Vin(gligt)

2011-10-24
18:09:39

Om Cono Sur Cabernet Sauvignon Carmenere, dagens matlåda deluxe och helgen som varit

Tandläkarväder. En himmel grådaskigt förfärdigad fyller mitt blickfång när jag tittar ut genom fönstret i väntan på att min matlåda deluxe i form av Bräserar oxrullader ska bli varm. De Bräserade oxrulladerna smakar snudd på nästan lika magiskt som under middagen i lördags efter en trevligt hektisk lördag.

En lördag som började med kostymjakt i Kalmar via en belgisk våfla på Ben & Jerry innan matlagning till melodikrysset i efterhand tog vid. Krysset löstes med samma bravur som oxrulladerna förfärdigades. Vinet till middagen blev Cono Sur Cabernet Sauvignon Carmenere vars etikett får en att nynna på en låt av Magnetic Fields med textraden "I'm the luckiest guy on the lower east side, cause I got wheels and you wanna go for a ride", Detta då en cykel pryder vinetiketten.

Vinet som ser dagens ljus i Colchagua Chile kostar 90 kronor och är for de pengarna storslaget. Vinet är en ekologis komposition av
Cabernet Sauvignon & Carmenere med tilltalande uttryck. Men framförallt är det tonerna av basilika i viner som kittlar mina smaklökar.

Efter den utsökta middagen tittar jag och min sambo på Sherlock Holmes innan lördagen brinner upp. Söndagen blir en lugn historia med sport och Tv-serien Skilda Världar. Roma och Kalmar vinner sina matcher och jag är nöjd och belåten.

Så gick en helg ifrån våra liv och kommer aldrig mera åter.

2011-10-16
17:44:04

Forza Roma
I en villa down town Hanemåla i Nybro var lördagseftermiddagarna med Tipsextra i det närmaste religion under min uppväxt. Med en pappa som vigt stora delar av sin fritid åt fotbollen på olika vis var det inte så konstigt att det som Rush, Barnes, Cantona och Gascoine gjorde på en lerig fotbollsplan lever kvar i minnet hos mig. Med en sådan uppväxt torde jag hållit på Liverpool, Man U eller något annat klassiskt lag. Men  hemma i vår familj fanns det en förkärleken för Italiensk fotboll som med en hårsmån överglänste den Engelska. Sent 80-tal möjligen skiftet 90-tal var pappa på plats på olympiska Stadion i Moskva och såg Roma besegra CSKA Moskva. Kanske var den händelsen som fick upp mina ögon för Roma jag minns inte riktigt. Men sedan dess har jag följt laget i ur och skur. I kväll är det Romderby och jag hoppas naturligtvis att Roma Vinner.

2011-10-16
11:37:59

När etiketten övertrumfar vinet i flaskan

Vinet Cunha Martins Vinho Tinto skulle förgylla en utsökt middag och med bravur sätta punkt på en galant lördag. Men något gick fel.

Allt verkade så lovande då producenten UNIÃO COMERCIAL DA BEIRA framställt vin sedan 1942 söder om floden Douro i norra Portugal. Samtidigt som Systembolaget skrivit på vinhyllan att kompositionen av druvorna touriga nacional, tinta roriz och jaen skulle briljera smakmässigt med krydda, mörka bär, plommon, örter och lakrits.
Detta till trots lämnade vinet mig oberörd. Vinet var varken en katastrof eller en lysande stjärna.

Känslan kan jämföras med den som infinner sig när du ser ditt favoritlag i fotboll som du tror ska vinna och klä av motståndaren med sitt skönlir, men enbart presterar långa bollar men vinner ändå med minsta möjliga marginal.

Det enda som slutligen lämnar avtryck gällande vinet är den stilrena etiketten.

2011-10-09
19:23:13

Höstvin & Päronvin

Höstvin & Päronvin från Kiviks Musteri

Lagom till de gulnade löven börjat falla från träden och lagt sig klistrade mot marken fick jag två vinprover från Kiviks Musteri. Två fruktviner vid namn Höstvin och Päronvin. Höstvinet är framställt av Tranbär och Blåbär och Päronvinet precis som det låter av Päron. Vinerna kostar 70 respektive 63 kronor.


Höstvinet var vi på väg att avskriva helt efter första tillfället vi drack vinet. Detta då det föll pladask smakmässigt till den lättare maträtten vi åt samtidigt som det inte tog fart efter maten som sällskapsvin. Andra tillfället vi drack vinet visade sig dock fruktvinet framställt på höstens bär från en bättre sida. Vi drack vinet som en välkomstdrink och då kändes det som ett helt annat vin än när vi drack det första gången. En helt annan smakupplevelse.

 

Päronvinet drack vi till brieost, gräddost och grönmögelost. Det söta vinet gjorde sig galant till de salta ostarna. Ett riktigt bra vin till ost att använda vid sidan om de annars självklara valen av söta viner såsom Sauternes och Tokaj. Kommer garanterat att köpa Päronvinet igen vid nästa tillfälle det vankas ost.

2011-10-09
13:27:37

Om att falla pladask för ett 67 kronorsvin

Tamari Tannat Cabernet Sauvignon, Argentina, Mendoza

En lördagskväll i hemmets lugna vrå. När andra rör sig ute i vimlet oavsett om det är på Harrys i Kalmar, Hjärtats bar på Söder eller på fina gatan kring Stureplan, så sitter jag och min sambo i soffan framför Tvn och har en fullkomligen briljant ost och vinkväll. Vi tittar på "En vampyrs bekännelse" och dricker Argentinskt vin komponerat av druvorna Tannat och Cabernet Sauvignon. Att det blev just ett sådant vin beror på att min sambo i nyhetshyllan på Systembolaget tittade främst efter spännande druvkombinationer och länder när hon valde vin.  Eftersom Tannat är en av hennes favoritdruva var valet självklart. Till viss del föll hon också för den tilltalande etiketten

Vinet Tamarí Tannat Cabernet Sauvignon ser dagens ljus i Mendoza Argentina och kostar ringa 67 kronor och är en komposition av 50% Tannat och 50% Cabernet Sauvignon. Tidigare har jag enbart druckit Tannatviner från Uruguay och de har varit riktigt bra. Nu gällde det alltså Argentina och ett billigare vin än de viner vi druckit från Uruguay på samma druva. Men det visar sig att vinet är riktigt tilltalande. Jag medger att jag faller pladask för detta 67 kronorsvin. Vinet är generöst fruktigt med smak av plommon, vanilj och lakrits. Riktigt gott helt enkelt.

Tillsammans med sällskapet, vinet, osten och filmen har vi en kanonkväll. Jag rekommenderar er att dricka. Tamarí Tannat Cabernet Sauvignon. Vinet är inte ens i närheten av det flådigaste som går att finna på Systembolaget men vad gör det när det är gott.

2011-10-09
12:08:53

Samba i glaset istället för på fotbollsplanen.

Rio Sol Cabernet Sauvignon Shiraz när inte Zlatan

Fredagskväll och vårt fotbollslag med Zlatan i spetsen springer in på en plaskvåt fotbollsplan på Olympiastadion i Helsingfors som denna kväll kanske mer påminner om en vik där Östersjöns blågröna alger fått fotfäste. Jag förväntar mig att Elm, Ibrahimovic och Elmander ska prestera fotboll på en nivå så att jag ska slippa behöva oroa mig utan bara kan lugnt luta mig tillbaka i soffan och se sambafotboll och ett Sverige som leker bort Finland. Men där och då går något snett. Sambaliret lyser med sin frånvaro, för att väga upp detta häller jag upp samba i glaset.

 

Till middagen serveras Systembolagets enda vin från Brasilien. Rio Sol Cabarnet Sauvignon ser dagens ljus i Brasiliens nordöstra del nämligen i São Francisco Valley. Vinet som kostar. 60 kronor stoltserar med en smak av vinbär och plommon. Det känns mycket friskt ja nästan lite syrligt då eftersmaken smakar som kombinationen fil med socker och kanel som jag åt mycket under barndomen. Lite annorlunda toner i smaken än vad som är vanligt för vin komponerade av druvorna Cabarnet Sauvignon och Shiras.

 

Jag gillar vinet för trots allt är det mer samba i glaset än det är på fotbollsplanen denna fredagskväll. Synd att det inte finns fler viner på Systembolaget från Brasilien, då det skulle vara kul att testa ett annat kanske lite dyrare vin.


2011-10-02
19:41:06

Finskt rosévin, Öländsk getostchoklad och fallande elefanter.

Ölands skördefest har fyllt min helg till bredden. Under dagarna tre har jag frossat i allt som Öland har att erbjuda. Utav allt jag upplevt är det dock tre saker som kommer fylla mina sinnen mer än allt annat för en lång tid framöver och det är Finskt rosévin, Öländsk getostchoklad och fallande elefanter.

 

Det är fredag den 30 september och 22 grader varmt då jag och min sambo anländer till vår stuga på Ekerum,  Stuga 96 på Ekerums Camping, för att sent om side skruva ihop de nya utemöblerna som inhandlades i somras. Efter 1 timmes jobb tar semestern och ledigheten vid på allvar och det har blivit dags att utforska ön. Utsikten från fönstret på Ekerum Golf & Resort under lunchen är som ett konstverk och sätter ribban högt för vad som komma skall.

Konstnatten tar vid och vi styr söder ut på Öland och när solen slukas upp av Kalmarsund och mörkret tar vid har vi både hunnit med att flanera på Eriksöre bygata, som en dag som denna slår Drottninggatan med råge. Vi har fikat på Carlas Café i Näsby, svurit oss hesa över trafiksituationen i Ventlinge, förtrollats av konst som berör på Ottenby kungsgård och skrattat oss genom natten efter att ha tittat på tavlorna med fallande elefanter i Södra Möckleby innan vi ramlar ned i våra sängar i väntan på en briljant lördag.

 

Next stop Ölands choklad i Färjestaden. Bland mängder av förföriska praliner fastnar jag för chokladen som sägs innehålla Öländsk getost. Har du inte smakat just den pralinen så måste du ta ditt förnuft till fånga och köpa den för den är förföriskt god.

Getostchoklad, Ölands Choklad

Den öländska värmen som i helgen nimde om den bästa av sommarens dagar fick oss att köpa ett uppfriskande vin som skulle passa i väntan på en utsökt middag under lördagskvällen.  Av någon anledning föll valet på ett finskt rosévin vid namn Elysée Rosé. Premiär av finsk vin för min del. Vinet för 65 kronor visade sig vara ett briljant fördrinksvin med smak av vinbär, smultron och blodgrapefrukt.