prat-Majou-Gay Vieilles Vignes. Château Prat är ett franskt vin framställt av syrah, carignan och mourvèdre som kostar 74 kronor på Systembolaget. Rött till färgen stoltserar det här vinet med en kryddig doft i vilken uppiggande inslag såsom hallon och kryddor.I smaken briljerar peppriga och kryddiga toner av lagerblad samt förföriska toner av hallon och lakrits.

Nu ska de svenska skidåkarna återigen kriga till sig medaljer, hoppas det går vägen...

2010-02-23
23:12:31

Veckans - vin, efterrätt och matlåda
Jag tror minsann att Kalmar och resterande delar av vårt avlånga land numera ingår i en gigantisk snöglob, ni vet en sådan som ska skaka så yr snön i globen ett tag framöver. Nu sitter en jätte ute i stora vida rymden med Sverige i sin hand och skakar så att snön bara fortsätter att falla. Skönt att man inte faller med snön utan fångar dagarna. utan den här veckan ska om allting går vägen bestå av genomförandet av kreativa och storslagna idéer. I väntan på att dessa idéer blir verklighet följer här en liten kort lista över veckans vin, efterrätt och matlåda såsom jag ser det...Livet är till för att njutas.



Veckans efferätt

Mangomousse får dig att glömma vintern för en kort sekund

Mangomousse
. Så exotiskt gott att man efter första tuggan glömmer att vårt land dragit över ett plufsigt snötäcke och försovit sig till våren. Tankarna förs till en het julidag på Öland. Kanske Bläsinge, Ekerum, Böda eller Köpingsvik.  Vill du prova själv så bjuder Annes Mat på ett gott Recept Här.


Veckans vin



Château de Valois  2006. Kanske var det bara där och då under en provning av andra franska viner i tokigt briljant sällskap som detta vin smakade himmelskt. Jag intalar mig att det var en gott vin jag drack eftersom min enfaldiga dom om vinet är "Fantastiskt". Vinet som briljerar med förföriska toner av kaffe, choklad, plommon och korinter känns helt rätt när till en utsökt middag i goda vänners sällskap. Vardagslyx för 239 kronor.


Veckans matlåda

Veckans matlåda. Italiensk buffé

Italiensk buffé. Den miljonte makaronen är räknad. Dags att vända trenden av leda och slentrian, våga göra kollegorna avundsjuka och njuta till en fantastisk matlåda. Bara ta sig tid och laga för att sedan plocka ned hela Italien i en matlåda. Italiensk buffé andas dessutom lite vår.


Redo att göra veckan bli besynnerligt bra...

2010-02-20
00:06:34

Basilika doftande köttfärsenchiladas och en Rioja - Tips inför helgen

Os-tider. Sist det var OS, så var jag själv på plats i fågelboet i Peking. Detta OS gäller  passiv träning i tv-soffan. Nog så jobbigt när Kalla och Haag svischar mot medalj, därför måste depåerna fyllas på med god mat och något gott att dricka. Innan Haag genomför en skidtävling modell "bragd" så avnjuts en förträfflig middag, Nämligen "Basilika doftande köttfärsenchiladas". Till det dricks spanskt från Rioja. Nämligen Coto de Imaz Reserva framställt på Tempranillo.

 

Vinet som är kort och gott rött till färgen doftar ljuvligt och stoltserar med inslag av choklad, vanilj och plommon. Smaken på vinet är angenämt kryddig med förföriska toner av choklad och vanilj, en smak som mynnar ut i körsbär. Riktigt gott för 107 kronor på Systembolaget...

2010-02-19
22:47:04

Det Haag(lar) i Vancouver...

Vilka tokiga skidtjejer vårt avlånga land stoltserar med. Grattis Anna Haag

Rysningarna går genom kroppen, jag kommer på mig själv ståendes framför Tvn skrikandes, Haag, Haag, Haag Som hon åkte sedan. Vilken avslutning....Det Haag(glar) i Vancouver. Det kommer säkert mera från radarparet Haag & Kalla....En fredag med ett gott slut.

2010-02-19
20:43:33

Bönchips från Öland...

Öländska Bönchips. Herre hör min bön,småler. Bönchips, Kalla, Foppa och bönchips. Kan det bli annat än guld???

Jag pulsar fram i snön, liksom kämpar för att ta mig till affären, där jag ska köpa något gott till fredagens OS-sändningar. Efter ett träningspass så är sötsuget enormt ja lika stort som guldsuget är för Kalla en kväll som denna. Väl i butiken hör jag en röst som säger att det var länge sedan du köpte hem chips. Framför hyllmeter med olika sorter av chips så är det en som lyser starkast och känns intressantast, nämligen Öländska Bönchips. Chips från byn Källingemöre utanför Köpingsvik på Öland där Wahlquist Mat huserar. Chipsen ser både nyttiga och goda ut, vilket nog är unikt för chips eftersom de endast brukar se goda ut.

 

Nöjd med mitt chipsinköp så går det lättare att pulsa hemåt i snön. Nu väntar en god middag, de inköpta chipsen och en spännande OS-sändning. Kalla, Foppa och bönchips, Kan det bli annat än guld?

2010-02-16
22:29:45

Åter ett guld att fira - Grattis Ferry!!!!!

OS-guld. OOOP Sverige did it again. Men var är norrmännen???

Kanske var det så att vi firade Ferrys OS-guld i förväg den där fredagen på Harrys i Kalmar när vi utmanade ett okänt gäng från Karlskrona i bowling. Kanske hade vi det på känn liksom. Nåväl, den gången blev det Lanson Black Label Champagne och kanske får vi smutta på det igen till helgen när gulden trillar in för Sverige.

Lanson Black Label kostar 329 kronor på Systembolaget så direkt prisvärd ute på krogen är den inte men ska det firas så ska det firas.  Champagnen rekommenderar jag då den bjuder upp till dans till toner av äpplen och grapefrukt.

Grattis Björn Ferry. Snacka om Kalla-Valla. Hoppas fler i vår OS-trupp drabbas av detta fenomen....

2010-02-15
21:27:43

En kort video om konsten att dofta och smaka på ett vin

Som att dricka mjölk men ändock annorlunda. För inte tusan snurrar vi på glasen, sticker ned näsan i glaset och gurglar runt när vi dricker en treprocentig standardmjölk från Smålandsmejeriet. Skulle någon göra det vid lunchbordet skulle folk titta häpet på denna person.  Men när det gäller vin är dessa handlingar vedertagna samtidigt som vinprovning framstår ibland som något svårt och konstigt. Den allmänna uppfattningen bland folk verkar vara att vinprovning enbart är något för vinsnobbar som inte gör annat än att snurrar vinglas, gurglar vin och briljerar med en dyr Bordeaux i källaren. Att prova vin är dock inte raketforskning.....

 

Filmen visar hur jag gör för att smaka och dofta på ett vin. Vinet på bilden stoltserade med en  fruktig smak med toner av förföriska lakritstoner som samsas med toner av björnbär och blåbär. Vinet är mitt absoluta favoritvin under 90 kronor och heter Alamos Malbec.


Nyfiken på vin, kika då in på min vinkurs http://www.minkurs.se/vingligt/

2010-02-14
17:51:32

Havregrynsgröt, kräftsoppa och lite kärlek...

Havregrynsgröt, kräftsoppa och lite kärlek.

Ett till bredden fyllt gym på Friskis i Kalmar strax efter klockan 12 denna söndag vittnar om att folk inte var ute och slirade igår utan satt som klistrade framför Tvn för att få se skidskyttedamerna vinna hem vårt första OS-guld. Något gick dock snett eftersom vårt första guld fortfarande lyser med sin frånvaro. De enda som var ute och slirade igår var de svenska skidskyttedamerna. Eller finns det någon annat uttryck som bättre beskriver vad de sysslade med i spåren i Vancouver då de trots bra skytte tappade tid ute i spåren. Aja bara ta nya tag. För att stödja de svenska OS-deltagarna i jakten på medaljer så har det fattats ett beslut i mitt hem om att det enbart får ätas havregrynsgröt till frukost under OS-veckorna för det äter väl Kalla och Haag?

Nu är det dags för middag värdig en vintrig alla hjärtans dag. Här serveras det kräftsoppa, vad äter ni?

Här följer receptet på kräftsoppan vilket är hopkokad med lite kärlek. Den ska avnjutas nu innan nästa gastkramande avsnitt i dramat med namnet "Jakten efter Sveriges alla OS-medaljer" fortsätter.


Kräftsoppa

3 hg rivna morötter

1 liter vatten

2 fiskbuljongtärningar

1 paket kräftost 400 gram

1 burk kräftstjärtar

1 burk creme fraiche

dill, purjulök och paprika

 

Fräs morötterna i smör, pudra över 2 matskedar mjöl, häll på vatten och buljongtärningarna. Låt koka i 10 minuter. Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra en stund, lägg i kräftstjärtarna (inte spadet) och servera gärna med ett vitlöksbröd och ett gott vin.

 

Till detta dricker jag Lunare gewürztraminer 2006. Ett vin som är prissänkt på Systembolaget till 149 kronor. Tänkte till en början rött och då B Boutena, men det får bli vid ett annat tillfälle.


Innan kvällen brinner upp och blir till bredden full av OS så ska jag ha en skön alla <3-dag. All you need is love...

 

2010-02-12
18:09:16

Ett Italienskt vin för att återuppliva Os-känslan från Turin. Går det medaljrekordet att slå?


OS klämtar på dörren och vi alla hoppas att bedriften från Turin överträffas. Bästa sättet för oss tv-tittare att skapa känslan från Italien är nog att fredagsmysa på ren Italienska, med vin från Italien.  För kanske var det smaken av Italiens själ som fick Björn Lind att vara oövervinnerligi och kängeruhoppa fram till två OS-guld?

Till dagens fredagsmys väljer jag därför vinet Bolla Le Poiane Ripasso för 109 kronor som förhöjer upplevelsen av Tortellinigratäng med bacon, svamp och lök som står på menyn . Ripasso –en metod att göra ett enkelt vin bättre. Man blandar i de redan använda skalen från de hypade Amarondruvorna Corvina och Rondinella! Skalen återanvändes sedan i ett vanligt redan jäst vin.Bolla Le Poiane Ripasso är klar rött. Doften är angenämt kryddig och öppnar upp sig likt en parfym som doftar av det bästa av världar såsom körsbär och choklad. Vinet stoltserar med en härligt sträv, ung fruktig smak med förföriska toner av lakrits och körsbär. Avslutningen påminner om choklad

Hur många OS-guld tar vi i Vancover? Kan vi överträffa Turin-OS?

2010-02-12
06:43:19

Försent att bli rockstjärna?

What's the story morning glory? Huvudstupa sidoläge, när Iphonen ger ifrån sig ett läte så klippar stjärnstoffet och drömalster fortfarande igen mina ögonlock. Påtok för tidigt börjar jag dagen. Tanken slår mig: är det försent att bli rockstjärna?

För jag innbillar mig att man som rockstjärna inte behöver masa sig upp förrän klockan 10 och inte blir det som nu havregrynsgröt till frukost utan baguette modell lyx och en latte på stan. sedan sitter man hela dagen på samma fik och försöker skriva en hit. På kvällen ställer man sig på en scen och utan att ens behöva röra ett finger skrålar publiken ens namn i en enda lång hyllningsförklaring. Titta bara på Lars Winnerbäck. Hur svårt är det att leva då. Ingen sur kund som ringer och klaga, ingen leverans som är försenad. Bara jag mot världen med en gitarr.

Jag ser gitarren i butiken
Symbolen för att skolka
Sagan om ett uppror
Drömmen om en högre höjd
Ett sjörövarskepp
som blåser rätt in i Los Angeles
Och stjärnorna som glittrar
Och ingen jävel når mig
nånsin mera


Sedan nu när OS går på natten kan man lämna en sen efterfest med gott samvete för att gå hem att kolla på hockeyn, skidorna och i värsta fall curlingen om medelajbrist råder. Behöver ju ivart fall inte kliva upp innan klockan 10.00. Elller jo kanske en morgon någongång för att besöka P3s morgonopass eller kanske morgon Tv.
Tänk om livet vore lika smutt....Är det försent att bli rockstjärna?


2010-02-10
22:56:57

Vingligt - en vinkurs som lär ut grunderna
Nyfiken på att gå en introduktionskurs om vin?

Om du svarar ja på frågan så uppmärksammar jag dig som läsare om att Vingligt blivit en introduktionskurs till vinets underbara värld och finns tillgänglig på www.minkurs.se. Klicka direkt på bilden nedan så kommer du direkt till kursen.

Vingligt - En introduktionskurs till vinets underbara värld

Under hösten har jag som driver denna bloggen skapat en vinkurs som nu lanserats. Kursen kostar 149 kronor att ta sig igenom. Kursen är en introduktionskurs och ska ge dig den grundläggande kunskap  om vin, som gör dig redo att börja njuta av denna förträffliga dryck till fullo!

När kursen har genomgåtts så kan du ordna egna vinprovningar, hänga med om vad experten i media pratar om när de hyllar eller dissar ett vin, samtidigt som du väljer vin med omsorg . Visst är det häftigt! Och det bästa av allt: resan dit är relativt kort!

2010-02-10
22:24:12

På tjejfest med ett 61 kronors vin....

Montepulciano d'Abruzzo  Bianchi  ett vinernas

Nynnar av någon olustig anledning på Nirvanaklassikern "Come as you are" när jag beger mig ut i snålblåst. Det är dags för fest, en fest som visar sig bestå av mig och sex damer. Verkar som om alla andra killarna fallit offer för taktikröstning a´la Robinsson, vad vet jag de lyser i vartfall med sin frånvaro. På TV fortlöper Melodifestivalen utan att lyfta, så det försvinner bort i festens sorl. Blir rätt intressanta diskussioner när en  av damerna visar sig vara guldsmed och de andra är mer än trevliga. När Spotify dras igång blir det jag som kille som får dra mitt strå till stacken och leka DJ. Johnossi och låten Whats the point sätter ribban för kvällen...

Till chipsen av smak havsalt dricker jag ett Italienskt 61 kronors vin.  Nämligen Montepulciano d'Abruzzo Bianchi, ett vin som verkligen visar att även ett billigt vin är att räkna med. Jag utser vinet till ett vinernas Cheap Monday med följande motivering. Cheap Monday jeans kostar 400 kronor men ser ut att kosta mer än det dubbla, samma gäller för Montepulciano d´Abruzzo Bianchi. Vinet kostar 61 kronor men jag skulle inte blivit besviken på vinet om jag betalat 170 kronor för det. Vinet är briljant en kväll som denna med sin fruktiga smak som ter sig något örtig men får dig på fall med toner av björnbär och Lakrits.

En summering av kvällen vittnar om att förfesten var i särklass bäst.....

2010-02-08
23:05:34

Verklighetsflykt - Ernesto

Så nära Italien man kommer en tisdagskväll när snön vräker ned i ett kylslaget Kalmar

Det stora vemodet rullar in på stationen i Kalmar, bara 20 minuter försening. Nytt personligt rekord signerat SJ. Snön har börjat fall igen  och från havet blåser en isande, gråkall vind. Jag möter upp en av mina bästa vänner som precis flyttat till Kalmar igen efter en sejour i GbG-regn.

Vi hinner ändra oss två tre gånger innan vi bestämmer vilken restaurang som ska bli vår tillflykt denna kväll då isen når botten på Kalmar Sund.

Det blir verklighetsflykt signerad Ernesto. Fem steg över Larmgatan och det känns som ett hak i Rom en vårdag och inte ett frostbitet Kalmar i januari.

Husets vin från Sicilien är tillräckligt för att vi ska känna Italiens själ. Två timmar i trevligt sällskap och ett nyp i armen senare, öppnas dörren till verkligheten det drar kallt och snön vräker ned...

Detta var början på en ny era...